Znaleziono 101 wyników

autor: dziad borowy
poniedziałek, 23 lis 2020, 06:58
Forum: KAC
Temat: Czym zabić alkoholowy odór paszczowy
Odpowiedzi: 32
Odsłony: 150043

Re: Czym zabić alkoholowy odór paszczowy

Kiedyś słyszałem mit o sikach starej baby, niestety, a może stety nie odważyłem się tej metody wypróbować. Osobiście aby wypalić resztki etanolu i produktów przemiany metabolicznej z organizmu stosuję altywność fizyczną. Kilka serii pompek, przysiady, bieganie po schodach, następnie prysznic i śwież...
autor: dziad borowy
piątek, 20 lis 2020, 05:55
Forum: Wytwarzanie Drinków
Temat: Po co zapala się alkohol w drinkach?
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 5498

Re: Po co zapala się alkohol w drinkach?

Barman w ten sposób udowadnia że nie "ochrzcił" drinka kranówką :D
Podobnie w krajach islamskich to gospodarz zaczyna jeść pierwszy aby pokazać gościom że jedzenie nie jest zatrute.
autor: dziad borowy
sobota, 31 paź 2020, 09:17
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: Aktualne ceny cukru
Odpowiedzi: 2478
Odsłony: 493350

Re: Aktualne ceny cukru

dzisiaj w kauflandzie 1,49/kg, teoretycznie 10kg/paragon, w wózku 60 kg. Kasa samoobsługowa , gotówkowa, pani służąca pomocą machnęła swoim identyfikatorem i wszystko wyjechalo na jednym paragonie po pytaniu jak się obsługuje wielopaki.......... ;D
autor: dziad borowy
środa, 28 paź 2020, 05:38
Forum: Alembiki
Temat: Alembik: zielono-niebieski nalot w destylacie
Odpowiedzi: 16
Odsłony: 812

Re: Alembik: zielono-niebieski nalot w destylacie

To nie tlenek, lecz siarczan. Produkt rozpadu siarkowowodoru. Po to właśnie destyluje się w obecności miedzi aby pozbyć się zapachu zbuków. Siarkowodór reagując z miedzią rozpada się na wodór i siarczan miedzi i o to nam właśnie chodzi. Wystarczy go zebrać z powierzchni destylatu gdyż pływa po wierz...
autor: dziad borowy
środa, 21 paź 2020, 18:24
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Problem z drożdżami - nie przerabiają.
Odpowiedzi: 19
Odsłony: 1344

Re: Problem z drożdżami - nie przerabiają.

Wysokie blg startowe to jedno, a odkażanie fermentora po nieudanej fermentacji to drugie.
autor: dziad borowy
niedziela, 18 paź 2020, 06:22
Forum: Poczekalnia Pytań
Temat: Data - rocznik na butelce to?
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 405

Re: Data - rocznik na butelce to?

Są marketingowcy którzy na etykietach walą datę założenia bimbrowni i idąc tym tropem mógłbym na każdej butelce wyprodukowanej nawet wczoraj kleić etykietę: najpierw małymi literkami "tradycja rodzinna od" a potem wołami na pół butelki 1981 :D
autor: dziad borowy
sobota, 17 paź 2020, 13:11
Forum: Po Godzinach
Temat: Zabezpieczenie przekaźnika
Odpowiedzi: 7
Odsłony: 762

Re: Zabezpieczenie przekaźnika

Czy aby na pewno połączenia są poprawne i przekaźnik steruje tylko stycznikiem? sama cewka stycznika nie powinna pobierać więcej ni 0,25A. a taki prąd obsłużą nawet najmniejsze przekaźniki.
autor: dziad borowy
piątek, 2 paź 2020, 15:38
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Przepis duch puszczy kopnięcie łosia?
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 1578

Re: Przepis duch puszczy kopnięcie łosia?

https://spirits.com.pl/kopniecie-losia/?fbclid=IwAR0qImzDnrssVf7x9JjO5VG6rkxg5rcpmH55LctXZpaVHeOczObTbLNs5dA
W opisie jest i herbata i karmel i śliwki i rodzynki, a to wszystko na 60% cukrówce.
moim zdaniem opowieść marketingowa i smak niepowtarzalny, znaczy dwa razy taki sam nie wyjdzie......
autor: dziad borowy
czwartek, 1 paź 2020, 19:30
Forum: Grzanie
Temat: Grzałka przestała grzać
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 1133

Re: Grzałka przestała grzać

Jeżeli masz zasilanie trójfazowe to nigdy nie lekceważ sugestii o upalonym przewodzie Neutralnym (N) nie koniecznie cały dom a gałąź z której zasilane jest konkretne gniazdo, np. w piwnicy czy komórce a następnie rozdzielone na trzy gniazda jednofazowe. w takim przypadku na jednej z faz może się poj...
autor: dziad borowy
sobota, 26 wrz 2020, 05:25
Forum: Oczyszczanie nastawu przed destylacją
Temat: Nastaw 100l problem z klarowaniem
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 951

Re: Nastaw

Aułć !!! tyle cukru do ścieku bo nie sklarowało? Co pokazywał cukromierz przed i po fermentacji? Podejrzewam że jest to odwieczny problem wiary w to co co napisane na opakowaniu drożdży że przerobią przesłodkie nastawy. Oczywiście da się nasypać kilogram cukru do 3 litry wody i są drożdże które są t...
autor: dziad borowy
wtorek, 22 wrz 2020, 04:42
Forum: Przywitaj Się!
Temat: spiker1974
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 409

Re: spiker1974

Witaj. Miło przyjąć do grona tak wszechstronnego osobnika. Nieskromnie powiem że wiele Twoich zainteresowań pokrywa się z moimi a niektóre je uzupełniają. Myślę że znajdziemy wspólny język, a może i wymyślimy cuś nowego. :)
autor: dziad borowy
niedziela, 13 wrz 2020, 05:40
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Starzenie destylatu drewnem
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 778

Re: Starzenie destylatu drewnem

Wszystko zależy co chcesz osiągnąć. Doświadczenia kosztują tylko nakład pracy, jak nie podejdzie smak to zawsze można wrócić z towarem na rurę. Ja robiłem doświadczenia z obranymi z kory młodymi witkami śliwki. W spirytusie macerowałem a potem rozcieńczałem do stężenia konsumpcyjnego. Efekt był taki...
autor: dziad borowy
czwartek, 10 wrz 2020, 04:59
Forum: Problemy i pytania
Temat: Kipienie destylatora elektrycznego
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 809

Re: Kipienie destylatora elektrycznego

Jeśli urządzenie jest nowe na gwarancji to reklamacja. Jeśli przepracowało sporo czasu to zapewne są tam jakieś elementy wykonawcze w postaci termostatu, przekaźnika, być może "skleja" styk i grzeje bez przerwy. Ewentualnie uszczelka, stwardniała i pomimo prawidłowego dociśnięcia nie spełn...
autor: dziad borowy
środa, 9 wrz 2020, 04:04
Forum: Po Godzinach
Temat: Zbyt wysokie ciśnienie
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 1501

Re: Zbyt wysokie ciśnienie

Alkohol jest jak piguły na obniżenie ciśnienia do których organizm się przyzwyczaja. W momencie kiedy przyjmiemy % ciśnienie spada, następnie organizm je wyrównuje. Utrzymując stałe stężenie we krwi mamy stałe ciśnienie, ale gdy stężenie alko zaczyna spadać to mija jakiś czas zanim organizm zacznie ...
autor: dziad borowy
poniedziałek, 7 wrz 2020, 16:03
Forum: Problemy i pytania
Temat: Destylator ciągły.
Odpowiedzi: 54
Odsłony: 14893

Re: Destylator ciągły.

Mam na myśli kolumnę zakończoną od dołu syfonem i tuż nad nim wejście pary skierowane centralnie do góry i na 1/3 wysokości podany ferment. Syfon odda ciecz wyczerpaną (dunder) a para do góry uniesie frakcje najlżejsze. Oczywiście wycięcie przedgonu będzie wymagało kolejnego procesu, no chyba ze uda...
autor: dziad borowy
poniedziałek, 7 wrz 2020, 14:44
Forum: Problemy i pytania
Temat: Destylator ciągły.
Odpowiedzi: 54
Odsłony: 14893

Re: Destylator ciągły.

Dzisiaj przypadkiem wstąpiłem na portal randkowy, tfu, zakupowy i moim oczom ukazała się wytwornica pary do żelazek przemysłowych za 50pln niedowierzając zadzwoniłem bo podobne urządzenie zaczynają się od 1500 pln.wciąż niedowierzam że urządzenie jest u mnie i działa! Jest to powrót do projektu dest...
autor: dziad borowy
poniedziałek, 31 sie 2020, 04:55
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: Aktualne ceny cukru
Odpowiedzi: 2478
Odsłony: 493350

Re: Aktualne ceny cukru

Na ostatniej promocji w kauflandzie niby limit 1kg wziąłem 20, przedemną chłop na kasie miał w koszyku 40kg, poszło na jeden paragon. Po chwili namysłu i policzeniu potrzeb wróciłem z samochodu po kolejne 20 i na innej kasie pani miała problem, ale dała się przekonać na dwa paragony, gdy powiedziałe...
autor: dziad borowy
środa, 26 sie 2020, 16:40
Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
Temat: Czy dobrze to robię?
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 1697

Re: Czy dobrze to robię?

Przy tak szczątkowym opisie trudno cokolwiek doradzić, skoro na 83 stopnie leci za wolno a na 92 za szybko to ustaw 82, odbierz przedgon , a potem ustaw 85. Czy to faktycznie puzon który można nazwać kolumną, czy jest to zwykły deflegmator. Jaka jest histereza termostatu, oraz podziałka nastawień? N...
autor: dziad borowy
piątek, 21 sie 2020, 04:40
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Nastaw dochodzi do 3BLG
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 655

Re: Nastaw dochodzi do 3BLG

U mnie w piwnicy zawsze było 15 stopni, tego lata temp. dochodzi do 25. Wraz ze wzrostem ilości alko w nastawie spada odporność drożdży na temperaturę. jeżeli w 18% alko były w stanie przeżyć gdy temp. wynosiła 15st. to w np 20st już giną. jeżeli upierasz się przy nastawach o wysokim Blg, to tempera...

Wyszukiwanie zaawansowane