Starzenie destylatu drewnem

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: mat.82 »

Dzień dobry wszystkim. Przeczytałem temat: https://alkohole-domowe.com/forum/inne- ... t3481.html
Nie znalazłem w nim jednak odpowiedzi na moje pytanie: Czy drewno, na przykład jabłoni, musi być pozyskane z pnia drzewa, czy można użyć również szczapek pochodzacych z gałęzi?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 wrz 2020, 12:04 przez mat.82, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Starzenie destylatu drewnem

Post autor: Kamal »

Może być z gałęzi, ale warto z takich starszych. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Starzenie destylatu drewnem

Post autor: mat.82 »

Rozumiem. Wielkie dzięki za pomoc ;)
Awatar użytkownika

dziad borowy
100
Posty: 113
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Starzenie destylatu drewnem

Post autor: dziad borowy »

Wszystko zależy co chcesz osiągnąć. Doświadczenia kosztują tylko nakład pracy, jak nie podejdzie smak to zawsze można wrócić z towarem na rurę. Ja robiłem doświadczenia z obranymi z kory młodymi witkami śliwki.
W spirytusie macerowałem a potem rozcieńczałem do stężenia konsumpcyjnego. Efekt był taki że pięknie opalizowało kolorami tęczy i smak super delikatny, ale można również macerować w niższych stężeniach i utrzymać Klar wyrobu.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”