-
Autor tematu - Posty: 137
- Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Nowa Zelandia
- Załączniki
Destylator ciągły.
Witajcie,
naszła mnie taka chęć na zrobienie przeróbki destylatora do pracy ciągłej.
Znalazłem na homedestillerze uproszczony projekt takiego sprzętu.
Teraz wyjaśnienie: wlew z lejkiem i pojemnik fermentacyjny z kranem na górze, na dole do zaworu spustowego można by wkręcić zawór przelewowy (trójnik). Do kega wlewamy wodę, podgrzewamy do 99st i puszczamy przez wlew nasz nastaw cukrowy tak by temperatura nie spadła.
Czy to ma racje bytu? (zdjęcie w załączniku)
@edit: Okej, znalazłem odpowiedź na pytanie w tym filmiku jest taka modyfikacja
https://www.youtube.com/watch?v=B6upQpBrM2c&t=22m18s
naszła mnie taka chęć na zrobienie przeróbki destylatora do pracy ciągłej.
Znalazłem na homedestillerze uproszczony projekt takiego sprzętu.
Teraz wyjaśnienie: wlew z lejkiem i pojemnik fermentacyjny z kranem na górze, na dole do zaworu spustowego można by wkręcić zawór przelewowy (trójnik). Do kega wlewamy wodę, podgrzewamy do 99st i puszczamy przez wlew nasz nastaw cukrowy tak by temperatura nie spadła.
Czy to ma racje bytu? (zdjęcie w załączniku)
@edit: Okej, znalazłem odpowiedź na pytanie w tym filmiku jest taka modyfikacja
https://www.youtube.com/watch?v=B6upQpBrM2c&t=22m18s
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 270
- Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 10:45
- Załączniki
Re: Destylator ciągły.
Był gdzieś na białym projekt destylatora do pracy ciągłej, nie pamiętam dokładnie ale nastaw był podawany trochę wyżej. Oczywiście będzie to działać ale otrzymasz surówkę, bo przedgon i pogon będą przechodzić do urobku przez cały proces.
-
Autor tematu - Posty: 137
- Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Nowa Zelandia
- Załączniki
Re: Destylator ciągły.
I właśnie o to chodzi, żeby zrobić stripping całości. Np. podłączam 200litrów cukrówki i po kilku godzinach mam 50 litrów urobku 50% do dalszej obróbki.
Jeśli chodzi o wysokość z której płyn ma wchodzić do kolumny to podobno wystarczy 3 HETP aby zebrać 99.5% urobku z nastawu czyli teoretycznie 40cm zmywaków wystarczy.
Mam pare rurek półcalowych to oddam do zespawania w zawór przelewowy i zobaczymy jak to będzie działać.
Spiryt pisze:(..) Oczywiście będzie to działać ale otrzymasz surówkę, bo przedgon i pogon będą przechodzić do urobku przez cały proces.
I właśnie o to chodzi, żeby zrobić stripping całości. Np. podłączam 200litrów cukrówki i po kilku godzinach mam 50 litrów urobku 50% do dalszej obróbki.
Jeśli chodzi o wysokość z której płyn ma wchodzić do kolumny to podobno wystarczy 3 HETP aby zebrać 99.5% urobku z nastawu czyli teoretycznie 40cm zmywaków wystarczy.
Mam pare rurek półcalowych to oddam do zespawania w zawór przelewowy i zobaczymy jak to będzie działać.
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 lis 2014, 11:02 przez kolpaw, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 5344
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Destylator ciągły.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Za nisko podajesz nastaw, nie zdąży się odpowiednio nagrzać i od razu wpada do kotła. Podawaj go wyżej, małymi porcjami. Zadziałał by tu pompka perystaltyczna. Zbiornik z nastawem można wstępnie podgrzać, przynajmniej do 60C. Druga pompka powinna odbierać zawartość kotła w ilości ok. 90% podawanej do kolumny cieczy, a do kontroli zapełnienia zbiornika przyda się płynowskaz.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 137
- Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Nowa Zelandia
- Załączniki
Re: Destylator ciągły.
Zastanawiam się tylko do jakiego poziomu powinien być napełniony keg. Grzałki mam zamontowane tak że minimum to około 10-15 litrów aby grzałki były zanurzone. Kolejne pytanie to jak szybko może płynąć cukrówka, znalazłem destylator który pozwala na przerobienie nawet 900L cukrówki w 6 godzin: http://www.ferromit.com/continuous%20still.html
-
- Posty: 5344
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Destylator ciągły.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Ta strona to ściema oparta o sprzedawanie planów. 900l w 6h to ok. 180l 50% surówki, czyli musiałoby lecieć ponad 30l/h, co daje pół litra na minutę. Nie licząc rozgrzania 

www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 137
- Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Nowa Zelandia
- Załączniki
Re: Destylator ciągły.
Według moich obliczeń można osiągnąć około 2-3 L/h surówki 50% przy mocy 3kW (przy prędkości 150-200ml cukrówki na minute). Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce.
-
- Posty: 270
- Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 10:45
- Załączniki
Re: Destylator ciągły.
Ilość cieczy w kegu nie ma znaczenia bo po przyłożeniu określonej ilości energii pary otrzymasz tyle samo z wsadu 10 czy 40 litrów. Inny będzie tylko czas zagrzania wsadu.
(Nie liczę strat ciepła poprzez obudowę bo nie wiem czym będziesz grzał.)
Jeśli chodzi o prędkość odbioru to czym słabszy destylat tym więcej w przeciągu czasu go otrzymasz. Ale celowałbym raczej w 90% niż w 50%. Jeżeli liczysz 3 litry 50% to ekwiwalent 1,5L 90% (około)
(Nie liczę strat ciepła poprzez obudowę bo nie wiem czym będziesz grzał.)
Jeśli chodzi o prędkość odbioru to czym słabszy destylat tym więcej w przeciągu czasu go otrzymasz. Ale celowałbym raczej w 90% niż w 50%. Jeżeli liczysz 3 litry 50% to ekwiwalent 1,5L 90% (około)
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Załączniki
Re: Destylator ciągły.
Przedstaw ogólne założenia: jaki procent podajesz(w jakiej temperaturze), jaki odbierasz u góry, a jaki na dole i jaka prędkość podawania nastawu/ odbioru głównego produktu by Cię interesowała. Są to podstawowe dane do zrobienia bilansu masowego z którego można by wyliczyć potrzebna ilość półek teoretycznych.
-
Autor tematu - Posty: 137
- Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Nowa Zelandia
- Załączniki
Re: Destylator ciągły.
Załóżmy że podaję cukrówkę 15% o temperaturze 22 stopnie (pokojowa), u góry odbieram 80-90%. Podaję 200ml na minute. Interesuje mnie przynajmniej 1-1,5l produktu na godzinę.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Załączniki
Re: Destylator ciągły.
Do wstępnych obliczeń przyjąłem trochę zmienione dane(dla uproszczenia sobie pracy): moc wejściowa - około 15%, wyjściowa destylatu około 76%, wyjściowa wywaru 1%, temperatura wejścia 22. Aby otrzymać założone stężenia potrzebujesz w części odpędowej(poniżej podawania nastawu) kolumny 4 półki teoretyczne, a w części wzmacniającej(powyżej podawania nastawu) 8 półek - aby osiągnąć większą moc trzeba jeszcze zwiększyć tą liczbę półek. Przy założeniu przepływu nastawu 0,1kg/min otrzymasz około 2,2l/h destylatu 76%(po przeliczeniu 1,67l/h 90%). Poprawę parametrów pracy można osiągnąć ogrzewając podawany nastaw(odbieranym destylatem/wywarem). Dalszych obliczeń nie robiłem.
P.S. Jak dla mnie nakłady inwestycyjne na taki sprzęt będą większe niż zrobienie po prostu większego sprzętu do odpędu w którym nie będziesz aż tak restrykcyjnie pilnował RR i temperatur. Chyba, że masz w planach założenie własnej mini destylarni.
P.S. Jak dla mnie nakłady inwestycyjne na taki sprzęt będą większe niż zrobienie po prostu większego sprzętu do odpędu w którym nie będziesz aż tak restrykcyjnie pilnował RR i temperatur. Chyba, że masz w planach założenie własnej mini destylarni.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 gru 2014, 15:30 przez aronia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 137
- Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Nowa Zelandia
- Załączniki
Re: Destylator ciągły.
Zgodnie z tym filmikiem z linka chcialem dodac wlew cukrowki w ok 5 polce i zawor przelewowy wkrecany w aktualnie posiadany zawor spustowy w dnie kega i sprawdzic jak bedzie dzialal sprzet wykonany niewielkim nakladem czegokolwiek.
-
Autor tematu - Posty: 137
- Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Nowa Zelandia
- Załączniki
Re: Destylator ciągły.
Właśnie testuje prototyp destylatora do pracy ciągłej, sprawuje się wzorowo. Przy 2KW i dolewaniu ok 285 ml na minute sprawdza się świetnie, temperatura na 10 półce stała, odbiór destylatu też, moc około 60-65%. Narazie nie mam pompki więc po prostu zawiesiłem butelkę po wodzie do której wlewam 4-5 minut nastaw a on leci sobie już w kolumnę.
Tutaj daję zdjęcie spustu płynu z kega:
Tutaj daję zdjęcie spustu płynu z kega:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1146
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Destylator ciągły.
Ciekaw jestem bardzo jakiej mocy wypływają resztki przedestylowanego nastawu.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 270
- Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 10:45
- Załączniki
Re: Destylator ciągły.
Powinny być pozbawione alkoholu. Dziwi mnie tylko mała moc(60-65%) odbieranego destylatu.
-
Autor tematu - Posty: 137
- Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Nowa Zelandia
- Załączniki
Re: Destylator ciągły.
Mała moc destylatu bo nie ma refluksu, na otwartym lecę cały czas więc działa to jak potstill raczej. Temperaturę utrzymuję na dole kolumny w granicach około 95-99 stopni, wtedy leci najszybciej.
@edit: jakimś cudem wylało mi się ze zbiornika więcej niż powinno i grzałki były nie do końca zalane (może ciśnienie się wytworzyło i wypchnęło płyn) przez co grzałki się spaliły (nie grzeją). Kolejne testy jak kupię grzałkę.
Aha, i moc destylatu mała bo wlew zrobiłem w miejscu OVM czyli nie miałem zalecanych 8 półek nad wlewem.
Ogólnie zapowiada się obiecująco tym bardziej jak będę miał pompkę do automatycznego wlewania cukrówki, według obliczeń dam radę przedestylować 150l cukrówki w ciągu ok 10-12 godzin.
@edit: jakimś cudem wylało mi się ze zbiornika więcej niż powinno i grzałki były nie do końca zalane (może ciśnienie się wytworzyło i wypchnęło płyn) przez co grzałki się spaliły (nie grzeją). Kolejne testy jak kupię grzałkę.
Aha, i moc destylatu mała bo wlew zrobiłem w miejscu OVM czyli nie miałem zalecanych 8 półek nad wlewem.
Ogólnie zapowiada się obiecująco tym bardziej jak będę miał pompkę do automatycznego wlewania cukrówki, według obliczeń dam radę przedestylować 150l cukrówki w ciągu ok 10-12 godzin.
-
- Posty: 63
- Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 15:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zależy od dnia i towarzystwa
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Załączniki
Re: Destylator ciągły.
Widział ktoś coś takiego? Konstruktor tego ustrojstwa mówi że surówka zaczyna lecieć po 5 minutach. Nie trzeba grzać wsadu z zasobnika:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
choć nie jestem detektywem zawsze znajdę budkę z piwem!
-
- Posty: 270
- Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 10:45
- Załączniki
Re: Destylator ciągły.
To całkiem realne bo przy destylacji ciągłej nie jest ważne ile litrów wsadu mamy w kotle, można równie dobrze zrobić zbiornik 2 litry zamiast 20. Tylko bezwładność takiego systemu będzie mała.
-
Autor tematu - Posty: 137
- Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Nowa Zelandia
- Załączniki
Re: Destylator ciągły.
Mówiliśmy o tym gościu na czacie i wyszło że to szarlatan i oszust. Mi chodziło o wykonanie takiego sprzętu niskim kosztem on oferuje sprzęt za 6 tyś zł a projekt sprzętu za 100zł - ja wykonałem przeróbkę za 25zł.
zigi696 pisze:Widział ktoś coś takiego? Konstruktor tego ustrojstwa mówi że surówka zaczyna lecieć po 5 minutach. Nie trzeba grzać wsadu z zasobnika:)
Mówiliśmy o tym gościu na czacie i wyszło że to szarlatan i oszust. Mi chodziło o wykonanie takiego sprzętu niskim kosztem on oferuje sprzęt za 6 tyś zł a projekt sprzętu za 100zł - ja wykonałem przeróbkę za 25zł.
-
- Posty: 370
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Destylator ciągły.
Czy kolega kolpaw doszedł już do tego ja zrobić destylację ciągłą, bo temat umarł i zero info.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość