Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
50
Posty: 71
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 21:38
Załączniki
Starzenie destylatu drewnem

Postautor: mat.82 » piątek, 11 wrz 2020, 11:03

Dzień dobry wszystkim. Przeczytałem temat: inne-niz-dab-gatunki-drewna-do-starzenia-destylatow-t3481.html
Nie znalazłem w nim jednak odpowiedzi na moje pytanie: Czy drewno, na przykład jabłoni, musi być pozyskane z pnia drzewa, czy można użyć również szczapek pochodzacych z gałęzi?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 wrz 2020, 11:04 przez mat.82, łącznie zmieniany 1 raz.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2208
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Starzenie destylatu drewnem

Postautor: Kamal » sobota, 12 wrz 2020, 17:44

Może być z gałęzi, ale warto z takich starszych. ;)
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
50
Posty: 71
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 21:38
Załączniki
Re: Starzenie destylatu drewnem

Postautor: mat.82 » sobota, 12 wrz 2020, 19:12

Rozumiem. Wielkie dzięki za pomoc ;)

Awatar użytkownika

dziad borowy
50
Posty: 94
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Starzenie destylatu drewnem

Postautor: dziad borowy » niedziela, 13 wrz 2020, 05:40

Wszystko zależy co chcesz osiągnąć. Doświadczenia kosztują tylko nakład pracy, jak nie podejdzie smak to zawsze można wrócić z towarem na rurę. Ja robiłem doświadczenia z obranymi z kory młodymi witkami śliwki.
W spirytusie macerowałem a potem rozcieńczałem do stężenia konsumpcyjnego. Efekt był taki że pięknie opalizowało kolorami tęczy i smak super delikatny, ale można również macerować w niższych stężeniach i utrzymać Klar wyrobu.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości