Chciałbym Wam zaserwować szybciutki przepis na Rudą Szmatę;)
Skąd taka bezczelna nazwa? A no stąd, że powstały trunek kojarzy mi się z Gorzką Żołądkową, która potocznie jest nazywana "rudą" no i jakoś tak mi się powiedziało i jest...

Przepis na 2,5 l :
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pół opakowania cukru waniliowego ( tego małego standardowego)
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki herbaty sypkiej/granulowanej zależy jak kto nazywa
Składniki wkładamy do słoja o pojemności przynajmniej 3 litrów, lub innego dostępnego naczynia.
Zalewamy naszą własną wódeczką 40%, energicznie mieszamy i stawiamy w ciepłym miejscu.
6-8 godzin to optymalny czas, w którym zioła oddadzą swój aromat, a cukry się rozpuszczą.
NAJWAŻNIEJSZE: CAŁOŚĆ NALEŻY ENERGICZNIE WSTRZĄSAĆ CHOCIAŻ RAZ NA GODZINĘ ABY POMÓC CUKROM SIĘ ROZPUŚCIĆ.
Po 6-8 godzinach zlewamy nasz napitek przez filtry do kawy i spokojnie możemy podawać. Wierzcie mi na słowo, że robi wrażenie. Na prawdę ja sam jestem zaskoczony, że w takim krótkim czasie można zrobić coś na prawdę fajnego

Pozdrawiam i życzę smacznego!