rum
Re: rum
Witam, po przeczytaniu tematów i obejrzeniu (nie ukrywam) Blacka Sails:-) spróbowałem zrobić rum.
no więc
4 x 350g melasy z trzciny ( słoiczki - na 100g - 71g węgli w tym 40g cukry) Tajlandia
4 x 500g diamant dark muscovado
15 l wody
blg nastawu 16-17
Dodałem drożdży cobra rum saszetkę i 3/4 saszetki szlachetnych winnych Saccharomyces cerevisiae - przez dwa dni sztorm na morzu, potem kejf. Kolega radius pisał, że nastaw po fermentacji śmierdział jak "dupy szczurów". Nie wąchałem dup a szczurze to bym pamiętał .
Mój nastaw pachnie jak ciemne mocne piwo - jest nawet niezły w smaku jak nan nastawy a zszedł do 0 blg. Ile ma % to nie wiem, ale pewnie też jak piwo mocne. Okaże sie w praniu. Dam znać co i jak wyszło. Pozdrawiam
no więc
4 x 350g melasy z trzciny ( słoiczki - na 100g - 71g węgli w tym 40g cukry) Tajlandia
4 x 500g diamant dark muscovado
15 l wody
blg nastawu 16-17
Dodałem drożdży cobra rum saszetkę i 3/4 saszetki szlachetnych winnych Saccharomyces cerevisiae - przez dwa dni sztorm na morzu, potem kejf. Kolega radius pisał, że nastaw po fermentacji śmierdział jak "dupy szczurów". Nie wąchałem dup a szczurze to bym pamiętał .
Mój nastaw pachnie jak ciemne mocne piwo - jest nawet niezły w smaku jak nan nastawy a zszedł do 0 blg. Ile ma % to nie wiem, ale pewnie też jak piwo mocne. Okaże sie w praniu. Dam znać co i jak wyszło. Pozdrawiam
-
- Posty: 46
- Rejestracja: poniedziałek, 23 gru 2013, 23:21
- Krótko o sobie: ciągle się kształcę w sztuce
- Ulubiony Alkohol: KRUPNIK
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: płn.-wsch.Polska,gród nad Białą
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: rum
Witam wszystkich zebranych. Z ciekawością czytam dyskusje na tematy związane z hobby wszystkich tu obecnych (powoli też kompletuję materiały na coś własnego, na razie miedzianego) i nawiązując do tematu-na stronie znalazłem przepis, gdzie do melasy dodaje się dekstrozę(zamiast trzcinowego), węgiel i środek do klarowania po destylacji. Może nieuważnie czytałem, ale na AD w przepisach nie spotkałem węgla. Czy to coś zmienia? W/g przepisu na lepsze, ale przepis być może robiony pod Turbo 500 Still (są też przepisy na wódkę z ziemniaków i whisky). Może ktoś bardziej znający się wypowie swoja opinię?
-
- Posty: 2924
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum
Węgla do nastawów nigdy nie stosowałem, więc nic nie doradzę.
Natomiast dodawanie glukozy zamiast cukru trzcinowego ma podłoże ekonomiczne. No i lepsza glukoza niż cukier buraczany.
Robiłem rum chyba we wszystkich możliwych konfiguracjach i uważam, że z samej melasy jest bardzo "pachnący" i wymaga rozcieńczenia czystym alko. Melasa z dodatkiem trzcinowego w proporcjach 2:3, 1:1 daje po drugiej destylacji delikatny i o wyraźnym aromacie trunek. Innych miksów z burakiem i glukozą dokładnie nie analizowałem - poszły razem do drugiego gotowania i do wspólnej beczki.
Jeśli jesteś zainteresowany rumem, to śledź temat, bo za kilka dni może pojawić się info o dostępnej taniej melasie.
Natomiast dodawanie glukozy zamiast cukru trzcinowego ma podłoże ekonomiczne. No i lepsza glukoza niż cukier buraczany.
Robiłem rum chyba we wszystkich możliwych konfiguracjach i uważam, że z samej melasy jest bardzo "pachnący" i wymaga rozcieńczenia czystym alko. Melasa z dodatkiem trzcinowego w proporcjach 2:3, 1:1 daje po drugiej destylacji delikatny i o wyraźnym aromacie trunek. Innych miksów z burakiem i glukozą dokładnie nie analizowałem - poszły razem do drugiego gotowania i do wspólnej beczki.
Jeśli jesteś zainteresowany rumem, to śledź temat, bo za kilka dni może pojawić się info o dostępnej taniej melasie.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 7365
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1698 razy
Re: rum
http://alkohole-domowe.com/forum/post47059.html#p47059
oraz;
http://alkohole-domowe.com/forum/post47486.html#p47486
Bardzo nieuważnie Pierwszy przepis z tego postu;STAN999 pisze:Może nieuważnie czytałem, ale na AD w przepisach nie spotkałem węgla.
http://alkohole-domowe.com/forum/post47059.html#p47059
oraz;
http://alkohole-domowe.com/forum/post47486.html#p47486
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2924
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 46
- Rejestracja: poniedziałek, 23 gru 2013, 23:21
- Krótko o sobie: ciągle się kształcę w sztuce
- Ulubiony Alkohol: KRUPNIK
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: płn.-wsch.Polska,gród nad Białą
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: rum
Biję się w piersi .Nie widać tego więc chociaż .Przepisy z posta radiusa czytałem a nawet zapisałem,gdyby naszła chęć na coś smakowego, ale powoli pamięć coraz słabsza(zwłaszcza że krew obwodowa w mózgu słabo krąży gdy nie degustuje się wyrobów tutaj propagowanych, a tym samym słabo transportuje tlen do komórek nerwowych) więc gdy nie wracałem do tych przepisów z czasem zapomniałem o składnikach. Być może zdecyduję się je wykorzystać gdy ukończę mini still-a do zbożówek(wg.radiusa planów-chyba się do tego nada jeżeli dobrze rozumiem to co czytam na AD ale z tym może też być tak jak z węglem w przepisach na rum)
-
- Posty: 1045
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 264 razy
- Otrzymał podziękowanie: 182 razy
Re: rum
Panowie a taki typ melasy by się nadawał na rum:
http://www.ebay.ie/itm/Crude-Black-Stra ... 1e983a6bca
http://www.ebay.ie/itm/Crude-Black-Stra ... 1e983a6bca
-
- Posty: 2924
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum
Trochę więcej informacji:
Statek płynie z surowym cukrem trzcinowym, który będzie rafinowany w polskiej(?) cukrowni w Glinojecku. Odpadem poprodukcyjnym będzie melasa, którą chcemy kupić.
Z powodu wyjazdu kolegi zająłem się sprawą melasy na tak dużą skalę w pierwszy momencie ustaliliśmy, że bierzemy po połowie
Melasa nie nadaje się do spożycia bezpośredniego. Zawiera ok. 50% cukru. Cena w cukrowni - poniżej 100gr/kg Trzeba zakupić co najmniej 1200kg - te wiadomości od Pana Mirosława z cukrowni.
Takiej melasy jeszcze nie przerabiałem i nic nie wiem o wydajności.
Może ktoś z kolegów mieszka w pobliżu i chciałby się zająć dystrybucją - byłoby na pewno taniej, bo nie dochodzą koszty wożenia pod Poznań lub do mnie. Oczywiście operacja bez zysku, ale z uczciwym zwrotem kosztów, dniówki itd.
Wstępnie rozmawiałem z kolegą Kula - ma 70 km do cukrowni. Ale nie ma zbiornika 1000l(mauzera) i dostawczaka.
No i jeszcze dystrybucja - myślałem o zakupie 20 litrowych kanistrów na allegro bo do takiego wejdzie prawie 30kg i będzie jedna paczka kurierska za 16zł + karton, taśma...
Jeśli macie pomysły i propozycje jak to usprawnić, to proszę pisać w temacie.
Statek płynie z surowym cukrem trzcinowym, który będzie rafinowany w polskiej(?) cukrowni w Glinojecku. Odpadem poprodukcyjnym będzie melasa, którą chcemy kupić.
Z powodu wyjazdu kolegi zająłem się sprawą melasy na tak dużą skalę w pierwszy momencie ustaliliśmy, że bierzemy po połowie
Melasa nie nadaje się do spożycia bezpośredniego. Zawiera ok. 50% cukru. Cena w cukrowni - poniżej 100gr/kg Trzeba zakupić co najmniej 1200kg - te wiadomości od Pana Mirosława z cukrowni.
Takiej melasy jeszcze nie przerabiałem i nic nie wiem o wydajności.
Może ktoś z kolegów mieszka w pobliżu i chciałby się zająć dystrybucją - byłoby na pewno taniej, bo nie dochodzą koszty wożenia pod Poznań lub do mnie. Oczywiście operacja bez zysku, ale z uczciwym zwrotem kosztów, dniówki itd.
Wstępnie rozmawiałem z kolegą Kula - ma 70 km do cukrowni. Ale nie ma zbiornika 1000l(mauzera) i dostawczaka.
No i jeszcze dystrybucja - myślałem o zakupie 20 litrowych kanistrów na allegro bo do takiego wejdzie prawie 30kg i będzie jedna paczka kurierska za 16zł + karton, taśma...
Jeśli macie pomysły i propozycje jak to usprawnić, to proszę pisać w temacie.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2924
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1045
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 264 razy
- Otrzymał podziękowanie: 182 razy
Re: rum
http://www.hollandandbarrett.ie/pages/p ... p?pid=2730
No rzeczywiście nie doczytałem jest w opisie że jest maksymalnie od cukrzona. Znalazłem taką w słoikach po 740 gr zawartość cukru to 56 gr na 100 gr melasy będzie ok?Zygmunt pisze:To najbardziej odcukrzona melasa, zapytaj o zawartość cukru- nie jest podana.
http://www.hollandandbarrett.ie/pages/p ... p?pid=2730
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: rum
Waldek. Mam busa i mauzera 1000l. Jak cuś to mam i bańki plastikowe do spożywki 12l/10kg. Eeentualnie beczki plastikowe szczelne zakręcane 200l po 40zł. Napisz na pw gdzie miałbym ew. po to pojechać itp. Słabo czasowy jestem ale na ogół niedziele mam wolne. Może mógłbym pomóc. Ile za 1000l by chcieli tej melasy?
-
- Posty: 2924
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum
Jest coraz lepiej
Pan z cukrowni chętnie zapozna się z naszymi produktami przez co jest przychylny przedsięwzięciu
Naleją nam w wiaderka 25l - cena wzrośnie o 20 gr na kilogramie. Myślę, że niezłe rozwiązanie. Oczywiście jak ktoś chce 1000l, to też może podjechać z mauzerem
Myślałem, że będzie nas gonił czas , ale nie - kampanię zaczynają w maju i trochę potrwa.
Surowego cukru w Glinojecku raczej nie kupimy - już oczyszczony sprzedaje Środa Wlkp. - da kontakt do kolegi Szkoda, bo ten surowy byłby chyba najlepszy z dostępnych.
Myślę, że już można przygotowywać już nasze dowody wdzięczności. Przekażemy po udanej akcji, bo jak zasmakuje, to z roboty może wylecieć
Pan z cukrowni chętnie zapozna się z naszymi produktami przez co jest przychylny przedsięwzięciu
Naleją nam w wiaderka 25l - cena wzrośnie o 20 gr na kilogramie. Myślę, że niezłe rozwiązanie. Oczywiście jak ktoś chce 1000l, to też może podjechać z mauzerem
Myślałem, że będzie nas gonił czas , ale nie - kampanię zaczynają w maju i trochę potrwa.
Surowego cukru w Glinojecku raczej nie kupimy - już oczyszczony sprzedaje Środa Wlkp. - da kontakt do kolegi Szkoda, bo ten surowy byłby chyba najlepszy z dostępnych.
Myślę, że już można przygotowywać już nasze dowody wdzięczności. Przekażemy po udanej akcji, bo jak zasmakuje, to z roboty może wylecieć
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2924
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum
Zamówienia i ew. zmiany tylko na PW
Tona już rozdysponowana - chyba mi braknie
Do kosztów zakupu melasy dojdą koszty transportu z cukrowni do miejsc(a) wysyłki, pakowania i kuriera. Ile to będzie określą koledzy, którzy tym się zajmą.
Nie wiecie czy jakaś firma kurierska przyjmie wiaderka (do ilu kg?) zapakowane tylko w worek i folię czarną?
Ciekawe czy cena palety z kilkoma wiaderkami będzie znośna?
Tona już rozdysponowana - chyba mi braknie
Do kosztów zakupu melasy dojdą koszty transportu z cukrowni do miejsc(a) wysyłki, pakowania i kuriera. Ile to będzie określą koledzy, którzy tym się zajmą.
Nie wiecie czy jakaś firma kurierska przyjmie wiaderka (do ilu kg?) zapakowane tylko w worek i folię czarną?
Ciekawe czy cena palety z kilkoma wiaderkami będzie znośna?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2924
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 315
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: rum
Reklamacji na wiadro z farbą nie ma, bo jak na sortowni widzą wiadro z farbą to nim nie rzucają. Niemniej jednak przesyłki cylindryczne liczone sa jako NST, czyli niestandard w każdej znanej mi firmie kurierskiej (DHL, EMS, DPD, TNT, KEX) opłata za to jest podwójna opłatą początkową. Jeżeli paczka jest zgłoszona przy nadaniu jako niestandardowa. Jeżeli jest nadana jako standardowa a na sortowni wyjdzie niestanadard (nie każda wychodzi)- kara nakładana jest na brokera a ten przerzuca ją na zamawającego. Kary są różne od po porstu podwojonego kosztu wysyłki do dodatkowego kosztu za tzw obsługę specjalną i potrafi to być kilkadziesiąt złotych. Trzeba kupić na Alledrogo pudełka kartonowe choćby najtańsze sa od 2zł i będzie najtaniej.
Ostatnio zmieniony piątek, 17 kwie 2015, 18:47 przez jpiwek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: rum
Zawsze można lać odrobinę mniej w wiadra, żeby wyszło 30kg i nie było problemów z kurierem. Jak kupowałem miód w wiadrze, to na górze i na dole był dołożone koła za styropianu. Całość była oklejona czarną folią i nie było problemów.
Edit
Fajnie byłoby znać jeszcze wymiary wiaderka.
Dla 30cm średnicy, 35cm wysokości, 30kg najtaniej jest w FedExie: 28zł niestandardowy kształt, 16zł - standardowy.
Dla tych samych wymiarów, ale 35kg 28zł standardowy kształt, 50zł - niestandardowy.
Edit
Fajnie byłoby znać jeszcze wymiary wiaderka.
Dla 30cm średnicy, 35cm wysokości, 30kg najtaniej jest w FedExie: 28zł niestandardowy kształt, 16zł - standardowy.
Dla tych samych wymiarów, ale 35kg 28zł standardowy kształt, 50zł - niestandardowy.
-
- Posty: 2924
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum
Już dobijamy do 2 ton
Zastanawiam się czy nie naruszę ustawy o ochronie danych zamieszczając listę zamówień na ogólnym? Byłoby łatwiej sprawdzić poprawność zamówienia.
Ale na to potrzebuję zgodę zamawiającego - krótka PW: tak - zgoda na umieszczenie,
nie - brak zgody na umieszczenie
Lista ma 20 pozycji.
Zastanawiam się czy nie naruszę ustawy o ochronie danych zamieszczając listę zamówień na ogólnym? Byłoby łatwiej sprawdzić poprawność zamówienia.
Ale na to potrzebuję zgodę zamawiającego - krótka PW: tak - zgoda na umieszczenie,
nie - brak zgody na umieszczenie
Lista ma 20 pozycji.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2924
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum
Z tą ochroną danych, to żartowałem.
Ale zgodę wolę mieć.
Może ktoś nie chce się ujawnić, że będzie robił rum z tony melasy. Żeby nie mieć np. dużo wizyt kolegów z forum
Większość wyraziła zgodę więc jedziemy:
Euphorbia1 120
dulcis_aurum 90
mlody 120
fuutro 30
Jones 30
Kula 30
Władca 510
Gr000by 30
Pidi 150
Gary1966 30
Kamal 120
Michal278 300
Lootzek 30
Eldier 30
Chmielu 120
Radius 6o
Koli_7 60
Szfagir 90
Lech.zywiec 90
Szlumf 60
Amplexus 60
Jakub2001 60
HomoChemicus 60
Bohema.zaba 90
lukasz743 60
green11 60
Wawaldek11 ? (ile zostanie)
Razem: 2490
Przyjąłem jednostkę wysyłkową 30kg i to jest minimum.
Jeśli ktoś nie został ujęty (wiadomości czasem znikają ) lub nie zgadza się ilość, to trzeba to zgłosić przez PW.
Koszt melasy ok. 80gr/kg, do tego przewóz do miejsca dystrybucji , sprawdzenie wagi przed wysyłką, aby nie przekroczyć 30kg - nie wiem czy w cukrowni nie poprzelewają wiader. I wysyłka - koszty ustalimy.
Ale zgodę wolę mieć.
Może ktoś nie chce się ujawnić, że będzie robił rum z tony melasy. Żeby nie mieć np. dużo wizyt kolegów z forum
Większość wyraziła zgodę więc jedziemy:
Euphorbia1 120
dulcis_aurum 90
mlody 120
fuutro 30
Jones 30
Kula 30
Władca 510
Gr000by 30
Pidi 150
Gary1966 30
Kamal 120
Michal278 300
Lootzek 30
Eldier 30
Chmielu 120
Radius 6o
Koli_7 60
Szfagir 90
Lech.zywiec 90
Szlumf 60
Amplexus 60
Jakub2001 60
HomoChemicus 60
Bohema.zaba 90
lukasz743 60
green11 60
Wawaldek11 ? (ile zostanie)
Razem: 2490
Przyjąłem jednostkę wysyłkową 30kg i to jest minimum.
Jeśli ktoś nie został ujęty (wiadomości czasem znikają ) lub nie zgadza się ilość, to trzeba to zgłosić przez PW.
Koszt melasy ok. 80gr/kg, do tego przewóz do miejsca dystrybucji , sprawdzenie wagi przed wysyłką, aby nie przekroczyć 30kg - nie wiem czy w cukrowni nie poprzelewają wiader. I wysyłka - koszty ustalimy.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 kwie 2015, 03:26 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 8 razy.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2924
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum
Kolega Władca z Będzina będzie po 24 maja jechał do kol. Kuli (Płock) po swoją melasę i myślę, że koledzy z okolicy bliższej i dalszej mogliby się podpiąć.
Możliwy jest oczywiście odbiór osobisty w Płocku, bo z cukrowni trzeba zabrać raczej jednym transportem.
W tych sprawach należy kontakować się bezpośrednio z w/w kolegami.
Koledzy z innych regionów też mogą zorganizować wspólny wyjazd. Podanie w temacie (do mnie na PW) swoich nawet przybliżonych lokalizacji na pewno ułatwi zorganizowanie takiej wyjazdówki.
Akualna lista chętnych:
Euphorbia1 120
dulcis_aurum 90
mlody 120
fuutro 30
Jones 30
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510
Gr000by 30
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30
Kamal 120
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120
Radius 6o
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków
Lech.zywiec 90
Szlumf 60
Amplexus 60
Jakub2001 60
HomoChemicus 60
Bohema.zaba 90
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów
Razem: 3090
Możliwy jest oczywiście odbiór osobisty w Płocku, bo z cukrowni trzeba zabrać raczej jednym transportem.
W tych sprawach należy kontakować się bezpośrednio z w/w kolegami.
Koledzy z innych regionów też mogą zorganizować wspólny wyjazd. Podanie w temacie (do mnie na PW) swoich nawet przybliżonych lokalizacji na pewno ułatwi zorganizowanie takiej wyjazdówki.
Akualna lista chętnych:
Euphorbia1 120
dulcis_aurum 90
mlody 120
fuutro 30
Jones 30
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510
Gr000by 30
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30
Kamal 120
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120
Radius 6o
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków
Lech.zywiec 90
Szlumf 60
Amplexus 60
Jakub2001 60
HomoChemicus 60
Bohema.zaba 90
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów
Razem: 3090
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 kwie 2015, 14:38 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 6 razy.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2924
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum
Jak niczym specjalnie nie zakazisz, to kilka lat
Tak wyczytałem - że względu na koncentrację cukru i składników mineralnych powstanie życia ma nikłe szanse.
Michał - dokąd będziesz wiózł melasę? Może jeszcze ktoś chciałby się podłączyć?
Tak wyczytałem - że względu na koncentrację cukru i składników mineralnych powstanie życia ma nikłe szanse.
Michał - dokąd będziesz wiózł melasę? Może jeszcze ktoś chciałby się podłączyć?
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 kwie 2015, 10:30 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
- Posty: 1045
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 264 razy
- Otrzymał podziękowanie: 182 razy
Re: rum
No i popełniłem pierwszy nastaw na rum . 1780 gr melasy rozpuściłem w 4 l gorącej wody, do tego dosypałem 2 kg demerary, zrobiłem z 1,5 kg białego cukier inwertowany, zmieszałem wszystko do kupy i dolałem zimnej wody do 22 blg wyszło około 22 l nastawu. Dałem płaską łyżeczkę fosforanu dwuamonu i łyżeczkę fermioli. Fermiole zapodałem o 22:00 a rano nastaw pracuje aż miło, tylko ten zapach wydobwający się z rurki troszkę nie zabardzo przyjemny zobaczymy co z tego wyjdzie.
-
- Posty: 23
- Rejestracja: środa, 1 sty 2014, 13:19
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz