rum
Re: rum
Ja właśnie przerabiam moj rumik z tego najciemniejszego cukru kupionego w bogatymlyn i melasy w mikroorganizmach. Jak sobie przeliczyłem to z 2kg cukru i 2l melasy wyszloby mi około 1,7l w przeliczeniu na spirytus, wiec mimo, że melasa wydaje się nie mieć w ogóle cukru (w smaku jest cierpka) to jednak ma ;]
Mam pytanie, czy komuś po przerobieniu trunek zmieniał kolor jak dodawaliście do niego wody? Przepsocilem dzisiaj drugi raz i chciałem rozrobić do 67% żeby dodać dębu i jak dolałem destylowanej wody to całość odrobinę przyciemniała, tak jakby zżółkła. Spotkał się ktoś już z tym?
Posty scalone.
Hej, podobnie jak użytkownicy tego tematu zainteresowałem się produkcją rumu. Zakupiłem ten najciemniejszy cukier na bogatymlyn i melase z mikroorganizmów. Sprzęt mam wydaje się odpowiedni do tego typu eksperymentu, bo potstill.
Na razie poszła pierwsza partia więc bez dundru. Po przerobieniu 2 razy nie jestem zadowolony z wyników. Zapach jest troszkę taki bimbrowaty, a w smaku też nie bardzo mi to rum przypomina.
Zastosowałem takie proporcje:
2l melasy
1kg cukru trzcinowego (tego bardzo ciemnego)
1kg białego cukru
Bałem się, że wydajność będzie niska, stąd ten biały cukier, co pewnie było błędem. Ostatecznie wydajność była dobra bo w przeliczeniu na spirytus wyszło mi 1,7l.
Teraz wyrób stoi od 12 godzin w buteleczce z dębiną i czeka. Mam nadzieję, że nabierze nieco lepszego smaku i zapachu, bo w tej chwili jestem zawiedziony.
Przechodząc do sedna mojego postu:
1. Czy węgiel dodany do zacieru (gdzieś widziałem taki przepis) to dobry pomysł i czy stosujecie takie coś? Czy może zabija za bardzo walory smakowo/zapachowe?
2. Czy dodatki różnych przypraw, syropów są niezbędne? Jeśli tak to jakie? Czytałem o syropie klonowym, wanilii, cynamonie, czy bylibyście tak dobrzy (i jeśli coś się uchowało do tej pory) zejść do piwniczki, spróbować i doradzić jakie dodatki są najlepsze?
3. Ile razy puszczacie na swojej maszynerii taki trunek i jak (o ile w ogóle) dzielicie gony.
Nie chce, żebyście się powtarzali, bo wielokrotnie czytałem wypowiedzi w tym temacie, jednak jako, że dział ten od dłuższego czasu jest wyciszony chciałbym zapytać czy są jakieś postępy i ewentualne rady ;]
Mam pytanie, czy komuś po przerobieniu trunek zmieniał kolor jak dodawaliście do niego wody? Przepsocilem dzisiaj drugi raz i chciałem rozrobić do 67% żeby dodać dębu i jak dolałem destylowanej wody to całość odrobinę przyciemniała, tak jakby zżółkła. Spotkał się ktoś już z tym?
Posty scalone.
Hej, podobnie jak użytkownicy tego tematu zainteresowałem się produkcją rumu. Zakupiłem ten najciemniejszy cukier na bogatymlyn i melase z mikroorganizmów. Sprzęt mam wydaje się odpowiedni do tego typu eksperymentu, bo potstill.
Na razie poszła pierwsza partia więc bez dundru. Po przerobieniu 2 razy nie jestem zadowolony z wyników. Zapach jest troszkę taki bimbrowaty, a w smaku też nie bardzo mi to rum przypomina.
Zastosowałem takie proporcje:
2l melasy
1kg cukru trzcinowego (tego bardzo ciemnego)
1kg białego cukru
Bałem się, że wydajność będzie niska, stąd ten biały cukier, co pewnie było błędem. Ostatecznie wydajność była dobra bo w przeliczeniu na spirytus wyszło mi 1,7l.
Teraz wyrób stoi od 12 godzin w buteleczce z dębiną i czeka. Mam nadzieję, że nabierze nieco lepszego smaku i zapachu, bo w tej chwili jestem zawiedziony.
Przechodząc do sedna mojego postu:
1. Czy węgiel dodany do zacieru (gdzieś widziałem taki przepis) to dobry pomysł i czy stosujecie takie coś? Czy może zabija za bardzo walory smakowo/zapachowe?
2. Czy dodatki różnych przypraw, syropów są niezbędne? Jeśli tak to jakie? Czytałem o syropie klonowym, wanilii, cynamonie, czy bylibyście tak dobrzy (i jeśli coś się uchowało do tej pory) zejść do piwniczki, spróbować i doradzić jakie dodatki są najlepsze?
3. Ile razy puszczacie na swojej maszynerii taki trunek i jak (o ile w ogóle) dzielicie gony.
Nie chce, żebyście się powtarzali, bo wielokrotnie czytałem wypowiedzi w tym temacie, jednak jako, że dział ten od dłuższego czasu jest wyciszony chciałbym zapytać czy są jakieś postępy i ewentualne rady ;]
-
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
- Kontakt:
Czekaj, nie śpiesz się. Dodatki o których piszesz to wg. mnie takie trochę 'sztuczne' aromaty. Możesz jedną próbke aromatyzować, a drugą klasycznie 'dębić'.
Ja ostatni mój rum wlałem do beczułki dębowej, wystarczyło parę dni (była świeża, więc oddawała aromat błyskawicznie) i wrażenia smakowo-zapachowe diametralnie sie polepszyły.
Moim zdaniem kluczowe są dąb (a może i jakieś inne drewno), dostęp powietrza i cierpliwość.
Ja ostatni mój rum wlałem do beczułki dębowej, wystarczyło parę dni (była świeża, więc oddawała aromat błyskawicznie) i wrażenia smakowo-zapachowe diametralnie sie polepszyły.
Moim zdaniem kluczowe są dąb (a może i jakieś inne drewno), dostęp powietrza i cierpliwość.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Właśnie lece z drugą partią mojego eksperymentu i powiem Wam, że jestem ogromnie zaskoczony. Smak i zapach już przy pierwszym razie jest wręcz świetny. Rzeczywiście dunder może zdziałać cuda (w co do tej pory nie do końca wierzyłem).
Pierwsza partia siedzi z dębem oraz przyprawami i czeka na lepsze czasy, chociaż jak zamoczyłem język w drugiej próbie to nie wiem czy się doczeka, bo różnica jest kolosalna!
Planuje przerobić te zapasy dwa razy i wtedy się odezwę, jak sprawa wygląda.
Zostało mi jeszcze trochę melasy, więc napiszcie mi tylko którego dundru lepiej użyć do trzeciej partii. Tego z pierwszej serii czy lepiej użyć tego z drugiej?
Pierwsza partia siedzi z dębem oraz przyprawami i czeka na lepsze czasy, chociaż jak zamoczyłem język w drugiej próbie to nie wiem czy się doczeka, bo różnica jest kolosalna!
Planuje przerobić te zapasy dwa razy i wtedy się odezwę, jak sprawa wygląda.
Zostało mi jeszcze trochę melasy, więc napiszcie mi tylko którego dundru lepiej użyć do trzeciej partii. Tego z pierwszej serii czy lepiej użyć tego z drugiej?
-
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
- Kontakt:
Zdecydowanie wykorzystaj dunder świeży, czyli z 2 serii.
Zauważysz różnicę między 2 a kolejną partią.
Po 4-5 partiach smak powinien się ustabilizować (przy pozostałych niezmiennych czynnikach jak skład, fermentacja, podział na frakcje).
Jeżeli ten kierunek smaku będzie Ci odpowiadać, mówię o intensywności rumu, możesz do drugiej destylacji dodać trochę świeżego nastawu dla zwiększenia aromatu.
Do "Spiced Rum", prócz wanilii, cynamonu świetnie pasuje suszona figa, śliwka i kokos.
Z kokosem trzeba uważać bo z wiórków robi się osad, który ciężko odfiltrować no i trzeba uważać z ilością i czasem maceracji.
Zauważysz różnicę między 2 a kolejną partią.
Po 4-5 partiach smak powinien się ustabilizować (przy pozostałych niezmiennych czynnikach jak skład, fermentacja, podział na frakcje).
Jeżeli ten kierunek smaku będzie Ci odpowiadać, mówię o intensywności rumu, możesz do drugiej destylacji dodać trochę świeżego nastawu dla zwiększenia aromatu.
Do "Spiced Rum", prócz wanilii, cynamonu świetnie pasuje suszona figa, śliwka i kokos.
Z kokosem trzeba uważać bo z wiórków robi się osad, który ciężko odfiltrować no i trzeba uważać z ilością i czasem maceracji.
MIEĆ MIEDŹ
-
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Rum jako mój ulubiony trunek popełniłem już bodajże 9-10 razy. Zostawiałem biały do mojito, dębiłem, przyprawiałem różnistymi dodatkami, przyprawiałem i dębiłem i wiem już, które klimaty i dodatki smakują mi najbardziej. Biały z serca 80-70° jest najbardziej aromatyczny i łagodny. Kolega wręcz się śmiał przy próbowaniu on-line, że chyba jakiś delikatny perfum do posmakowania mu daję
Robiłem doświadczenie fermentując zacier gorzelnianymi drożdżami dedykowanymi do rumu i fermentując szlachetnymi winiarskimi. Teraz już wiem, że warto uzbroić się w cierpliwość i fermentować winiarskimi. Smak i aromat destylatu jest o niebo lepszy. Probówałem robić zacier w różnych proporcjach melasy do cukru nierafinowanego trzcinowego i białego. Zawsze z dundrem, który zakwasza zacier. Tu też można poeksperymentować "pod siebie".
Proponuje poeksperymentować z dodatkami macerującymi pod swój smak! Przesmaczny jest Canadian Spiced wg. kolegi Radiusa, jednak dla mnie mniej goździków, które są agresywne i potrafią "przegoździczyć". W różnych kombinacjach dodawałem do destylatów rodzynek, śliwki, ananasa kandyzowanego, skórki z cytrusów ścięte jak i również kandyzowane, figi, daktyle i reszty nie pamiętam. Do ostatniego dodałem przefiltrowanego mleka z kokosów i wydłubanego z nich miąższu i jest mmmm... Uważajcie ze skórkami cytrusów. Przy rozcienczaniu do 50° po ich dodaniu destylat robi się mętny. Wtedy lejek, mocno napchać waty i cierpliwie kapać na czysto.
Pozdrawiam rumowiczów!
Robiłem doświadczenie fermentując zacier gorzelnianymi drożdżami dedykowanymi do rumu i fermentując szlachetnymi winiarskimi. Teraz już wiem, że warto uzbroić się w cierpliwość i fermentować winiarskimi. Smak i aromat destylatu jest o niebo lepszy. Probówałem robić zacier w różnych proporcjach melasy do cukru nierafinowanego trzcinowego i białego. Zawsze z dundrem, który zakwasza zacier. Tu też można poeksperymentować "pod siebie".
Proponuje poeksperymentować z dodatkami macerującymi pod swój smak! Przesmaczny jest Canadian Spiced wg. kolegi Radiusa, jednak dla mnie mniej goździków, które są agresywne i potrafią "przegoździczyć". W różnych kombinacjach dodawałem do destylatów rodzynek, śliwki, ananasa kandyzowanego, skórki z cytrusów ścięte jak i również kandyzowane, figi, daktyle i reszty nie pamiętam. Do ostatniego dodałem przefiltrowanego mleka z kokosów i wydłubanego z nich miąższu i jest mmmm... Uważajcie ze skórkami cytrusów. Przy rozcienczaniu do 50° po ich dodaniu destylat robi się mętny. Wtedy lejek, mocno napchać waty i cierpliwie kapać na czysto.
Pozdrawiam rumowiczów!
... bo moja Barbara twierdzi, że piję za mało...
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 400 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
He, he, he, po moim zostało już tylko wspomnienie, ale melasa i trzcinowy cukier czeka Jak tylko będę miał więcej czasu będzie kolejny nastaw. Tym razem spróbuję na drożdżach BC S103 dedykowanych do miodów pitnych. Zobaczymy jak sobie poradzą i jaki dadzą smak destylatuPawelek5us pisze:Przesmaczny jest Canadian Spiced wg. kolegi Radiusa,
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Pierwsze rumowe nastawy robiłem na bayanusach G995, ostatnio na dedykowanych do rumu -turbo. I mam wrażenie, że na bayanusach produkt był smaczniejszy. Bo sam nastaw zdecydowanie
Ale to może zasługa mocno skwaszonego dundru, że nastaw ma specyficzny smak.
Żeby nie było: ja nie piję nastawu tylko próbuję, bo trzeba znać wszystkie smaki
Mam pytanko: do ilu Blg schodzą Wam nastawy na rum, bo bieżący z 23 kończy już, ale mam +2. Pierwszy raz robiłem na melasie z mikroorganizmów: 4 kg cukru trzcinowego i 3,5 kg płynnej melasy.
Jakież to próbowanie on-line?Pawelek5us pisze: Kolega wręcz się śmiał przy próbowaniu on-line, że chyba jakiś delikatny perfum do posmakowania mu daję
Robiłem doświadczenie fermentując zacier gorzelnianymi drożdżami dedykowanymi do rumu i fermentując szlachetnymi winiarskimi. Teraz już wiem, że warto uzbroić się w cierpliwość i fermentować winiarskimi. Smak i aromat destylatu jest o niebo lepszy.
Pierwsze rumowe nastawy robiłem na bayanusach G995, ostatnio na dedykowanych do rumu -turbo. I mam wrażenie, że na bayanusach produkt był smaczniejszy. Bo sam nastaw zdecydowanie
Ale to może zasługa mocno skwaszonego dundru, że nastaw ma specyficzny smak.
Żeby nie było: ja nie piję nastawu tylko próbuję, bo trzeba znać wszystkie smaki
Mam pytanko: do ilu Blg schodzą Wam nastawy na rum, bo bieżący z 23 kończy już, ale mam +2. Pierwszy raz robiłem na melasie z mikroorganizmów: 4 kg cukru trzcinowego i 3,5 kg płynnej melasy.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
-
-
Koledzy, na czym gotujecie swój najlepszy rum?
Ja grzeję grzałkami w kegu - 1400 + 2000 W z regulatorem. Ale zastanawiam się nad gotowaniem w płaszczu wodnym, bo po procesie na grzałkach jest sporo ciemnego nalotu, który chyba powstaje z przypalonych niefermentowalnych resztek. I niewątpliwie wpływa to na smak i aromat.
Kol. Lesgo58 pisał, że z płaszcza nawet cukrówka(glukozówka) ma łagodniejszy smak.
Pawelek5us - dalej nie łapię.....
Ja grzeję grzałkami w kegu - 1400 + 2000 W z regulatorem. Ale zastanawiam się nad gotowaniem w płaszczu wodnym, bo po procesie na grzałkach jest sporo ciemnego nalotu, który chyba powstaje z przypalonych niefermentowalnych resztek. I niewątpliwie wpływa to na smak i aromat.
Kol. Lesgo58 pisał, że z płaszcza nawet cukrówka(glukozówka) ma łagodniejszy smak.
Pawelek5us - dalej nie łapię.....
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
-
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Aby wyszło coś do picia trzeba przegotować co najmniej dwa razy. Im wolniej tym lepiej.
Chociaz po pierwszym gotowaniu też pijam (a raczej pijałem)
Środkowy gon postawiłem na kilkanaście miesięcy z czipsami dębowymi i można już się nim delektować. Oczywiście jak ktoś lubi mocne aromaty
Na alembiku po pierwszym wyjdzie Ci pachnący rumem/melasą bimber. A jakość zależy jak zwykle od użytych surowców.
Chociaz po pierwszym gotowaniu też pijam (a raczej pijałem)
Środkowy gon postawiłem na kilkanaście miesięcy z czipsami dębowymi i można już się nim delektować. Oczywiście jak ktoś lubi mocne aromaty
Na alembiku po pierwszym wyjdzie Ci pachnący rumem/melasą bimber. A jakość zależy jak zwykle od użytych surowców.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
No cóż... jesień nastała... długie, ciemne wieczory nam grożą. Jesieni i zimy bez rumu nie przetrzymam. I choć śliwka jeszcze w zbiornikach bąble puszcza, to czas na rum!!! Polecam wszystkim. Dunder 4 lub 5 stopnia mam z poprzednich produkcji więc.... do boju Moja Barbara wysiorbała dziś ostatnie Mojito z resztką ubiegłorocznego białego... szkoda... Nie zaglądałem do niego od paru miesięcy. Aromatu niesłychanego nabrał!
... bo moja Barbara twierdzi, że piję za mało...
-
- Krótko o sobie: Posiadacz Kolumienki Miedzianej Basic
- Ulubiony Alkohol: Captain Morgan Spiced
- Status Alkoholowy: Destylator
Taka melasa się nada?
http://allegro.pl/melasa-naturalna-5000 ... 00149.html
Wie ktoś, gdzie można w dobrej cenie kupić składniki do rumu w UK?
http://allegro.pl/melasa-naturalna-5000 ... 00149.html
Wie ktoś, gdzie można w dobrej cenie kupić składniki do rumu w UK?
-
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Otrzymał podziękowanie: 217 razy
Sprawdź te linki
melasa "końska" nie podana zawartość cukru http://www.ebay.co.uk/itm...=item5405c9b297
melasa "końska" 40% cukru http://www.ebay.co.uk/itm...=item232d507a3b
melasa "końska" 44.3% cukru http://www.ebay.co.uk/itm...=item2333a7b882
melasa spożywcza 56% cukru http://www.ebay.co.uk/itm...=item4178f32b
http://www.supplementsolutions.co.uk/eq ... itre.htmle
Kolega tu robił rum, i jest z Uk. http://alkohole-domowe.com/forum/melasa ... 10314.html
Każde drożdże ruszą na melasie, ale nie wiadomo jak nisko odfermentują. Jak chcesz mieć mocno aromatyczny rum to polecam drożdże bayanus. A jak nie to turbo.
melasa "końska" nie podana zawartość cukru http://www.ebay.co.uk/itm...=item5405c9b297
melasa "końska" 40% cukru http://www.ebay.co.uk/itm...=item232d507a3b
melasa "końska" 44.3% cukru http://www.ebay.co.uk/itm...=item2333a7b882
melasa spożywcza 56% cukru http://www.ebay.co.uk/itm...=item4178f32b
http://www.supplementsolutions.co.uk/eq ... itre.htmle
Kolega tu robił rum, i jest z Uk. http://alkohole-domowe.com/forum/melasa ... 10314.html
Każde drożdże ruszą na melasie, ale nie wiadomo jak nisko odfermentują. Jak chcesz mieć mocno aromatyczny rum to polecam drożdże bayanus. A jak nie to turbo.
-
- Podziękował: 1 raz
No ja znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/show_item.php?item=4810586456
Skontaktowałem się z goście co tym handluję i mówił, że sprowadza to ze Szkocji. Na dniach będzie obniżka do 8,50 za sztukę bo puszki są podobno wgniecione - ile tego będzie nie wiem. Fajnie, że to ode mnie z miasta
Skontaktowałem się z goście co tym handluję i mówił, że sprowadza to ze Szkocji. Na dniach będzie obniżka do 8,50 za sztukę bo puszki są podobno wgniecione - ile tego będzie nie wiem. Fajnie, że to ode mnie z miasta
-
To ma być przystępna cena
Zobacz tutaj za 5 litrów (ok. 7kg) - http://www.probioeko.pl/pl/p/Melasa-z-t ... -litrow/30
Była jeszcze tańsza, jako pasza dla kóz, ale się chyba skończyła
Zobacz tutaj za 5 litrów (ok. 7kg) - http://www.probioeko.pl/pl/p/Melasa-z-t ... -litrow/30
Była jeszcze tańsza, jako pasza dla kóz, ale się chyba skończyła
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Podziękował: 1 raz
Poza tym ta wskazana przez Ciebie nie wiem ile ma cukru. Natomiast ta z wysp ma 64% cukru co jest dość dobrym wynikiem.
http://caloriecount.about.com/calories- ... le-i214665
Myślę o takim przepisie:
4kg melasy
1,2kg cukru
12 litrów wody
Co Wy na to?
Zapomniałem dodać że na nastaw 18 litrów edit
http://caloriecount.about.com/calories- ... le-i214665
Myślę o takim przepisie:
4kg melasy
1,2kg cukru
12 litrów wody
Co Wy na to?
Zapomniałem dodać że na nastaw 18 litrów edit
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 gru 2014, 16:26 przez ras13, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
8.5 za 484g. Za 1400g =1l na alledrogo zapłacisz 22.50. Lepsza cena.ras13 pisze:No ja znalazłem coś takiego
-
Druga sprawa: Zawartość cukru nie jest wyznacznikiem jakości melasy przy produkcji rumu. Ta o wysokiej jego zawartości, powstaje przy pierwszym, najsłabszym odparowaniu sacharozy z soku trzcinowego. Natomiast "tradycyjna" o zawartości cukru ok. 38-40% jest głębiej odparowywana, bardziej aromatyczna i zawiera po prostu więcej "melasy w melasie"
To zobacz sobie ile to kosztuje na Wyspach - http://www.tesco.com/groceries/product/ ... =257090354, a jak kupił uszkodzone to pewnie za pół ceny, albo jeszcze mniej.ras13 pisze: Skontaktowałem się z goście co tym handluję i mówił, że sprowadza to ze Szkocji. Na dniach będzie obniżka do 8,50 za sztukę
Druga sprawa: Zawartość cukru nie jest wyznacznikiem jakości melasy przy produkcji rumu. Ta o wysokiej jego zawartości, powstaje przy pierwszym, najsłabszym odparowaniu sacharozy z soku trzcinowego. Natomiast "tradycyjna" o zawartości cukru ok. 38-40% jest głębiej odparowywana, bardziej aromatyczna i zawiera po prostu więcej "melasy w melasie"
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Krótko o sobie: Posiadacz Kolumienki Miedzianej Basic
- Ulubiony Alkohol: Captain Morgan Spiced
- Status Alkoholowy: Destylator
Jak ze Szkocji, to będę musiał się kiedyś udać do pobliskiej hurtowni.
A może do farmerów, tudzież hodowców koni, skąd oni biorą melasę?
Choć zastanawiałem się czy nie zagadać do managera szkota i się wprost nie zapytać o 25kg brązowego cukru i kilka litrów treaclów.
Chyba że z ciastek typu treacle można zrobić rum po ich zagotowaniu i zrobieniu zacieru??
A może do farmerów, tudzież hodowców koni, skąd oni biorą melasę?
Choć zastanawiałem się czy nie zagadać do managera szkota i się wprost nie zapytać o 25kg brązowego cukru i kilka litrów treaclów.
Chyba że z ciastek typu treacle można zrobić rum po ich zagotowaniu i zrobieniu zacieru??
-
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Otrzymał podziękowanie: 217 razy
Koledzy, chodzi mi po głowie teoria, - że pierwsze beczki do rumu, nie były nowe. Lecz używane, po winie. Gdyż były tańsze. Przekopując kiedyś net, znalazłem o tym małą wzmiankę, ale niezbyt dokładną. Lecz teraz nie mogę odszukać tej strony.
Znacie może jakieś źródło informacji, które mogło by potwierdzić/ zaprzeczyć mojej teorii?
Znacie może jakieś źródło informacji, które mogło by potwierdzić/ zaprzeczyć mojej teorii?
-
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Większość trunków starzy się w beczkach używanych, po winie lub po bourbonie, bo wolniej osiąga się ten sam stan zadębienia trunku, a przez to dłużej może on dojrzewać w beczce.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.