rum
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Akualna lista chętnych:
Euphorbia1 120
dulcis_aurum 90
mlody 120
fuutro 30
Jones 30
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30
Kamal 120
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120
Radius 6o
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60
Amplexus 60
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów
Razem: 3150
Euphorbia1 120
dulcis_aurum 90
mlody 120
fuutro 30
Jones 30
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30
Kamal 120
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120
Radius 6o
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60
Amplexus 60
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów
Razem: 3150
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 kwie 2015, 10:01 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 4 razy.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Re: rum
I taka jest idea podawania lokalizacji.
Lootzek, taka pomoc na pewno się przyda, bo do załadunku i przygotowania dla kuriera może być ze 100 wiader. Kol. Kula podsunął dobry pomysł, aby kuriera zamówić do cukrowni i tam nadać przesyłki bez niepotrzebnego wożenia. Ale jeszcze nie wiemy czy cukrownia zgodzi się na taki myk. I czy jakaś firma przewozowa przyjmie nieopakowane wiadra w rozsądnej cenie.
Kol. Władek (Kraków) może mógłby zajechać do cukrowni z mauzerem i zaopatrzyć kolegów z okolicy - warto z nim pogadać.
Taki odbiór nie musi być połączony z resztą melasy.
Koledzy, ostatnio prowadzę bardzo ożywioną korespondencję i może mi coś umknąć, poślę PW tam gdzie nie trzeba - proszę o wyrozumiałość
Sprawa trunków dla pana M. z cukrowni dobrze się rozwija - będę miał co wysłać
Prośba - opisujcie dokładnie wysyłane trunki - co, ile%, z czego, dodatki, rocznik i takie tam. Nie się pan M. podszkoli
Lootzek, taka pomoc na pewno się przyda, bo do załadunku i przygotowania dla kuriera może być ze 100 wiader. Kol. Kula podsunął dobry pomysł, aby kuriera zamówić do cukrowni i tam nadać przesyłki bez niepotrzebnego wożenia. Ale jeszcze nie wiemy czy cukrownia zgodzi się na taki myk. I czy jakaś firma przewozowa przyjmie nieopakowane wiadra w rozsądnej cenie.
Kol. Władek (Kraków) może mógłby zajechać do cukrowni z mauzerem i zaopatrzyć kolegów z okolicy - warto z nim pogadać.
Taki odbiór nie musi być połączony z resztą melasy.
Koledzy, ostatnio prowadzę bardzo ożywioną korespondencję i może mi coś umknąć, poślę PW tam gdzie nie trzeba - proszę o wyrozumiałość
Sprawa trunków dla pana M. z cukrowni dobrze się rozwija - będę miał co wysłać
Prośba - opisujcie dokładnie wysyłane trunki - co, ile%, z czego, dodatki, rocznik i takie tam. Nie się pan M. podszkoli
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2454
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 647 razy
- Otrzymał podziękowanie: 605 razy
Re: rum
Mam nadzieje, że pana M nie zwolnią z pracy za alkoholizm i przesłane trunki zagwarantują nam dalsze dostawy w przyszłości. Na wszelki wypadek może coś przesłać jego ewentualnemu następcy ?
A najlepiej skorumpować cały Glinojeck to i cukier trzcinowy w rozsądnej cenie się znajdzie .
Jakieś odpady poza normą bo za dużo cukru w cukrze czy coś tam. To tylko taka drobna sugestia do przekazania dalej . Znaczy się do pana M.
A najlepiej skorumpować cały Glinojeck to i cukier trzcinowy w rozsądnej cenie się znajdzie .
Jakieś odpady poza normą bo za dużo cukru w cukrze czy coś tam. To tylko taka drobna sugestia do przekazania dalej . Znaczy się do pana M.
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Re: rum
We wcześniejszym poście pisałem, że przekażemy trunki po akcji, ale widzę, że bez życzliwego wsparcia z cukrowni będzie trudniej ją przeprowadzić.
Pan M. nie wie jeszcze, że mam jego adres - zdobyty operacyjnie - ale przed wysyłką uprzedzę go i tym samym potwierdzę adres.
Cukier będzie na pewno, ale oczyszczony (z czegoś musi być melasa ) z cukrowni Środa Wlkp. - cena coś kole 5zł./kg.
Pytałem o możliwość zakupu tego surowego i odpowiedź była negatywna. Zobaczymy po zmiękczeniu.
Pan M. nie wie jeszcze, że mam jego adres - zdobyty operacyjnie - ale przed wysyłką uprzedzę go i tym samym potwierdzę adres.
Cukier będzie na pewno, ale oczyszczony (z czegoś musi być melasa ) z cukrowni Środa Wlkp. - cena coś kole 5zł./kg.
Pytałem o możliwość zakupu tego surowego i odpowiedź była negatywna. Zobaczymy po zmiękczeniu.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Re: rum
Pan Cukrownik był trochę zaskoczony ilością - 3t - może być problem z zawiaderkowaniem tej ilości. Sądził, że będzie ze 40 wiader max. Ale zmiękczacze powinny swoje zrobić - moje wczoraj wysłane, a Wasze w drodze
Jeśli ktoś chce podać swą lokalizację w celu usprawnienia dostawy, to zapraszam
Akualna lista chętnych:
Euphorbia1 120 . . . . . . . okolice Śremu
dulcis_aurum 90 . . . . . . . Grudziądz
mlody 120 . . . . . . . . . . . Sosnowiec
fuutro 30 . . . . . . . . . . .
Jones 30 . . . . . . . . . . .
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510. . . . . . .
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30 . . . . . . Opole . . . . . . . .
Kamal 120 . . . . . . . . . . . okolice Koluszek
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30 . . . . . . . . . . . Warszawa
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120 . . . . . . . . Świdnica
Radius 6o . . . . . . . . Oświęcim
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60 . . . . . . . . . . Mszczonów-Nadarzyn . . . . . . .
Amplexus 60
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
bbaarrtt . . . 30 . . . . . . . . . Kraków
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów
Razem: 3180
Jeśli ktoś chce podać swą lokalizację w celu usprawnienia dostawy, to zapraszam
Akualna lista chętnych:
Euphorbia1 120 . . . . . . . okolice Śremu
dulcis_aurum 90 . . . . . . . Grudziądz
mlody 120 . . . . . . . . . . . Sosnowiec
fuutro 30 . . . . . . . . . . .
Jones 30 . . . . . . . . . . .
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510. . . . . . .
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30 . . . . . . Opole . . . . . . . .
Kamal 120 . . . . . . . . . . . okolice Koluszek
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30 . . . . . . . . . . . Warszawa
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120 . . . . . . . . Świdnica
Radius 6o . . . . . . . . Oświęcim
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60 . . . . . . . . . . Mszczonów-Nadarzyn . . . . . . .
Amplexus 60
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
bbaarrtt . . . 30 . . . . . . . . . Kraków
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów
Razem: 3180
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 maja 2015, 16:17 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 46
- Rejestracja: poniedziałek, 23 gru 2013, 23:21
- Krótko o sobie: ciągle się kształcę w sztuce
- Ulubiony Alkohol: KRUPNIK
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: płn.-wsch.Polska,gród nad Białą
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: rum
Pewnie masz rację, chociaż mam cukier trzcinowy, który jest biały - pewnie to kwestia obróbki (no i pewnie brązowy ma inny smak i zapach - zwłaszcza w nastawach).Zapach nastawów melasowych jest dość specyficzny i mocny wiec nic się nie martw. Do kolejnego nastawu użyj dundru z pierwszego,szkoda tylko że dodałeś cukru buraczanego.
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Re: rum
Niektórzy koledzy z wyostrzonymi zmysłami wyczuwają w wódeczce z cukru buraczanego "ducha buraka" - taki ledwo wyczuwalny smrodek
Prawdopodobnie w wódeczce z białego cukru trzcinowego wyczuliby "ducha trzciny" - aromat rumu?
To by wskazywało na to, że nawet rafinowany surowiec coś wnosi do finalnego produktu.
Prawdopodobnie w wódeczce z białego cukru trzcinowego wyczuliby "ducha trzciny" - aromat rumu?
To by wskazywało na to, że nawet rafinowany surowiec coś wnosi do finalnego produktu.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2756 razy
Re: rum
wawaldek11 ma rację...
Różnice, które można wyczuć nawet w najlepiej rektyfikowanym spirytusie są wyczuwalne w zależności od rodzaju surowca.
Nie są bardzo ewidentne - jakby sobie niektórzy mogą wyobrażać śmiejąc się z postów kolegów, którzy o tym piszą - ale są. Jeśli ktoś ma wyczulone sensory węchowo-smakowe to wyczuje.
Przykład - mając wyczulony nos jesteśmy w stanie - tylko wąchając - rozpoznać obecność cukru w herbacie. Jednak większość ludzi tego nie wyczuje. Spróbujcie.
Różnice, które można wyczuć nawet w najlepiej rektyfikowanym spirytusie są wyczuwalne w zależności od rodzaju surowca.
Nie są bardzo ewidentne - jakby sobie niektórzy mogą wyobrażać śmiejąc się z postów kolegów, którzy o tym piszą - ale są. Jeśli ktoś ma wyczulone sensory węchowo-smakowe to wyczuje.
Przykład - mając wyczulony nos jesteśmy w stanie - tylko wąchając - rozpoznać obecność cukru w herbacie. Jednak większość ludzi tego nie wyczuje. Spróbujcie.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Re: rum
Jurek - nie dziwię się, że nie czujesz różnicy
Po lekturze Twoich postów i tematach tam poruszanych widzę, że jesteś nastawiony na szybką produkcję spirytusu. Czy na zarobkową? Tego nie wiem.
Przy takim tempie niuansiki tracą dla operatora znaczenie. Może to i lepiej - nie zawracasz sobie głowy pierdołami - ważne, że kapie i wali w dekiel
Po lekturze Twoich postów i tematach tam poruszanych widzę, że jesteś nastawiony na szybką produkcję spirytusu. Czy na zarobkową? Tego nie wiem.
Przy takim tempie niuansiki tracą dla operatora znaczenie. Może to i lepiej - nie zawracasz sobie głowy pierdołami - ważne, że kapie i wali w dekiel
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 713
- Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 232 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: rum
Hmmm no że kapie i wali w dekiel to wiadomo a co ma nie kapać i nie walić w dekiel ?
A to że ma być smaczne, bezwonne to już druga sprawa
No i że produkcja nie ma być droga to kolejna sprawa.
Powiem Ci że pijam od czasu do czasu whisky to droższe to tańsze.
To że destyluje szybko - to powiem tak - na mojej kolumnie tak można bo taki to właśnie mam sprzęt
Najważniejsze jest to że odcinam około 550 ml spirytusu i także ostro odcinam pogony z serca więc uwierz mi - to co ja produkuję i pijam jest bardzo smaczne
A to że ma być smaczne, bezwonne to już druga sprawa
No i że produkcja nie ma być droga to kolejna sprawa.
Powiem Ci że pijam od czasu do czasu whisky to droższe to tańsze.
To że destyluje szybko - to powiem tak - na mojej kolumnie tak można bo taki to właśnie mam sprzęt
Najważniejsze jest to że odcinam około 550 ml spirytusu i także ostro odcinam pogony z serca więc uwierz mi - to co ja produkuję i pijam jest bardzo smaczne
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Re: rum
Zmiękczacze powoli, ale systematycznie docierają
Akualna lista chętnych:
Euphorbia1 120 . . . . . . . okolice Śremu
dulcis_aurum 90 . . . . . . . Grudziądz
mlody 120 . . . . . . . . . . . Sosnowiec . . . .
fuutro 30 . . . . . . . . . . .
Jones 30 . . . . . . . . . . .
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510. . . . . . .
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30 . . . . . . Opole . . . . . . . .
Kamal 120 . . . . . . . . . . . okolice Koluszek
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30 . . . . . . . . . . . Warszawa
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120 . . . . . . . . Świdnica
Radius 6o . . . . . . . . Oświęcim . . . . . . .
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków . . . .
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60 . . . . . . . . . . Mszczonów-Nadarzyn . . . . . . .
Amplexus 60
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard . . . . . .
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
bbaarrtt . . . 30 . . . . . . . . . Kraków
Popkornn . . . 90 . . . . . . . . Jaworzno
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów
Razem: 3270
_________________
Pozdrawiam,
Waldek
Akualna lista chętnych:
Euphorbia1 120 . . . . . . . okolice Śremu
dulcis_aurum 90 . . . . . . . Grudziądz
mlody 120 . . . . . . . . . . . Sosnowiec . . . .
fuutro 30 . . . . . . . . . . .
Jones 30 . . . . . . . . . . .
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510. . . . . . .
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30 . . . . . . Opole . . . . . . . .
Kamal 120 . . . . . . . . . . . okolice Koluszek
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30 . . . . . . . . . . . Warszawa
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120 . . . . . . . . Świdnica
Radius 6o . . . . . . . . Oświęcim . . . . . . .
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków . . . .
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60 . . . . . . . . . . Mszczonów-Nadarzyn . . . . . . .
Amplexus 60
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard . . . . . .
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
bbaarrtt . . . 30 . . . . . . . . . Kraków
Popkornn . . . 90 . . . . . . . . Jaworzno
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów
Razem: 3270
_________________
Pozdrawiam,
Waldek
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1090
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 278 razy
- Otrzymał podziękowanie: 191 razy
Re: rum
Panowie,
Mój pierwszy nastaw na rum zatrzymał się na 7,5 blg a że jest to mój pierwszy to nie wiem co dalej robić dodawać jakiś świeżych grzybków lub coś ? Nastaw był na fermiolach z płaską łyżeczką fosforanu dwuamonu. W rurce jeszcze bulgocze ale blg nie spada od 3 dni. W poniedziałek powinna dojść paczka z Cobra rum i myślałem żeby to przepuścić tak jak jest a potem na dundrze wstawić następny nastaw. Skład nastawu wyglądał tak :
Melasa (Meridian Pure Cane) 1740 gr, według etykietki 56 gr cukru na 100 gr melasy.
Demerara 2 kg
Biały inwetrowany 1,5
I wszystko dopełnione wodą do 24 blg.
Mój pierwszy nastaw na rum zatrzymał się na 7,5 blg a że jest to mój pierwszy to nie wiem co dalej robić dodawać jakiś świeżych grzybków lub coś ? Nastaw był na fermiolach z płaską łyżeczką fosforanu dwuamonu. W rurce jeszcze bulgocze ale blg nie spada od 3 dni. W poniedziałek powinna dojść paczka z Cobra rum i myślałem żeby to przepuścić tak jak jest a potem na dundrze wstawić następny nastaw. Skład nastawu wyglądał tak :
Melasa (Meridian Pure Cane) 1740 gr, według etykietki 56 gr cukru na 100 gr melasy.
Demerara 2 kg
Biały inwetrowany 1,5
I wszystko dopełnione wodą do 24 blg.
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Re: rum
Ciągle dołączają nowi koledzy
Akualna lista chętnych:
Euphorbia1 120 . . . . . . . okolice Śremu
dulcis_aurum 90 . . . . . . . Grudziądz
mlody 180 . . . . . . . . . . . Sosnowiec . . . .
fuutro 30 . . . . . . . . . . . okolice Zatora
Jones 30 . . . . . . . . . . .
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510. . . . . . .
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30 . . . . . . Opole . . . . . . . .
Kamal 120 . . . . . . . . . . . okolice Koluszek
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30 . . . . . . . . . . . Warszawa
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120 . . . . . . . . Świdnica
Radius 6o . . . . . . . . Oświęcim . . . . . . .
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków . . . .
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60 . . . . . . . . . . Mszczonów-Nadarzyn . . . . . . .
Amplexus 60
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard . . . . . .
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
bbaarrtt . . . 30 . . . . . . . . . Kraków
Popkornn . . . 90 . . . . . . . . Jaworzno
Sebastian120 . . 30. . . . . . . . . . Rzeszów
XXXM . . . . 30. . . .. . . . . . . .okolice Rzeszowa
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów
Razem: 3390
Akualna lista chętnych:
Euphorbia1 120 . . . . . . . okolice Śremu
dulcis_aurum 90 . . . . . . . Grudziądz
mlody 180 . . . . . . . . . . . Sosnowiec . . . .
fuutro 30 . . . . . . . . . . . okolice Zatora
Jones 30 . . . . . . . . . . .
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510. . . . . . .
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30 . . . . . . Opole . . . . . . . .
Kamal 120 . . . . . . . . . . . okolice Koluszek
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30 . . . . . . . . . . . Warszawa
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120 . . . . . . . . Świdnica
Radius 6o . . . . . . . . Oświęcim . . . . . . .
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków . . . .
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60 . . . . . . . . . . Mszczonów-Nadarzyn . . . . . . .
Amplexus 60
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard . . . . . .
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
bbaarrtt . . . 30 . . . . . . . . . Kraków
Popkornn . . . 90 . . . . . . . . Jaworzno
Sebastian120 . . 30. . . . . . . . . . Rzeszów
XXXM . . . . 30. . . .. . . . . . . .okolice Rzeszowa
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów
Razem: 3390
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: rum
Koledzy dostałem do przerobienia 10 kg cukru trzcinowego (nie wiem co to za cukier i skąd pochodzi ale może być to surowiec który jechał do Glinojecka).
Jak zacząć z tym cukrem? Robić nastaw na Cobra rum czy bayanusach? Mam obydwa rodzaje drożdżaków...
Podpowiecie w jakie BLG celować na początku?
Rozumiem, że destylacja jak na smakówki? Deflegmator bez ocieplenia i wypełnienia, puszczane dwa razy?
pozdrawiam
Jak zacząć z tym cukrem? Robić nastaw na Cobra rum czy bayanusach? Mam obydwa rodzaje drożdżaków...
Podpowiecie w jakie BLG celować na początku?
Rozumiem, że destylacja jak na smakówki? Deflegmator bez ocieplenia i wypełnienia, puszczane dwa razy?
pozdrawiam
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 2429
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 217 razy
Re: rum
Tak nadaje się na rum. Tylko będzie delikatnie aromatyczny, ponieważ jest w nim mało melasy. Jak byś chciał wzmocnić aromat melasy (później rumu), to proponuję, żebyś zakupił 1kg cukru ciemnego trzcinowego, lub słoiczek melasy trzcinowej w sklepie z zdrową żywnością. I zrobił nastaw z tego cukru co masz + cukier trzcinowy ciemny lub melasa trzcinowa.
Można śmiało go w kuchni używać.
K.
Można śmiało go w kuchni używać.
K.
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 maja 2015, 17:45 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2429
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 217 razy
Re: rum
Nie. Melasa do nastawu. Choć ktoś chyba już dolewał melasy do rumu. Albo coś źle kojarzę.
Na krótkim deflegmatorze, ale wsyp trochę miedzi.
K.
Na krótkim deflegmatorze, ale wsyp trochę miedzi.
K.
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 maja 2015, 17:57 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 46
- Rejestracja: poniedziałek, 23 gru 2013, 23:21
- Krótko o sobie: ciągle się kształcę w sztuce
- Ulubiony Alkohol: KRUPNIK
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: płn.-wsch.Polska,gród nad Białą
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: rum
@Kamal
radius dodawał melase(i inne przyprawy) do gotowego rumu aby uzyskac (jak pisze) smak Canadian Spiced Rum http://alkohole-domowe.com/forum/rum-t830-50.html
radius dodawał melase(i inne przyprawy) do gotowego rumu aby uzyskac (jak pisze) smak Canadian Spiced Rum http://alkohole-domowe.com/forum/rum-t830-50.html
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy