Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2278
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: Doody » środa, 15 kwie 2020, 18:21

Tak samo lepsza śliwowica wyszła mi po dodaniu 5 kg cukru do 65kg owoców, niż ortodoks. Nie wiem dlaczego ale po fermentacji ten nastaw z cukrem pachniał o niebo lepiej. Śliwki były te same.
Pozdrawiam
Darek


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

.Gacek
1900
Posty: 1935
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: .Gacek » środa, 15 kwie 2020, 18:26

Darek przeczytaj poprzedni post... Zostały mi dwie setki. Jeżeli masz ochotę to się wymienimy.
Pozdrawiam Gacek.


Szlumf
1900
Posty: 1906
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: Szlumf » środa, 15 kwie 2020, 18:38

Odnośnie gatunku jabłek. Zarówno cydr jak i destylat wychodzą mi bardzo dobre z uznawanych powszechnie za kiepskie do tych celów PAPIERÓWEK.


jarzab
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 25 mar 2020, 14:31
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: jarzab » środa, 15 kwie 2020, 19:31

Kamal pisze:Warto glukozą/fruktozą podnieść zawartość blg w nastawie, albo po skończonej fermentacji dolać czystego neutralnego spirytusu, lub z owoców.


Mógłbyś rozwinąć temat co dzięki temu uzyskam? Staram się zrozumieć cały proces i wychodzi mi na to, że dodając zbyt dużą ilość cukru spowodowałem, że drożdże wolały skonsumować cukier niż wyciągnąć go z soku z jabłek. Dodając fruktozę pomogę w takiej sytuacji drożdżom zająć się fruktozą z soku, i dalej im łatwiej pójdzie? :) Czy źle kombinuję?

I nie bardzo ogarniam co zyskam dolewając na sam koniec czysty spiryt do tego. Na pewno podbiję nim moc nastawu przed wlaniem do kotła, ale co mi to w praktyce da?


Z góry dzięki za pomoc :)

Awatar użytkownika

Pablito
150
Posty: 199
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: Pablito » środa, 15 kwie 2020, 20:13

Cukier buraczany (sacharoza jest dwucukrem) daje typowe nuty bimbrowe. Fruktoza i glukoza to cukry proste, łatwo przerabiane przez drożdże
Dodatek spirytusu zwiększa uzysk. Gdy dodasz spirytus do nastawu i zostawisz na kilkudniową macerację, będziesz miał podobny efekt, jak po dadaniu cukru, czyli większy procent z owocową nutą, ale bez produktów ubocznych pracy drożdży
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2217
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: Kamal » środa, 15 kwie 2020, 22:15

Jak kolega słusznie napisał glukoza/fruktoza to cukry proste, drożdże przy nich produkują mniej produktów ubocznych, więc nie wprowadzą nut bimbrowych jak sacharoza, i będzie mniej produktów ubocznych. Spirytus również nie dodaje aromatu, ponieważ jest neutralny.
Drożdże wolą najperw zjeść glukozę/fruktozę a później sacharozę.
K.
Obrazek


jarzab
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 25 mar 2020, 14:31
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: jarzab » czwartek, 16 kwie 2020, 09:33

Dziękuję pięknie Panowie, to dużo wyjaśnia. Póki co nic nie dodaję, fruktozy ani glukozy nie mam, na spiryt też cukrówka dopiero nastawiona. Za kilka dni jak blg spadnie w okolice zera spróbuję to sklarować i przepuszczę dwa razy przez mini stilla przy odkręconym na maksa zaworku odbioru. Może coś z tego jeszcze będzie ;)
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 kwie 2020, 09:36 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


kwik44
1050
Posty: 1081
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: kwik44 » czwartek, 16 kwie 2020, 14:10

Wszystko zależy. 2 lata temu miałeś śliwki co miały 12-14BLG. Zeszłoroczne 18. Różnica w wydajności spora. Natomiast ja i tak wolę dodać czystego spirytusu do nastawu niż dosypać cukier. Na te 15BLG startowe można spokojnie % podnieść bez uszczerbku.
Jabłka natomiast mnie się nie udały jeszcze... Może w tym roku?


ziemba12345
450
Posty: 493
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: ziemba12345 » piątek, 17 kwie 2020, 21:29

1kg cukru na 10kg owocow jest jak najbardziej akceptowalny. Nic nie przecedzaj tylko gotuj w calosci. Jablka ani skiwki sie mie przypalaja na gazie. Przygotuj dobrze beczki i odstaw na min 2lata. Napewno bedzie smaczne.


Grzesius88
30
Posty: 37
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2020, 19:01
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Destylaty nieczyste
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Małopolskie
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: Grzesius88 » poniedziałek, 20 kwie 2020, 21:36

Ja bym bez płaszcza nie gotował bez cedzenia. 2 razy przypaliłem zbiornik i zawsze mieszałem do 80st. Na początku leciało ok a gdzieś w połowie procesu się przypaliło.
Pij, Bracie, pij, na starość torba i kij


ziemba12345
450
Posty: 493
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: ziemba12345 » wtorek, 21 kwie 2020, 14:35

Grzesiu, na jablkach albo sliwkach przypaliles? Nigdy mi sie to jeszcze nie przytrafilo na tych owocach a gotowalem juz mysle ze 100 razy. Jako zbiornik keg. Palnik 12-17kw rozkrecony na maksa.
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 kwie 2020, 21:23 przez ziemba12345, łącznie zmieniany 1 raz.


Grzesius88
30
Posty: 37
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2020, 19:01
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Destylaty nieczyste
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Małopolskie
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: Grzesius88 » wtorek, 21 kwie 2020, 17:29

Raz przypaliłem jabłka,drugi raz śliwki. Wszystko bez dodatku wody. W końcu wsadziłem zbiornik do garnka z solanką. Tylko że ja gotowałem na raz ponad 100kg
Pij, Bracie, pij, na starość torba i kij


ziemba12345
450
Posty: 493
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: ziemba12345 » czwartek, 23 kwie 2020, 21:23

No ja mam rozne zbiorniki. Najczesciej gotuje w 100 litrowym. Zawsze calosc wlewam. I nigdy jeszcze oprocz porzeczek nic mi sie nie przypalilo.


jarzab
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 25 mar 2020, 14:31
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: jarzab » niedziela, 26 kwie 2020, 19:41

Jaki % powinien mieć gotowy produkt? Tj jeżeli odbiorę sobie z podziałem na frakcje to do jakiego % starać się to zmieszać, żeby było jak najsmaczniejsze :)

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2217
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: Kamal » niedziela, 26 kwie 2020, 19:57

Jak odbierzesz w buteleczki, po kilku dniach połączysz, to i tak oscyluje, że wyjdzie ~70%. Jak lubisz takie, to odstawiasz do starzenia. Jak nie to rozrabiasz do %, jaki Ci odpowiada, i dajesz do starzenia.
K.
Obrazek


jarzab
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 25 mar 2020, 14:31
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: jarzab » niedziela, 26 kwie 2020, 20:09

Właśnie o to chodzi jaki % tutaj najczęściej smakuje :D Tak myślę raz wszystko przegotować, rozcieńczyć do 20% i za drugim razem odbierać bez żadnego refluksu tak gdzieś aż 60% będzie leciało, a resztę na spiryt. Pierwsza owocówka, zobaczymy co wyjdzie


kwik44
1050
Posty: 1081
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: kwik44 » poniedziałek, 27 kwie 2020, 07:27

Jeśli zrobisz poprawny odpęd to destylat będzie miał te ~20%... Nie trzeba rozcieńczać. Ale trzeba destylować dopóki jeszcze leci aromatyczna "woda".

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2217
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: Kamal » poniedziałek, 27 kwie 2020, 09:01

Kwik tu masz rację, ale koledze chodzi o gotowy produkt :)
K.
Obrazek


kwik44
1050
Posty: 1081
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: kwik44 » poniedziałek, 27 kwie 2020, 16:36

O gotowym to mnie ciężko się wypowiadać. "Co kto lubi" ;) U mnie taki "standard" to 65-50%. Ale to mówimy o dojrzałym trunku. Zwykle nalewam do kieliszka i do tego łyżeczka wody.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 kwie 2020, 16:37 przez kwik44, łącznie zmieniany 1 raz.


jarzab
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 25 mar 2020, 14:31
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: jarzab » poniedziałek, 27 kwie 2020, 19:34

Czyli do dojrzewania jaki zostawić? Kończę odbiór surówki, jutro gotowanie z podziałem na frakcje. Myślałem, żeby zmieszać wszystko do tych `50-55% przed przelaniem do butelek i odłożeniem do piwniczki pod klucz ;) No i oczywiście z płatkami dębu w środku.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 kwie 2020, 20:51 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość