Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
1200
Posty: 1230
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Nastaw z pomarańczy

Postautor: Doody » sobota, 26 sie 2017, 15:32

Mam pytanie, czy można dodać skórki do miąższu i razem to fermentować? Myślałem, żeby zetrzeć skórkę bez albedo i dodać do nastawu.
Albo zrobić nastaw bez skórek, a na startych skórkach zrobić nalewkę i potem połączyć?
Pozdrawiam
Darek

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kamal
1550
Posty: 1566
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z pomarańczy

Postautor: Kamal » sobota, 26 sie 2017, 16:44

Skórki lepiej umyć, sparzyć i zetrzeć bez albedo oczywiście. :-) I można fermentować z miąższem.
Druga opcja też jest dobra - połączenie destylatu i nalewki.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3855
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Nastaw z pomarańczy

Postautor: lesgo58 » sobota, 26 sie 2017, 16:54

Doody pisze:Mam pytanie, czy można dodać skórki do miąższu i razem to fermentować?...


Użycie pomarańczy marketowych może skończyć się niemiłą niespodzianką. W nalewkach - w dodatku szybko wypitych - jeszcze się sprawdza. W destylatach zdecydowanie mówię nie!!!
I jeszcze jedna uwaga - używamy pomarańczy jak i wszelkich cytrusów zrywanych i sprzedawanych w sezonie ich dojrzewania. Nigdy kupowanych teraz!!!
P.S. Ideałem byłoby zdobyć pomarańcze zerwane zaraz po dojrzeniu u źródła.


rosjan
250
Posty: 296
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Załączniki
Re: Nastaw z pomarańczy

Postautor: rosjan » sobota, 26 sie 2017, 22:20

Lesgo58,
Mówisz nie z powodu chemii, jaka jest w pomarańczach, albo w innych cytrusach, czy też są inne argumenty, które za tym przemawiają? -> zawartość cukru, zła praca z drożdżami, niedobry smak... ?
Pozdrawiam
Jachu

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3855
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Nastaw z pomarańczy

Postautor: lesgo58 » niedziela, 27 sie 2017, 07:32

Tylko i wyłącznie chemii.
Był czas ze eksperymentowałem z cytrusami na różny sposób. Głównie w nalewkach. I wiele razy się naciąłem. Nalewki dobre w pierwszych tygodniach po tym czasie stawały się "chemiczne". Tylko raz trafiłem na cytryny bardzo dobrej jakości. Moja nalewka farmaceutów ma już kilka lat i w dalszym ciągu jest zacna. A trafiały się nawet przypadki, że "wylewałem" nalewki tuż po zrobieniu. Mimo rygorystycznego mycia, wyparzania itp. Najgorsze w tych surowcach jest to, ze my do naszych wyrobów tak naprawdę potrzebujemy m. in. olejków eterycznych, które to nadają trunkom charakterystycznego aromatu i smaku, a które to znajdują się w wierzchnich warstwach skórki. Właśnie tam gdzie znajdują się wszystkie skumulowane pestycydy, fungicydy itp podobne świństwa, które mają spowodować, że wszystkie traktowane owoce będą jednakowe pod względem wizualnym jak i smakowym. Dodatkowo mają pomóc owocom przetrwać nawet kilku miesięcy. Tak więc wnioski nasuwają się same.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
1200
Posty: 1230
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Nastaw z pomarańczy

Postautor: Doody » niedziela, 27 sie 2017, 21:09

Dziękuję za odpowiedzi i rady. Ponieważ udało mi się zdobyć za śmieszne pieniądze kilkanaście kilogramów pomarańczy, postanowiłem zrobić z nich nastaw obierając skórki bez albedo (albedo do kosza) i miąższ z pomarańczy łącząc ze skórkami. Oczywiście cały proces poprzedziło szorowanie w gorącej wodzie skórek pomarańczy. Przetestuję, dużo nie stracę ;) . Dodałem do tego 12l wody z 3 kg cukru i drożdże....Safspirit grain (bo skończyły mi się wszystkie "fruity". Zobaczymy :)
Pozdrawiam
Darek


rosjan
250
Posty: 296
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Załączniki
Re: Nastaw z pomarańczy

Postautor: rosjan » niedziela, 27 sie 2017, 21:36

Doody
Napisz jak to pracuje. Sam myślę nastawić pomarańcze i myślę, że jeżeli kupię je w sklepie BIO to nie będzie chemii na skórkach i będzie można wszystko razem skroić do beczki. Jeszcze nigdy nie próbowałem alkoholu z nastawów cytrusowych ...
Pozdrawiam
Jachu

Awatar użytkownika

Kamal
1550
Posty: 1566
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z pomarańczy

Postautor: Kamal » niedziela, 27 sie 2017, 21:57

Uważaj bo BIO może być tylko w nazwie i cenie...
Lepiej skórki wyszorować, sparzyć i bezpieczniej będzie je wtedy dać. :-)
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5260
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z pomarańczy

Postautor: Zygmunt » niedziela, 27 sie 2017, 23:42

Ciepła woda rozszerza pory skórki cytrusów, przez co substancje, którymi jest ona pokryta wnikają głębiej. Jeżeli myjemy cytrusy, to tylko w zimnej wodzie, najlepiej płynem do tego przeznaczonym (są w dużych sklepach spożywczych). Takiej skórki nigdy nie parzymy, ani nie myjemy w gorącej wodzie!

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5010
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Nastaw z pomarańczy

Postautor: radius » poniedziałek, 28 sie 2017, 05:48

Zygmunt ma rację. Chyba już kiedyś zamieszczałem ten link, ale warto go przypomnieć - http://www.akademiawitalnosci.pl/jak-sz ... -i-owocow/
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3855
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Nastaw z pomarańczy

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 28 sie 2017, 09:39

A ja zacytuję takie oto przysłowie: "...popsutego to karczma nie zepsuje ale i kościół już nie naprawi...".
Na pewno sposoby o których piszecie mają rację bytu w tych zagonionych i zglobalizowanych czasach, bo chociaż trochę odtrują nam to co chcemy zjeść. Piszę "trochę " bo jestem przekonany, że niestety ale nam nie naprawią całkowicie tego co kto inny zepsuł.
Wracając do naszych nalewek. Dlaczego musimy się silić na robienie czegoś z produktów które nie są z naszego podwórka? Wiadomym jest że spirytus jest świetnym ekstraktorem wszystkiego... Nietrudno więc wyobrazić sobie że na pewno nie ominie trucizn. Nawet w śladowych ilościach. To tak a propos trucizn, ale i na pewno nie pozostanie to bez wpływu na smak.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
1200
Posty: 1230
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Nastaw z pomarańczy

Postautor: Doody » poniedziałek, 28 sie 2017, 12:56

Nastaw na razie pracuje na "grainach" jak szalony a zapach pomarańczy roznosi si e po całym domu. Żona już pyta kiedy to będzie do picia ;)
Może będzie niedobre i trujące ale chcę sam si e o tym przekonać ;)
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

robert4you
350
Posty: 377
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Nastaw z pomarańczy

Postautor: robert4you » poniedziałek, 28 sie 2017, 15:15

Będzie dobre.
Najbardziej śmieszy mnie rozkminianie jak szkodliwa jest trującą chemia która przedostanie się w śladowych ilościach do super prozdrowotnego, a nawet mam wrażenie, czytając to forum , leczniczego alkoholu.

Więc wszystkim ku pamięci - alkohol to 100 stu procentowa trucizna i ciężko tu szukać prawdy objawionej że będzie jeszcze bardziej trująca kiedy zostanie zrobiona z nie eco pomarańczy, obowiązkowo mieszanych budowlanym mieszadłem, o zgrozo bez atestu na kontakt z żywnością.

Litości.......
:hammer:
Piję bo nie muszę!


eldier
550
Posty: 561
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Nastaw z pomarańczy

Postautor: eldier » poniedziałek, 28 sie 2017, 16:01

No to po co dokładać dodatkowa truciznę?
Mam rozumieć, że będąc w centrum zanieczyszczonego miasta walisz sobie kuracje wziewną z jakiegoś syfu, chlor czy inny arszenik? Bo zanieczyszczone powietrze to za mało...

Poza tym, czy alkohol na pewno jest taki trujący? Generalnie ile badań tyle stanowisk... Nie mówię tu o piciu na umór, tylko o dawkach w małych ilościach. Dodatkowo jest bardzo wiele nalewek, które mają prozdrowotne działanie. Sam za dzieciaka piłem "nalewkę" z kitu pszczelego, nawet teraz w okresie jesiennym przez jakiś czas stosuje kurację. Nie mówiąc już o orzechu na ból brzucha... Tylko że to są ilości w ml, ale najłatwiej powiedzieć, że alkohol to 100% trucizna. A o truciźnie świadczy tylko dawka...

Litości.....
:hammer:

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3855
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Nastaw z pomarańczy

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 28 sie 2017, 16:43

robert4you pisze:Będzie dobre.
Najbardziej śmieszy mnie rozkminianie jak szkodliwa jest trującą chemia która przedostanie się :

Robert - chyba nie przeczytałeś dokładnie mojego postu.
Nic tam nie ma o szkodliwości chemii jako takiej tylko o najważniejszym aspekcie naszych wyrobów - jakości organoleptycznej. Sprawdzone wielokrotnie. Polecam uważnie przeczytać jeszcze raz mój post: post164500.html#p164500


rosjan
250
Posty: 296
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Załączniki
Re: Nastaw z pomarańczy

Postautor: rosjan » poniedziałek, 28 sie 2017, 17:17

À ja lubię się truć alkoholem dobrej jakości (zawsze w granicach przyzwoitości) i nie chciałbym, żeby jakaś chemia popsuła jego smak.
Jak mi się miejsce zwolni to nastawię pomarańcze. Akurat tutaj mam zaufanie do bio i jeżeli coś wyjdzie nie tak, to będzie to moja wina a nie chemii.
Doody, czekam na Twój werdykt :)
Pozdrawiam
Jachu

Awatar użytkownika

robert4you
350
Posty: 377
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Nastaw z pomarańczy

Postautor: robert4you » poniedziałek, 28 sie 2017, 17:57

lesgo58 pisze:Robert - chyba nie przeczytałeś dokładnie mojego postu.
Nic tam nie ma o szkodliwości chemii jako takiej tylko o najważniejszym aspekcie naszych wyrobów - jakości organoleptycznej. Sprawdzone wielokrotnie. Polecam uważnie przeczytać jeszcze raz mój post: post164500.html#p164500


Leszku - ja dokładnie zrozumiałem co napisałeś. Moja wypowiedz nie jest bezpośrednim odniesieniem do twojej wypowiedzi i dlatego nie zastosowałem cytowania. Odniosłem się do wielu innych wypowiedzi gdzie padają pytania o atest mieszadła lub beczki do nastawu z cukru itp. itd.
Piję bo nie muszę!

Awatar użytkownika

robert4you
350
Posty: 377
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Nastaw z pomarańczy

Postautor: robert4you » poniedziałek, 28 sie 2017, 18:01

eldier pisze:No to po co dokładać dodatkowa truciznę?
Mam rozumieć, że będąc w centrum zanieczyszczonego miasta walisz sobie kuracje wziewną z jakiegoś syfu, chlor czy inny arszenik? Bo zanieczyszczone powietrze to za mało...

Poza tym, czy alkohol na pewno jest taki trujący? Generalnie ile badań tyle stanowisk... Nie mówię tu o piciu na umór, tylko o dawkach w małych ilościach. Dodatkowo jest bardzo wiele nalewek, które mają prozdrowotne działanie. Sam za dzieciaka piłem "nalewkę" z kitu pszczelego, nawet teraz w okresie jesiennym przez jakiś czas stosuje kurację. Nie mówiąc już o orzechu na ból brzucha... Tylko że to są ilości w ml, ale najłatwiej powiedzieć, że alkohol to 100% trucizna. A o truciźnie świadczy tylko dawka...

Litości.....
:hammer:


Możesz mi napisać jakiej pojemności butelki z alkoholem zawierają truciznę , a jakiej pojemności kompletnie nietoksyczne lekarstwo.
Piję bo nie muszę!


eldier
550
Posty: 561
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Nastaw z pomarańczy

Postautor: eldier » poniedziałek, 28 sie 2017, 21:49

Oj coś czuje że znowu posty do kosza polecą...
robert4you pisze: Możesz mi napisać jakiej pojemności butelki z alkoholem zawierają truciznę , a jakiej pojemności kompletnie nietoksyczne lekarstwo.


Czyli mam rozumieć, że tyle ile jest w butelce tyle wypijesz? To powiem Ci, że ja zazwyczaj leje w 5l bańki i wg mnie nie jest to trucizna, bo nie trzeba, przecież od razu wychlać całości... Tak jak mówiłem tylko ilość się liczy.
Używasz może czasem cynamonu? Jadasz orzechy brazylijskie albo migdały? Szczaw, szpinak albo rabarbar może od czasu do czasu wpadnie? Ale co tam ja będę mówił o produktach jawnie toksycznych, idąc Twoim tokiem rozumowania to nawet woda jest trucizną...

Litości....
:hammer:

Awatar użytkownika

robert4you
350
Posty: 377
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Nastaw z pomarańczy

Postautor: robert4you » poniedziałek, 28 sie 2017, 22:02

Zacznij pić destylowaną to się przekonasz.
Piję bo nie muszę!


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości