Nastaw z pomarańczy

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy

Post autor: Doody »

Mam pytanie, czy można dodać skórki do miąższu i razem to fermentować? Myślałem, żeby zetrzeć skórkę bez albedo i dodać do nastawu.
Albo zrobić nastaw bez skórek, a na startych skórkach zrobić nalewkę i potem połączyć?
Pozdrawiam
Darek
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Kamal »

Skórki lepiej umyć, sparzyć i zetrzeć bez albedo oczywiście. :-) I można fermentować z miąższem.
Druga opcja też jest dobra - połączenie destylatu i nalewki.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: lesgo58 »

Doody pisze:Mam pytanie, czy można dodać skórki do miąższu i razem to fermentować?...
Użycie pomarańczy marketowych może skończyć się niemiłą niespodzianką. W nalewkach - w dodatku szybko wypitych - jeszcze się sprawdza. W destylatach zdecydowanie mówię nie!!!
I jeszcze jedna uwaga - używamy pomarańczy jak i wszelkich cytrusów zrywanych i sprzedawanych w sezonie ich dojrzewania. Nigdy kupowanych teraz!!!
P.S. Ideałem byłoby zdobyć pomarańcze zerwane zaraz po dojrzeniu u źródła.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: rosjan »

Lesgo58,
Mówisz nie z powodu chemii, jaka jest w pomarańczach, albo w innych cytrusach, czy też są inne argumenty, które za tym przemawiają? -> zawartość cukru, zła praca z drożdżami, niedobry smak... ?
Pozdrawiam
Jachu
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: lesgo58 »

Tylko i wyłącznie chemii.
Był czas ze eksperymentowałem z cytrusami na różny sposób. Głównie w nalewkach. I wiele razy się naciąłem. Nalewki dobre w pierwszych tygodniach po tym czasie stawały się "chemiczne". Tylko raz trafiłem na cytryny bardzo dobrej jakości. Moja nalewka farmaceutów ma już kilka lat i w dalszym ciągu jest zacna. A trafiały się nawet przypadki, że "wylewałem" nalewki tuż po zrobieniu. Mimo rygorystycznego mycia, wyparzania itp. Najgorsze w tych surowcach jest to, ze my do naszych wyrobów tak naprawdę potrzebujemy m. in. olejków eterycznych, które to nadają trunkom charakterystycznego aromatu i smaku, a które to znajdują się w wierzchnich warstwach skórki. Właśnie tam gdzie znajdują się wszystkie skumulowane pestycydy, fungicydy itp podobne świństwa, które mają spowodować, że wszystkie traktowane owoce będą jednakowe pod względem wizualnym jak i smakowym. Dodatkowo mają pomóc owocom przetrwać nawet kilku miesięcy. Tak więc wnioski nasuwają się same.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Doody »

Dziękuję za odpowiedzi i rady. Ponieważ udało mi się zdobyć za śmieszne pieniądze kilkanaście kilogramów pomarańczy, postanowiłem zrobić z nich nastaw obierając skórki bez albedo (albedo do kosza) i miąższ z pomarańczy łącząc ze skórkami. Oczywiście cały proces poprzedziło szorowanie w gorącej wodzie skórek pomarańczy. Przetestuję, dużo nie stracę ;) . Dodałem do tego 12l wody z 3 kg cukru i drożdże....Safspirit grain (bo skończyły mi się wszystkie "fruity". Zobaczymy :)
Pozdrawiam
Darek

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: rosjan »

Doody
Napisz jak to pracuje. Sam myślę nastawić pomarańcze i myślę, że jeżeli kupię je w sklepie BIO to nie będzie chemii na skórkach i będzie można wszystko razem skroić do beczki. Jeszcze nigdy nie próbowałem alkoholu z nastawów cytrusowych ...
Pozdrawiam
Jachu
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Kamal »

Uważaj bo BIO może być tylko w nazwie i cenie...
Lepiej skórki wyszorować, sparzyć i bezpieczniej będzie je wtedy dać. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Zygmunt »

Ciepła woda rozszerza pory skórki cytrusów, przez co substancje, którymi jest ona pokryta wnikają głębiej. Jeżeli myjemy cytrusy, to tylko w zimnej wodzie, najlepiej płynem do tego przeznaczonym (są w dużych sklepach spożywczych). Takiej skórki nigdy nie parzymy, ani nie myjemy w gorącej wodzie!
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: radius »

Zygmunt ma rację. Chyba już kiedyś zamieszczałem ten link, ale warto go przypomnieć - http://www.akademiawitalnosci.pl/jak-sz ... -i-owocow/
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: lesgo58 »

A ja zacytuję takie oto przysłowie: "...popsutego to karczma nie zepsuje ale i kościół już nie naprawi...".
Na pewno sposoby o których piszecie mają rację bytu w tych zagonionych i zglobalizowanych czasach, bo chociaż trochę odtrują nam to co chcemy zjeść. Piszę "trochę " bo jestem przekonany, że niestety ale nam nie naprawią całkowicie tego co kto inny zepsuł.
Wracając do naszych nalewek. Dlaczego musimy się silić na robienie czegoś z produktów które nie są z naszego podwórka? Wiadomym jest że spirytus jest świetnym ekstraktorem wszystkiego... Nietrudno więc wyobrazić sobie że na pewno nie ominie trucizn. Nawet w śladowych ilościach. To tak a propos trucizn, ale i na pewno nie pozostanie to bez wpływu na smak.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Doody »

Nastaw na razie pracuje na "grainach" jak szalony a zapach pomarańczy roznosi si e po całym domu. Żona już pyta kiedy to będzie do picia ;)
Może będzie niedobre i trujące ale chcę sam si e o tym przekonać ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: robert4you »

Będzie dobre.
Najbardziej śmieszy mnie rozkminianie jak szkodliwa jest trującą chemia która przedostanie się w śladowych ilościach do super prozdrowotnego, a nawet mam wrażenie, czytając to forum , leczniczego alkoholu.

Więc wszystkim ku pamięci - alkohol to 100 stu procentowa trucizna i ciężko tu szukać prawdy objawionej że będzie jeszcze bardziej trująca kiedy zostanie zrobiona z nie eco pomarańczy, obowiązkowo mieszanych budowlanym mieszadłem, o zgrozo bez atestu na kontakt z żywnością.

Litości.......
:hammer:
************************************************************************

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: eldier »

No to po co dokładać dodatkowa truciznę?
Mam rozumieć, że będąc w centrum zanieczyszczonego miasta walisz sobie kuracje wziewną z jakiegoś syfu, chlor czy inny arszenik? Bo zanieczyszczone powietrze to za mało...

Poza tym, czy alkohol na pewno jest taki trujący? Generalnie ile badań tyle stanowisk... Nie mówię tu o piciu na umór, tylko o dawkach w małych ilościach. Dodatkowo jest bardzo wiele nalewek, które mają prozdrowotne działanie. Sam za dzieciaka piłem "nalewkę" z kitu pszczelego, nawet teraz w okresie jesiennym przez jakiś czas stosuje kurację. Nie mówiąc już o orzechu na ból brzucha... Tylko że to są ilości w ml, ale najłatwiej powiedzieć, że alkohol to 100% trucizna. A o truciźnie świadczy tylko dawka...

Litości.....
:hammer:
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: lesgo58 »

robert4you pisze:Będzie dobre.
Najbardziej śmieszy mnie rozkminianie jak szkodliwa jest trującą chemia która przedostanie się :
Robert - chyba nie przeczytałeś dokładnie mojego postu.
Nic tam nie ma o szkodliwości chemii jako takiej tylko o najważniejszym aspekcie naszych wyrobów - jakości organoleptycznej. Sprawdzone wielokrotnie. Polecam uważnie przeczytać jeszcze raz mój post: http://alkohole-domowe.com/forum/post16 ... ml#p164500
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: rosjan »

À ja lubię się truć alkoholem dobrej jakości (zawsze w granicach przyzwoitości) i nie chciałbym, żeby jakaś chemia popsuła jego smak.
Jak mi się miejsce zwolni to nastawię pomarańcze. Akurat tutaj mam zaufanie do bio i jeżeli coś wyjdzie nie tak, to będzie to moja wina a nie chemii.
Doody, czekam na Twój werdykt :)
Pozdrawiam
Jachu
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: robert4you »

lesgo58 pisze: Robert - chyba nie przeczytałeś dokładnie mojego postu.
Nic tam nie ma o szkodliwości chemii jako takiej tylko o najważniejszym aspekcie naszych wyrobów - jakości organoleptycznej. Sprawdzone wielokrotnie. Polecam uważnie przeczytać jeszcze raz mój post: http://alkohole-domowe.com/forum/post16 ... ml#p164500
Leszku - ja dokładnie zrozumiałem co napisałeś. Moja wypowiedz nie jest bezpośrednim odniesieniem do twojej wypowiedzi i dlatego nie zastosowałem cytowania. Odniosłem się do wielu innych wypowiedzi gdzie padają pytania o atest mieszadła lub beczki do nastawu z cukru itp. itd.
************************************************************************
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: robert4you »

eldier pisze:No to po co dokładać dodatkowa truciznę?
Mam rozumieć, że będąc w centrum zanieczyszczonego miasta walisz sobie kuracje wziewną z jakiegoś syfu, chlor czy inny arszenik? Bo zanieczyszczone powietrze to za mało...

Poza tym, czy alkohol na pewno jest taki trujący? Generalnie ile badań tyle stanowisk... Nie mówię tu o piciu na umór, tylko o dawkach w małych ilościach. Dodatkowo jest bardzo wiele nalewek, które mają prozdrowotne działanie. Sam za dzieciaka piłem "nalewkę" z kitu pszczelego, nawet teraz w okresie jesiennym przez jakiś czas stosuje kurację. Nie mówiąc już o orzechu na ból brzucha... Tylko że to są ilości w ml, ale najłatwiej powiedzieć, że alkohol to 100% trucizna. A o truciźnie świadczy tylko dawka...

Litości.....
:hammer:
Możesz mi napisać jakiej pojemności butelki z alkoholem zawierają truciznę , a jakiej pojemności kompletnie nietoksyczne lekarstwo.
************************************************************************

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: eldier »

Oj coś czuje że znowu posty do kosza polecą...
robert4you pisze: Możesz mi napisać jakiej pojemności butelki z alkoholem zawierają truciznę , a jakiej pojemności kompletnie nietoksyczne lekarstwo.
Czyli mam rozumieć, że tyle ile jest w butelce tyle wypijesz? To powiem Ci, że ja zazwyczaj leje w 5l bańki i wg mnie nie jest to trucizna, bo nie trzeba, przecież od razu wychlać całości... Tak jak mówiłem tylko ilość się liczy.
Używasz może czasem cynamonu? Jadasz orzechy brazylijskie albo migdały? Szczaw, szpinak albo rabarbar może od czasu do czasu wpadnie? Ale co tam ja będę mówił o produktach jawnie toksycznych, idąc Twoim tokiem rozumowania to nawet woda jest trucizną...

Litości....
:hammer:
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: robert4you »

Zacznij pić destylowaną to się przekonasz.
************************************************************************
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Doody »

Wczoraj nastaw z pomarańczy poszedł na rurki. Destylacja na 3 półkach. Zapach nastawu był nieszczególny, połączenie soku pomarańczowego z zapachem starej szmaty ;) Ale destylat pachnie pomarańczą. W 70% destylacie czuć również smak pomarańczy i nutę gorzką (tak jakby z pozostałości albedo). Jednak ta nuta nie jest wadą. Myślę, że poczekam miesiąc do dwóch, jak pojawią się świeże pomarańcze i zrobię "wisielca" wykorzystując ten destylat jako bazę. Może wyjdzie coś interesującego.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Będziniak
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Będziniak »

Jestem bardzo ciekawy Twojego eksperymentu z pomarańczami. Panuje opinia, że cytrusy nie nadają się na wina i nastawy. Ja raz zrobiłem wino z pomarańczy i na początku było ok, ale potem było coraz gorsze.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Kamal »

Bo to są wina raczej do szybkiego spożycia. I warto użyć dedykowanych drożdży do cytrusów. :-)
K.
Obrazek

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: acurlydrug »

Doody pisze: Myślę, że poczekam miesiąc do dwóch, jak pojawią się świeże pomarańcze i zrobię "wisielca" wykorzystując ten destylat jako bazę. Może wyjdzie coś interesującego.

I jakie rezultaty czystego, jak i wisielcowego destylatu?
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Doody »

Destylat z pomarańczy z supermarketu okazał się wielką porażką. Jednak chemia zawarta zwłaszcza w skórkach, nie tylko nie osłabła ale wręcz z każdym dniem nabierała mocy. Destylat stracił pomarańczowy aromat na rzecz aptecznego a o smaku już nie wspomnę. Na szczęście dodany do rektyfikacji zwrócił bezzapachowy spirytus. Wisielca niestety nie zrobiłem.
Pozdrawiam
Darek

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: rosjan »

A ja dam na rurki 50 l przefermentowanego soku z pomarańczy z 15 kg posiekanych cytrusów. Wszystko bez chemii. Operacja za jakiś tydzień. Mam nadzieję, że grzałki nie przypalą - nie będzie klarowania ...
Pozdrawiam
Jachu
Awatar użytkownika

voytek.lewy
50
Posty: 73
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2017, 12:45
Krótko o sobie: W podstawówce Ojciec pokazał mi diodę led, tranzystor no i zbudowałem multiwibrator, a potem to już jakoś poszło.
Ulubiony Alkohol: Bushmills Black Bush, Glenfiddich 12YO, dobra śliwowica.
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: voytek.lewy »

Gdzie można nabyć cytrusy bez chemii?
buduję kolumnę, głowica thor'a, keg50l, bufor, olm, chłodzenie zamknięte, sterownik PLC, co się da to samemu ;]

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: rosjan »

Kupiłem je we francuskim Carrefourze na stoisku z żywnością BIO. Myślę, że i w Polsce, może w większych miastach, można je kupić ;)
Pozdrawiam
Jachu
Awatar użytkownika

Będziniak
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Będziniak »

A ten posmak chemii, o którym piszecie to nie jest przypadkiem pochodna albedo w nastawie ? W moim winie z pomarańczy również narastał wprost proporcjonalnie do czasu.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Kamal »

Na bazarach z gałązkami sprzedają, te mogą być bez chemii, ale ręki nie daje.
K.
Obrazek

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: redhot »

Na bazarach biorą z giełdy, bo sami ich przecież nie uprawiają.... Jedyna opcja to pomarańcze BIO w sklepach ze zdrową żywnością. U mnie w Piasecznie jest sklep który ma cytrusy BIO, siatka 1kg ok. 12zł. Banany BIO są w lidlach, może i pomarańcze mają.

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: rosjan »

Nie wiem, czy to chemia, czy też taka jest natura pomarańczy, że z czasem ten specyficzny smak się uwydatnia. Zobaczymy jak będzie z BIO... potrzymam destylat parę miesięcy i jeżeli nie będzie przykrego posmaku, to winna będzie chemia :roll:
Pozdrawiam
Jachu

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: rosjan »

Właśnie następuje destylacja pomarańczy. Lecą 40% pogony.
Było bardzo mało przedgonów, zaledwie 250 ml, które odseparowałem kropelkowo przy małej mocy (w kotle było ok. 45 l nastawu). Już przy końcu przedgony miały silny zapach pomarańczy. Potem serce do ok. 60% o wyraźnym pomarańczowym smaku. W pogonach tego smaku jest niewiele, jak na razie jest on gorzki. Jestem zaskoczony tą odwrotnością w pojawianiu się smaków.
Może za parę dni/tygodni wszystko się zmieni...?
Pozdrawiam
Jachu
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Kamal »

A będziesz trzymać destylat czysty, czy dodasz coś do starzenia?
K.
Obrazek

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: rosjan »

Spróbuję przetrzymać czysty i może rownież pogony obok. Zobaczę po 2-3 miesiącach.
@kamal, miałbyś jakąś sugestię, co by do niego dodać ?
Pozdrawiam
Jachu
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Kamal »

Ciekawe mogło by być pieczone drzewo pomarańczy, ale skąd je wziąć? O:)
K.
Obrazek

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: rosjan »

Niezła sugestia :)
Poszukam gdzieś kawałek pomarańczowego klocka ;)
Pozdrawiam
Jachu
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Kamal »

Jak byś znalazł to zaopatrzenie zrób większe ;)
Też chętnie przygarnę :-P
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: wawaldek11 »

Jak już będziesz rąbał pomarańczowy gaj, to poszukaj też cytrynowego ;)
Trzeba sprawdzić jakie smaki i aromaty wnosi.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: drgranatt »

W ubiegłym roku zrobiłem nastaw z soków pomarańczowych w kartonikach z Hortexu i to było moje ostatnie 2x, pierwszy i ostatni. Destylat robiłem dwoma sposobami i oba nie nadawały się do konsumpcji :womit: Wszystko poszło jeszcze raz na spiryt.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”