Znaleziono 230 wyników

autor: Carl
wtorek, 2 kwie 2024, 18:04
Forum: Przechowywanie destylatu
Temat: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Odpowiedzi: 1447
Odsłony: 570126

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu


rozrywek pisze:Przy dużej wilgotności będzie olbrzymia dawka doli dla aniołów.
Czyli duży ubytek alkoholu.
Kurcze, a ja jakoś myślałem, że odwrotnie, że jak mała wilgotność, to więcej przez klepki się przedostanie dla aniołów...


Wystukane z Tapatalka

autor: Carl
czwartek, 16 lis 2023, 22:08
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Nalot na winie w beczce
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 1161

Nalot na winie w beczce

Dostałem beczkę - Pawłowianka 28l. Przez poprzedniego właściciela była zalana przez wiele miesięcy słodkim winem owocowym (mix z przewagą porzeczki). Niestety ów właściciel nie dbał o to, aby beczka była pełna pod korek. Ulewał, upijał, aż wypił prawie wszystko. Gdy przywiozłem tę beczkę do siebie, ...
autor: Carl
czwartek, 16 lis 2023, 09:21
Forum: Nastawy owocowe
Temat: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Odpowiedzi: 182
Odsłony: 57107

Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak


drgranatt pisze:Strasznie to gęste. :(
A ile wody dałeś na te 15 kg?



Wystukane z Tapatalka

autor: Carl
środa, 23 sie 2023, 14:40
Forum: Nastawy owocowe
Temat: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Odpowiedzi: 182
Odsłony: 57107

Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

wawaldek, dzięki za info.
Co do zbliżenia się do grappy, to zauważ, że zbliża się termin zbioru winogron, więc może aby osiągnąć zamierzony efekt warto byłoby dodać trochę wytłoków do rodzynek?

Wystukane z Tapatalka

autor: Carl
środa, 23 sie 2023, 14:04
Forum: Nastawy owocowe
Temat: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Odpowiedzi: 182
Odsłony: 57107

Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Zapewne tak jest [emoji106]
Napiszcie mi proszę jak oceniacie możliwość przechowania tych rodzynek przez kilka miesięcy? Na przykład do zimy. Temat ciekawy, ale czasu brak... żniwa, kopanie i takie tam inne prace polowe [emoji849]

Wystukane z Tapatalka

autor: Carl
piątek, 28 lip 2023, 17:13
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: Akcja melasa
Odpowiedzi: 507
Odsłony: 111847

Re: Akcja melasa

No i jak nie skorzystać... Kraków 2x
Tylko nie wiem, gdzie powinienem się dopisać, bo coś sporo tych list i coś ciężko mi tam Kraków dostrzec [emoji20]

Wystukane z Tapatalka

autor: Carl
czwartek, 13 lip 2023, 22:52
Forum: Mętny produkt
Temat: Zanieczyszczony produkt - TEST LATARKI
Odpowiedzi: 42
Odsłony: 10586

Re: Zanieczyszczony produkt - TEST LATARKI

A może przyczyną jest kontakt uszczelek z pogonem, do którego doszło w czasie odpędu lub destylacji, a który pozostał w śladowych ilościach na uszczelkach?

Wystukane z Tapatalka

autor: Carl
środa, 19 kwie 2023, 20:29
Forum: Nastaw na Rum
Temat: Pytanie o melase
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 13911

Re: RE: Re: Pytanie o melase

Teraz nawet śliwowicę II gatunku robię z aromatycznego wywaru i dolanego dobrego spirytusu :mrgreen: I jest porównywalna z Paschalną z polmosu Bielsko Biała. Czy możesz coś więcej o tym napisać?Przy destylacji śliwowicy I gat. ciągniesz do zera, czy po sercu dolewasz spiryt? Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
piątek, 3 mar 2023, 08:52
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Ocet spirytusowy
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 3535

Re: Ocet spirytusowy

Dzięki. Nie widziałem tego tematu Zygmunta [emoji106]

Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
piątek, 3 mar 2023, 06:49
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Ocet spirytusowy
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 3535

Re: RE: Re: Ocet spirytusowy

HeniekStarr, a te wióry, to w jakim celu?

Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
czwartek, 12 sty 2023, 11:41
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Odpowiedzi: 1667
Odsłony: 442172

Re: RE: Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

.Gacek pisze:Potrzebne będą paski aby określić ph.
A możesz/możecie polecić jakieś paski z optymalnym zakresem? Na allecośtam wybór duży, ale może macie coś sprawdzonego.



Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
czwartek, 1 wrz 2022, 11:36
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Dereniówka
Odpowiedzi: 32
Odsłony: 13061

Re: Dereniówka

Czy do nalewki dajecie same nocno dojrzałe (ciemne) owoce, czy wszystko jak leci? Kupiłem takie i zastanawiam się czy wsypać wszystkie do słoja, czy też te jasne zostawić, aby trochę się wysłodzily.Obrazek

Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
środa, 31 sie 2022, 21:25
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
Odpowiedzi: 27
Odsłony: 6468

Re: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.

Dzięki koledzy za doradę. Wniosek wyciągam jeden - jeśli dodawać, to ostrożnie z ilością :idea:
autor: Carl
niedziela, 28 sie 2022, 21:27
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
Odpowiedzi: 27
Odsłony: 6468

Re: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.

Takiego 100% zacieru z palonego, to chyba nikt by się nie odważył. Myślałem raczej - tak jak przy piwach - o kilkuprocentowym dodatku do słodu jęczmiennego lub do jęczmienia niesłodowanego/kukurydzy. Nie wiem tylko czy ktoś takie eksperymentum robił i stąd wątpliwość czy warto. Zacieranie oczywiście...
autor: Carl
niedziela, 28 sie 2022, 19:15
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
Odpowiedzi: 27
Odsłony: 6468

Re: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.

Odpaliłem kompa, aby założyć temat, ale na pierwszej pozycji wyświetlił mi się ten, a że moje pytanie wpisuje się w temat doskonale, to pozwolę sobie tutaj. Chodzi mianowicie o Słód Pszeniczny Czekoladowy - dokładnie taki https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/slody/slod-pszeniczny-czekoladowy...
autor: Carl
poniedziałek, 22 sie 2022, 12:05
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Dereniówka
Odpowiedzi: 32
Odsłony: 13061

Re: RE: Re: Dereniówka

Aronii nie lubię. Ma dla mnie zbyt zemnisty smak. Dlatego sposobu z wymrażanem jej owoców pewnie nie wypróbuję. To ja Cię zachęcam do wypróbowania! Podchodziłem do nalewki z aronii kilkakrotnie, ale zawsze robiłem ze świeżej. Dawałem różne alko i różne liście: z wiśni, z czereśni, z malin, z porzec...
autor: Carl
poniedziałek, 22 sie 2022, 11:56
Forum: Download
Temat: AlkoCalc - coś się kroi :)
Odpowiedzi: 83
Odsłony: 20308

Re: AlkoCalc - coś się kroi :)

Jest tak nadal

Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
niedziela, 21 sie 2022, 18:11
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Odpowiedzi: 1667
Odsłony: 442172

Re: RE: Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

psotamt pisze:Aaaaaa, to mąka z OLX :mrgreen: To wszystko jasne. Ja pisałem o wydajności czystej mąki ryżowej.
Czy to z olx (zanieczyszczenia daktylami) ma dużo mniejszą wydajność?



Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
sobota, 20 sie 2022, 17:03
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Dereniówka
Odpowiedzi: 32
Odsłony: 13061

Re: Dereniówka

A to mrożenie, to ma coś pozytywnego wnieść do nalewki?

Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
piątek, 29 lip 2022, 22:45
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: Zaopatrzenie do rumu
Odpowiedzi: 65
Odsłony: 36532

Re: Zaopatrzenie do rumu

Właśnie mają turbinado
https://m.olx.pl/d/oferta/cukier-trzcin ... Pst6Q.html

Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
wtorek, 31 maja 2022, 23:17
Forum: Kolumny destylacyjne
Temat: Zalewanie kolumny
Odpowiedzi: 157
Odsłony: 72712

Re: RE: Re: Zalewanie kolumny

Szlumf pisze:Ja zmniejszam moc do ~~1/2 roboczej i wtedy obserwuję
Właśnie Ty możesz obserwować... a czy na podstawie tych obserwacji mógłbyś napisać ile czasu potrzeba, aby słup zalania opadł w całości przy danej długości kolumny?


Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
piątek, 20 maja 2022, 11:10
Forum: Poczekalnia Pytań
Temat: posiadany aabratek a produkcja smakówek
Odpowiedzi: 23
Odsłony: 10252

Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

@rozrywek, nie - nie zapominam, ale chyba nie tylko ja odnoszę wrażenie, że szybciej piszesz, niż myślisz. Zakładam, że wiesz coś na temat prowadzenia procesu w trybie PS na podstawie odczytu termometru umieszczonego przed skraplaczem. Jeśli nie, to może zamiast tyle pisać, coś poczytasz [emoji6] Pi...
autor: Carl
piątek, 20 maja 2022, 06:26
Forum: Poczekalnia Pytań
Temat: posiadany aabratek a produkcja smakówek
Odpowiedzi: 23
Odsłony: 10252

Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Po to, aby nie używając ptaka wiedzieć coś o mocy. Proste?
autor: Carl
piątek, 20 maja 2022, 00:22
Forum: Poczekalnia Pytań
Temat: posiadany aabratek a produkcja smakówek
Odpowiedzi: 23
Odsłony: 10252

Re: RE: Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Różnica temperatur między portami to ok. 10 st. C. Coś mi tu nie pasuje. 10 st.C? Na tak krótkim odcinku. Czy przypadkiem jedna z sond nie jest omywana (czytaj chłodzona) strumieniem refluksu? Jeśli mam rację, to prowadzenia destylacji musisz używać tej, która jest tylko w strumieniu pary. Wystukan...
autor: Carl
wtorek, 10 maja 2022, 10:44
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Bufor wzmacniająco-stabilizujący, rewizja procesu.
Odpowiedzi: 143
Odsłony: 48580

Re: Bufor wzmacniająco-stabilizujący, rewizja procesu.

A do jakiej temp. schodzi Ci w buforze po stabilizacji?

Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
czwartek, 28 kwie 2022, 21:45
Forum: Problemy zacierowe
Temat: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Odpowiedzi: 349
Odsłony: 222020

Re: RE: Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Tak sobie czasem czytam i tak sobie czasem myślę... jak to odgazowanie powinno przebiegać? Czy tak?
kumpocik pisze: Odgazowuje wkrętarką z końcówką do gipsu przez kilka minut
Czyli zlać znad osadu i pobełtać mieszadłem?
autor: Carl
niedziela, 27 mar 2022, 09:21
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Odpowiedzi: 1667
Odsłony: 442172

Re: RE: Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

.Gacek pisze: minimum 30*C.
Wg mnie to najlepsza temperatura fermentacji.
Pod względem szybkość fermentacji, wydajności, a może jakości uzyskanego produktu - to chyba równie istotny, a może nawet wręcz najważniejszy parametr [emoji848]


Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
sobota, 26 mar 2022, 22:37
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Odpowiedzi: 1667
Odsłony: 442172

Re: RE: Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Podgrzewanie wyraźnie skraca proces lecz zmniejsza wydajność procentową. Czy podgrzewanie = używanie grzałki? Jak określiłbyś optymalną temperaturę? Na początku tematu radius pisał o stałej temperaturze 20-28°C (zalecane - 25-26°C). Mało kto ma 25-26 w pracowni, więc jak nie podgrzewać? Wystukane z...
autor: Carl
środa, 16 mar 2022, 23:37
Forum: Nastaw na Rum
Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Odpowiedzi: 659
Odsłony: 297213

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

To mogłeś jeszcze tak zrobić, jak wawaldek11
wawaldek11 pisze: Na 45 l pachnącego dundru rumowego wlewałem ok. 5l czystego spirytusu i destylowałem. Uzyskany trunek miał delikatny posmak rumu i za taki uchodził.
autor: Carl
środa, 16 mar 2022, 23:04
Forum: Nastaw na Rum
Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Odpowiedzi: 659
Odsłony: 297213

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Właśnie nie wiem czy byłby to niby rum czy prawie rum, ale zapewne byłby lepszy niż rum cukrowy [emoji1787]
Może ktoś z większym doświadczeniem się wypowie..

Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
środa, 16 mar 2022, 22:54
Forum: Kotły
Temat: Grzanie pośrednie / płaszcz
Odpowiedzi: 127
Odsłony: 42779

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

Powyżej temperatury wrzenia masz duuuużo pary, ale woda paruje również w niższej temperaturze, a nawet niewielka ilość pary sprawia, że powietrze przestaje być dobrym izolatorem.

Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
środa, 16 mar 2022, 22:37
Forum: Nastaw na Rum
Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Odpowiedzi: 659
Odsłony: 297213

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

A nie myślałeś o tym, aby do tego dundru dać cukier trzcinowy?

Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
środa, 2 mar 2022, 23:14
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: Zaopatrzenie do rumu
Odpowiedzi: 65
Odsłony: 36532

Re: Zaopatrzenie do rumu

Ten widziałem, ale to demerara. Wysłałem przez olx zapytanie czy mają/będą mieli muscovado, ale oni chyba nie odpisują na wiadomości :( Trzeba zadzwonić.
autor: Carl
wtorek, 1 mar 2022, 20:58
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: Zaopatrzenie do rumu
Odpowiedzi: 65
Odsłony: 36532

Re: Zaopatrzenie do rumu

Czy ktoś ma może jakiś pomysł, gdzie kupić muscovado w przyzwoitej cenie?

Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
czwartek, 24 lut 2022, 14:34
Forum: Nastaw na Rum
Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Odpowiedzi: 659
Odsłony: 297213

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

A ile macerować z takimi ziarenkami?

Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
wtorek, 22 lut 2022, 21:02
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
Odpowiedzi: 896
Odsłony: 280178

Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Góral, dziękuję za info.
Doody, miało być na lenia [emoji1787]

Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
wtorek, 22 lut 2022, 20:14
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
Odpowiedzi: 896
Odsłony: 280178

Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Góralu, ale Ty fermentujesz w beczce a nie w kotle, więc wlewasz w miarę jednorodny zacier.al Ja z kolei mam obawy czy po fermentacji w kotle, na przykład po tygodniu, warstwa na dnie nie będzie taka zbita i gęsta, że nie będzie się dało jej rozmieszać mieszadłem do farby.

Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
wtorek, 22 lut 2022, 11:10
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
Odpowiedzi: 896
Odsłony: 280178

Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Myślisz, że lepsza niż mieszadło?

Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
wtorek, 22 lut 2022, 09:58
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
Odpowiedzi: 896
Odsłony: 280178

Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Ryzyko, to jest zawsze, ale jak duże przy płaszczu bez mieszadła? Warto próbować, czy lepiej nie?

Wystukane z Tapatalka
autor: Carl
wtorek, 22 lut 2022, 09:39
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
Odpowiedzi: 896
Odsłony: 280178

Re: Zacieranie metodą "na lenia".

A jak myślicie, czy możliwy jest odpęd takiego zatartego zboża bez mieszadła w kotle? Czy wystarczy to co po fermentacji osiądzie na dnie zamieszać przed odpędem mieszadłem zamontowanym do wiertarki?

Wystukane z Tapatalka

Wyszukiwanie zaawansowane