Znaleziono 229 wyników
- czwartek, 16 lis 2023, 22:08
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Nalot na winie w beczce
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 573
Nalot na winie w beczce
Dostałem beczkę - Pawłowianka 28l. Przez poprzedniego właściciela była zalana przez wiele miesięcy słodkim winem owocowym (mix z przewagą porzeczki). Niestety ów właściciel nie dbał o to, aby beczka była pełna pod korek. Ulewał, upijał, aż wypił prawie wszystko. Gdy przywiozłem tę beczkę do siebie, ...
- czwartek, 16 lis 2023, 09:21
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
- Odpowiedzi: 141
- Odsłony: 40384
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
A ile wody dałeś na te 15 kg?drgranatt pisze:Strasznie to gęste.
Wystukane z Tapatalka
- środa, 23 sie 2023, 14:40
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
- Odpowiedzi: 141
- Odsłony: 40384
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
wawaldek, dzięki za info.
Co do zbliżenia się do grappy, to zauważ, że zbliża się termin zbioru winogron, więc może aby osiągnąć zamierzony efekt warto byłoby dodać trochę wytłoków do rodzynek?
Wystukane z Tapatalka
Co do zbliżenia się do grappy, to zauważ, że zbliża się termin zbioru winogron, więc może aby osiągnąć zamierzony efekt warto byłoby dodać trochę wytłoków do rodzynek?
Wystukane z Tapatalka
- środa, 23 sie 2023, 14:04
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
- Odpowiedzi: 141
- Odsłony: 40384
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Zapewne tak jest [emoji106]
Napiszcie mi proszę jak oceniacie możliwość przechowania tych rodzynek przez kilka miesięcy? Na przykład do zimy. Temat ciekawy, ale czasu brak... żniwa, kopanie i takie tam inne prace polowe [emoji849]
Wystukane z Tapatalka
Napiszcie mi proszę jak oceniacie możliwość przechowania tych rodzynek przez kilka miesięcy? Na przykład do zimy. Temat ciekawy, ale czasu brak... żniwa, kopanie i takie tam inne prace polowe [emoji849]
Wystukane z Tapatalka
- piątek, 28 lip 2023, 17:13
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Akcja melasa
- Odpowiedzi: 485
- Odsłony: 91345
Re: Akcja melasa
No i jak nie skorzystać... Kraków 2x
Tylko nie wiem, gdzie powinienem się dopisać, bo coś sporo tych list i coś ciężko mi tam Kraków dostrzec [emoji20]
Wystukane z Tapatalka
Tylko nie wiem, gdzie powinienem się dopisać, bo coś sporo tych list i coś ciężko mi tam Kraków dostrzec [emoji20]
Wystukane z Tapatalka
- czwartek, 13 lip 2023, 22:52
- Forum: Mętny produkt
- Temat: Zanieczyszczony produkt - TEST LATARKI
- Odpowiedzi: 42
- Odsłony: 8593
Re: Zanieczyszczony produkt - TEST LATARKI
A może przyczyną jest kontakt uszczelek z pogonem, do którego doszło w czasie odpędu lub destylacji, a który pozostał w śladowych ilościach na uszczelkach?
Wystukane z Tapatalka
Wystukane z Tapatalka
- środa, 19 kwie 2023, 20:29
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Pytanie o melase
- Odpowiedzi: 48
- Odsłony: 11393
Re: RE: Re: Pytanie o melase
Teraz nawet śliwowicę II gatunku robię z aromatycznego wywaru i dolanego dobrego spirytusu :mrgreen: I jest porównywalna z Paschalną z polmosu Bielsko Biała. Czy możesz coś więcej o tym napisać?Przy destylacji śliwowicy I gat. ciągniesz do zera, czy po sercu dolewasz spiryt? Wystukane z Tapatalka
- piątek, 3 mar 2023, 08:52
- Forum: Zaciery i Nastawy
- Temat: Ocet spirytusowy
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 2669
Re: Ocet spirytusowy
Dzięki. Nie widziałem tego tematu Zygmunta [emoji106]
Wystukane z Tapatalka
Wystukane z Tapatalka
- piątek, 3 mar 2023, 06:49
- Forum: Zaciery i Nastawy
- Temat: Ocet spirytusowy
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 2669
Re: RE: Re: Ocet spirytusowy
HeniekStarr, a te wióry, to w jakim celu?
Wystukane z Tapatalka
Wystukane z Tapatalka
- czwartek, 12 sty 2023, 11:41
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1613
- Odsłony: 367149
Re: RE: Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
A możesz/możecie polecić jakieś paski z optymalnym zakresem? Na allecośtam wybór duży, ale może macie coś sprawdzonego..Gacek pisze:Potrzebne będą paski aby określić ph.
Wystukane z Tapatalka
- czwartek, 1 wrz 2022, 11:36
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Dereniówka
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 11463
Re: Dereniówka
Czy do nalewki dajecie same nocno dojrzałe (ciemne) owoce, czy wszystko jak leci? Kupiłem takie i zastanawiam się czy wsypać wszystkie do słoja, czy też te jasne zostawić, aby trochę się wysłodzily.
Wystukane z Tapatalka
Wystukane z Tapatalka
- środa, 31 sie 2022, 21:25
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 5272
Re: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
Dzięki koledzy za doradę. Wniosek wyciągam jeden - jeśli dodawać, to ostrożnie z ilością
- niedziela, 28 sie 2022, 21:27
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 5272
Re: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
Takiego 100% zacieru z palonego, to chyba nikt by się nie odważył. Myślałem raczej - tak jak przy piwach - o kilkuprocentowym dodatku do słodu jęczmiennego lub do jęczmienia niesłodowanego/kukurydzy. Nie wiem tylko czy ktoś takie eksperymentum robił i stąd wątpliwość czy warto. Zacieranie oczywiście...
- niedziela, 28 sie 2022, 19:15
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 5272
Re: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
Odpaliłem kompa, aby założyć temat, ale na pierwszej pozycji wyświetlił mi się ten, a że moje pytanie wpisuje się w temat doskonale, to pozwolę sobie tutaj. Chodzi mianowicie o Słód Pszeniczny Czekoladowy - dokładnie taki https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/slody/slod-pszeniczny-czekoladowy...
- poniedziałek, 22 sie 2022, 12:05
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Dereniówka
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 11463
Re: RE: Re: Dereniówka
Aronii nie lubię. Ma dla mnie zbyt zemnisty smak. Dlatego sposobu z wymrażanem jej owoców pewnie nie wypróbuję. To ja Cię zachęcam do wypróbowania! Podchodziłem do nalewki z aronii kilkakrotnie, ale zawsze robiłem ze świeżej. Dawałem różne alko i różne liście: z wiśni, z czereśni, z malin, z porzec...
- poniedziałek, 22 sie 2022, 11:56
- Forum: Download
- Temat: AlkoCalc - coś się kroi :)
- Odpowiedzi: 83
- Odsłony: 16490
Re: AlkoCalc - coś się kroi :)
Jest tak nadal
Wystukane z Tapatalka
Wystukane z Tapatalka
- niedziela, 21 sie 2022, 18:11
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1613
- Odsłony: 367149
Re: RE: Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Czy to z olx (zanieczyszczenia daktylami) ma dużo mniejszą wydajność?psotamt pisze:Aaaaaa, to mąka z OLX To wszystko jasne. Ja pisałem o wydajności czystej mąki ryżowej.
Wystukane z Tapatalka
- sobota, 20 sie 2022, 17:03
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Dereniówka
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 11463
Re: Dereniówka
A to mrożenie, to ma coś pozytywnego wnieść do nalewki?
Wystukane z Tapatalka
Wystukane z Tapatalka
- piątek, 29 lip 2022, 22:45
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Zaopatrzenie do rumu
- Odpowiedzi: 62
- Odsłony: 31320
- wtorek, 31 maja 2022, 23:17
- Forum: Kolumny destylacyjne
- Temat: Zalewanie kolumny
- Odpowiedzi: 157
- Odsłony: 65625
Re: RE: Re: Zalewanie kolumny
Właśnie Ty możesz obserwować... a czy na podstawie tych obserwacji mógłbyś napisać ile czasu potrzeba, aby słup zalania opadł w całości przy danej długości kolumny?Szlumf pisze:Ja zmniejszam moc do ~~1/2 roboczej i wtedy obserwuję
Wystukane z Tapatalka
- piątek, 20 maja 2022, 11:10
- Forum: Poczekalnia Pytań
- Temat: posiadany aabratek a produkcja smakówek
- Odpowiedzi: 23
- Odsłony: 8948
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek
@rozrywek, nie - nie zapominam, ale chyba nie tylko ja odnoszę wrażenie, że szybciej piszesz, niż myślisz. Zakładam, że wiesz coś na temat prowadzenia procesu w trybie PS na podstawie odczytu termometru umieszczonego przed skraplaczem. Jeśli nie, to może zamiast tyle pisać, coś poczytasz [emoji6] Pi...
- piątek, 20 maja 2022, 06:26
- Forum: Poczekalnia Pytań
- Temat: posiadany aabratek a produkcja smakówek
- Odpowiedzi: 23
- Odsłony: 8948
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek
Po to, aby nie używając ptaka wiedzieć coś o mocy. Proste?
- piątek, 20 maja 2022, 00:22
- Forum: Poczekalnia Pytań
- Temat: posiadany aabratek a produkcja smakówek
- Odpowiedzi: 23
- Odsłony: 8948
Re: RE: Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek
Różnica temperatur między portami to ok. 10 st. C. Coś mi tu nie pasuje. 10 st.C? Na tak krótkim odcinku. Czy przypadkiem jedna z sond nie jest omywana (czytaj chłodzona) strumieniem refluksu? Jeśli mam rację, to prowadzenia destylacji musisz używać tej, która jest tylko w strumieniu pary. Wystukan...
- wtorek, 10 maja 2022, 10:44
- Forum: Destylacja metodą reflux ratio
- Temat: Bufor wzmacniająco-stabilizujący, rewizja procesu.
- Odpowiedzi: 143
- Odsłony: 41745
Re: Bufor wzmacniająco-stabilizujący, rewizja procesu.
A do jakiej temp. schodzi Ci w buforze po stabilizacji?
Wystukane z Tapatalka
Wystukane z Tapatalka
- czwartek, 28 kwie 2022, 21:45
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
- Odpowiedzi: 349
- Odsłony: 206941
Re: RE: Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Tak sobie czasem czytam i tak sobie czasem myślę... jak to odgazowanie powinno przebiegać? Czy tak?
Czyli zlać znad osadu i pobełtać mieszadłem?kumpocik pisze: Odgazowuje wkrętarką z końcówką do gipsu przez kilka minut
- niedziela, 27 mar 2022, 09:21
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1613
- Odsłony: 367149
Re: RE: Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Pod względem szybkość fermentacji, wydajności, a może jakości uzyskanego produktu - to chyba równie istotny, a może nawet wręcz najważniejszy parametr [emoji848].Gacek pisze: minimum 30*C.
Wg mnie to najlepsza temperatura fermentacji.
Wystukane z Tapatalka
- sobota, 26 mar 2022, 22:37
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1613
- Odsłony: 367149
Re: RE: Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Podgrzewanie wyraźnie skraca proces lecz zmniejsza wydajność procentową. Czy podgrzewanie = używanie grzałki? Jak określiłbyś optymalną temperaturę? Na początku tematu radius pisał o stałej temperaturze 20-28°C (zalecane - 25-26°C). Mało kto ma 25-26 w pracowni, więc jak nie podgrzewać? Wystukane z...
- środa, 16 mar 2022, 23:37
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 619
- Odsłony: 252215
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
To mogłeś jeszcze tak zrobić, jak wawaldek11
wawaldek11 pisze: Na 45 l pachnącego dundru rumowego wlewałem ok. 5l czystego spirytusu i destylowałem. Uzyskany trunek miał delikatny posmak rumu i za taki uchodził.
- środa, 16 mar 2022, 23:04
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 619
- Odsłony: 252215
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Właśnie nie wiem czy byłby to niby rum czy prawie rum, ale zapewne byłby lepszy niż rum cukrowy [emoji1787]
Może ktoś z większym doświadczeniem się wypowie..
Wystukane z Tapatalka
Może ktoś z większym doświadczeniem się wypowie..
Wystukane z Tapatalka
- środa, 16 mar 2022, 22:54
- Forum: Kotły
- Temat: Grzanie pośrednie / płaszcz
- Odpowiedzi: 127
- Odsłony: 37650
Re: Grzanie pośrednie / płaszcz
Powyżej temperatury wrzenia masz duuuużo pary, ale woda paruje również w niższej temperaturze, a nawet niewielka ilość pary sprawia, że powietrze przestaje być dobrym izolatorem.
Wystukane z Tapatalka
Wystukane z Tapatalka
- środa, 16 mar 2022, 22:37
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 619
- Odsłony: 252215
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
A nie myślałeś o tym, aby do tego dundru dać cukier trzcinowy?
Wystukane z Tapatalka
Wystukane z Tapatalka
- środa, 2 mar 2022, 23:14
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Zaopatrzenie do rumu
- Odpowiedzi: 62
- Odsłony: 31320
Re: Zaopatrzenie do rumu
Ten widziałem, ale to demerara. Wysłałem przez olx zapytanie czy mają/będą mieli muscovado, ale oni chyba nie odpisują na wiadomości Trzeba zadzwonić.
- wtorek, 1 mar 2022, 20:58
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Zaopatrzenie do rumu
- Odpowiedzi: 62
- Odsłony: 31320
Re: Zaopatrzenie do rumu
Czy ktoś ma może jakiś pomysł, gdzie kupić muscovado w przyzwoitej cenie?
Wystukane z Tapatalka
Wystukane z Tapatalka
- czwartek, 24 lut 2022, 14:34
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 619
- Odsłony: 252215
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
A ile macerować z takimi ziarenkami?
Wystukane z Tapatalka
Wystukane z Tapatalka
- wtorek, 22 lut 2022, 21:02
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
- Odpowiedzi: 882
- Odsłony: 241501
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Góral, dziękuję za info.
Doody, miało być na lenia [emoji1787]
Wystukane z Tapatalka
Doody, miało być na lenia [emoji1787]
Wystukane z Tapatalka
- wtorek, 22 lut 2022, 20:14
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
- Odpowiedzi: 882
- Odsłony: 241501
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Góralu, ale Ty fermentujesz w beczce a nie w kotle, więc wlewasz w miarę jednorodny zacier.al Ja z kolei mam obawy czy po fermentacji w kotle, na przykład po tygodniu, warstwa na dnie nie będzie taka zbita i gęsta, że nie będzie się dało jej rozmieszać mieszadłem do farby.
Wystukane z Tapatalka
Wystukane z Tapatalka
- wtorek, 22 lut 2022, 11:10
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
- Odpowiedzi: 882
- Odsłony: 241501
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Myślisz, że lepsza niż mieszadło?
Wystukane z Tapatalka
Wystukane z Tapatalka
- wtorek, 22 lut 2022, 09:58
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
- Odpowiedzi: 882
- Odsłony: 241501
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Ryzyko, to jest zawsze, ale jak duże przy płaszczu bez mieszadła? Warto próbować, czy lepiej nie?
Wystukane z Tapatalka
Wystukane z Tapatalka
- wtorek, 22 lut 2022, 09:39
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
- Odpowiedzi: 882
- Odsłony: 241501
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
A jak myślicie, czy możliwy jest odpęd takiego zatartego zboża bez mieszadła w kotle? Czy wystarczy to co po fermentacji osiądzie na dnie zamieszać przed odpędem mieszadłem zamontowanym do wiertarki?
Wystukane z Tapatalka
Wystukane z Tapatalka
- wtorek, 22 lut 2022, 07:35
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
- Odpowiedzi: 882
- Odsłony: 241501
Re: RE: Re: Zacieranie metodą
Tak. Na pewno KRWI - zobacz w jego postach, nie ma ich wiele.kiwitom23 pisze:jak bym tak zatarł w kotle, później fermentował w nim, a następnie gotował, to nie musiałbym niczego przelewać. Ktoś próbował tak?
Wystukane z Tapatalka