Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

kumpocik
50
Posty: 95
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 14:57
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: kumpocik » czwartek, 10 lut 2022, 22:58

Tak dla pierwszaków chciałem obrazki pokazać bo jedno zdjęcie mówi więcej niż tysiąc słów. Kolejność ściągania nastawu z beczki to lewe i prawe wiadro a następnie lewa i prawa butla. Do ostatniej butli wlałem wszystko co zostało. Osad powstał ze 132g drożdży. Lewa butelka ma widoczne początki klarowania a wiadra mają po 1cm krystalicznego płynu. Jaram się jak małolat bo w końcu widzę cały proces.

P.s. rozrywek miej litość :)

Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek, 10 lut 2022, 22:58 przez kumpocik, łącznie zmieniany 5 razy.


Awatar użytkownika

rozrywek
3500
Posty: 3919
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: rozrywek » piątek, 11 lut 2022, 08:35

@Kumpocik dobrze, poznaj litość.

Na początku to wywal to na dwór, do garażu nieogrzewanego, czy gdzieś tam gdzie będzie zimno, ale na plusie, czym bardziej pizga tym lepiej.

Z drugiej damy zlej te 1,5L płynu, wywal resztę.
Z wiader odlej trochę do tej damy, po co?
Pod wiadra podstaw coś, klocek, cokolwiek, aby stały krzywo.
Osad ci się będzie ładnie zbierał tylko w jednym rogu, łatwiej to później zlać znowu, nie porwie ci osadu.
Taki prosty trick.

Już nie wnikajmy co w tej damie siedzi, na pewno nie 132g namnożonych martwych drożdży. Zostawmy to, sam wyciągnąłeś wnioski, to pastwić się nad bidnym kumpocikirm nie trzeba.

Teraz ważne: przy zlewaniu znad osadu absolutnie nie bądź pazerny, nie zlewaj do ostatniej kropelki, wiadomo że pod koniec ci będzie osad porywać, a istotą klarowania jest to aby osadu się pozbyć, tak?
Te końcówki możesz z wiader i dam zlać osobno do butelki, poczekać aż się osiądzie i dopiero do reszty, i na rurę.

Sam widzisz że to wszystko nie jest pracochłonne, a jedynie czasochłonne, poczekać trzeba aż się wyklaruje.

I bardzo proszę, nie poruszaj już tematów żwirków dla kotka, dość.

A to z jednej przyczyny:
Nawet jak teoretycznie jest w składzie tego żwirku tylko bentonit używany również do klarowania win, to różnica jest taka że te klarowiny, turboklary i inne pierdoły są sprzedawane jako produkt do dodatku do tzw żywności, a wino to żywność tak?
A ten kuźwa żwirek, to nie wiadomo co, produkt budowlany, służący kotkom do szczania, nie ludziom do klarowania.

Nigdy więcej nie chcę słyszeć o żwirku.
Jak ktoś chce to stosować, proszę, tylko niech tym się publicznie nie chwali.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


kumpocik
50
Posty: 95
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 14:57
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: kumpocik » piątek, 11 lut 2022, 09:06

Dzięki rozrywek za okazaną litość i kolejną porcję rad.
Całość stoi w garażu obecnie w 14/15 gradusach - taki mamy klimat.
Były damy z łasiczką a ja mam damę z osadem ale ona to z czystej babskiej ciekawości została zalana. Osad to dwie paczki Alcotec Vodka Star i 2 x klar o ile to ma znaczenie (nastaw 60l). Zgodnie z zaleceniami już pozlewane, popodstawiane i niech się grawitacja tym zajmie. Na rury ma iść kryształ - taką mam koncepcje.
Idea klarowania pampersem dla kotów jakoś do mnie nie przemawia. Sól drogowa też jest słona ale to nie sól spożywcza, albo inaczej: to sól spożywcza ale nie do jedzenia :)


Kolejne dwie beczułki już pracują na jednej paczce T3 i Mockba. Zuważyłem że oba te drożdżaki inaczej pracują i średnica bombelków jest inna. Mockba tak dostojnie daje grubymi bąblami, natomiast T3 bardziej intensywnie drobnymi. Jest cudownie ...

Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6798
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: radius » piątek, 11 lut 2022, 09:18

rozrywek pisze:A ten kuźwa żwirek, to nie wiadomo co, produkt budowlany, służący kotkom do szczania, nie ludziom do klarowania.

Rozrywku ty nasz, rozrywkowy :D
Znajdź mi w tym żwirku cokolwiek innego niż tylko glinkę bentonitową :lol:
https://zoo-factory.pl/nasze-produkty/hilton-zwir-bentonitowy-zbrylajacy-5l-dla-kota/
Przez kilka lat używałem tego żwirku do klarowania cukrówek i żyję :) Nie pokryłem się sierścią a i ogona też się nie dorobiłem :mrgreen:
W niektórych żwirkach "Standard", dodatkowym składnikiem jest węglan sodu, który jest bezpieczny i zwykle stosowany w produkcji batonów, ciastek, biszkoptów, krakersów, zup błyskawicznych.
Węglany sodu mają bardzo niską toksyczność i spożywane w postaci produktów spożywczych nie wywołują żadnych skutków ubocznych.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 lut 2022, 09:30 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

jakis1234
1450
Posty: 1459
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: jakis1234 » piątek, 11 lut 2022, 09:33

Fajne jest to jaranie się świeżaka, też tak miałem przy pierwszej cukrówce. :)
Dobrze kumpocik, obserwuj, ciesz się, jak będziesz robił którąś tam z kolei, to już będzie rutyna.
Nastawy z alkoholem możesz trzymać nawet w temperaturach trochę poniżej zera, alkohol obniża temperaturę zamarzania.
Oczywiście bez przesady, ale u nas ostatnio coś tej przesady temperaturowej nie ma.
Rozrywek, bentonit jest dobry, jeżeli komuś się spieszy, to produkt naturalny i w całości się wytrąca.
A ponieważ sprzedawcy strasznie zdzierają licząc sobie po kilka zł za saszetkę 10-15 g, więc nic dziwnego, ze kupuje się inaczej.
Kupiłem bentonit wędkarski, około 6 zł za kilogram, a jest już dobrze zmielony, ale jak do tej pory użyłem go może ze dwa razy.
Jak to pisze Rozrywek "pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy..."
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

rozrywek
3500
Posty: 3919
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: rozrywek » piątek, 11 lut 2022, 10:09

Koledzy
@radius
@Jakiś1234.

Obydwaj macie rację.

Możliwe że te tanie żwirki to czysta glinka bentonitowa.
Możliwe że te klarowiny w sprzedaży to dokładnie to samo.
Nie twierdzę że nie.

Oczywiście to jest ździerstwo 10zł za paczuszkę, więcej kosztuje proces pakowania niż zawartość tej torebeczki.

Przydaje się owszem środek klarujący w gorące lato, nie zaprzeczam.

Ale teraz? Czas nie kosztuje, Newton nam za darmo grawitację dał.
Kupić parę wiaderek bądź fermentorów za grosze, wlać i zostawić.
Nie puścisz na rurę w ten weekend, puścisz w następny.

Nie jestem przekonany do tych żwirków, właśnie dlatego że nikt nie bada zawartości tego w co kot się zejszczy, a te środki do klarowania to już jakimś regulacjom i parametrom muszą odpowiadać. Bo to spożywka.

@Jakiś1234, z tymi środkami klarującymi to trochę też jak z drożdżami turbo.

W większości to ten sam, albo parę szczepów, pod innymi tysiącami nazw.

Jakby tak je wszystkie przebadać micro, to by wyszło że to prawie jedno i to samo.

Reasumując: nie mam kota, to i nie potrzebuję źwirku. Ot i moja prosta filozofija, kochanka Grawitacja mi wystarczy.

Właśnie pracuję w firmie wytwarzającej kiełbaski wegetariańskie, niejadalny syf, dla vegan i innych śrubokrętów.
Ale sanitarne przepisy stosuję, nie ładuję szuflą z podłogi w mikser, rękawiczki mam, a maszyny czyste i stalowe.
Także ja wolę naturalne metody.
Śpieszy mi się gdzieś?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


kumpocik
50
Posty: 95
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 14:57
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: kumpocik » wtorek, 15 lut 2022, 07:54

Nie mam doświadczenia ale klarowanie w tempie 1cm/24h to chyba dość wolno nawet jak na grawitację ?

Awatar użytkownika

defacto
1800
Posty: 1829
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: defacto » wtorek, 15 lut 2022, 08:46

Normalka
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"


czapkazwierz
5
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 25 sty 2022, 14:50
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: czapkazwierz » środa, 27 kwie 2022, 19:34

Mozna klarować cukrówkę filtrami do wody? Wziąłem 0,4L do dzbanka filtrującego i kryształ.

Awatar użytkownika

rozrywek
3500
Posty: 3919
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: rozrywek » środa, 27 kwie 2022, 21:45

@Czapkazwierz.
Pogadamy jak wyklarujesz tym filtrem 40 litrów, nie 0,4.
Ok?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


czapkazwierz
5
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 25 sty 2022, 14:50
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: czapkazwierz » czwartek, 28 kwie 2022, 06:31

Do takich ilości to trzeba wziąć filtry wstępnego oczyszczania (20 000 L) i podzlewozmywakowy (12 000 L).
Przed filtrowaniem miał zapach cydru, kwaśno-gorzki smak, po było czuć alkohol, w smaku tak gorzki, że myślałem, że zwymiotuję.

Awatar użytkownika

jakis1234
1450
Posty: 1459
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: jakis1234 » czwartek, 28 kwie 2022, 07:33

czapkazwierz pisze:Mozna klarować cukrówkę filtrami do wody? Wziąłem 0,4L do dzbanka filtrującego i kryształ.

Czy Ty za pomocą filtra klarujesz nastaw z cukrówki?
A po co? Przecież to nie wino, tego się nie pije.
Sklaruj grawitacyjnie, a jak Ci się spieszy to za pomocą jakiegoś środka do klarowania i już.
Po przepuszczeniu przez kolumnę tych wszystkich smaków nie będzie.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

jakis1234
1450
Posty: 1459
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: jakis1234 » czwartek, 28 kwie 2022, 07:36

kumpocik pisze:Nie mam doświadczenia ale klarowanie w tempie 1cm/24h to chyba dość wolno nawet jak na grawitację ?

Za wolno, za słabo odgazowałeś, za wysoka temperatura nastawu itp.
Generalnie 2-3 dni wystarczą do sklarowania fermentora 25 litrów, jeżeli zapewni się dobre warunki klarowania.
Pozdrawiam z opolskiego.


kumpocik
50
Posty: 95
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 14:57
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: kumpocik » czwartek, 28 kwie 2022, 10:19

Po kilku (negatywnych) doświadczeniach wiem że u mnie przyczyną wolnego klarowania było za szybkie zlewanie znad osadu i dodawanie turbo klaru. Pojawiło się -4 i już zlewałem do klarowania. Osad po dodaniu turbo klaru co prawda szybko opada ale na kryształ muszę długo czekać. Odgazowuje wkrętarką z końcówką do gipsu przez kilka minut ale gaz ucieka za każdym razem. BLG oczywiście -4.


czapkazwierz
5
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 25 sty 2022, 14:50
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: czapkazwierz » czwartek, 28 kwie 2022, 13:35

Nie, na próbę trochę zrobiłem, w słoiku 1L.

Awatar użytkownika

jakis1234
1450
Posty: 1459
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: jakis1234 » czwartek, 28 kwie 2022, 15:15

kumpocik pisze:Osad po dodaniu turbo klaru co prawda szybko opada ale na kryształ muszę długo czekać.

Nie przesadzaj z tym kryształem, czasami jak nie mam czasu czekać, to biorę cukrówkę taką powiedzmy jakby z mlekiem.
Osad opadł, ale przezroczysta to ona nie jest.
Nie zauważyłem różnicy. Może mam za niskie wymagania, ale jako podstawa do nalewek jest wystarczająca.
Pozdrawiam z opolskiego.


Carl
200
Posty: 219
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: RE: Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: Carl » czwartek, 28 kwie 2022, 20:45

Tak sobie czasem czytam i tak sobie czasem myślę... jak to odgazowanie powinno przebiegać? Czy tak?
kumpocik pisze: Odgazowuje wkrętarką z końcówką do gipsu przez kilka minut

Czyli zlać znad osadu i pobełtać mieszadłem?
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 kwie 2022, 20:45 przez Carl, łącznie zmieniany 3 razy.


czapkazwierz
5
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 25 sty 2022, 14:50
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: czapkazwierz » poniedziałek, 30 maja 2022, 09:21

Czy do klarowania bentonitem, temp. 14*C jest za wysoka? Do jakiej temp. można stosować bentonit?

Awatar użytkownika

rozrywek
3500
Posty: 3919
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 30 maja 2022, 15:17

Klarować możesz w każdej, ale czym zimniej tym lepiej.
Na dworze w nocy zimno, garaż, balkon, szopa, cokolwiek.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


wieku
200
Posty: 216
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Kontakt:
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: wieku » poniedziałek, 4 lip 2022, 20:54

Panowie czy czujecie różnicę pomiędzy cukrówką klarowaną a cukrówką zaraz po zejściu cukru do zera ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803


Wróć do „Problemy zacierowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość