...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 356
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Załączniki
Re: Nastaw z konfitury borówkowej

Postautor: inblue » niedziela, 20 maja 2018, 18:38

Hjemmebrent pisze:Zrobiłem nastaw z trzyletnich przetworów borówkowych niskosłodzonych.

Czy mówimy o jagodzie czarnej (borówce czarnej) vel czernicy ?
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://ustawa447.pl/zbieraj-podpisy/
#NieDlaRoszczeń


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Hjemmebrent
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 22:29
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Hjemmebrent » niedziela, 20 maja 2018, 22:30

Mówimy o borówce czerwonej / brusznicy / leśnej


Hjemmebrent
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 22:29
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Hjemmebrent » sobota, 26 maja 2018, 20:25

Czas na aktualizacje.
Moj nastaw z przetworow z czerwonej borowki chodzi. Powolutku sobie pyrka. Dodalem kwas cytrynowy i wisnie z nastawu z drozdzami gorzelniczymi. Teraz jest w piwnicy gdzie jest 15 stopni i dwa razy dziennie mieszam zeby owoce opadly. Czuc wyraznie alkohol przy mieszaniu ale jeszcze mocno slodkie.
Tydzien, moze dwa i bede probowal destylowac.


M.- Popraw post.

Awatar użytkownika

Lord Pagon
30
Posty: 32
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 16:08
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Lord Pagon » niedziela, 10 cze 2018, 08:42

Zalega u mnie w piwnicy sporo soków, i kompotów oczywiście z pewną wadą. Żona podchodzi do przetworów bardzo starannie, i nie dodaje żadnych konserwantów i obniża ilość cukru sugerowaną w przepisach, co za tym idzie w słoikach pojawiają się plamki pleśni. Produkt jest dobry ale, że ta pleśń zakaża cały sok pozostaje na półce. Szkoda jej ciężkiej pracy dlatego chciałbym odzyskać z tego wodę ognistą i puścić na kolumnę po fermentacji. Myślę, że na finalny produkt ta plamka pleśni w słoiku nie będzie miała wpływu. Podkreślam sok w smaku i zapachu jest dobry.

Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1883
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Kamal » niedziela, 10 cze 2018, 09:01

Pleśń wprowadza zmiany. To, że jest ognisko jej u góry nic nie znaczy, bo i tak cała zawartość słojka jest zainfekowana. Jednym słowem, szkoda zachodu, wyrzuć to szybko i zapomnij.
K.
Obrazek

Online
Awatar użytkownika

defacto
350
Posty: 386
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️Górny Śląsk
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: defacto » niedziela, 10 cze 2018, 10:44

Lord Pagon pisze:... Szkoda jej ciężkiej pracy dlatego chciałbym odzyskać z tego wodę ognistą i puścić na kolumnę...

Cześć.
Pomimo tego, nie ryzykuj. :hmm:
Każdy słoik jest zainfekowany?
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !


czytam
150
Posty: 178
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: czytam » niedziela, 10 cze 2018, 11:00

Wlej wszystko do jednego gara, przegotuj, zrób nastaw... Będzie ok.

Awatar użytkownika

Lord Pagon
30
Posty: 32
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 16:08
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Lord Pagon » niedziela, 10 cze 2018, 11:54

Tylko te zostawiamy, od kilku lat ten sam problem najbardziej dostaje sok truskawkowy . Różne kombinacje nic nie pomagają stawiam juz ostatecznie na nadmierna wilgotność powietrza tam panującą. Ale wracając do sedna sprawy jeśli udało by się przeprowadzić szybką fermentację i nie doszło by do nadmiernego zakażenia nastawu destlat powinien być ok . Z samej ciekawości chciałbym to zrobić .

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5309
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Zygmunt » niedziela, 10 cze 2018, 12:26

Jeżeli w butelce jest pleśń, to tylko kanał. Niektóre pleśnie oddają do swojego środowiska szkodliwe, a wręcz rakotwórcze metabolity (m.in. mykotoksyny). Gotowanie nic tu nie pomoże, bo temperatura nie na wszystkie działa. Aflatoksyn- a to szczególnie wredne dziadostwa- nie rusza nawet temperatura powyżej 200C. Wylać i zapomnieć, zdrowia szkoda.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


czytam
150
Posty: 178
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: czytam » niedziela, 10 cze 2018, 14:40

A jak do tego poczytasz w internecie o szkodliwości wszelakiej alkoholu, to dopiero będzie panika.


acurlydrug
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: acurlydrug » sobota, 4 sie 2018, 12:44

U mnie dziś poszło ok. 22 l soków/dżemów z różnych owoców. Dodane 8 l wody by zbić blg do 20. Mam nadzieję, że coś smacznego z tego wyjdzie :)

Awatar użytkownika

Adam1070
20
Posty: 27
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Adam1070 » wtorek, 21 sie 2018, 12:52

Witam, wczoraj przywiozłem do domu ok. 300 słoików z kompotami. 250 słoików 0,9L kompoty z moreli, a 50 słoików 0,9L kompoty z wiśni. Są to zaprawy kilku, a nawet kilkunasto letnie. Właśnie składam "puzonik" według projektu kolegi Ramzola, który świetnie powinien poradzić sobie z nastawem z tych kompotów. Kociołek to keg 50L, grzany na taborecie gazowym. Nastaw mam zamiar robić w dwóch beczkach 60L (kilka razy). Drożdże, które zadam to SpiritFerm TURBO FRUIT.
Proszę o poradę, czy wiśnie mieszać z morelami czy zrobić je osobno? Zabawę z nastawem zacznę dopiero jak skończę budowę "puzona" (dużo nie zostało). Pierwszy raz taki nastaw będę robił dlatego przeczytałem ten temat i czytam podobne. Jeśli mielibyście jakieś sugestie jak to zrobić by nie spie..... to chętnie poczytam.
Pozdrawiam
Adam
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.

Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 216
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Adaszcz31 » wtorek, 21 sie 2018, 15:58

Pleśń = sedes albo kanał. Nigdy nie wiesz jaki to szczep, co zostawił i co przejdzie do urobku.
Szkoda ryzykować.

Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 290
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 11:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: zzibii » wtorek, 21 sie 2018, 16:10

Jak to będzie nowy puzon to można zaryzykować taki nastaw. Puzon się wyczyści. Będzie i podpałka do grilla.

Awatar użytkownika

Adam1070
20
Posty: 27
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Adam1070 » wtorek, 21 sie 2018, 16:27

Wiadoma sprawa, że jak znajdę pleśń i ocet to kanał. Puzon będzie wyczyszczony, wytrawiony i wygotowany przed psoceniem.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.


acurlydrug
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: acurlydrug » wtorek, 21 sie 2018, 19:01

Przy takich ilościach ja bym nastawiała każdy owoc osobno. Jeśli jest tam cukier to prawdopodobnie będziesz musiał rozcienczać do odpowiedniego blg.

Awatar użytkownika

Adam1070
20
Posty: 27
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Adam1070 » wtorek, 21 sie 2018, 23:16

Przeczytałem na forum i teraz wiem, że bez cukromierza to nie ma co się zabierać do robienia nastawu. Posiadam cukromierz i nie zawaham się go użyć :) . Też skłaniam się do robienia każdego owocu osobno, dzięki za podpowiedz. Próbowałem tych kompotów, są słodkawe nie bardzo słodkie i nie zauważyłem w słoikach pleśni. Jak wspomniałem posiadam beczki 60L i keg 50L. Chciałbym uzyskać 40L sklarowanego nastawu z jednej beczki. Kombinuję w ten sposób. 50L nastawu z owocami rozcieńczony do 20 blg w beczce 60L, dwie paczki drożdży SpiritFerm TURBO FRUIT po 40g. Po przerobieniu wyjmę i odcisnę ile się da owoce i zostawię do sklarowania. Po sklarowaniu zleję z nad osadu i powinno być około 40L gotowego nastawu (lub mniej). Martwi mnie tylko jedno. Czy te 10L wolnej przestrzeni w beczce będzie wystarczająca w razie wystąpienia piany podczas fermentacji. Będę musiał zaopatrzyć się w espumisan. Martwi mnie też klęska urodzaju tych słoików. Czy zdążę przed zimą je przerobić na szlachetny trunek.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.


acurlydrug
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: acurlydrug » środa, 22 sie 2018, 08:34

Przecież skoro stały tyle czasu to chyba jeszcze mogą postać ;)
Jeśli chodzi o wolną przestrzeń to musisz chyba wziąć pod uwagę bardziej ilość owoców niż pianę. Owoce w trakcie fermentacji pójdą do góry. Dobrze byłoby je zatapiać.

Awatar użytkownika

Adam1070
20
Posty: 27
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Adam1070 » środa, 22 sie 2018, 12:45

Słoje stoją teraz w garażu, który nie jest ogrzewany. Piwnicy brak, a w domu mało miejsca. Muszę jak najwięcej kompotów poddać recyklingowi a resztę do domu na zimę. Żona nie będzie zadowolona. Co do owoców w beczce. Zawsze można kilka razy dziennie zamieszać by się choć na chwilę zanurzyły. Można też przytwierdzić do dekla beczki coś w rodzaju okrągłego rusztu do grila w pewnej odległości od tego dekla. Tak by owoce były zatapiane w nastawie. A piana jest chyba bardziej uciążliwa.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.


acurlydrug
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: acurlydrug » środa, 22 sie 2018, 21:35

Więc ja jestem zdecydowanie za słaba, bo u mnie z owocówkach nigdy jakaś znacząca piana podczas fermentacji się nie pojawiła, bardziej właśnie owoce ku górze wyrzucało...


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość