...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: kmarian » czwartek, 23 sie 2018, 07:20

Najwyższa czapa to chyba u fermentujących śliwek jest jak czekamy, żeby śliwowicy skosztować. Czereśnie na ten przykład wychodziły ponad płyn tylko jakieś 4 cm, a że i piany więcej nie ma, to żaden problem podczas fermentacji. Najlepiej za często do fermentora nie zaglądać, wystarczy jak raz na dwa dni zatopisz. Problem może się pojawić przy destylacji, czy nie za gęste i czy nie będzie się przypalać.
Taki trunek to nazywam "Zlewki". Największy opór przed pierwszym kieliszkiem z powodu nazwy, potem strasznie szybko zchodzi, nawet damy się dąsają jak im nie damy.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Adam1070
20
Posty: 27
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Adam1070 » piątek, 24 sie 2018, 10:04

Wczoraj pierwsze 50 słoików przelane do beczek, po 25 na beczkę. W ramach testu jak się nastaw będzie zachowywał beczki do połowy zalane. Zdecydowana większość słoików to była galaretka z morelami, a nie kompot z moreli. Nastaw tak gęsty, że nie było sposobu zmierzyć poziomu cukru. Gdy się trafił kompot to na nim mierzyłem blg. Wyszło jakieś 11-12 blg. Rozpuściłem 3kg cukru (tyle wyszło z kalkulatora blg)w 5L gorącej wody, ostudziłem w kąpieli wodnej do 26stC i dolałem do nastawu. Paczka drożdży SpiritFerm TURBO FRUIT. Identycznie w obydwu beczkach. Nastaw ładnie ruszył pyrka, aż miło. Dzisiaj piany, której tak się obawiałem brak. Korzuch z owoców na parę centymetrów, zamieszane. Nastaw się upłynnił, jest wyraźnie rzadszy. Pewnie galaretka się rozpuściła. Próba pomiaru blg zakończona niepowodzeniem - zbyt gęste. Teraz tylko czekać aż grzybki zrobią swoje i w międzyczasie kończyć sprzęcik. Wczoraj zakończyłem pracę nad chłodnicą. Dzisiaj dalsze prace konstrukcyjne.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.


eldier
750
Posty: 750
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: eldier » wtorek, 28 sie 2018, 12:00

Po co ten cukier? W przetworach i tak jest już go dość. Następną partię mieszaj z gorącą wodą i dodaj pektopolu. Odczekaj 1-2h i później rozcieńczaj zimną/letnią, żeby otrzymać 20-22blg i około 25*C. Poszukaj drożdży winiarskich, mogą być aktywne, chociaż ponoć lepsze efekty dają takie do namnożenia np z suszu i nimi zaszczep kolejne nastawy. Możesz gęstwą szczepić kolejne nastawy - robiłem tak z powodzeniem :)

Do obecnego nastawu również dodaj pektopolu. Tylko go nie żałuj :)

Awatar użytkownika

Adam1070
20
Posty: 27
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Adam1070 » środa, 29 sie 2018, 00:13

Cukier po to bo sok z kompotu miał 12 blg. Dobiłem do 20 blg. Zlałem całość do jednej beczki. Wczoraj po przefiltrowaniu próbki blg wyniosło 2. Tak szybko drożdże zjadły cukier? Następną partię spróbuję wg. Twoich podpowiedzi. Drożdże winiarskie aktywne mam już kupione. Pektopol zamówiony.
Tyle mam do przerobienia. Było 300L, obecnie jakieś 250L
11.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.

Awatar użytkownika

radom1987
30
Posty: 31
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: radom1987 » niedziela, 30 wrz 2018, 09:50

Panowie moja mama ma 36 słoików z przetworami z dyni. Nie wiem jak ona to robiła, ona sama nie pamięta bo to był przepis z internetu i nigdzie go nie zapisała. Wiem jedynie, że nie jest to dobre i raczej nikt tego nie ruszy. Wiem też, że używała octu do marynowania tej dyni.
I teraz pytanie. Czy da radę coś z tym zrobić czy niestety nadaje sie to do kosza?? :help:

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2162
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Kamal » niedziela, 30 wrz 2018, 10:34

Kosz.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

Adam1070
20
Posty: 27
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Adam1070 » poniedziałek, 1 paź 2018, 21:35

Ocet = kosz.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.


acurlydrug
200
Posty: 243
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: acurlydrug » środa, 3 paź 2018, 17:35

Pierwsza partia mych zdobycznych przetworów przerobiona. Przecudny zapach malin, choć w smaku raczej inny owoc.
Jak to jest, że po przerobieniu czegoś takiego z dość dużą ilością cukru (ortodoxy to przecież nie były) wychodzi coś tak smacznego? Czy gdyby nastaw po skończonej fermentacji oddzielić od owoców i zostawić na kilka miesięcy, byłby aromatyczniejszy po przegonieniu?

Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 130
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 12:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: czamnian » czwartek, 24 sty 2019, 09:11

Kolego Kamal, może tak nie do końca - ja robiąc swój pierwszy nastaw przez przypadek wrzuciłem dynie w occie do kompotów w fermentatorze. Wyszło to mniej więcej w proporcji na oko ok 25% tej dyni na resztę owoców z przetworów i cukru(razem 30l). Następnie 3 łyżki stołowe gęstwy drożdżowej piwnej. Fermentacja iście burzliwa a i żadnego octu nie było czuć.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2162
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Kamal » czwartek, 24 sty 2019, 22:34

Ale jaki jest sens dodawania przetworów z octem do nastawu?
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 130
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 12:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: czamnian » piątek, 25 sty 2019, 15:27

Miałem na myśli raczej że nic się nie stanie, jeśli dojdzie do takiej pomyłki, a początkujący koledzy nie panikowali żeby od razu taki nastaw wylać do kibla bo szkoda ;)

Awatar użytkownika

jacek.lubera
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 1 sie 2019, 23:38
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: jacek.lubera » sobota, 14 wrz 2019, 17:33

Dzień dobry Panowie. Czy ktoś próbował zrobić zacier z konfitur z dodatkiem kakao? Jakieś teorie?
Pozdrawiam serdecznie

Online
Awatar użytkownika

defacto
650
Posty: 654
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: defacto » niedziela, 15 wrz 2019, 11:14

Cześć.
Konfitury stosowałem wraz z drzemami i koniopotami z zadowalajacym wynikiem. Natomiast z kakao to nawet nie słyszałem. Cóż, jako pożywka dla drożdży, może stanowić cenne źródło witamin. Myślę że nie powinno zaszkodzić.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Jacenty1212
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 6 lut 2020, 23:50
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Jacenty1212 » środa, 12 lut 2020, 13:55

Siema.
Chcę zrobić nastaw bądź opcjonalnie wino i potem wrzucić na pot stilla. Dopiero go zamawiam, troszkę jeszcze poczekam, w międzyczasie chcę coś już działać. Będzie to:

https://destylatorymiedziane.pl/pl/destylatory-proste/164-destylator-prosty-pot-still-5907222624081.html
w kegu 30l, 1 grzałką, dodatkowym termometrem oraz papugą. Troszkę na niego jeszcze poczekam.

Jakich drożdży najlepiej użyć do koncentratu kompotu z czarnej porzeczki. Skład to woda, cukier, czarna porzeczka, kwas cytrynowy, aromat identyczny z naturalnym, barwnik spożywczy naturalny e163. W 100g 65g cukru. Puszki mam 3 litrowe różne smaki. Wyjdzie coś z tego?
Ostatnio zmieniony środa, 12 lut 2020, 16:32 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2162
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Kamal » środa, 12 lut 2020, 17:06

Rozrobić na 23 blg, i bayanus lub turbo fruit, i coś powinno wyjść. :)
K.
Obrazek


Jacenty1212
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 6 lut 2020, 23:50
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Jacenty1212 » czwartek, 13 lut 2020, 01:35

Dzięki za odpowiedź. A wracając do sprzętu.. Lepiej kupić Pot Stilla czy kolumnę terra? Chcę robić owocówki, ale na tej kolumnie też je zrobię, a nigdy nie wiadomo co przyjdzie na myśl później. Nie chcę też nie wiadomo jakich pieniędzy wydawać. Mętlik mam w głowie od czytania wątków. Chodzi mi o sprzęt przyszłościowy. Co będzie lepsze?

Online
Awatar użytkownika

defacto
650
Posty: 654
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: defacto » czwartek, 13 lut 2020, 08:39

Kamal pisze:Rozrobić na 23 blg, i bayanus lub turbo fruit,
K.

Na turbo to możemy się z cukrem zabawiać. Do soczków i owocówek tylko szczepy winne polecamy. Nie jest Ci wstyd?
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2162
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Kamal » czwartek, 13 lut 2020, 08:49

Turbo fruit są stworzone do owców, więc czego mam się wstydzić? Skoro sam używam :).
K.
Obrazek


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości