Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 354
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: jozzek666 » poniedziałek, 6 lut 2017, 12:32

Koledzy, chciałbym napisać sobie prosty programik który będzie liczył mi ilość potrzebnego cukru i wody aby uzyskać podaną objętość nastawu.
Mianowicie podaję pożądaną ilość nastawu(w litrach), pożądane BLG nastawu, a program wylicza mi ile potrzeba do tego wody i cukru. Byłby mi ktoś w stanie podać taki wzór którym to policzę ? Szczerze powiem że szukałem acz nie znalazłem.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5939
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: radius » poniedziałek, 6 lut 2017, 12:46

A nie wystarczy ci wiedzieć, że 1 kilogram cukru zajmuje objętość 0,6 litra ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 354
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: jozzek666 » poniedziałek, 6 lut 2017, 14:23

Męczę się i nie mogę, nie działa prawidłowo:
Obj_nastawu:=StrToFloat(LabeledEdit5.Text);
Blg_nastawu:=StrToFloat(LabeledEdit6.Text);
Obj_wody := Obj_nastawu-((Blg_nastawu*0.625));
Wag_cukru := (Blg_nastawu/(Blg_nastawu+Obj_wody))*100;
LabeledEdit7.Text := FloatToStr(Obj_wody);
LabeledEdit8.Text := FloatToStr(Wag_cukru);

Awatar użytkownika

robert4you
700
Posty: 737
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: robert4you » poniedziałek, 6 lut 2017, 14:45

Takie programy są w sieci wystarczy poszukać.
************************************************************************
Termometr / sterownik na telefonie po WiFi: https://alkohole-domowe.com/forum/post226606.html#p226606
Do kupienia tu: https://alkohole-domowe.com/forum/topic22186.html


Drupi
600
Posty: 616
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: Drupi » poniedziałek, 6 lut 2017, 20:30

Post usunołem.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 lut 2017, 17:19 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.


aronia
1450
Posty: 1499
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: aronia » poniedziałek, 6 lut 2017, 20:41

Drupi jeśli rozpuścisz 11 kg cukru w 50l wody to Blg będzie 18. Powinno być MASA(niech będzie ilość, bo to też w zazwyczaj podaje się w kg) cukru podzielona przez docelową MASĘ nastawu.
jozzek666 tu masz błąd: Obj_wody := Obj_nastawu-((Blg_nastawu*0.625)); - jak znajdę chwilę to dopisze jak powinno być.


Drupi
600
Posty: 616
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: Drupi » poniedziałek, 6 lut 2017, 20:55

Post usunołem.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 lut 2017, 17:13 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.

Awatar użytkownika

zielonka
450
Posty: 456
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: zielonka » poniedziałek, 6 lut 2017, 20:58

Zrobiłem w exelu może się nada. Tylko że ja też obliczam jak Józek
Mam objetość 0,6 ale można dokładniej

Pożądane BLG.xls
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 lut 2017, 21:13 przez zielonka, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię


aronia
1450
Posty: 1499
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: aronia » poniedziałek, 6 lut 2017, 21:04

Drupi to proszę rozpuść tak jak piszesz, zmierz cukromierzem i opisz. Kapralu zielonka - przy 6 kg i 26,4l wody Blg będzie 18,5.
Panowie czy nadal musimy wracać do podstaw czyli tego: 1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu(źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga )


gadaka
300
Posty: 346
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: gadaka » poniedziałek, 6 lut 2017, 21:13

Ja również przyjmuję jak aronia i kilka razy studząc nastaw do 20*C ballingometr wskazał to samo co kalkulator.

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2197
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: Doody » poniedziałek, 6 lut 2017, 21:24

Drupi pisze:Nie rozumię po co nam masa płynu jeśli potrzebujemy objętośc w litrach.. Przypuśćmy że: 220 g. x 100 L. = blg. 22. ponieważ jest to 22% cukru w 100 litrach wody. Wydaje się prościej.


22 stopnie Blg to 22 kg cukru rozpuszczone 100l nastawu (a w zasadzie 100kg nastawu) a nie wody :!:
Jak rozpuścisz 22 kg cukru w 100l wody otrzymasz około 113,2 l nastawu o mniejszym Blg niż 22.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 lut 2017, 21:32 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5939
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: radius » poniedziałek, 6 lut 2017, 21:29

Kol. Drupi, to aronia ma rację. Do wyliczenia Blg potrzebna jest masa roztworu. Objętość potrzebna jest tylko pośrednio do wyliczenia tej masy.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 742
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: kmarian » poniedziałek, 6 lut 2017, 21:37

Kolego Drupi, radius ma rację. Kiedyś też tak na skróty liczyłem ale Kolega radius wyprostował mi "kręgosłup" w tym zakresie. BLG to odpowiednia masa roztworu - cukru w wodzie.


Drupi
600
Posty: 616
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: Drupi » poniedziałek, 6 lut 2017, 21:48

Masa litra wody 998g. To jest prawie to samo co 1kg.
I like noble drinks.


aronia
1450
Posty: 1499
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: aronia » poniedziałek, 6 lut 2017, 21:50

Drupi my to wiemy - ale sprawdź sobie teraz swoje proporcje które podałeś z wzorem Blg=m_cukru/(m_cukru+m_wody)*100 :D

Awatar użytkownika

robert4you
700
Posty: 737
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: robert4you » poniedziałek, 6 lut 2017, 21:52

Ale masa roztworu to już nie jest 998g/1L. Tu jest pies pogrzebany.
************************************************************************
Termometr / sterownik na telefonie po WiFi: https://alkohole-domowe.com/forum/post226606.html#p226606
Do kupienia tu: https://alkohole-domowe.com/forum/topic22186.html

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2197
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: Doody » poniedziałek, 6 lut 2017, 21:54

Drupi, mylisz cały czas masę (objętość) NASTAWU z masą WODY dodanej do nastawu.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

herbata666
1050
Posty: 1094
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: herbata666 » poniedziałek, 6 lut 2017, 23:04

Z innej strony ;D, tak samo jak byś napisał że kilogram spirytusu zmieści się w litrowej butelce, co jest oczywiście nieprawdą.

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5939
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: radius » poniedziałek, 6 lut 2017, 23:06

@Doody, masa to nie objętość :o Czemu komplikujecie tak prostą sprawę? Przecież aronia już to wyjaśnił.
Doody pisze:Jak rozpuścisz 22 kg cukru w 100l wody otrzymasz około 113,2 l nastawu o mniejszym Blg niż 22.

Dokładnie 18 Blg, ale objętość nie ma tu nic do rzeczy. Objętość jest potrzebna do wyliczenia procentowej zawartości alkoholu w nastawie po skończonej fermentacji.
robert4you pisze:Ale masa roztworu to już nie jest 998g/1L. Tu jest pies pogrzebany.

Nic nie jest pogrzebane ;) Nie bawmy się w aptekarzy bo za chwilę będziemy moc wódki mierzyć do trzeciego miejsca po przecinku :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 354
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: jozzek666 » wtorek, 7 lut 2017, 08:59

Panowie, tak jak mówią koledzy wcześniej, liczy się masa roztworu. Załączam screen z wyliczeń.
Prog1.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości