Wzór na ilość cukru w nastawie.
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Koledzy, chciałbym napisać sobie prosty programik który będzie liczył mi ilość potrzebnego cukru i wody aby uzyskać podaną objętość nastawu.
Mianowicie podaję pożądaną ilość nastawu(w litrach), pożądane BLG nastawu, a program wylicza mi ile potrzeba do tego wody i cukru. Byłby mi ktoś w stanie podać taki wzór którym to policzę ? Szczerze powiem że szukałem acz nie znalazłem.
Mianowicie podaję pożądaną ilość nastawu(w litrach), pożądane BLG nastawu, a program wylicza mi ile potrzeba do tego wody i cukru. Byłby mi ktoś w stanie podać taki wzór którym to policzę ? Szczerze powiem że szukałem acz nie znalazłem.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Męczę się i nie mogę, nie działa prawidłowo:
Obj_nastawu:=StrToFloat(LabeledEdit5.Text);
Blg_nastawu:=StrToFloat(LabeledEdit6.Text);
Obj_wody := Obj_nastawu-((Blg_nastawu*0.625));
Wag_cukru := (Blg_nastawu/(Blg_nastawu+Obj_wody))*100;
LabeledEdit7.Text := FloatToStr(Obj_wody);
LabeledEdit8.Text := FloatToStr(Wag_cukru);
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Post usunołem.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 lut 2017, 17:19 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Drupi jeśli rozpuścisz 11 kg cukru w 50l wody to Blg będzie 18. Powinno być MASA(niech będzie ilość, bo to też w zazwyczaj podaje się w kg) cukru podzielona przez docelową MASĘ nastawu.
jozzek666 tu masz błąd: Obj_wody := Obj_nastawu-((Blg_nastawu*0.625)); - jak znajdę chwilę to dopisze jak powinno być.
jozzek666 tu masz błąd: Obj_wody := Obj_nastawu-((Blg_nastawu*0.625)); - jak znajdę chwilę to dopisze jak powinno być.
-
- Posty: 963
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Zrobiłem w exelu może się nada. Tylko że ja też obliczam jak Józek
Mam objetość 0,6 ale można dokładniej
Mam objetość 0,6 ale można dokładniej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 lut 2017, 21:13 przez zielonka, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Drupi to proszę rozpuść tak jak piszesz, zmierz cukromierzem i opisz. Kapralu zielonka - przy 6 kg i 26,4l wody Blg będzie 18,5.
Panowie czy nadal musimy wracać do podstaw czyli tego: 1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu(źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga )
Panowie czy nadal musimy wracać do podstaw czyli tego: 1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu(źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga )
-
- Posty: 3836
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Jak rozpuścisz 22 kg cukru w 100l wody otrzymasz około 113,2 l nastawu o mniejszym Blg niż 22.
22 stopnie Blg to 22 kg cukru rozpuszczone 100l nastawu (a w zasadzie 100kg nastawu) a nie wodyDrupi pisze:Nie rozumię po co nam masa płynu jeśli potrzebujemy objętośc w litrach.. Przypuśćmy że: 220 g. x 100 L. = blg. 22. ponieważ jest to 22% cukru w 100 litrach wody. Wydaje się prościej.
Jak rozpuścisz 22 kg cukru w 100l wody otrzymasz około 113,2 l nastawu o mniejszym Blg niż 22.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 lut 2017, 21:32 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 7332
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
@Doody, masa to nie objętość Czemu komplikujecie tak prostą sprawę? Przecież aronia już to wyjaśnił.
Dokładnie 18 Blg, ale objętość nie ma tu nic do rzeczy. Objętość jest potrzebna do wyliczenia procentowej zawartości alkoholu w nastawie po skończonej fermentacji.Doody pisze:Jak rozpuścisz 22 kg cukru w 100l wody otrzymasz około 113,2 l nastawu o mniejszym Blg niż 22.
Nic nie jest pogrzebane Nie bawmy się w aptekarzy bo za chwilę będziemy moc wódki mierzyć do trzeciego miejsca po przecinkurobert4you pisze:Ale masa roztworu to już nie jest 998g/1L. Tu jest pies pogrzebany.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 963
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Niby 2 kg na 100l nie powinno być problemem ale jednak 22 kg cukru w 100l wody dają BLG 19.3
Napisałem więc kalkulator który uwzględnia różnicę mas nastawu i wody(ten pies pogrzebany zamerdał
Przyjąłem że litr wody waży jeden kilogram bo jak pisze kolega Radius o setne czy tysiączne nie chodzi.
Przyjąłem również jak wszyscy że kilogram cukru ma objętość 0.6 litra.
Kto potrzebuje większej precyzji może sobie w odpowiednich polach dopasować wzór.
No chyba że coś skopałem ale w takim razie gdzie ?
Napiszmy wreszcie dobry kalkulator bo o to w temacie chodziło.
Mój teraz wygląda tak :
@RadiusDoody pisze:
Jak rozpuścisz 22 kg cukru w 100l wody otrzymasz około 113,2 l nastawu o mniejszym Blg niż 22.
Niestety nie mogę się zgodzić z obliczeniami jakie powyżej zastosowano.Dokładnie 18 Blg, ale objętość nie ma tu nic do rzeczy.
Niby 2 kg na 100l nie powinno być problemem ale jednak 22 kg cukru w 100l wody dają BLG 19.3
Napisałem więc kalkulator który uwzględnia różnicę mas nastawu i wody(ten pies pogrzebany zamerdał
Przyjąłem że litr wody waży jeden kilogram bo jak pisze kolega Radius o setne czy tysiączne nie chodzi.
Przyjąłem również jak wszyscy że kilogram cukru ma objętość 0.6 litra.
Kto potrzebuje większej precyzji może sobie w odpowiednich polach dopasować wzór.
No chyba że coś skopałem ale w takim razie gdzie ?
Napiszmy wreszcie dobry kalkulator bo o to w temacie chodziło.
Mój teraz wygląda tak :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Jak cukier mamy w kg paczkach- wodę w litrach, to jaki mamy nastaw? w KG czy Litrach?
Spieracie się o nic podpierając jednostkami miar kompletnie bez sensu.
Otóż jeśli cukier jest określony wagowo, to wodę już musimy odmierzyć sami: wody używamy ciepłej, także już widzę jak ktoś litrowym słoikiem napełnia beczkę, korzystając z super hiper skomplikowanej formuły zielonki =suma(C7*D7*0,6) - to tak przykładowo.Normalnie Master of excel.
A wystarczy obliczyć to orientacyjnie i nalać do beczki wody i sypać cukier, kierując się nie super i nie hiper, ale zwykłym, skromnym za 8zł kupionym...................................cukromierzem.
Ech psotnicy teoretycy.
Spieracie się o nic podpierając jednostkami miar kompletnie bez sensu.
Otóż jeśli cukier jest określony wagowo, to wodę już musimy odmierzyć sami: wody używamy ciepłej, także już widzę jak ktoś litrowym słoikiem napełnia beczkę, korzystając z super hiper skomplikowanej formuły zielonki =suma(C7*D7*0,6) - to tak przykładowo.Normalnie Master of excel.
A wystarczy obliczyć to orientacyjnie i nalać do beczki wody i sypać cukier, kierując się nie super i nie hiper, ale zwykłym, skromnym za 8zł kupionym...................................cukromierzem.
Ech psotnicy teoretycy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 963
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Już Cie widzę jak mieszasz 150 litrów nastawu i co minutę inny pomiar wychodzi bo albo woda za ciepła albo nie wymieszane jeszcze.
EEEEEh psotniku praktyku.
A nastaw mamy i w litrach i w kilogramach i w exelu też tak jest
EEEEEh psotniku praktyku.
P.S.A wystarczy obliczyć
A nastaw mamy i w litrach i w kilogramach i w exelu też tak jest
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Tu jest fajny soft - są też inne języki niż rosyjski.
https://play.google.com/store/apps/deta ... hine&hl=pl
Korzystam też z tego
https://play.google.com/store/apps/deta ... roid&hl=pl
https://play.google.com/store/apps/deta ... hine&hl=pl
Korzystam też z tego
https://play.google.com/store/apps/deta ... roid&hl=pl
************************************************************************
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Źle... Nie zgadza się ilość etanolu, a przez to %.
24blg to około 15,5%.
Ps.
Swego czasu ruszy projekt z kalk na mobilne, ale na razie za mało czasu.
Jak ktoś chce to mogę poszukać mojego kalk winiarskiego na Windows Phone - nie jest super, ale coś tam wylicza, a najważniejsze jest przelicznik jednostek
Koeljny edit:
Boże zielonka, jak Ty to liczysz?
To jest prosty rachunek 22/122=0,18 i tyle... Blg to 1g cukru w 100g roztworu
24blg to około 15,5%.
Ps.
Swego czasu ruszy projekt z kalk na mobilne, ale na razie za mało czasu.
Jak ktoś chce to mogę poszukać mojego kalk winiarskiego na Windows Phone - nie jest super, ale coś tam wylicza, a najważniejsze jest przelicznik jednostek
Koeljny edit:
Boże zielonka, jak Ty to liczysz?
To jest prosty rachunek 22/122=0,18 i tyle... Blg to 1g cukru w 100g roztworu
-
- Posty: 7332
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
[22 : (22 + 100)] x 100 = 18,03 a nie 19,3
A możesz napisać jak to wyliczyłeś Bo ;zielonka pisze:Niestety nie mogę się zgodzić z obliczeniami jakie powyżej zastosowano.
Niby 2 kg na 100l nie powinno być problemem ale jednak 22 kg cukru w 100l wody dają BLG 19.3
[22 : (22 + 100)] x 100 = 18,03 a nie 19,3
Akas już w 2010 roku przetestował objętość rozpuszczonej glukozy i wyszło mu, że 1 kg glukozy zajmuje objętość 0,65 litrarobert4you pisze:A jak to będzie dla glukozy ?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 963
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Różnica jest właśnie tam gdzie pies pogrzebany jak to ujął robert4you.
I nikomu się nie chce otworzyć pliku i sprawdzić poprawność kilku wyliczeń.
A ja chciałbym wiedzieć gdzie jest błąd.
1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu
Rozumiem to - 10g w kilogramie roztworu - i yakie dane są w kalkulatorze.
Więc gdzie jest błąd pytam ?
No napisałem - jest w pliku exela i opis i wyliczenie ale nie chciałeś go nawet otworzyć widocznie.A możesz napisać jak to wyliczyłeś
Różnica jest właśnie tam gdzie pies pogrzebany jak to ujął robert4you.
I nikomu się nie chce otworzyć pliku i sprawdzić poprawność kilku wyliczeń.
A ja chciałbym wiedzieć gdzie jest błąd.
1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu
Rozumiem to - 10g w kilogramie roztworu - i yakie dane są w kalkulatorze.
Więc gdzie jest błąd pytam ?
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 7332
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Zielonka, otworzyłem i twierdzę, że wylicza błędnie.
Przyjmując, że "pies pogrzebany" zamerdał ogonem i gęstość wody w temperaturze 20oC wynosi 998 g/dm3, to Blg takiego nastawu wyniesie 18,06. Różnica prawie żadna
[22 : (22 + 99,8)] x 100 = 18,06
No i co teraz napiszesz
Przyjmując, że "pies pogrzebany" zamerdał ogonem i gęstość wody w temperaturze 20oC wynosi 998 g/dm3, to Blg takiego nastawu wyniesie 18,06. Różnica prawie żadna
[22 : (22 + 99,8)] x 100 = 18,06
No i co teraz napiszesz
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 963
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
@Radius nie zrozumiałeś gdzie pies jest pogrzebany.
Otóż kilogram nastawu - ten który zawiera zadane np 20 g cukru ma objętość mniejszą od litra i tu jest pies pogrzebany.
Licząc wg ilości kilogramów nastawu otrzymujemy 19,3 .
W nagłówkach kalkulatora są wszystkie objaśnienia co jest liczone.
Proszę obejrzyj go jeszcze raz.
Otóż kilogram nastawu - ten który zawiera zadane np 20 g cukru ma objętość mniejszą od litra i tu jest pies pogrzebany.
Licząc wg ilości kilogramów nastawu otrzymujemy 19,3 .
W nagłówkach kalkulatora są wszystkie objaśnienia co jest liczone.
Proszę obejrzyj go jeszcze raz.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: RE: Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
23.89 kg cukru × 0.6 = 14.3l zawartości etanolu
75.66 l wody + 14.3 l etanolu = 89.96 l nastawu
(14.3 / 89.96 )×100% = ok. 15.9% alkoholu w nastawie
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Masz racje.eldier pisze:Źle... Nie zgadza się ilość etanolu, a przez to %.
24blg to około 15,5%.
23.89 kg cukru × 0.6 = 14.3l zawartości etanolu
75.66 l wody + 14.3 l etanolu = 89.96 l nastawu
(14.3 / 89.96 )×100% = ok. 15.9% alkoholu w nastawie
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 963
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
No i mamy kalkulator o jaki chodziło - była wersja z błędem ale dzięki wnikliwej analizie mojej formuły, kolega Eldier znalazł go, a ja usunąłem. Teraz już wszystko powinno działać ku wygodzie kolegi Józka i reszty forum.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 7332
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
No widzisz zielonka, jak ci pisałem, że źle wylicza to szukałeś pogrzebanego psa
A tak w ogóle;
A tak w ogóle;
Co ma pies (piernik) do objętości (wiatraka) Do wyliczenia Blg potrzebna jest masa (cukru i wody) a nie objętośćzielonka pisze:Otóż kilogram nastawu - ten który zawiera zadane np 20 g cukru ma objętość mniejszą od litra i tu jest pies pogrzebany.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Kapralu zielonka obliczenia mniej więcej się zgadzają(nawet bez tej gęstości byłyby wystarczająco dokładne i przyjemniej dla oka wyglądałyby wyniki, bo teraz niepotrzebnie się pojawiają liczby po przecinku dla najprostszych proporcji). To do czego "przyczepił" się radiusto ten fragment Twojego posta:
- myślę, że sam zlokalizujesz szybko swój błąd - jak by coś to napisz to postaram się szybko wyjaśnić.Niby 2 kg na 100l nie powinno być problemem, ale jednak 22 kg cukru w 100l wody dają BLG 19.3
-
- Posty: 963
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
@Radius - pisałem przy pliku żeby pokazać błędy a nie pisać że Ci się nie zgadza z Twoim czy innym wynikiem .
Mnie cudze wyniki mogą najwyżej inspirować ale staram się sam rozwiązywać zadania.
Błąd był na etapie wprowadzania danych a nie w formułach. Temat był dość jasny ale musieliśmy się oczywiście pospierać.
Kolega Eldier zajrzał tam gdzie mogłeś zajrzeć i Ty ale wolałeś tylko pisać że nie pasuje.
Teraz pasuje wszystkim - mnie bo działa zgodnie z tym co rozumiem i Tobie bo podaje wynik jaki Ci wychodzi z innych źródeł.
Howgh. aha . ..
a to już odwrotna strona medalu. I niestety bez objętości się nie da wyliczyć objętości
jeszcze dorzucę plika
Mnie cudze wyniki mogą najwyżej inspirować ale staram się sam rozwiązywać zadania.
Błąd był na etapie wprowadzania danych a nie w formułach. Temat był dość jasny ale musieliśmy się oczywiście pospierać.
Kolega Eldier zajrzał tam gdzie mogłeś zajrzeć i Ty ale wolałeś tylko pisać że nie pasuje.
Teraz pasuje wszystkim - mnie bo działa zgodnie z tym co rozumiem i Tobie bo podaje wynik jaki Ci wychodzi z innych źródeł.
Howgh. aha . ..
ale my nie liczymy BLG - my je ustanawiamy podobnie jak ustanawiamy całkowitą OBJĘTOŚĆ nastawu .Do wyliczenia Blg potrzebna jest masa (cukru i wody) a nie objętość
a to już odwrotna strona medalu. I niestety bez objętości się nie da wyliczyć objętości
jeszcze dorzucę plika
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 lut 2017, 22:26 przez zielonka, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię