Doody pisze:
Jak rozpuścisz 22 kg cukru w 100l wody otrzymasz około 113,2 l nastawu o mniejszym Blg niż 22.
@Radius
Dokładnie 18 Blg, ale objętość nie ma tu nic do rzeczy.
Niestety nie mogę się zgodzić z obliczeniami jakie powyżej zastosowano.
Niby 2 kg na 100l nie powinno być problemem ale jednak 22 kg cukru w 100l wody dają BLG 19.3
Napisałem więc kalkulator który uwzględnia różnicę mas nastawu i wody(ten pies pogrzebany zamerdał

Przyjąłem że litr wody waży jeden kilogram bo jak pisze kolega Radius o setne czy tysiączne nie chodzi.
Przyjąłem również jak wszyscy że kilogram cukru ma objętość 0.6 litra.
Kto potrzebuje większej precyzji może sobie w odpowiednich polach dopasować wzór.
No chyba że coś skopałem ale w takim razie gdzie ?
Napiszmy wreszcie dobry kalkulator bo o to w temacie chodziło.
Mój teraz wygląda tak :