Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

zielonka
400
Posty: 417
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: zielonka » wtorek, 7 lut 2017, 16:03

Doody pisze:
Jak rozpuścisz 22 kg cukru w 100l wody otrzymasz około 113,2 l nastawu o mniejszym Blg niż 22.


@Radius
Dokładnie 18 Blg, ale objętość nie ma tu nic do rzeczy.


Niestety nie mogę się zgodzić z obliczeniami jakie powyżej zastosowano.
Niby 2 kg na 100l nie powinno być problemem ale jednak 22 kg cukru w 100l wody dają BLG 19.3
Napisałem więc kalkulator który uwzględnia różnicę mas nastawu i wody(ten pies pogrzebany zamerdał :)
Przyjąłem że litr wody waży jeden kilogram bo jak pisze kolega Radius o setne czy tysiączne nie chodzi.
Przyjąłem również jak wszyscy że kilogram cukru ma objętość 0.6 litra.
Kto potrzebuje większej precyzji może sobie w odpowiednich polach dopasować wzór.
No chyba że coś skopałem ale w takim razie gdzie ?
Napiszmy wreszcie dobry kalkulator bo o to w temacie chodziło.
Mój teraz wygląda tak :
ile cukru do nastawu.xls
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Online

rozrywek
1350
Posty: 1367
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: rozrywek » wtorek, 7 lut 2017, 16:21

Jak cukier mamy w kg paczkach- wodę w litrach, to jaki mamy nastaw? w KG czy Litrach?

Spieracie się o nic podpierając jednostkami miar kompletnie bez sensu.
Otóż jeśli cukier jest określony wagowo, to wodę już musimy odmierzyć sami: wody używamy ciepłej, także już widzę jak ktoś litrowym słoikiem napełnia beczkę, korzystając z super hiper skomplikowanej formuły zielonki =suma(C7*D7*0,6) - to tak przykładowo.Normalnie Master of excel.
A wystarczy obliczyć to orientacyjnie i nalać do beczki wody i sypać cukier, kierując się nie super i nie hiper, ale zwykłym, skromnym za 8zł kupionym...................................cukromierzem.
Ech psotnicy teoretycy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

zielonka
400
Posty: 417
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: zielonka » wtorek, 7 lut 2017, 16:58

Już Cie widzę jak mieszasz 150 litrów nastawu i co minutę inny pomiar wychodzi bo albo woda za ciepła albo nie wymieszane jeszcze.
EEEEEh psotniku praktyku.

A wystarczy obliczyć


P.S.
A nastaw mamy i w litrach i w kilogramach i w exelu też tak jest :D :D
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię

Awatar użytkownika

robert4you
550
Posty: 583
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: robert4you » wtorek, 7 lut 2017, 18:42

A jak to będzie dla glukozy ?
Piję bo nie muszę!

Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 354
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: jozzek666 » wtorek, 7 lut 2017, 18:56

100g cukru = 116g glukozy

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

robert4you
550
Posty: 583
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: robert4you » wtorek, 7 lut 2017, 18:57

Tu jest fajny soft - są też inne języki niż rosyjski.
https://play.google.com/store/apps/deta ... hine&hl=pl

Korzystam też z tego
https://play.google.com/store/apps/deta ... roid&hl=pl
Piję bo nie muszę!


eldier
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: eldier » wtorek, 7 lut 2017, 19:00

Źle... Nie zgadza się ilość etanolu, a przez to %.
24blg to około 15,5%.

Ps.
Swego czasu ruszy projekt z kalk na mobilne, ale na razie za mało czasu.
Jak ktoś chce to mogę poszukać mojego kalk winiarskiego na Windows Phone - nie jest super, ale coś tam wylicza, a najważniejsze jest przelicznik jednostek :)

Koeljny edit:

Boże zielonka, jak Ty to liczysz?
To jest prosty rachunek 22/122=0,18 i tyle... Blg to 1g cukru w 100g roztworu

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5810
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: radius » wtorek, 7 lut 2017, 19:09

zielonka pisze:Niestety nie mogę się zgodzić z obliczeniami jakie powyżej zastosowano.
Niby 2 kg na 100l nie powinno być problemem ale jednak 22 kg cukru w 100l wody dają BLG 19.3

A możesz napisać jak to wyliczyłeś :o Bo ;
[22 : (22 + 100)] x 100 = 18,03 a nie 19,3

robert4you pisze:A jak to będzie dla glukozy ?

Akas już w 2010 roku przetestował objętość rozpuszczonej glukozy i wyszło mu, że 1 kg glukozy zajmuje objętość 0,65 litra :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

zielonka
400
Posty: 417
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: zielonka » wtorek, 7 lut 2017, 19:17

A możesz napisać jak to wyliczyłeś :o


No napisałem - jest w pliku exela i opis i wyliczenie ale nie chciałeś go nawet otworzyć widocznie.
Różnica jest właśnie tam gdzie pies pogrzebany jak to ujął robert4you.

I nikomu się nie chce otworzyć pliku i sprawdzić poprawność kilku wyliczeń.
A ja chciałbym wiedzieć gdzie jest błąd.

1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu
Rozumiem to - 10g w kilogramie roztworu - i yakie dane są w kalkulatorze.
Więc gdzie jest błąd pytam ?
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5810
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: radius » wtorek, 7 lut 2017, 19:50

Zielonka, otworzyłem i twierdzę, że wylicza błędnie.
Przyjmując, że "pies pogrzebany" zamerdał ogonem i gęstość wody w temperaturze 20oC wynosi 998 g/dm3, to Blg takiego nastawu wyniesie 18,06. Różnica prawie żadna :shock:
[22 : (22 + 99,8)] x 100 = 18,06
No i co teraz napiszesz ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

zielonka
400
Posty: 417
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: zielonka » wtorek, 7 lut 2017, 20:10

@Radius nie zrozumiałeś gdzie pies jest pogrzebany.
Otóż kilogram nastawu - ten który zawiera zadane np 20 g cukru ma objętość mniejszą od litra i tu jest pies pogrzebany.
Licząc wg ilości kilogramów nastawu otrzymujemy 19,3 .
W nagłówkach kalkulatora są wszystkie objaśnienia co jest liczone.
Proszę obejrzyj go jeszcze raz.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię

Awatar użytkownika

robert4you
550
Posty: 583
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: robert4you » wtorek, 7 lut 2017, 20:32

No to jak jest z tym psem, pogrzebany czy nie?
Piję bo nie muszę!


eldier
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: eldier » wtorek, 7 lut 2017, 20:38

Zielonka 1g w 100g, a nie jak zrobiłeś w kalk w 1kg.

Poprawiłem i jest 18blg, 113,2l nastawu i 21,95kg cukru.

Nie musisz dziękować :)

Awatar użytkownika

zielonka
400
Posty: 417
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: zielonka » wtorek, 7 lut 2017, 21:13

a to nie to samo co 10 g w kg ?
nie dziękuję - błogosławieni którzy zechcieli pomyśleć
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię


eldier
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: eldier » wtorek, 7 lut 2017, 21:23

To samo, ale 18blg to nie 18g w kg tak jak odejmujesz, tylko 180g, jak przemnożysz przez 10, to wszystko zacznie wychodzić :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 354
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: RE: Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: jozzek666 » wtorek, 7 lut 2017, 21:23

eldier pisze:Źle... Nie zgadza się ilość etanolu, a przez to %.
24blg to około 15,5%.


Masz racje.
23.89 kg cukru × 0.6 = 14.3l zawartości etanolu

75.66 l wody + 14.3 l etanolu = 89.96 l nastawu

(14.3 / 89.96 )×100% = ok. 15.9% alkoholu w nastawie :)



Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

zielonka
400
Posty: 417
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: zielonka » wtorek, 7 lut 2017, 21:24

Ok sprawdze jutro. Chyba masz rację. Jednak obejrzałeś co trzeba :D

No nie dało mi spokoju obejrzałem i poprawiłem .
poniżej wersja po zmianie

kalkulator cukru i wody.xls
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię

Awatar użytkownika

zielonka
400
Posty: 417
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: zielonka » wtorek, 7 lut 2017, 21:59

No i mamy kalkulator o jaki chodziło - była wersja z błędem ale dzięki wnikliwej analizie mojej formuły, kolega Eldier znalazł go, a ja usunąłem. Teraz już wszystko powinno działać ku wygodzie kolegi Józka i reszty forum.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5810
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: radius » wtorek, 7 lut 2017, 22:03

No widzisz zielonka, jak ci pisałem, że źle wylicza to szukałeś pogrzebanego psa :D
A tak w ogóle;
zielonka pisze:Otóż kilogram nastawu - ten który zawiera zadane np 20 g cukru ma objętość mniejszą od litra i tu jest pies pogrzebany.

Co ma pies (piernik) do objętości (wiatraka) :o Do wyliczenia Blg potrzebna jest masa (cukru i wody) a nie objętość :roll:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


aronia
1450
Posty: 1499
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.

Postautor: aronia » wtorek, 7 lut 2017, 22:11

Kapralu zielonka obliczenia mniej więcej się zgadzają(nawet bez tej gęstości byłyby wystarczająco dokładne i przyjemniej dla oka wyglądałyby wyniki, bo teraz niepotrzebnie się pojawiają liczby po przecinku dla najprostszych proporcji). To do czego "przyczepił" się radiusto ten fragment Twojego posta:
Niby 2 kg na 100l nie powinno być problemem, ale jednak 22 kg cukru w 100l wody dają BLG 19.3
- myślę, że sam zlokalizujesz szybko swój błąd - jak by coś to napisz to postaram się szybko wyjaśnić.


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość