-
-
-
Autor tematu - Posty: 355
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Bieszczady
- Załączniki
Wzór na ilość cukru w nastawie.
Koledzy, chciałbym napisać sobie prosty programik który będzie liczył mi ilość potrzebnego cukru i wody aby uzyskać podaną objętość nastawu.
Mianowicie podaję pożądaną ilość nastawu(w litrach), pożądane BLG nastawu, a program wylicza mi ile potrzeba do tego wody i cukru. Byłby mi ktoś w stanie podać taki wzór którym to policzę ? Szczerze powiem że szukałem acz nie znalazłem.
Mianowicie podaję pożądaną ilość nastawu(w litrach), pożądane BLG nastawu, a program wylicza mi ile potrzeba do tego wody i cukru. Byłby mi ktoś w stanie podać taki wzór którym to policzę ? Szczerze powiem że szukałem acz nie znalazłem.
-
- Posty: 6379
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
A nie wystarczy ci wiedzieć, że 1 kilogram cukru zajmuje objętość 0,6 litra 

SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 355
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Bieszczady
- Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Męczę się i nie mogę, nie działa prawidłowo:
Obj_nastawu:=StrToFloat(LabeledEdit5.Text);
Blg_nastawu:=StrToFloat(LabeledEdit6.Text);
Obj_wody := Obj_nastawu-((Blg_nastawu*0.625));
Wag_cukru := (Blg_nastawu/(Blg_nastawu+Obj_wody))*100;
LabeledEdit7.Text := FloatToStr(Obj_wody);
LabeledEdit8.Text := FloatToStr(Wag_cukru);
-
- Posty: 876
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
- Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Takie programy są w sieci wystarczy poszukać.
************************************************************************
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
-
- Posty: 751
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Post usunołem.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 lut 2017, 17:19 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Drupi jeśli rozpuścisz 11 kg cukru w 50l wody to Blg będzie 18. Powinno być MASA(niech będzie ilość, bo to też w zazwyczaj podaje się w kg) cukru podzielona przez docelową MASĘ nastawu.
jozzek666 tu masz błąd: Obj_wody := Obj_nastawu-((Blg_nastawu*0.625)); - jak znajdę chwilę to dopisze jak powinno być.
jozzek666 tu masz błąd: Obj_wody := Obj_nastawu-((Blg_nastawu*0.625)); - jak znajdę chwilę to dopisze jak powinno być.
-
- Posty: 751
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Post usunołem.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 lut 2017, 17:13 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.
-
- Posty: 491
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Zrobiłem w exelu może się nada. Tylko że ja też obliczam jak Józek
Mam objetość 0,6 ale można dokładniej
Mam objetość 0,6 ale można dokładniej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 lut 2017, 21:13 przez zielonka, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Drupi to proszę rozpuść tak jak piszesz, zmierz cukromierzem i opisz. Kapralu zielonka - przy 6 kg i 26,4l wody Blg będzie 18,5.
Panowie czy nadal musimy wracać do podstaw czyli tego: 1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu(źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga )
Panowie czy nadal musimy wracać do podstaw czyli tego: 1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu(źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga )
-
- Posty: 346
- Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
- Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Ja również przyjmuję jak aronia i kilka razy studząc nastaw do 20*C ballingometr wskazał to samo co kalkulator.
-
Online
- Posty: 2358
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
22 stopnie Blg to 22 kg cukru rozpuszczone 100l nastawu (a w zasadzie 100kg nastawu) a nie wody
Jak rozpuścisz 22 kg cukru w 100l wody otrzymasz około 113,2 l nastawu o mniejszym Blg niż 22.
Drupi pisze:Nie rozumię po co nam masa płynu jeśli potrzebujemy objętośc w litrach.. Przypuśćmy że: 220 g. x 100 L. = blg. 22. ponieważ jest to 22% cukru w 100 litrach wody. Wydaje się prościej.
22 stopnie Blg to 22 kg cukru rozpuszczone 100l nastawu (a w zasadzie 100kg nastawu) a nie wody

Jak rozpuścisz 22 kg cukru w 100l wody otrzymasz około 113,2 l nastawu o mniejszym Blg niż 22.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 lut 2017, 21:32 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 6379
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Kol. Drupi, to aronia ma rację. Do wyliczenia Blg potrzebna jest masa roztworu. Objętość potrzebna jest tylko pośrednio do wyliczenia tej masy.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 743
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Kolego Drupi, radius ma rację. Kiedyś też tak na skróty liczyłem ale Kolega radius wyprostował mi "kręgosłup" w tym zakresie. BLG to odpowiednia masa roztworu - cukru w wodzie.
-
- Posty: 751
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Masa litra wody 998g. To jest prawie to samo co 1kg.
I like noble drinks.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Drupi my to wiemy - ale sprawdź sobie teraz swoje proporcje które podałeś z wzorem Blg=m_cukru/(m_cukru+m_wody)*100 

-
- Posty: 876
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
- Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Ale masa roztworu to już nie jest 998g/1L. Tu jest pies pogrzebany.
************************************************************************
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
-
Online
- Posty: 2358
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Drupi, mylisz cały czas masę (objętość) NASTAWU z masą WODY dodanej do nastawu.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098
KONTAKT GŁÓWNIE PRZEZ TELEFON CODZIENNIE 10-20
Z innej strony ;D, tak samo jak byś napisał że kilogram spirytusu zmieści się w litrowej butelce, co jest oczywiście nieprawdą.
Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098
KONTAKT GŁÓWNIE PRZEZ TELEFON CODZIENNIE 10-20
-
- Posty: 6379
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
@Doody, masa to nie objętość
Czemu komplikujecie tak prostą sprawę? Przecież aronia już to wyjaśnił.
Dokładnie 18 Blg, ale objętość nie ma tu nic do rzeczy. Objętość jest potrzebna do wyliczenia procentowej zawartości alkoholu w nastawie po skończonej fermentacji.
Nic nie jest pogrzebane
Nie bawmy się w aptekarzy bo za chwilę będziemy moc wódki mierzyć do trzeciego miejsca po przecinku 

Doody pisze:Jak rozpuścisz 22 kg cukru w 100l wody otrzymasz około 113,2 l nastawu o mniejszym Blg niż 22.
Dokładnie 18 Blg, ale objętość nie ma tu nic do rzeczy. Objętość jest potrzebna do wyliczenia procentowej zawartości alkoholu w nastawie po skończonej fermentacji.
robert4you pisze:Ale masa roztworu to już nie jest 998g/1L. Tu jest pies pogrzebany.
Nic nie jest pogrzebane


SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 355
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Bieszczady
- Załączniki
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Panowie, tak jak mówią koledzy wcześniej, liczy się masa roztworu. Załączam screen z wyliczeń.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości