
Dzięki uprzejmości, nabyłem od naszego, forumowego kolegi @SinyNos takie oto drożdże od Prestige. Dedykowane pod zaciery zbożowe ale jak się okazało, nastawy cukrowe również. Paczka zawiera 72g mieszanki drożdżowo - pożywkowej oraz amylaze.
11kg cukru rozpuszczone w 39L wody, bez stresu i pośpiechu, zjadły w 10 dni. Temperatura pracy ok 24st.C W wiadrze cisza. Spławik pokazuje co prawda wynik poniżej Oblg ale czy jest to -4, powątpiewalbym. Niemniej podczas pracy, prawie go nie wyczulem. Szampański aromat dawał się we znaki, dopiero po zbliżeniu się do pokrywy fermentora. W porównaniu do Black Label, zapaszek jest o wiele mniej intensywny choć nastaw mial takie same parametry. Życzylbym sobie, żeby był tak samo podatny na klarowanie grawitacyjne jak BL.
Na wynik trzeba jeszcze jakiś czas poczekać ale początek zapowiada się obiecująco.
Czy miał ktoś przyjemność współpracować z tymi grzybami w cukrze?
Pozdrawiam