Wheat Vodka Yeast

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus :ok:
Dzięki uprzejmości, nabyłem od naszego, forumowego kolegi @SinyNos takie oto drożdże od Prestige. Dedykowane pod zaciery zbożowe ale jak się okazało, nastawy cukrowe również. Paczka zawiera 72g mieszanki drożdżowo - pożywkowej oraz amylaze.
11kg cukru rozpuszczone w 39L wody, bez stresu i pośpiechu, zjadły w 10 dni. Temperatura pracy ok 24st.C W wiadrze cisza. Spławik pokazuje co prawda wynik poniżej Oblg ale czy jest to -4, powątpiewalbym. Niemniej podczas pracy, prawie go nie wyczulem. Szampański aromat dawał się we znaki, dopiero po zbliżeniu się do pokrywy fermentora. W porównaniu do Black Label, zapaszek jest o wiele mniej intensywny choć nastaw mial takie same parametry. Życzylbym sobie, żeby był tak samo podatny na klarowanie grawitacyjne jak BL.
Na wynik trzeba jeszcze jakiś czas poczekać ale początek zapowiada się obiecująco.
Czy miał ktoś przyjemność współpracować z tymi grzybami w cukrze?
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

SinyNos
100
Posty: 143
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru
Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wheat Vodka Yeast

Post autor: SinyNos »

Dla mnie również są nowością. Pracują wg producenta wolniej i spokojniej, mają być typowo wódczane. Niedługo polecą na zatartą skrobię - okaże się jak wyjdzie - zdam relację.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!

Jacek Soplica vel Ksiądz Robak :klaszcze:

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Wheat Vodka Yeast

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
SinyNos pisze:Pracują wg producenta wolniej i spokojniej,
I bardzo dobrze :ok:
Dokładnie na tym mi zależało.
Wolna, spokojna, bezstresowa i głęboka fermentacja nastawu cukrowego.
Jeśli wynik będzie satysfakcjonujący, może zostanę heavy userem tego rodzaju drożdży.?
Zobaczymy.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Wheat Vodka Yeast

Post autor: rozrywek »

@defacto.
11kg cukru, 39L wody.
No, wzorcowe 22Blg.


Spokojnie przebiegła fermentacja, bardzo dobrze.
Wychodzi na to że są godne polecenia.

Przetestowałeś na cukierku, na ziarenku też powinno być ok.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Wheat Vodka Yeast

Post autor: użytkownik usunięty »

Tak rozrywku
Staram się nie przekraczać 22Blg. Wychodzę z założenia, że lepiej mniej i bez pośpiechu a w rezultacie czyściej i łagodniej. Przeważnie w 40L wody cukier rozpuszczam, zmniejszając jeszcze nieco stężenie cukru o te pół Blg. Po pierwszej, uczciwej rekcie mam prawie 5L suróweczki. Dlatego też składam do kupy materiał i oczekuje finałowego koncertu. Co do nastawu, zszedł do - 4blg
Ziarno- niestety. Poczekać jeszcze musi :ok:
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Wheat Vodka Yeast

Post autor: rozrywek »

@defacto.
Z bardzo dobrego założenia wychodzisz.
Lepiej mniej, wolniej.
Dochodziłem w życiu do bardzo wysokich blg.
Rezultaty takie, że 3 proces czekał mnie.

Więcej straty niż zysku.
Pazerność nie popłaca.

Jak Dedal i Ikar.
A mówiłem synu, nie leć za wysoko, bo ci skrzydła rozpuści słońce.

Do tematu:
Ładnie zeszły, to z ziarenkiem też sobie myślę, poradzą.
Do tego są dedykowane przecież.

Ale jedna sprawka:
Warto spróbować czasem dedykowanych grzybków do innych nastawów dać. Do cukru.

Ps:
@Doody, 35⁰ i ci rusza? Ciepło trochę.
Ale jak rusza to ok.Fajnie.
Wystudzić nie jest łatwo, szczególnie że mamy Maj.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3970
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 289 razy
Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Wheat Vodka Yeast

Post autor: Doody »

Safspirity ruszają nawet przy 38 stopniach. 35 to taka bezpieczna temperatura, a mniejsze zagrożenie dla infekcji. Ten przedział 35 -30 trwa całą wieczność bez chłodzenia zwłaszcza jak zacieram w beczce 120l w lecie.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Wheat Vodka Yeast

Post autor: rozrywek »

Nie wiem czy wiesz Darku, zwróciłeś uwagę na dwie ważne kwestie:
Mniejsze zagrożenie dla infekcji.
To bardzo ważne.
Druga, ryzyko że wystartują ci w takiej temperaturze.

Ty chyba jesteś urodzony i w czepku i w Niedzielę.
Masz farta.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Wheat Vodka Yeast

Post autor: użytkownik usunięty »

:ok:Serwus
No dobra.
Opakowanie prócz aktywnych drożdży, pożywki, witamin i mikroelementów, zawiera również amylaze. Po co on tam potrzebny, skoro i tak ziarno czy skrobię, enzymami w odpowiedniej temperaturze zatrzeć trzeba?
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Wheat Vodka Yeast

Post autor: rozrywek »

@defacto.
Po to że nie każdy umie to zrobić poprawnie.
Wspomagacz.

Przecież równie dobrze, można zostawić otwartą beczkę w sadzie.
Grzybki same sobie przybędą.

Ktoś opracował w Lab taką mieszankę, to niech będzie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 269 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Wheat Vodka Yeast

Post autor: .Gacek »

defacto pisze::ok:Serwus
No dobra.
Opakowanie prócz aktywnych drożdży, pożywki, witamin i mikroelementów, zawiera również amylaze. Po co on tam potrzebny, skoro i tak ziarno czy skrobię, enzymami w odpowiedniej temperaturze zatrzeć trzeba?
Może po to...

https://alkohole-domowe.com/forum/whisk ... 24879.html

Robert jak masz jeszcze kilka paczek tych drożdży to mogę Ci ześrutować słód i poeksperymentujesz :mrgreen: ja niestety mam bana :hahaha:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 maja 2022, 20:43 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Wheat Vodka Yeast

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus :ok:
Co do drożdży, przerobiły cukier do - 4 Blg i po umiarkowanym sklarowaniu, nastaw poszedł na rurę.
Sam proces jak i parametry fermentu, były niemal identyczne jak w przypadku nastawu na BL za wyjątkiem temperatur. Rozgrzanie na pełnej mocy, zalanie przy 89.7°C, nieco ponad dwugodzinna stabilizacja z buforem o/z z kropelkowym odbiorem przedgonu. Smierdziucha wyszło ok.200ml(w sumie całego przedgonu z LM ok. 300ml), po czym przepłuczka OLM w ilości150ml(ten sort przeznaczony jest do następnego procesu) i odbiór serca w tempie ok.1.2/h. Zawor LM, do samego końca procesu otwarty z kropelkowym odbiorem w ilości 1 kropli /6-7s. Sumując. Z 11kg cukru, po odliczeniu strat i odpadów, wyszło 4.9L serca do ręki.Temperatura w kotle 99.9°C, w buforze 95.6°C, zakończyła proces.
Wrażenia organoleptyczne, rozrobionej do 40% świeżej surówki w porównaniu z rozrobioną do 40% surówką po BL, według mnie z korzyścią w kierunku na wheat vodka yeast. Być może ze względu na spokojną i niemalże dwukrotnie dłuższa fermentację. Po za tym, Black Label'e, znacząco mocniej się zagrzały, zwłaszcza po pierwszej dobie fermentacji burzliwej. Przy Wheat Vodka Yeast, nie zauważyłem znaczącego wzrostu temperatury. Nastaw nr2 na tych samych drożdżach i parametrach, zafermentowal po 3,5h.
Do finału jeszcze długa droga. Niemniej po dwóch, pełnych i uczciwych procesach, zapowiada się dość łagodny efekt końcowy. Pozdro
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Wheat Vodka Yeast

Post autor: rozrywek »

@defacto.
Może walnij temat...polecane grzybki.
Takiego jeszcze nie mamy.
Jest lista producentów.

Ale o grzybkach nie.

Tylko z podziałem czy to zboże, cukier czy owoc.

Zróbmy listę...do jasnego grzyba.

Olejmy niepolecane, kij z nimi.

Są już 3.
Ms
Bl
Wvy.

Dodam od siebie do listy...owoce
Bayanus G995, nie do zajechania, a jednak łagodne.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Wheat Vodka Yeast

Post autor: użytkownik usunięty »

rozrywek pisze:@defacto.
Może walnij temat...polecane grzybki.
Takiego jeszcze nie mamy.
Wiesz, obawiam się, że już jest takowy. Troszkę inaczej się nazywa ale moim zdaniem, na jedno wychodzi -
https://alkohole-domowe.com/forum/najle ... ml#p198712
Niemniej, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś Ty był jego autorem :ok:

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Wheat Vodka Yeast

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć
Wybaczcie, że tak post pod postem ale dziś właśnie zafermentowal mi zacierek złożony 12kg skrobi i 36L wody, właśnie na tych drożdżach. Zadane przy 28.8°C/21°Blg. Po 6h, na powierzchni, biała pianka na pół palca. Cztery godziny później już niemalże bez piany - zaczęła się normalna praca drożdży - fermentacja burzliwa. Oczywiście, to dopiero początek ale wygląda na to, że cukier z ziemniaczków, przypadł im do gustu :D
.... I z ostatniej chwil- mała aktualizacja, 2doby po zafermentowaniu.
Po pierwszej dobie od startu- spadek do poziomu 16blg i dosłownie 10 minut temu z wynikiem ok 10Blg, który nie wróży moim zdaniem, nic dobrego. Szalona praca w rekordowym tempie i co ciekawe, nie grzeje - teraz 28,3*C ale zacierek jest nieco odczuwalny w powietrzu- "mleczna szampańskosc" ;/ . BL i Professional Vodka Pure Yeast jednak bezwonne byly. Zaiste ciekawe. Z cukrem bawiły się 10dni a skrobi ziemniaczanej, po niespełna 2dobach, niema już większości. Blg było podobne..Zobaczymy, co z przedgonem. Ile go, jaki jest "na węch". @SinyNos :ok: thx
....................................................................................................
Fermentacja zakończyła się praktycznie 6.5doby od momentu zafermentowania zacieru. Dziś rano (19) było już ok. 2cm klarownego płynu przy powierzchni. Myślę, że to całkiem niezły wynik dla kogoś, komu zależy na czasie. Mi nie zależy na czasie a tym bardziej na drożdżowo- mleczno- szampańskich aromatach, które snuły się w przestrzeni ze 4doby. Jeśli chodzi o mnie, olałbym to. Mój nos jest zdecydowanie niewrażliwy na tego typu sprawy ale wiecie jak jest :ok: Zobaczymy, co przyniesie czas...
Ostatnio zmieniony środa, 19 paź 2022, 11:46 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

SinyNos
100
Posty: 143
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru
Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wheat Vodka Yeast

Post autor: SinyNos »

SinyNos pisze:Dla mnie również są nowością. Pracują wg producenta wolniej i spokojniej, mają być typowo wódczane. Niedługo polecą na zatartą skrobię - okaże się jak wyjdzie - zdam relację.
Trochę czasu się zeszło ale jestem z wynikami. Pracowały spokojniej niż klasyczne BL, pozostała część procesu jak najbardziej zgodna ze standardami, ładnie się klaruje, osad ładnie zostaje na dnie. Co do efektu końcowego - dają inny smak niż BL, jest mniej słodyczy, więcej smaku typowo wódczanego. Jeśli znajdę je w dobrej cenie - sądzę że ponownie na nich nastawię. Opis krótki, ale nie ma nad czym się rozwodzić. Ciekawie mogą wyjść w starciu ze zbożem, może w tym sezonie będzie na taki eksperyment okazja :pije:
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!

Jacek Soplica vel Ksiądz Robak :klaszcze:

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Wheat Vodka Yeast

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć
SinyNos pisze:Pracowały spokojniej niż klasyczne BL, pozostała część procesu jak najbardziej zgodna ze standardami, ładnie się klaruje, osad ładnie zostaje na dnie. Co do efektu końcowego - dają inny smak niż BL, jest mniej słodyczy, więcej smaku typowo wódczanego.
Co przerabiały?
Awatar użytkownika

SinyNos
100
Posty: 143
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru
Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wheat Vodka Yeast

Post autor: SinyNos »

Skrobię.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!

Jacek Soplica vel Ksiądz Robak :klaszcze:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”