Wheat Vodka Yeast
-
Autor tematu
Serwus
Dzięki uprzejmości, nabyłem od naszego, forumowego kolegi @SinyNos takie oto drożdże od Prestige. Dedykowane pod zaciery zbożowe ale jak się okazało, nastawy cukrowe również. Paczka zawiera 72g mieszanki drożdżowo - pożywkowej oraz amylaze.
11kg cukru rozpuszczone w 39L wody, bez stresu i pośpiechu, zjadły w 10 dni. Temperatura pracy ok 24st.C W wiadrze cisza. Spławik pokazuje co prawda wynik poniżej Oblg ale czy jest to -4, powątpiewalbym. Niemniej podczas pracy, prawie go nie wyczulem. Szampański aromat dawał się we znaki, dopiero po zbliżeniu się do pokrywy fermentora. W porównaniu do Black Label, zapaszek jest o wiele mniej intensywny choć nastaw mial takie same parametry. Życzylbym sobie, żeby był tak samo podatny na klarowanie grawitacyjne jak BL.
Na wynik trzeba jeszcze jakiś czas poczekać ale początek zapowiada się obiecująco.
Czy miał ktoś przyjemność współpracować z tymi grzybami w cukrze?
Pozdrawiam
Dzięki uprzejmości, nabyłem od naszego, forumowego kolegi @SinyNos takie oto drożdże od Prestige. Dedykowane pod zaciery zbożowe ale jak się okazało, nastawy cukrowe również. Paczka zawiera 72g mieszanki drożdżowo - pożywkowej oraz amylaze.
11kg cukru rozpuszczone w 39L wody, bez stresu i pośpiechu, zjadły w 10 dni. Temperatura pracy ok 24st.C W wiadrze cisza. Spławik pokazuje co prawda wynik poniżej Oblg ale czy jest to -4, powątpiewalbym. Niemniej podczas pracy, prawie go nie wyczulem. Szampański aromat dawał się we znaki, dopiero po zbliżeniu się do pokrywy fermentora. W porównaniu do Black Label, zapaszek jest o wiele mniej intensywny choć nastaw mial takie same parametry. Życzylbym sobie, żeby był tak samo podatny na klarowanie grawitacyjne jak BL.
Na wynik trzeba jeszcze jakiś czas poczekać ale początek zapowiada się obiecująco.
Czy miał ktoś przyjemność współpracować z tymi grzybami w cukrze?
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 143
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
- Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru - Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wheat Vodka Yeast
Dla mnie również są nowością. Pracują wg producenta wolniej i spokojniej, mają być typowo wódczane. Niedługo polecą na zatartą skrobię - okaże się jak wyjdzie - zdam relację.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
-
Autor tematu
Re: Wheat Vodka Yeast
Serwus
Dokładnie na tym mi zależało.
Wolna, spokojna, bezstresowa i głęboka fermentacja nastawu cukrowego.
Jeśli wynik będzie satysfakcjonujący, może zostanę heavy userem tego rodzaju drożdży.?
Zobaczymy.
I bardzo dobrzeSinyNos pisze:Pracują wg producenta wolniej i spokojniej,
Dokładnie na tym mi zależało.
Wolna, spokojna, bezstresowa i głęboka fermentacja nastawu cukrowego.
Jeśli wynik będzie satysfakcjonujący, może zostanę heavy userem tego rodzaju drożdży.?
Zobaczymy.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
-
Autor tematu
Re: Wheat Vodka Yeast
Tak rozrywku
Staram się nie przekraczać 22Blg. Wychodzę z założenia, że lepiej mniej i bez pośpiechu a w rezultacie czyściej i łagodniej. Przeważnie w 40L wody cukier rozpuszczam, zmniejszając jeszcze nieco stężenie cukru o te pół Blg. Po pierwszej, uczciwej rekcie mam prawie 5L suróweczki. Dlatego też składam do kupy materiał i oczekuje finałowego koncertu. Co do nastawu, zszedł do - 4blg
Ziarno- niestety. Poczekać jeszcze musi
Staram się nie przekraczać 22Blg. Wychodzę z założenia, że lepiej mniej i bez pośpiechu a w rezultacie czyściej i łagodniej. Przeważnie w 40L wody cukier rozpuszczam, zmniejszając jeszcze nieco stężenie cukru o te pół Blg. Po pierwszej, uczciwej rekcie mam prawie 5L suróweczki. Dlatego też składam do kupy materiał i oczekuje finałowego koncertu. Co do nastawu, zszedł do - 4blg
Ziarno- niestety. Poczekać jeszcze musi
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Wheat Vodka Yeast
@defacto.
Z bardzo dobrego założenia wychodzisz.
Lepiej mniej, wolniej.
Dochodziłem w życiu do bardzo wysokich blg.
Rezultaty takie, że 3 proces czekał mnie.
Więcej straty niż zysku.
Pazerność nie popłaca.
Jak Dedal i Ikar.
A mówiłem synu, nie leć za wysoko, bo ci skrzydła rozpuści słońce.
Do tematu:
Ładnie zeszły, to z ziarenkiem też sobie myślę, poradzą.
Do tego są dedykowane przecież.
Ale jedna sprawka:
Warto spróbować czasem dedykowanych grzybków do innych nastawów dać. Do cukru.
Ps:
@Doody, 35⁰ i ci rusza? Ciepło trochę.
Ale jak rusza to ok.Fajnie.
Wystudzić nie jest łatwo, szczególnie że mamy Maj.
Z bardzo dobrego założenia wychodzisz.
Lepiej mniej, wolniej.
Dochodziłem w życiu do bardzo wysokich blg.
Rezultaty takie, że 3 proces czekał mnie.
Więcej straty niż zysku.
Pazerność nie popłaca.
Jak Dedal i Ikar.
A mówiłem synu, nie leć za wysoko, bo ci skrzydła rozpuści słońce.
Do tematu:
Ładnie zeszły, to z ziarenkiem też sobie myślę, poradzą.
Do tego są dedykowane przecież.
Ale jedna sprawka:
Warto spróbować czasem dedykowanych grzybków do innych nastawów dać. Do cukru.
Ps:
@Doody, 35⁰ i ci rusza? Ciepło trochę.
Ale jak rusza to ok.Fajnie.
Wystudzić nie jest łatwo, szczególnie że mamy Maj.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Wheat Vodka Yeast
Nie wiem czy wiesz Darku, zwróciłeś uwagę na dwie ważne kwestie:
Mniejsze zagrożenie dla infekcji.
To bardzo ważne.
Druga, ryzyko że wystartują ci w takiej temperaturze.
Ty chyba jesteś urodzony i w czepku i w Niedzielę.
Masz farta.
Mniejsze zagrożenie dla infekcji.
To bardzo ważne.
Druga, ryzyko że wystartują ci w takiej temperaturze.
Ty chyba jesteś urodzony i w czepku i w Niedzielę.
Masz farta.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 269 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Wheat Vodka Yeast
https://alkohole-domowe.com/forum/whisk ... 24879.html
Robert jak masz jeszcze kilka paczek tych drożdży to mogę Ci ześrutować słód i poeksperymentujesz ja niestety mam bana
Może po to...defacto pisze:Serwus
No dobra.
Opakowanie prócz aktywnych drożdży, pożywki, witamin i mikroelementów, zawiera również amylaze. Po co on tam potrzebny, skoro i tak ziarno czy skrobię, enzymami w odpowiedniej temperaturze zatrzeć trzeba?
https://alkohole-domowe.com/forum/whisk ... 24879.html
Robert jak masz jeszcze kilka paczek tych drożdży to mogę Ci ześrutować słód i poeksperymentujesz ja niestety mam bana
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 maja 2022, 20:43 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu
Re: Wheat Vodka Yeast
Serwus
Co do drożdży, przerobiły cukier do - 4 Blg i po umiarkowanym sklarowaniu, nastaw poszedł na rurę.
Sam proces jak i parametry fermentu, były niemal identyczne jak w przypadku nastawu na BL za wyjątkiem temperatur. Rozgrzanie na pełnej mocy, zalanie przy 89.7°C, nieco ponad dwugodzinna stabilizacja z buforem o/z z kropelkowym odbiorem przedgonu. Smierdziucha wyszło ok.200ml(w sumie całego przedgonu z LM ok. 300ml), po czym przepłuczka OLM w ilości150ml(ten sort przeznaczony jest do następnego procesu) i odbiór serca w tempie ok.1.2/h. Zawor LM, do samego końca procesu otwarty z kropelkowym odbiorem w ilości 1 kropli /6-7s. Sumując. Z 11kg cukru, po odliczeniu strat i odpadów, wyszło 4.9L serca do ręki.Temperatura w kotle 99.9°C, w buforze 95.6°C, zakończyła proces.
Wrażenia organoleptyczne, rozrobionej do 40% świeżej surówki w porównaniu z rozrobioną do 40% surówką po BL, według mnie z korzyścią w kierunku na wheat vodka yeast. Być może ze względu na spokojną i niemalże dwukrotnie dłuższa fermentację. Po za tym, Black Label'e, znacząco mocniej się zagrzały, zwłaszcza po pierwszej dobie fermentacji burzliwej. Przy Wheat Vodka Yeast, nie zauważyłem znaczącego wzrostu temperatury. Nastaw nr2 na tych samych drożdżach i parametrach, zafermentowal po 3,5h.
Do finału jeszcze długa droga. Niemniej po dwóch, pełnych i uczciwych procesach, zapowiada się dość łagodny efekt końcowy. Pozdro
Co do drożdży, przerobiły cukier do - 4 Blg i po umiarkowanym sklarowaniu, nastaw poszedł na rurę.
Sam proces jak i parametry fermentu, były niemal identyczne jak w przypadku nastawu na BL za wyjątkiem temperatur. Rozgrzanie na pełnej mocy, zalanie przy 89.7°C, nieco ponad dwugodzinna stabilizacja z buforem o/z z kropelkowym odbiorem przedgonu. Smierdziucha wyszło ok.200ml(w sumie całego przedgonu z LM ok. 300ml), po czym przepłuczka OLM w ilości150ml(ten sort przeznaczony jest do następnego procesu) i odbiór serca w tempie ok.1.2/h. Zawor LM, do samego końca procesu otwarty z kropelkowym odbiorem w ilości 1 kropli /6-7s. Sumując. Z 11kg cukru, po odliczeniu strat i odpadów, wyszło 4.9L serca do ręki.Temperatura w kotle 99.9°C, w buforze 95.6°C, zakończyła proces.
Wrażenia organoleptyczne, rozrobionej do 40% świeżej surówki w porównaniu z rozrobioną do 40% surówką po BL, według mnie z korzyścią w kierunku na wheat vodka yeast. Być może ze względu na spokojną i niemalże dwukrotnie dłuższa fermentację. Po za tym, Black Label'e, znacząco mocniej się zagrzały, zwłaszcza po pierwszej dobie fermentacji burzliwej. Przy Wheat Vodka Yeast, nie zauważyłem znaczącego wzrostu temperatury. Nastaw nr2 na tych samych drożdżach i parametrach, zafermentowal po 3,5h.
Do finału jeszcze długa droga. Niemniej po dwóch, pełnych i uczciwych procesach, zapowiada się dość łagodny efekt końcowy. Pozdro
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Wheat Vodka Yeast
@defacto.
Może walnij temat...polecane grzybki.
Takiego jeszcze nie mamy.
Jest lista producentów.
Ale o grzybkach nie.
Tylko z podziałem czy to zboże, cukier czy owoc.
Zróbmy listę...do jasnego grzyba.
Olejmy niepolecane, kij z nimi.
Są już 3.
Ms
Bl
Wvy.
Dodam od siebie do listy...owoce
Bayanus G995, nie do zajechania, a jednak łagodne.
Może walnij temat...polecane grzybki.
Takiego jeszcze nie mamy.
Jest lista producentów.
Ale o grzybkach nie.
Tylko z podziałem czy to zboże, cukier czy owoc.
Zróbmy listę...do jasnego grzyba.
Olejmy niepolecane, kij z nimi.
Są już 3.
Ms
Bl
Wvy.
Dodam od siebie do listy...owoce
Bayanus G995, nie do zajechania, a jednak łagodne.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu
Re: Wheat Vodka Yeast
https://alkohole-domowe.com/forum/najle ... ml#p198712
Niemniej, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś Ty był jego autorem
Wiesz, obawiam się, że już jest takowy. Troszkę inaczej się nazywa ale moim zdaniem, na jedno wychodzi -rozrywek pisze:@defacto.
Może walnij temat...polecane grzybki.
Takiego jeszcze nie mamy.
https://alkohole-domowe.com/forum/najle ... ml#p198712
Niemniej, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś Ty był jego autorem
-
Autor tematu
Re: Wheat Vodka Yeast
Cześć
Wybaczcie, że tak post pod postem ale dziś właśnie zafermentowal mi zacierek złożony 12kg skrobi i 36L wody, właśnie na tych drożdżach. Zadane przy 28.8°C/21°Blg. Po 6h, na powierzchni, biała pianka na pół palca. Cztery godziny później już niemalże bez piany - zaczęła się normalna praca drożdży - fermentacja burzliwa. Oczywiście, to dopiero początek ale wygląda na to, że cukier z ziemniaczków, przypadł im do gustu
.... I z ostatniej chwil- mała aktualizacja, 2doby po zafermentowaniu.
Po pierwszej dobie od startu- spadek do poziomu 16blg i dosłownie 10 minut temu z wynikiem ok 10Blg, który nie wróży moim zdaniem, nic dobrego. Szalona praca w rekordowym tempie i co ciekawe, nie grzeje - teraz 28,3*C ale zacierek jest nieco odczuwalny w powietrzu- "mleczna szampańskosc" . BL i Professional Vodka Pure Yeast jednak bezwonne byly. Zaiste ciekawe. Z cukrem bawiły się 10dni a skrobi ziemniaczanej, po niespełna 2dobach, niema już większości. Blg było podobne..Zobaczymy, co z przedgonem. Ile go, jaki jest "na węch". @SinyNos thx
....................................................................................................
Fermentacja zakończyła się praktycznie 6.5doby od momentu zafermentowania zacieru. Dziś rano (19) było już ok. 2cm klarownego płynu przy powierzchni. Myślę, że to całkiem niezły wynik dla kogoś, komu zależy na czasie. Mi nie zależy na czasie a tym bardziej na drożdżowo- mleczno- szampańskich aromatach, które snuły się w przestrzeni ze 4doby. Jeśli chodzi o mnie, olałbym to. Mój nos jest zdecydowanie niewrażliwy na tego typu sprawy ale wiecie jak jest Zobaczymy, co przyniesie czas...
Wybaczcie, że tak post pod postem ale dziś właśnie zafermentowal mi zacierek złożony 12kg skrobi i 36L wody, właśnie na tych drożdżach. Zadane przy 28.8°C/21°Blg. Po 6h, na powierzchni, biała pianka na pół palca. Cztery godziny później już niemalże bez piany - zaczęła się normalna praca drożdży - fermentacja burzliwa. Oczywiście, to dopiero początek ale wygląda na to, że cukier z ziemniaczków, przypadł im do gustu
.... I z ostatniej chwil- mała aktualizacja, 2doby po zafermentowaniu.
Po pierwszej dobie od startu- spadek do poziomu 16blg i dosłownie 10 minut temu z wynikiem ok 10Blg, który nie wróży moim zdaniem, nic dobrego. Szalona praca w rekordowym tempie i co ciekawe, nie grzeje - teraz 28,3*C ale zacierek jest nieco odczuwalny w powietrzu- "mleczna szampańskosc" . BL i Professional Vodka Pure Yeast jednak bezwonne byly. Zaiste ciekawe. Z cukrem bawiły się 10dni a skrobi ziemniaczanej, po niespełna 2dobach, niema już większości. Blg było podobne..Zobaczymy, co z przedgonem. Ile go, jaki jest "na węch". @SinyNos thx
....................................................................................................
Fermentacja zakończyła się praktycznie 6.5doby od momentu zafermentowania zacieru. Dziś rano (19) było już ok. 2cm klarownego płynu przy powierzchni. Myślę, że to całkiem niezły wynik dla kogoś, komu zależy na czasie. Mi nie zależy na czasie a tym bardziej na drożdżowo- mleczno- szampańskich aromatach, które snuły się w przestrzeni ze 4doby. Jeśli chodzi o mnie, olałbym to. Mój nos jest zdecydowanie niewrażliwy na tego typu sprawy ale wiecie jak jest Zobaczymy, co przyniesie czas...
Ostatnio zmieniony środa, 19 paź 2022, 11:46 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 143
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
- Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru - Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wheat Vodka Yeast
Trochę czasu się zeszło ale jestem z wynikami. Pracowały spokojniej niż klasyczne BL, pozostała część procesu jak najbardziej zgodna ze standardami, ładnie się klaruje, osad ładnie zostaje na dnie. Co do efektu końcowego - dają inny smak niż BL, jest mniej słodyczy, więcej smaku typowo wódczanego. Jeśli znajdę je w dobrej cenie - sądzę że ponownie na nich nastawię. Opis krótki, ale nie ma nad czym się rozwodzić. Ciekawie mogą wyjść w starciu ze zbożem, może w tym sezonie będzie na taki eksperyment okazjaSinyNos pisze:Dla mnie również są nowością. Pracują wg producenta wolniej i spokojniej, mają być typowo wódczane. Niedługo polecą na zatartą skrobię - okaże się jak wyjdzie - zdam relację.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
-
Autor tematu
Re: Wheat Vodka Yeast
Cześć
Co przerabiały?SinyNos pisze:Pracowały spokojniej niż klasyczne BL, pozostała część procesu jak najbardziej zgodna ze standardami, ładnie się klaruje, osad ładnie zostaje na dnie. Co do efektu końcowego - dają inny smak niż BL, jest mniej słodyczy, więcej smaku typowo wódczanego.