Domowe wytwarzanie serów, jogurtów i twarożków.
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
850
Posty: 893
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Twaróg

Postautor: manowar » niedziela, 20 sty 2013, 22:47

Cześć - dzisiaj krótka relacja z produkcji zwykłego polskiego twarogu. Na kolację kanapka z dobrego chleba ze świeżo zrobionym twarogiem i pomidorami - po prostu niebo w gębie.

DSC_0135.JPG

DSC_0139.JPG

DSC_0140.JPG

DSC_0141.JPG

DSC_0142.JPG

DSC_0144.JPG


Można też zrobić z mleka sklepowego - trzeba je najpierw jednak zakwasić kefirem lub maślanką. Taki twarożek też jest dobry choć nie tak jak robiony z mleka prosto od krowy.

Polecam bo wyrób prosty a serek pyszny
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe


Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Twaróg

Postautor: Partyzant » środa, 27 mar 2013, 22:38

A i na ruskie pierogi.
A śmietana czy masło, to gdzie to jest?
Ile litrów na ile kg?

Przeczytałem posta i naszło mnie, psiakrew :mrgreen: A nigdy tego nie robiłem. Świeże mleko mam praktycznie na około.

Zdróweczko :piwo:
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!

Awatar użytkownika

Rosiak
20
Posty: 25
Rejestracja: sobota, 18 lip 2009, 18:51
Ulubiony Alkohol: piwo, bimberek
Status Alkoholowy: Piwowar
Kontakt:
Załączniki
Re: Twaróg

Postautor: Rosiak » piątek, 29 mar 2013, 11:55

Dajcie mi kobietę, która szczerze kocha piwo, a podbiję cały świat!
Wilhelm II

Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5202
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Twaróg

Postautor: lesgo58 » piątek, 29 mar 2013, 13:03

@manowar
Czy mleko masz odwirowane czy robisz z takiego jak je Bozia stworzyła. Bo krowy, które znam to robią tyle tłuszczu...że hej. :D
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: Twaróg

Postautor: klodek4 » piątek, 29 mar 2013, 13:30

Witam!!!!
Ja z takim pytaniem a propo tego zakwaszania /nie mam dostępu do krowiego świeżego, ale w sklepach takowe niby sprzedają/, więc powiedz mi proszę więcej, proporcje, itp, marzy mi się taki serek na własnym chlebku, niestety tu gdzie jestem to pomarzyć można tylko, pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Twaróg

Postautor: Partyzant » piątek, 29 mar 2013, 13:47

W moim pytaniu chodzi mi o to samo co lesgo58. Jeśli mamy śmietanę to chyba trzeba oddzielić.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!


michal278
1850
Posty: 1860
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Twaróg

Postautor: michal278 » sobota, 30 sty 2016, 21:50

Żeby pojawiło się dobre ziarno polecam dodać chlorku wapnia przy słabym mleku. Czas zakwaszania można skrócić dodając bakterie.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Twaróg

Postautor: Wald » poniedziałek, 1 lut 2016, 02:28

klodek4 pisze: marzy mi się taki serek na własnym chlebku,
Kupuj i rób, ale nie czekaj aż mleko się "zsiądzie", szybciej może zacząć gnić. Jest pozbawione wszystkich form żywych. Tłuszczu, czyli śmietany też.
Grzejesz, dodajesz podpuszczki i dalej jak manowar pisał. Co to podpuszczka, najprościej jest tu: http://klaudynahebda.pl/podpuszczka-2/ , ale wystarczy sok z 1 cytryny na litr mleka. Nic trudnego, dasz radę.
Emiel Regis pisze:Wlać mleko do garnka i podgrzewać na małym ogniu.
Kiedy tylko mleko zacznie się gotować i zaczyna się podnosić, zdjąć garnek z ognia i wlać sok z cytryny.
Delikatnie wymieszać mleko, aż woda oddziela się od mleka (serwatka). Tak otrzymany zsiadłe mleko. Odstawić i schłodzić.
Treść niemal 3 lata na forum, trzeba szukać.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Twaróg

Postautor: wiking » wtorek, 2 lut 2016, 16:02

Ja gorące mleko zadaję kefirem z Grzybka Tybetańskiego serek wychodzi mniamuśny.


patrzal
250
Posty: 278
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Twaróg

Postautor: patrzal » poniedziałek, 18 maja 2020, 18:23

Temat leciwy (chętnych do wręczania Złotej Łopaty za uprawianie forumowej archeologii proszę ustawić się w jedną kolejkę przy wejściu A), ale chciałem się pochwalić własnym wyrobem, a po co dublować?

W trakcie krajowego siedzenia w domu spowodowanego wirusem wszyscy naokoło zajęli się jakąś produkcją kulinarną, więc stwierdziłem, że nie będę gorszy i wziąłem się za rzecz bliską memu sercu - ser. Na razie w wersji najprostszej, zwykły twaróg, ale w smaku wychodzi fajny, więc wejdzie na stałe do repertuaru kuchennego.
Przepis z grubsza wygląda tak: litr mleka pasteryzowanego 3,2% (butelkowe z lodówki sklepowej, nie "uhate") zadany ok. 50ml kefiru, wymieszany w garnku i odstawiony pod przykryciem na 3-4 dni. Następnie podgrzanie przez jakieś 45 min na malutkim ogniu i po lekkim przestudzeniu odsączenie na ściereczce. Gomółka sprasowana na sitku dużym kubkiem napełnionym wodą.
Ktoś wie, co zrobić, żeby twaróg wyszedł bardziej spoisty i się mniej kruszył? Czytałem, że to może być wynik przegrzania podczas ogrzewania skrzepu, ale trudno by mi było ustawić mniejsze grzanie, tak żeby palnik nie gasł.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 maja 2020, 10:01 przez patrzal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

drgranatt
1500
Posty: 1549
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Twaróg

Postautor: drgranatt » poniedziałek, 18 maja 2020, 19:19

patrzal pisze:...Ktoś wie, co zrobić, żeby twaróg wyszedł bardziej spoisty i się mniej kruszył? ...
Serek ładnie wygląda :klaszcze: Żeby był bardziej twardy to trzeba mocniej i dłużej go sprasować. Pamiętam jak babcia na wsi odciskała taki ser w worku lnianym przyciśnięty deską a na niej ogniwo od czołgowej gąsienicy (ważyło chyba z 10 kg!)
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

Doody
3000
Posty: 3286
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Twaróg

Postautor: Doody » poniedziałek, 18 maja 2020, 19:26

Może Twoja babcia to była Marusia z Czterech pancernych :hahaha:
Pozdrawiam
Darek


patrzal
250
Posty: 278
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Twaróg

Postautor: patrzal » poniedziałek, 18 maja 2020, 21:39

drgranatt pisze:
patrzal pisze: Żeby był bardziej twardy to trzeba mocniej i dłużej go sprasować.

Dziękuję za poradę, wypróbuję na pewno i to już niedługo - dziś nastawiłem czwarty ser (ciekawe, kiedy mi się przeje :odlot: ). Poszukam tylko czegoś ciężkiego, co będzie wystarczająco higieniczne do kontaktu z żywnością :D

Awatar użytkownika

drgranatt
1500
Posty: 1549
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Twaróg

Postautor: drgranatt » wtorek, 19 maja 2020, 06:26

patrzal pisze:... Poszukam tylko czegoś ciężkiego, co będzie wystarczająco higieniczne do kontaktu z żywnością :D
Może być deska do krojenia a na nią garnek z wodą.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


patrzal
250
Posty: 278
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Twaróg

Postautor: patrzal » wtorek, 19 maja 2020, 06:39

Generalnie tak planuję zrobić, to w końcu kolejny stopień od:
patrzal pisze:Gomółka sprasowana na sitku dużym kubkiem napełnionym wodą.

Ale rozumiesz, chciałem się rozejrzeć za czymś równie masywnym i malowniczym jak kawałek czołgowej gąsienicy, przecież nie mogę być gorszy od czyjejś babci :lol:
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 maja 2020, 10:00 przez patrzal, łącznie zmieniany 1 raz.


Krychu35
150
Posty: 160
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 15:21
Załączniki
Re: Twaróg

Postautor: Krychu35 » środa, 16 wrz 2020, 13:08

Hejka :help:
Mam pytanko: Jak długo podgrzewać zsiadłe mleko (5l) aby nie przedobrzyć (przegrzać-popsuć) sera? :scratch:

Robię pierwszy swój twaróg i nie wiem jak długo podgrzewać.
Dziękuję i Pozdrawiam


patrzal
250
Posty: 278
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Twaróg

Postautor: patrzal » środa, 16 wrz 2020, 20:19

Ja grzałem około godziny, ale ważne jest, żeby nie przekroczyć 38-40 stopni, bo potem wychodzi suchy i się kruszy.


HalinaMalina
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 2 lip 2020, 15:04
Krótko o sobie: Początkująca - fermentująca
Załączniki
Re: Twaróg

Postautor: HalinaMalina » środa, 7 paź 2020, 19:36

O! Serowarstwo też tutaj jest, ja używam babcinej metody przy twarogu - do zsiadłego mleka dolewam wrzątek. Jak zaczyna się warzyć i powstają grudki to zostawiam tak na 15 min i na gazę na durszlak przekładam.

Online
Awatar użytkownika

defacto
2000
Posty: 2170
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Twaróg

Postautor: defacto » niedziela, 30 maja 2021, 08:16

Serwus
Mlekovita 3.2% tłuszczu pasteryzowane. Nie ryzykowalem zepsuciem i zadałem łyżkę stołową zsiadlego mleka z poprzedniej fermentacji. Po ok.60h ładnie się ukisiło.
Nie wiem tylko czy czekać jeszcze, czy można grzać?
Ps
Do niedawna kupowałem mleko w woreczku ze Szczercowa. Niby również pasteryzowane ale bez problemu w ciepelku zsiadalo się. Mleczko zginęło z półek sklepowych, musiałem kupić inne. Dało radę :ok:
Do młodego, gotowanego ziemniaczka z koperkiem ofkors i smażonka z boczku świeżego.
Łojeja mmmm :odlot:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

Kòpôcz
950
Posty: 974
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Twaróg

Postautor: Kòpôcz » niedziela, 30 maja 2021, 08:34

Moja babcia zakwaszała świeże mleko odrobina kwasku cytrynowego - miała taką specjalną malutką łyżeczkę, którą odziedziczyłem :). Tylko wtedy każde mleko dało się zakwasić. Twaróg wyciskała nie dociskając, ale skręcając w pielusze bawełnianej. Może Tobie też taki sposób zadziała.
Może trochę obok... Uwielbiam ser zgliwiały (smażony topiony twaróg), ale po kilku próbach zgnicia dzisiejszych twarogów odpuściłem. Może ktoś poleci twaróg, który da się prawilnie zgnić?
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.


Wróć do „Serowarstwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości