...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
Held
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 22 gru 2012, 12:20
Załączniki
Sacharoza laktoza i inne

Postautor: Held » sobota, 29 gru 2012, 14:22

Czy można do zacieru dodawać takie składniki?


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5335
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: Zygmunt » sobota, 29 gru 2012, 14:52

Sacharoza to cukier buraczany, taki zwykły, biały, ze sklepu. Laktoza to cukier mleczny, nie jest fermentowany przez drożdże.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5904
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: radius » sobota, 29 gru 2012, 18:19

Zastanawiam się jak w praktyce udał by się nastaw na syropie wyprodukowanym ze skrobi zbóż i stosowanym do dokarmiania pszczół. Syrop ten (APIFORTUNA) ma w swoim składzie:
25% fruktozy
33,5% glukozy
20,5% maltozy
21% maltotriozy
W sumie jest niedrogi - 3,40 zł/kg a na forum pszczelarskim podają, że przelicznik tego syropu w stosunku do cukru to 0,7.
Czy ktoś stosował może taki syrop, lub podobny :?:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5904
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: radius » niedziela, 27 sty 2013, 17:30

Skoro nikt nie odpisał na wcześniejszy post postanowiłem osobiście wypróbować ten syrop i zrobić z niego nastaw. Jak pisałem wcześniej, jest to syrop wykorzystywany przez pszczelarzy do dokarmiania pszczół.
DSC01432.JPG

Oto skład syropu
DSC01433.JPG

Dostałem od szwagra pszczelarza 7kg do eksperymentu :lol:
Idąc za sugestią jednego z uczestników sąsiedniego forum, rozpuszczony w wodzie syrop podgrzałem do 64oC i dodałem enzym scukrzający. Podobno rozłoży cukry wyższe (-triozy) do cukrów prostych. Po wystudzeniu nastawu do 30oC dodałem do niego drożdże Turbo GULD, oraz 5 gramów uwodnionych drożdży FERMIOL, które jako przeznaczone do zbożówek, też podobno "trawią" cukry wyższe. Dodałem także 5 gramów pożywki, niech chłopaki wiedzą, że dbam o nich :mrgreen:
Blg początkowe nastawu wynosiło 28. Temperatura nastawu 30oC. Temperatura otoczenia 21oC.
Po 24 godzinach, blg wynosiło 22, temperatura nastawu spadła do 21oC.
Po 48 godzinach, blg wynosi 16, temperatura nie zmienia się. Drożdżaki spokojnie pracują. Cdn... :ok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5904
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: radius » czwartek, 31 sty 2013, 13:23

Ciąg dalszy eksperymentu... :)
Po 4-ch dniach pracy grzybków, blg wynosiło +4.
Dzisiaj, po 6-ciu dniach, wynosi -1 i grzybki jeszcze pracują :ok:
A więc pełen sukces :lol: :!: Enzym chyba zrobił swoje i rozłożył cukry wyższe na cukry proste :ok: Po skończonej fermentacji, wyklaruję nastaw i pójdzie na rurę. Teraz ciekawi mnie jeszcze wydajność i odczucia smakowe :odlot:
Nie omieszkam zdać relacji na koniec całego procesu :czytaj:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: pokrec » czwartek, 31 sty 2013, 21:26

Chłopaki od piwa mówią, że maltotriozą też drożdże nie pogardzą:
http://www.wiki.piwo.org/index.php/Maltotrioza
Choć nie jest to ich pierwszy wybór...

Ten środek do dokarmiania pszczół wygląda, jakby pochodził z enzymatycznej hydrolizy (zacierania) skrobi + dodatek inwertowanej sacharozy.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5904
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: radius » piątek, 8 lut 2013, 08:38

Witam ponownie aby dokończyć relację :ok:
Drożdże skończyły pracę po 8 dniach. Blg końcowe to -3, a więc całkiem nieźle :)
Nastaw sklarowany bentonitem, czyściutki jak woda, czeka na destylację. Po niedzieli, gdy będę miał trochę wolnego czasu pójdzie na rurę. Została jeszcze tylko jedna niewiadoma - wydajność z kilograma. No i oczywiście efekty smakowe w porównaniu z destylatem uzyskanym z cukrówki.
Po destylacji nie omieszkam napisać "słowa końcowego" :czytaj:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5904
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: radius » wtorek, 12 lut 2013, 19:13

Stało się :D
Nastaw z Apifortuny poszedł dziś na rurę. W wyniku przemiany termicznej nastawu otrzymałem:
250 ml - przedgon
2000 ml - serce
500 ml - pogon
ok. 100 ml - straty (wylane po sklarowaniu martwe drożdże + bentonit)
W sumie, z 7 kg płynnych cukrów otrzymałem ok. 2850 ml spirytusu, co daje w przybliżeniu 80% tego, co bym uzyskał z 7 kg cukru. Smak po jednokrotnej rektyfikacji, porównywalny z destylatem cukrowym po dwukrotnej rektyfikacji. No, może trochę bardziej "sklepowy" :mrgreen:
Słowo końcowe:
Przy tej cenie syropu pozostanę jednak przy cukrze :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: pokrec » wtorek, 12 lut 2013, 19:34

No i bardzo dobrze. Nawet wydajność Ci się mniej więcej zgodziła.
Tak, czy siak nic na razie nie bije cukru stosunkiem cena / jakość. Oprócz, oczywiście własnej śruty zbożowej, ale tu roboty jest przy niej...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.


wienio45
10
Posty: 18
Rejestracja: piątek, 15 mar 2013, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny calvados
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Kielce
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: wienio45 » środa, 31 sty 2018, 18:54

Po pięciu latach od ostatniego wpisu dodam od siebie że destyluję ostatnio tylko nastawy z laktozy , oczywiście wydajność jest mniejsza niż z cukru ale za to finał nie jest taki ostry w smaku jak z cukru.Destyluję na pot stilu z miedzią.25kg.laktozy 90złociszy.Pół litra 40 procentowego towaru jest może droższe o 1zł.od cukrówki ale lepsze .Czy warto? spróbujcie.

Awatar użytkownika

gary1966
400
Posty: 420
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: gary1966 » środa, 31 sty 2018, 20:41

Serwus, fajnie, że wróciłeś. Na jakich drożdżach pracujesz?
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

Awatar użytkownika

spawacz
150
Posty: 166
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 18:02
Ulubiony Alkohol: coś co sam wyprodukuję
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: północna zachodnia Polska
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: spawacz » środa, 31 sty 2018, 20:42

Może o glukoze ci kolego chodzi a nie laktoze.
....."praca spawacza mnie przeistacza"..... :odlot: www.alkoholeforum.pl


rastro
750
Posty: 784
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: rastro » środa, 31 sty 2018, 21:49

Też bym obstawiał glukozę, laktoza to tak z 300zł za 25kg to by była atrakcyjna cena, a i drożdże, które sobie poradzą, raczej nie do kupienia od tak w sklepiku za rogiem.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2147
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: Kamal » środa, 31 sty 2018, 22:42

Ale chyba jest coś do rozbicia laktozy, aby ją drożdże trawiły?
K.
Obrazek


rastro
750
Posty: 784
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: rastro » środa, 31 sty 2018, 22:56

No niby jest laktaza, która rozkłada laktozę, problem jednak polega na tym że laktoza jest zbudowana z glukozy i galaktozy, a ta druga fermentuje raczej słabo.

Jedynie cztery heksozy ulegają fermentacji pod wpływem drożdży: D-glukoza, D-mannoza, D-fruktoza i D-galaktoza. Ostatnia ulega fermentacji z trudnością i nie pod wpływem wszystkich gatunków drożdży.

Żródło

Tak wiec szału nie należy się spodziewać, jeżeli chodzi o wydajność.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


wienio45
10
Posty: 18
Rejestracja: piątek, 15 mar 2013, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny calvados
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Kielce
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: wienio45 » czwartek, 1 lut 2018, 10:25

Sorry Panowie chodziło o dekstrozę - to chyba to samo co glukoza - piszę z telefonu i nie wiem jak wkleić zdjęcie. Jeśli chodzi o drożdże jakich używam to radzą sobie wszystkie, opisałem to w temacie - jakie drożdże najlepsze ostatnio używam Moskwy, są szybkie i 36 blg przerobiły do minus 3 nie wiem czy to w sumie będzie 39 blg ale chyba nie. Drożdże T3 w nastawie dały po wyklarowanie nastawu taki fajny zapach z owocową nutką, ale w końcowym wyrobie gatunek drożdży jest nie rozpoznawalny, no chyba że są to drożdże Babuni

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2181
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: Doody » czwartek, 1 lut 2018, 12:24

Glukoza właśnie występuje pod nazwą dekstroza.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5904
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: radius » czwartek, 1 lut 2018, 18:41

Gdybyście jednak koledzy, chcieli "pobawić" się w przeróbkę laktozy na płynną dobroć, to polecam przeczytać najpierw to opracowanie - http://pbc.gda.pl/Content/16567/phd_hil ... _piotr.pdf :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT


rastro
750
Posty: 784
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: rastro » czwartek, 1 lut 2018, 19:04

No nie wiem... jakimś GMO to zalatuje :)
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


wienio45
10
Posty: 18
Rejestracja: piątek, 15 mar 2013, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny calvados
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Kielce
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: wienio45 » czwartek, 1 lut 2018, 20:46

Laktozą dosładzałem piwo


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości