Sacharoza laktoza i inne

...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
Held
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 22 gru 2012, 12:20
Podziękował: 8 razy

Post autor: Held »

Czy można do zacieru dodawać takie składniki?
promocja
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Zygmunt »

Sacharoza to cukier buraczany, taki zwykły, biały, ze sklepu. Laktoza to cukier mleczny, nie jest fermentowany przez drożdże.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Zastanawiam się jak w praktyce udał by się nastaw na syropie wyprodukowanym ze skrobi zbóż i stosowanym do dokarmiania pszczół. Syrop ten (APIFORTUNA) ma w swoim składzie:
25% fruktozy
33,5% glukozy
20,5% maltozy
21% maltotriozy
W sumie jest niedrogi - 3,40 zł/kg a na forum pszczelarskim podają, że przelicznik tego syropu w stosunku do cukru to 0,7.
Czy ktoś stosował może taki syrop, lub podobny :?:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Skoro nikt nie odpisał na wcześniejszy post postanowiłem osobiście wypróbować ten syrop i zrobić z niego nastaw. Jak pisałem wcześniej, jest to syrop wykorzystywany przez pszczelarzy do dokarmiania pszczół.
DSC01432.JPG
Oto skład syropu
DSC01433.JPG
Dostałem od szwagra pszczelarza 7kg do eksperymentu :lol:
Idąc za sugestią jednego z uczestników sąsiedniego forum, rozpuszczony w wodzie syrop podgrzałem do 64oC i dodałem enzym scukrzający. Podobno rozłoży cukry wyższe (-triozy) do cukrów prostych. Po wystudzeniu nastawu do 30oC dodałem do niego drożdże Turbo GULD, oraz 5 gramów uwodnionych drożdży FERMIOL, które jako przeznaczone do zbożówek, też podobno "trawią" cukry wyższe. Dodałem także 5 gramów pożywki, niech chłopaki wiedzą, że dbam o nich :mrgreen:
Blg początkowe nastawu wynosiło 28. Temperatura nastawu 30oC. Temperatura otoczenia 21oC.
Po 24 godzinach, blg wynosiło 22, temperatura nastawu spadła do 21oC.
Po 48 godzinach, blg wynosi 16, temperatura nie zmienia się. Drożdżaki spokojnie pracują. Cdn... :ok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Ciąg dalszy eksperymentu... :)
Po 4-ch dniach pracy grzybków, blg wynosiło +4.
Dzisiaj, po 6-ciu dniach, wynosi -1 i grzybki jeszcze pracują :ok:
A więc pełen sukces :lol: :!: Enzym chyba zrobił swoje i rozłożył cukry wyższe na cukry proste :ok: Po skończonej fermentacji, wyklaruję nastaw i pójdzie na rurę. Teraz ciekawi mnie jeszcze wydajność i odczucia smakowe :odlot:
Nie omieszkam zdać relacji na koniec całego procesu :czytaj:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: pokrec »

Chłopaki od piwa mówią, że maltotriozą też drożdże nie pogardzą:
http://www.wiki.piwo.org/index.php/Maltotrioza
Choć nie jest to ich pierwszy wybór...

Ten środek do dokarmiania pszczół wygląda, jakby pochodził z enzymatycznej hydrolizy (zacierania) skrobi + dodatek inwertowanej sacharozy.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Witam ponownie aby dokończyć relację :ok:
Drożdże skończyły pracę po 8 dniach. Blg końcowe to -3, a więc całkiem nieźle :)
Nastaw sklarowany bentonitem, czyściutki jak woda, czeka na destylację. Po niedzieli, gdy będę miał trochę wolnego czasu pójdzie na rurę. Została jeszcze tylko jedna niewiadoma - wydajność z kilograma. No i oczywiście efekty smakowe w porównaniu z destylatem uzyskanym z cukrówki.
Po destylacji nie omieszkam napisać "słowa końcowego" :czytaj:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Stało się :D
Nastaw z Apifortuny poszedł dziś na rurę. W wyniku przemiany termicznej nastawu otrzymałem:
250 ml - przedgon
2000 ml - serce
500 ml - pogon
ok. 100 ml - straty (wylane po sklarowaniu martwe drożdże + bentonit)
W sumie, z 7 kg płynnych cukrów otrzymałem ok. 2850 ml spirytusu, co daje w przybliżeniu 80% tego, co bym uzyskał z 7 kg cukru. Smak po jednokrotnej rektyfikacji, porównywalny z destylatem cukrowym po dwukrotnej rektyfikacji. No, może trochę bardziej "sklepowy" :mrgreen:
Słowo końcowe:
Przy tej cenie syropu pozostanę jednak przy cukrze :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: pokrec »

No i bardzo dobrze. Nawet wydajność Ci się mniej więcej zgodziła.
Tak, czy siak nic na razie nie bije cukru stosunkiem cena / jakość. Oprócz, oczywiście własnej śruty zbożowej, ale tu roboty jest przy niej...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

wienio45
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 15 mar 2013, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny calvados
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: wienio45 »

Po pięciu latach od ostatniego wpisu dodam od siebie że destyluję ostatnio tylko nastawy z laktozy , oczywiście wydajność jest mniejsza niż z cukru ale za to finał nie jest taki ostry w smaku jak z cukru.Destyluję na pot stilu z miedzią.25kg.laktozy 90złociszy.Pół litra 40 procentowego towaru jest może droższe o 1zł.od cukrówki ale lepsze .Czy warto? spróbujcie.
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: gary1966 »

Serwus, fajnie, że wróciłeś. Na jakich drożdżach pracujesz?
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

spawacz
250
Posty: 299
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 19:02
Ulubiony Alkohol: coś co sam wyprodukuję
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: północna zachodnia Polska
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 68 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: spawacz »

Może o glukoze ci kolego chodzi a nie laktoze.
.....tymczasem w blaszaku :?

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: rastro »

Też bym obstawiał glukozę, laktoza to tak z 300zł za 25kg to by była atrakcyjna cena, a i drożdże, które sobie poradzą, raczej nie do kupienia od tak w sklepiku za rogiem.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Kamal »

Ale chyba jest coś do rozbicia laktozy, aby ją drożdże trawiły?
K.
Obrazek

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: rastro »

No niby jest laktaza, która rozkłada laktozę, problem jednak polega na tym że laktoza jest zbudowana z glukozy i galaktozy, a ta druga fermentuje raczej słabo.
Jedynie cztery heksozy ulegają fermentacji pod wpływem drożdży: D-glukoza, D-mannoza, D-fruktoza i D-galaktoza. Ostatnia ulega fermentacji z trudnością i nie pod wpływem wszystkich gatunków drożdży.
Żródło

Tak wiec szału nie należy się spodziewać, jeżeli chodzi o wydajność.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

wienio45
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 15 mar 2013, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny calvados
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: wienio45 »

Sorry Panowie chodziło o dekstrozę - to chyba to samo co glukoza - piszę z telefonu i nie wiem jak wkleić zdjęcie. Jeśli chodzi o drożdże jakich używam to radzą sobie wszystkie, opisałem to w temacie - jakie drożdże najlepsze ostatnio używam Moskwy, są szybkie i 36 blg przerobiły do minus 3 nie wiem czy to w sumie będzie 39 blg ale chyba nie. Drożdże T3 w nastawie dały po wyklarowanie nastawu taki fajny zapach z owocową nutką, ale w końcowym wyrobie gatunek drożdży jest nie rozpoznawalny, no chyba że są to drożdże Babuni
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Doody »

Glukoza właśnie występuje pod nazwą dekstroza.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Gdybyście jednak koledzy, chcieli "pobawić" się w przeróbkę laktozy na płynną dobroć, to polecam przeczytać najpierw to opracowanie - http://pbc.gda.pl/Content/16567/phd_hil ... _piotr.pdf :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: rastro »

No nie wiem... jakimś GMO to zalatuje :)
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

wienio45
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 15 mar 2013, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny calvados
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: wienio45 »

Laktozą dosładzałem piwo
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Doody »

Laktozą dosładza sie piwo właśnie dlatego aby nabrało "treści" czyli z wysokiego Blg otrzymuje się niezbyt mocne piwo ale tzw. piwo pełne. Np. zacier o Blg 16, odfermentowuje tylko do 5% pozostawiając niefermentowalną słodycz.
Pozdrawiam
Darek

wienio45
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 15 mar 2013, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny calvados
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: wienio45 »

Przy produkcji piwa nigdy nie udało mi się uzyskać z zacierania i wysładzania więcej niż 12 blg przeważnie to 10
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Doody »

Przy zacieraniu słodu pale ale z wodą w stosunku 1:3, udało mi się maksymalnie osiągnąć 21Blg i to przy zacieraniu "na lenia".
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Czołem eksperymentatorzy :)
Odświeżę trochę temat, bo dzisiaj byłem ze szwagrem u p. Łysonia (pszczelarze wiedzą o kogo chodzi a ci co nie wiedzą to sobie wygooglują ;) ) i zobaczyłem takie "cuś" w cenie 29 zeta za 13 kg (przecena)
apikand (1).jpg
Tutaj skład tego syropu
apikand1_1.jpg
Skusiłem się na próbę i jutro zrobię z tego nastaw. Zobaczymy co wyjdzie, może jakieś fajne "brandy" :mrgreen:
Przy okazji kilka fotek ze sklepu :ok:
sklep_2.jpg
sklep1_1.jpg
pszczolka_1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Doody »

Skład fajny, choć trochę przypomina Apifood. Wspomniałeś mi kiedyś, że testowałeś tą karmę i ciężko to odfermentować do końca. Ciekawy jestem tego specyfiku.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Testowałem Apifortunę, ale ona ma inny skład;
25% fruktozy
33,5% glukozy
20,5% maltozy
21% maltotriozy
Nie było jednak większych problemów z fermentacją. Opisuję to na początku tego tematu.
W tym syropie jest więcej fruktozy i glukozy więc także nie powinno być żadnych problemów :ok: Już za kilka dni wszystko się okaże ;)
Na razie sprawdziłem, że po rozpuszczeniu w wodzie (bezproblemowo) w stosunku objętościowym 1:4, blg roztworu wynosi 23.
Muszę jeszcze sprawdzić jaka jest gęstość syropu, bo nawet nie wiem ile litrów jest w tej bańce :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Doody »

Będę śledził temat. Życzę powodzenia i kibicuję. Jakby się to udało i było zacne to po cukier juź nie pójdę ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Relacji ciąg dalszy...
Zmierzyłem gęstość syropu. Wynik - 1,4 kg/litr, więc w bańce było ok. 9,3 litra.
Rozpuściłem go bez problemu w 36 litrach wody o temp. 25°C, blg po rozpuszczeniu wyniosło 23. Do tego poszły drożdże Prestige Turbo Pure 48 w ilości 115 gramów, więc o połowę mniej niż zalecana dawka przez producenta ;)
Po godzinie było już widać oznaki pracy grzybków a po dwóch pracowały w najlepsze.
No, to teraz czekam na efekt końcowy ich pracy... 8-)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Doody »

Informuj na bieżąco ;)
Można takie "cuś" zdobyć metodą wysyłkową?
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Doody, nie spiesz się tak z zakupem :scratch:
Dzisiaj, jak rano zajrzałem do beczki, okazało się, że wczoraj to był falstart drożdzaków. W beczce jest drożdżowej piany na 3 palce, ale fermentacji nie widać i nie słychać :( Dodałem jeszcze dwie łyżki KOJI i zobaczymy co będzie dalej...

Edit;
Po ponownym natlenieniu nastawu, grzybki pojęły pracę :ok: Nie wiem tylko czy to po tej operacji, czy po dodaniu KOJI :scratch:
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 maja 2020, 11:16 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Doody »

Ja bym to przefermentował na tradycyjnych Safspiritach M-1. Powinny sobie poradzić. Chociaż jak są cukry niefermentowalne w specyfiku to nic nie pomoże.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Relacji ciąg dalszy...
Grzybki się rozhulały aż miło i po 48 godzinach blg nastawu wynosi 10. Zauważyłem, a właściwie poczułem, że zapach nastawu baaardzo przypomina zapach fermentującej melasy. Dokładnie ten :mrgreen: ;
przypomniałem sobie opis fermentacji rumu gdzieś na anglojęzycznej stronie i poszukałem tego opisu. Cytuję:
"Fermentować w temperaturze 22-28°C przez 3-10 dni. Czas fermentacji zależy od ilości użytego cukru oraz temperatury powietrza. Zacier jest gotowy do destylacji gdy osiągnie poziom gęstości na areometrze 990. Będzie zawierać ok. 16% alkoholu i mieć zapach jak dupa szczurów"
Żona przechodząc obok beczki z nastawem, zaciska nos spinką do bielizny :D, mi on nie przeszkadza zwłaszcza, że taki zapach jest odczuwalny w pewnej odległości od beczki a wkładając nos bezpośredni do niej, czuję tylko szampana :ok:
Czekam na koniec fermentacji i... na rurę :pije:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Doody »

Szkoda tylko, że dodałeś Koji, bo teraz nie wiadomo czy drożdże sobie poradzą czy też fermentacja ruszyła w związku z enzymami zawartymi w tych grzybkach.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Kòpôcz »

A na co miały by te enzymy wpłynąć? W składzie 3 monosacharydy (nie da się ich już rozłożyć na cukry jeszcze bardziej proste) i jeden disacharyd, ale fermentowalny...
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: .Gacek »

Radius koszulka wzorowa :D
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Doody pisze:nie wiadomo czy drożdże sobie poradzą czy też fermentacja ruszyła w związku z enzymami zawartymi w tych grzybkach.
Na 96% fermentacja ruszyła po dobrym natlenieniu nastawu :ok: Na początku tylko wlałem wodę do syropu i zamieszałem aby się rozpuścił.
@.Gacek, no nie mogłem zaprezentować się inaczej :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Doody »

Kòpôcz pisze:A na co miały by te enzymy wpłynąć? W składzie 3 monosacharydy (nie da się ich już rozłożyć na cukry jeszcze bardziej proste) i jeden disacharyd, ale fermentowalny...
Już wcześniej były próby fermentacji pokarmu dla pszczół o nazwie Apifood. Skład wydawał się optymalny ale fermentacja stawala na poziomie 10Blg .
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Kòpôcz »

Ale także w Apifood wszystkie cukry są jak najbardziej fermentowalne, żaden ze składników nie jest złożonym, jeśli nastaw był w granicach tolerancji alkoholowej saccharomyces powinny sobie poradzić. Nie w składzie szukałbym przyczyny.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Szlumf »

Ze sprawdzonych pokarmów niemiecki Kelman fermentuje do -4blg. Francuska Apifortuna staje na 10 góra 7 blg. Nie wiem co jest przyczyną ale podejrzewam jakiś dodatek nie wymieniony w składzie a szkodliwy dla drożdży.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

@szlumf, Doody, na forum nie znalazłem informacji o odfermentowaniu Apifortuny czy Apifood do poziomu 10 blg. Mój nastaw na Apifortunie przefermentował do -3 blg, więc skąd macie takie informacje :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”