Sacharoza laktoza i inne
-
- Posty: 5391
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 678 razy
- Kontakt:
Re: Sacharoza laktoza i inne
Sacharoza to cukier buraczany, taki zwykły, biały, ze sklepu. Laktoza to cukier mleczny, nie jest fermentowany przez drożdże.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 7532
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 400 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Zastanawiam się jak w praktyce udał by się nastaw na syropie wyprodukowanym ze skrobi zbóż i stosowanym do dokarmiania pszczół. Syrop ten (APIFORTUNA) ma w swoim składzie:
25% fruktozy
33,5% glukozy
20,5% maltozy
21% maltotriozy
W sumie jest niedrogi - 3,40 zł/kg a na forum pszczelarskim podają, że przelicznik tego syropu w stosunku do cukru to 0,7.
Czy ktoś stosował może taki syrop, lub podobny
25% fruktozy
33,5% glukozy
20,5% maltozy
21% maltotriozy
W sumie jest niedrogi - 3,40 zł/kg a na forum pszczelarskim podają, że przelicznik tego syropu w stosunku do cukru to 0,7.
Czy ktoś stosował może taki syrop, lub podobny
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7532
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 400 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Skoro nikt nie odpisał na wcześniejszy post postanowiłem osobiście wypróbować ten syrop i zrobić z niego nastaw. Jak pisałem wcześniej, jest to syrop wykorzystywany przez pszczelarzy do dokarmiania pszczół.
Idąc za sugestią jednego z uczestników sąsiedniego forum, rozpuszczony w wodzie syrop podgrzałem do 64oC i dodałem enzym scukrzający. Podobno rozłoży cukry wyższe (-triozy) do cukrów prostych. Po wystudzeniu nastawu do 30oC dodałem do niego drożdże Turbo GULD, oraz 5 gramów uwodnionych drożdży FERMIOL, które jako przeznaczone do zbożówek, też podobno "trawią" cukry wyższe. Dodałem także 5 gramów pożywki, niech chłopaki wiedzą, że dbam o nich
Blg początkowe nastawu wynosiło 28. Temperatura nastawu 30oC. Temperatura otoczenia 21oC.
Po 24 godzinach, blg wynosiło 22, temperatura nastawu spadła do 21oC.
Po 48 godzinach, blg wynosi 16, temperatura nie zmienia się. Drożdżaki spokojnie pracują. Cdn...
Oto skład syropu
Dostałem od szwagra pszczelarza 7kg do eksperymentu Idąc za sugestią jednego z uczestników sąsiedniego forum, rozpuszczony w wodzie syrop podgrzałem do 64oC i dodałem enzym scukrzający. Podobno rozłoży cukry wyższe (-triozy) do cukrów prostych. Po wystudzeniu nastawu do 30oC dodałem do niego drożdże Turbo GULD, oraz 5 gramów uwodnionych drożdży FERMIOL, które jako przeznaczone do zbożówek, też podobno "trawią" cukry wyższe. Dodałem także 5 gramów pożywki, niech chłopaki wiedzą, że dbam o nich
Blg początkowe nastawu wynosiło 28. Temperatura nastawu 30oC. Temperatura otoczenia 21oC.
Po 24 godzinach, blg wynosiło 22, temperatura nastawu spadła do 21oC.
Po 48 godzinach, blg wynosi 16, temperatura nie zmienia się. Drożdżaki spokojnie pracują. Cdn...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7532
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 400 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Ciąg dalszy eksperymentu...
Po 4-ch dniach pracy grzybków, blg wynosiło +4.
Dzisiaj, po 6-ciu dniach, wynosi -1 i grzybki jeszcze pracują
A więc pełen sukces Enzym chyba zrobił swoje i rozłożył cukry wyższe na cukry proste Po skończonej fermentacji, wyklaruję nastaw i pójdzie na rurę. Teraz ciekawi mnie jeszcze wydajność i odczucia smakowe
Nie omieszkam zdać relacji na koniec całego procesu
Po 4-ch dniach pracy grzybków, blg wynosiło +4.
Dzisiaj, po 6-ciu dniach, wynosi -1 i grzybki jeszcze pracują
A więc pełen sukces Enzym chyba zrobił swoje i rozłożył cukry wyższe na cukry proste Po skończonej fermentacji, wyklaruję nastaw i pójdzie na rurę. Teraz ciekawi mnie jeszcze wydajność i odczucia smakowe
Nie omieszkam zdać relacji na koniec całego procesu
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Chłopaki od piwa mówią, że maltotriozą też drożdże nie pogardzą:
http://www.wiki.piwo.org/index.php/Maltotrioza
Choć nie jest to ich pierwszy wybór...
Ten środek do dokarmiania pszczół wygląda, jakby pochodził z enzymatycznej hydrolizy (zacierania) skrobi + dodatek inwertowanej sacharozy.
http://www.wiki.piwo.org/index.php/Maltotrioza
Choć nie jest to ich pierwszy wybór...
Ten środek do dokarmiania pszczół wygląda, jakby pochodził z enzymatycznej hydrolizy (zacierania) skrobi + dodatek inwertowanej sacharozy.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 7532
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 400 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Witam ponownie aby dokończyć relację
Drożdże skończyły pracę po 8 dniach. Blg końcowe to -3, a więc całkiem nieźle
Nastaw sklarowany bentonitem, czyściutki jak woda, czeka na destylację. Po niedzieli, gdy będę miał trochę wolnego czasu pójdzie na rurę. Została jeszcze tylko jedna niewiadoma - wydajność z kilograma. No i oczywiście efekty smakowe w porównaniu z destylatem uzyskanym z cukrówki.
Po destylacji nie omieszkam napisać "słowa końcowego"
Drożdże skończyły pracę po 8 dniach. Blg końcowe to -3, a więc całkiem nieźle
Nastaw sklarowany bentonitem, czyściutki jak woda, czeka na destylację. Po niedzieli, gdy będę miał trochę wolnego czasu pójdzie na rurę. Została jeszcze tylko jedna niewiadoma - wydajność z kilograma. No i oczywiście efekty smakowe w porównaniu z destylatem uzyskanym z cukrówki.
Po destylacji nie omieszkam napisać "słowa końcowego"
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7532
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 400 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Stało się
Nastaw z Apifortuny poszedł dziś na rurę. W wyniku przemiany termicznej nastawu otrzymałem:
250 ml - przedgon
2000 ml - serce
500 ml - pogon
ok. 100 ml - straty (wylane po sklarowaniu martwe drożdże + bentonit)
W sumie, z 7 kg płynnych cukrów otrzymałem ok. 2850 ml spirytusu, co daje w przybliżeniu 80% tego, co bym uzyskał z 7 kg cukru. Smak po jednokrotnej rektyfikacji, porównywalny z destylatem cukrowym po dwukrotnej rektyfikacji. No, może trochę bardziej "sklepowy"
Słowo końcowe:
Przy tej cenie syropu pozostanę jednak przy cukrze
Nastaw z Apifortuny poszedł dziś na rurę. W wyniku przemiany termicznej nastawu otrzymałem:
250 ml - przedgon
2000 ml - serce
500 ml - pogon
ok. 100 ml - straty (wylane po sklarowaniu martwe drożdże + bentonit)
W sumie, z 7 kg płynnych cukrów otrzymałem ok. 2850 ml spirytusu, co daje w przybliżeniu 80% tego, co bym uzyskał z 7 kg cukru. Smak po jednokrotnej rektyfikacji, porównywalny z destylatem cukrowym po dwukrotnej rektyfikacji. No, może trochę bardziej "sklepowy"
Słowo końcowe:
Przy tej cenie syropu pozostanę jednak przy cukrze
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
No i bardzo dobrze. Nawet wydajność Ci się mniej więcej zgodziła.
Tak, czy siak nic na razie nie bije cukru stosunkiem cena / jakość. Oprócz, oczywiście własnej śruty zbożowej, ale tu roboty jest przy niej...
Tak, czy siak nic na razie nie bije cukru stosunkiem cena / jakość. Oprócz, oczywiście własnej śruty zbożowej, ale tu roboty jest przy niej...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 19
- Rejestracja: piątek, 15 mar 2013, 15:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny calvados
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Sacharoza laktoza i inne
Po pięciu latach od ostatniego wpisu dodam od siebie że destyluję ostatnio tylko nastawy z laktozy , oczywiście wydajność jest mniejsza niż z cukru ale za to finał nie jest taki ostry w smaku jak z cukru.Destyluję na pot stilu z miedzią.25kg.laktozy 90złociszy.Pół litra 40 procentowego towaru jest może droższe o 1zł.od cukrówki ale lepsze .Czy warto? spróbujcie.
-
- Posty: 2681
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Też bym obstawiał glukozę, laktoza to tak z 300zł za 25kg to by była atrakcyjna cena, a i drożdże, które sobie poradzą, raczej nie do kupienia od tak w sklepiku za rogiem.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 2681
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
No niby jest laktaza, która rozkłada laktozę, problem jednak polega na tym że laktoza jest zbudowana z glukozy i galaktozy, a ta druga fermentuje raczej słabo.
Tak wiec szału nie należy się spodziewać, jeżeli chodzi o wydajność.
ŻródłoJedynie cztery heksozy ulegają fermentacji pod wpływem drożdży: D-glukoza, D-mannoza, D-fruktoza i D-galaktoza. Ostatnia ulega fermentacji z trudnością i nie pod wpływem wszystkich gatunków drożdży.
Tak wiec szału nie należy się spodziewać, jeżeli chodzi o wydajność.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 19
- Rejestracja: piątek, 15 mar 2013, 15:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny calvados
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Sacharoza laktoza i inne
Sorry Panowie chodziło o dekstrozę - to chyba to samo co glukoza - piszę z telefonu i nie wiem jak wkleić zdjęcie. Jeśli chodzi o drożdże jakich używam to radzą sobie wszystkie, opisałem to w temacie - jakie drożdże najlepsze ostatnio używam Moskwy, są szybkie i 36 blg przerobiły do minus 3 nie wiem czy to w sumie będzie 39 blg ale chyba nie. Drożdże T3 w nastawie dały po wyklarowanie nastawu taki fajny zapach z owocową nutką, ale w końcowym wyrobie gatunek drożdży jest nie rozpoznawalny, no chyba że są to drożdże Babuni
-
- Posty: 7532
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 400 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Gdybyście jednak koledzy, chcieli "pobawić" się w przeróbkę laktozy na płynną dobroć, to polecam przeczytać najpierw to opracowanie - http://pbc.gda.pl/Content/16567/phd_hil ... _piotr.pdf
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7532
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 400 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Czołem eksperymentatorzy
Odświeżę trochę temat, bo dzisiaj byłem ze szwagrem u p. Łysonia (pszczelarze wiedzą o kogo chodzi a ci co nie wiedzą to sobie wygooglują ) i zobaczyłem takie "cuś" w cenie 29 zeta za 13 kg (przecena) Tutaj skład tego syropu Skusiłem się na próbę i jutro zrobię z tego nastaw. Zobaczymy co wyjdzie, może jakieś fajne "brandy"
Przy okazji kilka fotek ze sklepu
Odświeżę trochę temat, bo dzisiaj byłem ze szwagrem u p. Łysonia (pszczelarze wiedzą o kogo chodzi a ci co nie wiedzą to sobie wygooglują ) i zobaczyłem takie "cuś" w cenie 29 zeta za 13 kg (przecena) Tutaj skład tego syropu Skusiłem się na próbę i jutro zrobię z tego nastaw. Zobaczymy co wyjdzie, może jakieś fajne "brandy"
Przy okazji kilka fotek ze sklepu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7532
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 400 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Testowałem Apifortunę, ale ona ma inny skład;
25% fruktozy
33,5% glukozy
20,5% maltozy
21% maltotriozy
Nie było jednak większych problemów z fermentacją. Opisuję to na początku tego tematu.
W tym syropie jest więcej fruktozy i glukozy więc także nie powinno być żadnych problemów Już za kilka dni wszystko się okaże
Na razie sprawdziłem, że po rozpuszczeniu w wodzie (bezproblemowo) w stosunku objętościowym 1:4, blg roztworu wynosi 23.
Muszę jeszcze sprawdzić jaka jest gęstość syropu, bo nawet nie wiem ile litrów jest w tej bańce
25% fruktozy
33,5% glukozy
20,5% maltozy
21% maltotriozy
Nie było jednak większych problemów z fermentacją. Opisuję to na początku tego tematu.
W tym syropie jest więcej fruktozy i glukozy więc także nie powinno być żadnych problemów Już za kilka dni wszystko się okaże
Na razie sprawdziłem, że po rozpuszczeniu w wodzie (bezproblemowo) w stosunku objętościowym 1:4, blg roztworu wynosi 23.
Muszę jeszcze sprawdzić jaka jest gęstość syropu, bo nawet nie wiem ile litrów jest w tej bańce
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7532
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 400 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Relacji ciąg dalszy...
Zmierzyłem gęstość syropu. Wynik - 1,4 kg/litr, więc w bańce było ok. 9,3 litra.
Rozpuściłem go bez problemu w 36 litrach wody o temp. 25°C, blg po rozpuszczeniu wyniosło 23. Do tego poszły drożdże Prestige Turbo Pure 48 w ilości 115 gramów, więc o połowę mniej niż zalecana dawka przez producenta
Po godzinie było już widać oznaki pracy grzybków a po dwóch pracowały w najlepsze.
No, to teraz czekam na efekt końcowy ich pracy...
Zmierzyłem gęstość syropu. Wynik - 1,4 kg/litr, więc w bańce było ok. 9,3 litra.
Rozpuściłem go bez problemu w 36 litrach wody o temp. 25°C, blg po rozpuszczeniu wyniosło 23. Do tego poszły drożdże Prestige Turbo Pure 48 w ilości 115 gramów, więc o połowę mniej niż zalecana dawka przez producenta
Po godzinie było już widać oznaki pracy grzybków a po dwóch pracowały w najlepsze.
No, to teraz czekam na efekt końcowy ich pracy...
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7532
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 400 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Doody, nie spiesz się tak z zakupem
Dzisiaj, jak rano zajrzałem do beczki, okazało się, że wczoraj to był falstart drożdzaków. W beczce jest drożdżowej piany na 3 palce, ale fermentacji nie widać i nie słychać Dodałem jeszcze dwie łyżki KOJI i zobaczymy co będzie dalej...
Edit;
Po ponownym natlenieniu nastawu, grzybki pojęły pracę Nie wiem tylko czy to po tej operacji, czy po dodaniu KOJI
Dzisiaj, jak rano zajrzałem do beczki, okazało się, że wczoraj to był falstart drożdzaków. W beczce jest drożdżowej piany na 3 palce, ale fermentacji nie widać i nie słychać Dodałem jeszcze dwie łyżki KOJI i zobaczymy co będzie dalej...
Edit;
Po ponownym natlenieniu nastawu, grzybki pojęły pracę Nie wiem tylko czy to po tej operacji, czy po dodaniu KOJI
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 maja 2020, 11:16 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7532
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 400 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Relacji ciąg dalszy...
Grzybki się rozhulały aż miło i po 48 godzinach blg nastawu wynosi 10. Zauważyłem, a właściwie poczułem, że zapach nastawu baaardzo przypomina zapach fermentującej melasy. Dokładnie ten ;
Czekam na koniec fermentacji i... na rurę
Grzybki się rozhulały aż miło i po 48 godzinach blg nastawu wynosi 10. Zauważyłem, a właściwie poczułem, że zapach nastawu baaardzo przypomina zapach fermentującej melasy. Dokładnie ten ;
Żona przechodząc obok beczki z nastawem, zaciska nos spinką do bielizny , mi on nie przeszkadza zwłaszcza, że taki zapach jest odczuwalny w pewnej odległości od beczki a wkładając nos bezpośredni do niej, czuję tylko szampanaprzypomniałem sobie opis fermentacji rumu gdzieś na anglojęzycznej stronie i poszukałem tego opisu. Cytuję:
"Fermentować w temperaturze 22-28°C przez 3-10 dni. Czas fermentacji zależy od ilości użytego cukru oraz temperatury powietrza. Zacier jest gotowy do destylacji gdy osiągnie poziom gęstości na areometrze 990. Będzie zawierać ok. 16% alkoholu i mieć zapach jak dupa szczurów"
Czekam na koniec fermentacji i... na rurę
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1094
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
A na co miały by te enzymy wpłynąć? W składzie 3 monosacharydy (nie da się ich już rozłożyć na cukry jeszcze bardziej proste) i jeden disacharyd, ale fermentowalny...
Potajemne gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 7532
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 400 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
@.Gacek, no nie mogłem zaprezentować się inaczej
Na 96% fermentacja ruszyła po dobrym natlenieniu nastawu Na początku tylko wlałem wodę do syropu i zamieszałem aby się rozpuścił.Doody pisze:nie wiadomo czy drożdże sobie poradzą czy też fermentacja ruszyła w związku z enzymami zawartymi w tych grzybkach.
@.Gacek, no nie mogłem zaprezentować się inaczej
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 3973
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 483 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Już wcześniej były próby fermentacji pokarmu dla pszczół o nazwie Apifood. Skład wydawał się optymalny ale fermentacja stawala na poziomie 10Blg .Kòpôcz pisze:A na co miały by te enzymy wpłynąć? W składzie 3 monosacharydy (nie da się ich już rozłożyć na cukry jeszcze bardziej proste) i jeden disacharyd, ale fermentowalny...
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1094
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Ale także w Apifood wszystkie cukry są jak najbardziej fermentowalne, żaden ze składników nie jest złożonym, jeśli nastaw był w granicach tolerancji alkoholowej saccharomyces powinny sobie poradzić. Nie w składzie szukałbym przyczyny.
Potajemne gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.