Rum zmętniał
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: sobota, 23 maja 2020, 10:44
- Podziękował: 5 razy
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Rum zmętniał
Musisz napisać coś więcej bo wczoraj stłukła mi się szklana kula i nie wiem do końca co ci odpowiedzieć.
Traktowanie tego węglem to raczej słaby pomysł trzeba ustalić co tak naprawdę się stało.
Przyczyny zmętnienia mogą być dwie pierwsza to sprzęt druga to ilość olejków eterycznych w alkoholu.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Traktowanie tego węglem to raczej słaby pomysł trzeba ustalić co tak naprawdę się stało.
Przyczyny zmętnienia mogą być dwie pierwsza to sprzęt druga to ilość olejków eterycznych w alkoholu.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
-
- Posty: 3970
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Rum zmętniał
Jeżeli odbierałeś z dużą zawartością fuzli czyli aromatów i chciałeś rozcieńczyć poniżej 46%, zmetnienie jest rzeczą naturalną. Można temu zaradzić w dwojaki sposób. Albo zostawić stężenie powyżej 47% albo filtrować na zimno (tak robią producenci whisky) czyli schłodzić zmętniały destylat i przecisnąć go przez specjalny filtr.
Ale picie opalizującego trunku jest OK.
Ale picie opalizującego trunku jest OK.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 108
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
- Posty: 113
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
- Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
- Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Rum zmętniał
Spróbuj odbierać destylat w mniejszych porcjach, np półlitrowe butelki i zobacz czy wszystkie mętnieją. Moim zdaniem zbyt późno odcięte pogony. Tak to jest na pottstilu że leci przedgon ( metanol) potem serce i na końcu parują najcięższe frakcje które trzeba oddzielić chcąc uzyskać materiał który da się rozcieńczać.
Przypominam przy okazji początek szeregu homologicznego:
-metanol temp wrzenia 64,7°C
-etanol78,37 °C
-propanol 97 °C
butanol117,7 °C
oprócz tego glicerole i glicerydy które są podrywane wraz z lekkimi frakcjami pomimo wyższej temp. wrzenia w przypadku zbyt intensywnego gotowania.
Sugestia: w momencie gdy rozpocznie się kapanie, a nawet tuż przed, zmniejszyć intensywność grzania do ok 33% ( ok 600-700w na 20 litrów w garnku) , odebrać 50-100 ml przedgonu i zakończyć odbiór towaru w momencie gdy osiągnie połowę mocy początkowej. czyli np. na początku leci 55%, potem coraz mniej i gdy leci 25% albo kończymy albo odbieramy pogony do osobnego naczynia i dalszej obróbki/ wykorzystania innego niż prezentacja gościom.
Przypominam przy okazji początek szeregu homologicznego:
-metanol temp wrzenia 64,7°C
-etanol78,37 °C
-propanol 97 °C
butanol117,7 °C
oprócz tego glicerole i glicerydy które są podrywane wraz z lekkimi frakcjami pomimo wyższej temp. wrzenia w przypadku zbyt intensywnego gotowania.
Sugestia: w momencie gdy rozpocznie się kapanie, a nawet tuż przed, zmniejszyć intensywność grzania do ok 33% ( ok 600-700w na 20 litrów w garnku) , odebrać 50-100 ml przedgonu i zakończyć odbiór towaru w momencie gdy osiągnie połowę mocy początkowej. czyli np. na początku leci 55%, potem coraz mniej i gdy leci 25% albo kończymy albo odbieramy pogony do osobnego naczynia i dalszej obróbki/ wykorzystania innego niż prezentacja gościom.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 maja 2020, 14:17 przez dziad borowy, łącznie zmieniany 2 razy.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: sobota, 23 maja 2020, 10:44
- Podziękował: 5 razy
Re: Rum zmętniał
Dzięki Panowie,
Zdawało mi się że wystarczy użyć wody demineralizowanej albo źródlanej (oczywiście alkohol do wody a nie odwrotnie) i będzie ok. Spróbuję to wychłodzić i zobaczymy jaki to przyniesie skutek. Co do sprzętu to mam prostą kolumnę z nierdzewki, bez żadnych refluksów, zimnych palców i takich wynalazków. Dostałem ją kiedyś w prezencie więc nie wybrzydzam
Co do rumu to nie wiedziałem czy kolumnę wypełnić (mam ceramike) czy nie. Stanęło eksperymentalnie na wypełnieniu połowy. Muszę tu więcej poszperać bo wiem że to nie będzie moje ostatnie słowo w sprawie rumu, czeka jeszcze z 15L dundru do wykorzystania
Zdawało mi się że wystarczy użyć wody demineralizowanej albo źródlanej (oczywiście alkohol do wody a nie odwrotnie) i będzie ok. Spróbuję to wychłodzić i zobaczymy jaki to przyniesie skutek. Co do sprzętu to mam prostą kolumnę z nierdzewki, bez żadnych refluksów, zimnych palców i takich wynalazków. Dostałem ją kiedyś w prezencie więc nie wybrzydzam
Co do rumu to nie wiedziałem czy kolumnę wypełnić (mam ceramike) czy nie. Stanęło eksperymentalnie na wypełnieniu połowy. Muszę tu więcej poszperać bo wiem że to nie będzie moje ostatnie słowo w sprawie rumu, czeka jeszcze z 15L dundru do wykorzystania
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 269 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Rum zmętniał
W skład przedgonu nie tylko wchodzi śladowa ilość metanolu, ale jeszcze kupa innych związków na których powinniśmy się skupić...
Ale nie odchodźmy od tematu.
Jeżeli kolega destylował już dwa razy to jak to przedestyluje kolejny raz to nie wiem czy tam w ogóle da się wyczuć aromat rumu.
Ale nie odchodźmy od tematu.
Jeżeli kolega destylował już dwa razy to jak to przedestyluje kolejny raz to nie wiem czy tam w ogóle da się wyczuć aromat rumu.
Pozdrawiam Gacek.