Rum zmętniał

Dział dla tych, którym nie wyszedł idealnie klarowny trunek.

Autor tematu
TenZielony
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 23 maja 2020, 10:44
Podziękował: 5 razy

Post autor: TenZielony »

Cześć,
Jestem tu nowy. W związku z wirusikiem reaktywowałem aparaturę i bawię się. Rum po dwóch destylacjach miał 77%, do rozcieńczenia użyłem wody źródlanej. Niestety zmętniał:( traktować to węglem chyba nie ma sensu, destylować trzeci raz? Pomóżcie proszę :)
koncentraty wina
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Rum zmętniał

Post autor: robert4you »

Musisz napisać coś więcej bo wczoraj stłukła mi się szklana kula i nie wiem do końca co ci odpowiedzieć.
Traktowanie tego węglem to raczej słaby pomysł trzeba ustalić co tak naprawdę się stało.
Przyczyny zmętnienia mogą być dwie pierwsza to sprzęt druga to ilość olejków eterycznych w alkoholu.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Rum zmętniał

Post autor: Doody »

Jeżeli odbierałeś z dużą zawartością fuzli czyli aromatów i chciałeś rozcieńczyć poniżej 46%, zmetnienie jest rzeczą naturalną. Można temu zaradzić w dwojaki sposób. Albo zostawić stężenie powyżej 47% albo filtrować na zimno (tak robią producenci whisky) czyli schłodzić zmętniały destylat i przecisnąć go przez specjalny filtr.
Ale picie opalizującego trunku jest OK.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum zmętniał

Post autor: Kamal »

Minerały się wytrąciły.
Odstaw to w chłodne miejsce, i po kilku dniach będzie wszystko na dnie butelki.
K.
Obrazek

niebieski-n2
50
Posty: 97
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Rum zmętniał

Post autor: niebieski-n2 »

Skąd takie dokładne dane z tą mocą przy której mętnieje? To jest powtarzalne? ?Myślałem, że destylat destylatowi nie równy.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Rum zmętniał

Post autor: Doody »

To moc doświadczalna, ale i producenci whisky, która jest "not chili filtered" czyli nie filtrowania na zimno utrzymują swój destylat właśnie w takiej mocy. Przykładem może być Smokey Joe z Islay.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Rum zmętniał

Post autor: .Gacek »

Albo winna jest mocno zmineralizowana woda. Poszukaj tematu dlaczego zmetniało?
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Rum zmętniał

Post autor: Doody »

Obstawiam jednak destylat. Jeżeli mętnieje spirytus obwinić trzeba wodę lub wężyk służący do odbioru (nie silikonowy).
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

dziad borowy
100
Posty: 113
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Rum zmętniał

Post autor: dziad borowy »

Spróbuj odbierać destylat w mniejszych porcjach, np półlitrowe butelki i zobacz czy wszystkie mętnieją. Moim zdaniem zbyt późno odcięte pogony. Tak to jest na pottstilu że leci przedgon ( metanol) potem serce i na końcu parują najcięższe frakcje które trzeba oddzielić chcąc uzyskać materiał który da się rozcieńczać.
Przypominam przy okazji początek szeregu homologicznego:
-metanol temp wrzenia 64,7°C
-etanol78,37 °C
-propanol 97 °C
butanol117,7 °C
oprócz tego glicerole i glicerydy które są podrywane wraz z lekkimi frakcjami pomimo wyższej temp. wrzenia w przypadku zbyt intensywnego gotowania.
Sugestia: w momencie gdy rozpocznie się kapanie, a nawet tuż przed, zmniejszyć intensywność grzania do ok 33% ( ok 600-700w na 20 litrów w garnku) , odebrać 50-100 ml przedgonu i zakończyć odbiór towaru w momencie gdy osiągnie połowę mocy początkowej. czyli np. na początku leci 55%, potem coraz mniej i gdy leci 25% albo kończymy albo odbieramy pogony do osobnego naczynia i dalszej obróbki/ wykorzystania innego niż prezentacja gościom.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 maja 2020, 14:17 przez dziad borowy, łącznie zmieniany 2 razy.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie

Autor tematu
TenZielony
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 23 maja 2020, 10:44
Podziękował: 5 razy
Re: Rum zmętniał

Post autor: TenZielony »

Dzięki Panowie,
Zdawało mi się że wystarczy użyć wody demineralizowanej albo źródlanej (oczywiście alkohol do wody a nie odwrotnie) i będzie ok. Spróbuję to wychłodzić i zobaczymy jaki to przyniesie skutek. Co do sprzętu to mam prostą kolumnę z nierdzewki, bez żadnych refluksów, zimnych palców i takich wynalazków. Dostałem ją kiedyś w prezencie więc nie wybrzydzam ;)
Co do rumu to nie wiedziałem czy kolumnę wypełnić (mam ceramike) czy nie. Stanęło eksperymentalnie na wypełnieniu połowy. Muszę tu więcej poszperać bo wiem że to nie będzie moje ostatnie słowo w sprawie rumu, czeka jeszcze z 15L dundru do wykorzystania 8-)
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Rum zmętniał

Post autor: .Gacek »

W skład przedgonu nie tylko wchodzi śladowa ilość metanolu, ale jeszcze kupa innych związków na których powinniśmy się skupić...
Ale nie odchodźmy od tematu.
Jeżeli kolega destylował już dwa razy to jak to przedestyluje kolejny raz to nie wiem czy tam w ogóle da się wyczuć aromat rumu.
Pozdrawiam Gacek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mętny produkt”