rum

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

wawaldek11
2500
Posty: 2916
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy

Post autor: wawaldek11 »

Akualna lista chętnych:
Euphorbia1 120
dulcis_aurum 90
mlody 120
fuutro 30
Jones 30
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30
Kamal 120
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120
Radius 6o
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60
Amplexus 60
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów

Razem: 3150
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 kwie 2015, 10:01 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 4 razy.
Pozdrawiam,
Waldek

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: michal278 »

Będę wiózł do Warszawy najpierw dokładnie płd Warszawy. Potem województwo podlaskie Suwalszczyzna Ale przez Lomze.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

Michał, a może i ja bym się podłączył do transportu? Dałoby się? W końcu jesteśmy praktycznie sąsiadami ;). Jak chcesz, mogę z Tobą pojechać i pomóc załadować i rozładować, bo widzę że ilość słuszną zamówiłeś :D

wawaldek11
2500
Posty: 2916
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

I taka jest idea podawania lokalizacji. :ok:
Lootzek, taka pomoc na pewno się przyda, bo do załadunku i przygotowania dla kuriera może być ze 100 wiader. Kol. Kula podsunął dobry pomysł, aby kuriera zamówić do cukrowni i tam nadać przesyłki bez niepotrzebnego wożenia. Ale jeszcze nie wiemy czy cukrownia zgodzi się na taki myk. I czy jakaś firma przewozowa przyjmie nieopakowane wiadra w rozsądnej cenie.
Kol. Władek (Kraków) może mógłby zajechać do cukrowni z mauzerem i zaopatrzyć kolegów z okolicy - warto z nim pogadać.
Taki odbiór nie musi być połączony z resztą melasy.

Koledzy, ostatnio prowadzę bardzo ożywioną korespondencję i może mi coś umknąć, poślę PW tam gdzie nie trzeba - proszę o wyrozumiałość :poklon;
Sprawa trunków dla pana M. z cukrowni dobrze się rozwija - będę miał co wysłać ;)
Prośba - opisujcie dokładnie wysyłane trunki - co, ile%, z czego, dodatki, rocznik i takie tam. Nie się pan M. podszkoli ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Szlumf
2000
Posty: 2383
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 631 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: rum

Post autor: Szlumf »

Mam nadzieje, że pana M nie zwolnią z pracy za alkoholizm i przesłane trunki zagwarantują nam dalsze dostawy w przyszłości. Na wszelki wypadek może coś przesłać jego ewentualnemu następcy :D ?
A najlepiej skorumpować cały Glinojeck to i cukier trzcinowy w rozsądnej cenie się znajdzie :D :D :D .
Jakieś odpady poza normą bo za dużo cukru w cukrze czy coś tam. To tylko taka drobna sugestia do przekazania dalej :D . Znaczy się do pana M.

wawaldek11
2500
Posty: 2916
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

We wcześniejszym poście pisałem, że przekażemy trunki po akcji, ale widzę, że bez życzliwego wsparcia z cukrowni będzie trudniej ją przeprowadzić.
Pan M. nie wie jeszcze, że mam jego adres - zdobyty operacyjnie :mrgreen: - ale przed wysyłką uprzedzę go i tym samym potwierdzę adres.
Cukier będzie na pewno, ale oczyszczony (z czegoś musi być melasa ;) ) z cukrowni Środa Wlkp. - cena coś kole 5zł./kg.
Pytałem o możliwość zakupu tego surowego i odpowiedź była negatywna. Zobaczymy po zmiękczeniu.
Pozdrawiam,
Waldek

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: michal278 »

Lootzek z chęcią. Gdzieś mi się twój telefon zapodział. Ci co chcą przy okazji melasę z moich okolic pisać na PW. Zaczynam myśleć poważnie o mauzerze.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

wawaldek11
2500
Posty: 2916
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Pan Cukrownik był trochę zaskoczony ilością - 3t - może być problem z zawiaderkowaniem tej ilości. Sądził, że będzie ze 40 wiader max. Ale zmiękczacze powinny swoje zrobić - moje wczoraj wysłane, a Wasze w drodze ;)
Jeśli ktoś chce podać swą lokalizację w celu usprawnienia dostawy, to zapraszam


Akualna lista chętnych:
Euphorbia1 120 . . . . . . . okolice Śremu
dulcis_aurum 90 . . . . . . . Grudziądz
mlody 120 . . . . . . . . . . . Sosnowiec
fuutro 30 . . . . . . . . . . .
Jones 30 . . . . . . . . . . .
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510. . . . . . .
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30 . . . . . . Opole . . . . . . . . :poklon; ;)
Kamal 120 . . . . . . . . . . . okolice Koluszek
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30 . . . . . . . . . . . Warszawa
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120 . . . . . . . . Świdnica
Radius 6o . . . . . . . . Oświęcim
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60 . . . . . . . . . . Mszczonów-Nadarzyn . . . . . . . :poklon; ;)
Amplexus 60
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
bbaarrtt . . . 30 . . . . . . . . . Kraków
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów

Razem: 3180
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 maja 2015, 16:17 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam,
Waldek

Wladca
30
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 8 lis 2014, 23:43
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: rum

Post autor: Wladca »

Panowie, tak jak Waldek pisał, mogę odebrać większą ilość ale dopiero po 24 maja ze względu na wyjazd w tym tygodniu. Jak ktoś jest ze śląska/małopolski i okolic to niech pisze, może się jakoś zgadamy.
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Odp: rum

Post autor: szfagir »

Wladca ja się piszę na odbiór w Krakowie:)

STAN999
30
Posty: 46
Rejestracja: poniedziałek, 23 gru 2013, 23:21
Krótko o sobie: ciągle się kształcę w sztuce
Ulubiony Alkohol: KRUPNIK
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: płn.-wsch.Polska,gród nad Białą
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: STAN999 »

Zapach nastawów melasowych jest dość specyficzny i mocny wiec nic się nie martw. Do kolejnego nastawu użyj dundru z pierwszego,szkoda tylko że dodałeś cukru buraczanego.
Pewnie masz rację, chociaż mam cukier trzcinowy, który jest biały - pewnie to kwestia obróbki (no i pewnie brązowy ma inny smak i zapach - zwłaszcza w nastawach).
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Biały trzcinowy, to tak samo jak byś kupił zwykły buraczany. Sama sacharoza. ;-)
Cukier brązowy, to nie musi być cukier trzcinowy. Dla tego lepiej czytać etykiety :D
K.
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2916
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Niektórzy koledzy z wyostrzonymi zmysłami wyczuwają w wódeczce z cukru buraczanego "ducha buraka" - taki ledwo wyczuwalny smrodek :)
Prawdopodobnie w wódeczce z białego cukru trzcinowego wyczuliby "ducha trzciny" - aromat rumu?
To by wskazywało na to, że nawet rafinowany surowiec coś wnosi do finalnego produktu.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: rum

Post autor: lesgo58 »

wawaldek11 ma rację... :klaszcze: :respect:
Różnice, które można wyczuć nawet w najlepiej rektyfikowanym spirytusie są wyczuwalne w zależności od rodzaju surowca.
Nie są bardzo ewidentne - jakby sobie niektórzy mogą wyobrażać śmiejąc się z postów kolegów, którzy o tym piszą - ale są. Jeśli ktoś ma wyczulone sensory węchowo-smakowe to wyczuje.
Przykład - mając wyczulony nos jesteśmy w stanie - tylko wąchając - rozpoznać obecność cukru w herbacie. Jednak większość ludzi tego nie wyczuje. Spróbujcie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: klodek4 »

To fakt, co piszesz, ja osobiście wyczuwam cukier w herbacie (na nosa), jednak różnica pomiędzy cukrem białym buraczanym a białym trzcinowym dla mnie jest nie wyczuwalna, chyba że to ściema. :o
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: rum

Post autor: jurek1978 »

Powiem tak - robiłem spirytus z cukru trzcinowego na mojej kolumnie i nie widzę jakiejś większej różnicy w smaku i zapachu pomiędzy nim a sacharozą. W sumie to żadnej :)

wawaldek11
2500
Posty: 2916
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Jurek - nie dziwię się, że nie czujesz różnicy ;)
Po lekturze Twoich postów i tematach tam poruszanych widzę, że jesteś nastawiony na szybką produkcję spirytusu. Czy na zarobkową? Tego nie wiem.
Przy takim tempie niuansiki tracą dla operatora znaczenie. Może to i lepiej - nie zawracasz sobie głowy pierdołami - ważne, że kapie i wali w dekiel :odlot:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: rum

Post autor: jurek1978 »

Hmmm no że kapie i wali w dekiel to wiadomo a co ma nie kapać i nie walić w dekiel ? :)
A to że ma być smaczne, bezwonne to już druga sprawa :)
No i że produkcja nie ma być droga to kolejna sprawa.
Powiem Ci że pijam od czasu do czasu whisky to droższe to tańsze.
To że destyluje szybko - to powiem tak - na mojej kolumnie tak można bo taki to właśnie mam sprzęt :)
Najważniejsze jest to że odcinam około 550 ml spirytusu i także ostro odcinam pogony z serca więc uwierz mi - to co ja produkuję i pijam jest bardzo smaczne :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

jednak różnica pomiędzy cukrem białym buraczanym a białym trzcinowym dla mnie jest nie wyczuwalna, chyba że to ściema. :o
Wątpię, żeby dało się radę wyczuć. Gdyż to i to jest sama sacharoza, tylko surowce inne. No, że chyba masz bardzo czułe kubki smakowe. :D
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2916
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Zmiękczacze powoli, ale systematycznie docierają ;)

Akualna lista chętnych:
Euphorbia1 120 . . . . . . . okolice Śremu
dulcis_aurum 90 . . . . . . . Grudziądz
mlody 120 . . . . . . . . . . . Sosnowiec . . . . :poklon; ;)
fuutro 30 . . . . . . . . . . .
Jones 30 . . . . . . . . . . .
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510. . . . . . .
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30 . . . . . . Opole . . . . . . . . :poklon; ;)
Kamal 120 . . . . . . . . . . . okolice Koluszek
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30 . . . . . . . . . . . Warszawa
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120 . . . . . . . . Świdnica
Radius 6o . . . . . . . . Oświęcim . . . . . . . :poklon; ;)
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków . . . . :poklon; ;)
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60 . . . . . . . . . . Mszczonów-Nadarzyn . . . . . . . :poklon; ;)
Amplexus 60
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard . . . . . . :poklon; ;)
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
bbaarrtt . . . 30 . . . . . . . . . Kraków
Popkornn . . . 90 . . . . . . . . Jaworzno
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów

Razem: 3270

_________________
Pozdrawiam,
Waldek
Pozdrawiam,
Waldek

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: rum

Post autor: boxer1981228 »

Panowie,
Mój pierwszy nastaw na rum zatrzymał się na 7,5 blg a że jest to mój pierwszy to nie wiem co dalej robić dodawać jakiś świeżych grzybków lub coś ? Nastaw był na fermiolach z płaską łyżeczką fosforanu dwuamonu. W rurce jeszcze bulgocze ale blg nie spada od 3 dni. W poniedziałek powinna dojść paczka z Cobra rum i myślałem żeby to przepuścić tak jak jest a potem na dundrze wstawić następny nastaw. Skład nastawu wyglądał tak :
Melasa (Meridian Pure Cane) 1740 gr, według etykietki 56 gr cukru na 100 gr melasy.
Demerara 2 kg
Biały inwetrowany 1,5
I wszystko dopełnione wodą do 24 blg.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Destyluj, a drugi nastaw rób na dundrze. :D
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2916
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Ciągle dołączają nowi koledzy

Akualna lista chętnych:
Euphorbia1 120 . . . . . . . okolice Śremu
dulcis_aurum 90 . . . . . . . Grudziądz
mlody 180 . . . . . . . . . . . Sosnowiec . . . . :poklon; ;)
fuutro 30 . . . . . . . . . . . okolice Zatora :poklon; ;)
Jones 30 . . . . . . . . . . .
Kula 60 . . . .. . . . . Płock
Władca 510. . . . . . .
Gr000by 60 . . . . . . . . . .Rzeszów
Pidi 150 . . . . . . . . okolice Gdańska
Gary1966 30 . . . . . . Opole . . . . . . . . :poklon; ;)
Kamal 120 . . . . . . . . . . . okolice Koluszek
Michal278 300 . . . . . . . . . Warszawa
Lootzek 30 . . . . . . . . . . . Warszawa
Eldier 30 . . . . . . . . Piotrków Trybunalski
Chmielu 120 . . . . . . . . Świdnica
Radius 6o . . . . . . . . Oświęcim . . . . . . . :poklon; ;)
Koli_7 60 . . . . . . . . .Szczecin
Szfagir 90 . . . . . . . . Kraków . . . . :poklon; ;)
Lech.zywiec 90 . . . . . . Warszawa
Szlumf 60 . . . . . . . . . . Mszczonów-Nadarzyn . . . . . . . :poklon; ;)
Amplexus 60
Jakub2001 60
HomoChemicus 60. . . . . . . . Dębe Wielkie (ok. Wa-wy)
Bohema.zaba 90
lukasz743 60
green11 60
golec269 60 . . . . . . . . . Podkarpacie
kris13 30 . . . . . . . . . Podkarpacie
manowar 30 . . . . . . . . . . Warszawa
Krwawy 90 . . . . . . . . . . . Białogard . . . . . . :poklon; ;)
Sipik . . 30 . . . . . . . . . . . . .Końskie
bbaarrtt . . . 30 . . . . . . . . . Kraków
Popkornn . . . 90 . . . . . . . . Jaworzno
Sebastian120 . . 30. . . . . . . . . . Rzeszów
XXXM . . . . 30. . . .. . . . . . . .okolice Rzeszowa
wawaldek11 360 . . . . . . . . . . . Goleniów


Razem: 3390
Pozdrawiam,
Waldek

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: rum

Post autor: chprzemo »

Koledzy dostałem do przerobienia 10 kg cukru trzcinowego (nie wiem co to za cukier i skąd pochodzi ale może być to surowiec który jechał do Glinojecka).

Jak zacząć z tym cukrem? Robić nastaw na Cobra rum czy bayanusach? Mam obydwa rodzaje drożdżaków...
Podpowiecie w jakie BLG celować na początku?

Rozumiem, że destylacja jak na smakówki? Deflegmator bez ocieplenia i wypełnienia, puszczane dwa razy?

pozdrawiam
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Podeślij foto cukru, to postaram się ocenić czy surowy?
Na początku celuj do 20Blg. Ja tak zawsze robię.
Użyj bayanusów, bo cobra daje ostry destylat. :-)
K.
Obrazek

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: rum

Post autor: chprzemo »

Witam,

Przesyłam załączniki i proszę o identyfikacje jeśli jest to możliwe:)


pozdrawiam

ziarno.JPG
20150517_162050.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

To raczej nie jest surowy. Mam w domu jeszcze trochę surowego i jest w bryłkach, i ma trochę inny kolor.
Po rozpuszczeniu, i dzień po nastawieniu robi się korzuch. :D
Stawiam na trzcinowy jasny. :-)
K.
Obrazek

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: rum

Post autor: chprzemo »

A taki nadaje sie na rum? Wglada na zwykly spoźywczy i moźna go w kuchni bez obaw uźywac?
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Tak nadaje się na rum. Tylko będzie delikatnie aromatyczny, ponieważ jest w nim mało melasy. Jak byś chciał wzmocnić aromat melasy (później rumu), to proponuję, żebyś zakupił 1kg cukru ciemnego trzcinowego, lub słoiczek melasy trzcinowej w sklepie z zdrową żywnością. :-) I zrobił nastaw z tego cukru co masz + cukier trzcinowy ciemny lub melasa trzcinowa.
Można śmiało go w kuchni używać. :-)
K.
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 maja 2015, 17:45 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: rum

Post autor: chprzemo »

Czyli moźna rum (wyrób gotowy) poźniej doprawic melasą tak?

I gotować tak jak wcześniej pisałem?- dwa gotowania bez wypełnienia na krótkim deflegmatorze?
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Nie. Melasa do nastawu. :D Choć ktoś chyba już dolewał melasy do rumu. :-) Albo coś źle kojarzę.
Na krótkim deflegmatorze, ale wsyp trochę miedzi. :D
K.
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 maja 2015, 17:57 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: rum

Post autor: chprzemo »

Pierwszą porcję zrobię bez dodatku melasy i ocenię aromat...

Zawsze mam miedź bo konstrukcja mojego sprzętu tego wymaga...


Dzięki Kamal za podpowiedzi.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Pamiętaj, żeby zostawić dunder (wywar po destylacji) do następnego nastawu. :D
K.
Obrazek

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: rum

Post autor: chprzemo »

Ok. Zostawie...

Mam nadzieje, źe rum zaskoczy mnie pozytywnie tak jak owocówki..
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

STAN999
30
Posty: 46
Rejestracja: poniedziałek, 23 gru 2013, 23:21
Krótko o sobie: ciągle się kształcę w sztuce
Ulubiony Alkohol: KRUPNIK
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: płn.-wsch.Polska,gród nad Białą
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: STAN999 »

@Kamal
radius dodawał melase(i inne przyprawy) do gotowego rumu aby uzyskac (jak pisze) smak Canadian Spiced Rum http://alkohole-domowe.com/forum/rum-t830-50.html

pitz
30
Posty: 36
Rejestracja: wtorek, 19 cze 2012, 07:23
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: rum

Post autor: pitz »

Ja dodaje silver spoon black treacle kilka łyżek nie pamiętam ile ale kosztuje co dwie ;) żeby nie przedobrzyć.
Dziennie piję ale nie umiem wpaść w nałóg ;D

wawaldek11
2500
Posty: 2916
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Wszystkie chwyty dozwolone ;)
Chociaz ja z rumem za bardzo nie kombinuję - dwukrotna destylacja i w beczkę lub czysty do drinków. A najwięcej w prezenciki :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Próbował ktoś podrobić rum kraken? :D
K.
Obrazek

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: michal278 »

Jak z akcją?
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

wawaldek11
2500
Posty: 2916
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

W przyszłym tygodniu zaczynamy.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”