Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
50
Posty: 88
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Kocham wędkarstwo i piłkę nożną, lubię czytać, nie lubię idiotów a bardzo nie lubię kłamliwych ludzi i zazdrośników. Jestem typem człowieka, który ceni sobie prywatność, rodzinę i nie lubię kiedy ktoś próbuje poprzestawiać " moje klocki". Tyle!;)
Ulubiony Alkohol: Czysta, bimberek, whiskey, koniak (najlepiej gruziński). Oczywiście piwkiem nie pogardzę aczkolwiek unikam win.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Ruda Szmata;)

Postautor: MecenasAlkoś » środa, 13 lut 2019, 17:30

Witajcie!
Chciałbym Wam zaserwować szybciutki przepis na Rudą Szmatę;)
Skąd taka bezczelna nazwa? A no stąd, że powstały trunek kojarzy mi się z Gorzką Żołądkową, która potocznie jest nazywana "rudą" no i jakoś tak mi się powiedziało i jest... :D
Przepis na 2,5 l :
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pół opakowania cukru waniliowego ( tego małego standardowego)
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki herbaty sypkiej/granulowanej zależy jak kto nazywa

Składniki wkładamy do słoja o pojemności przynajmniej 3 litrów, lub innego dostępnego naczynia.
Zalewamy naszą własną wódeczką 40%, energicznie mieszamy i stawiamy w ciepłym miejscu.
6-8 godzin to optymalny czas, w którym zioła oddadzą swój aromat, a cukry się rozpuszczą.
NAJWAŻNIEJSZE: CAŁOŚĆ NALEŻY ENERGICZNIE WSTRZĄSAĆ CHOCIAŻ RAZ NA GODZINĘ ABY POMÓC CUKROM SIĘ ROZPUŚCIĆ.

Po 6-8 godzinach zlewamy nasz napitek przez filtry do kawy i spokojnie możemy podawać. Wierzcie mi na słowo, że robi wrażenie. Na prawdę ja sam jestem zaskoczony, że w takim krótkim czasie można zrobić coś na prawdę fajnego :ok:
Pozdrawiam i życzę smacznego!
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

arTii
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Ruda Szmata;)

Postautor: arTii » środa, 13 lut 2019, 18:21

No to jutro będziemy widzieli co to warte - hihi... Nastawione :D


PETER29
700
Posty: 729
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Ruda Szmata;)

Postautor: PETER29 » środa, 13 lut 2019, 18:26

arTii daj znać co wyszło.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF


arTii
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Ruda Szmata;)

Postautor: arTii » środa, 13 lut 2019, 18:45

Tylko ja troszkę zmieniłem :) Nie byłbym sobą...
Cukier (i cukier waniliowy) rozpuściłem w 0,5l ciepłej wody, do tego dodałem 1l zimnej wody i 1,1l destylatu.
Taką miksturą zalałem zioła - nie muszę pilnować teraz rozpuszczania cukru - pomieszam słoikiem jak mi się przypomni...

Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
50
Posty: 88
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Kocham wędkarstwo i piłkę nożną, lubię czytać, nie lubię idiotów a bardzo nie lubię kłamliwych ludzi i zazdrośników. Jestem typem człowieka, który ceni sobie prywatność, rodzinę i nie lubię kiedy ktoś próbuje poprzestawiać " moje klocki". Tyle!;)
Ulubiony Alkohol: Czysta, bimberek, whiskey, koniak (najlepiej gruziński). Oczywiście piwkiem nie pogardzę aczkolwiek unikam win.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Ruda Szmata;)

Postautor: MecenasAlkoś » środa, 13 lut 2019, 19:05

arTii pisze:Tylko ja troszkę zmieniłem :) Nie byłbym sobą...
Cukier (i cukier waniliowy) rozpuściłem w 0,5l ciepłej wody, do tego dodałem 1l zimnej wody i 1,1l destylatu.
Taką miksturą zalałem zioła - nie muszę pilnować teraz rozpuszczania cukru - pomieszam słoikiem jak mi się przypomni...

Ale w ten sposób nie przekonasz się jak smakuje "oryginał" i jeśli Ci nie posmakuje łatwiej będzie o krytykę...
Tak tylko wtrącam;)
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."


adamus1
50
Posty: 79
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze
Ulubiony Alkohol: Przepalanka
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Ruda Szmata;)

Postautor: adamus1 » środa, 13 lut 2019, 20:39

Nastawione :) Jutro szmata będzie brana :)


acurlydrug
200
Posty: 215
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Ruda Szmata;)

Postautor: acurlydrug » środa, 13 lut 2019, 21:48

MecenasAlkoś jeśli arTii destylat miał o wyższym procencie i końcowo uzyskał procent w okolicach, w jakich jest Twój, to aż tak duża modyfikacja nie nastąpiła... Tylko inne dane wstępne. Też często modyfikuję robiąc smakówki dlatego, że mam destylat 70%, a nie jak podają w przepisie spirytus.


70-MAREK
150
Posty: 151
Rejestracja: środa, 15 sie 2012, 19:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: LUBLIN
Załączniki
Re: Ruda Szmata;)

Postautor: 70-MAREK » środa, 13 lut 2019, 22:26

Fajny temacik, chociaż po "mecenasie" można by się spodziewać innych sformułowań .... ;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
50
Posty: 88
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Kocham wędkarstwo i piłkę nożną, lubię czytać, nie lubię idiotów a bardzo nie lubię kłamliwych ludzi i zazdrośników. Jestem typem człowieka, który ceni sobie prywatność, rodzinę i nie lubię kiedy ktoś próbuje poprzestawiać " moje klocki". Tyle!;)
Ulubiony Alkohol: Czysta, bimberek, whiskey, koniak (najlepiej gruziński). Oczywiście piwkiem nie pogardzę aczkolwiek unikam win.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Ruda Szmata;)

Postautor: MecenasAlkoś » czwartek, 14 lut 2019, 14:54

70-MAREK pisze:Fajny temacik, chociaż po "mecenasie" można by się spodziewać innych sformułowań .... ;)


Wiesz jak to męskie skojarzenia, nie zawsze są odpowiednio "na miejscu" :D
Musisz mi wybaczyć :roll:
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."

Awatar użytkownika

Doody
1650
Posty: 1699
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Ruda Szmata;)

Postautor: Doody » czwartek, 14 lut 2019, 15:07

"Ruda" to raczej określenie na whisky, a "ruda szmata" to rdza.. ;)
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
50
Posty: 88
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Kocham wędkarstwo i piłkę nożną, lubię czytać, nie lubię idiotów a bardzo nie lubię kłamliwych ludzi i zazdrośników. Jestem typem człowieka, który ceni sobie prywatność, rodzinę i nie lubię kiedy ktoś próbuje poprzestawiać " moje klocki". Tyle!;)
Ulubiony Alkohol: Czysta, bimberek, whiskey, koniak (najlepiej gruziński). Oczywiście piwkiem nie pogardzę aczkolwiek unikam win.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Ruda Szmata;)

Postautor: MecenasAlkoś » czwartek, 14 lut 2019, 18:40

Doody pisze:"Ruda" to raczej określenie na whisky, a "ruda szmata" to rdza.. ;)

Każdy ma swoje nazwy jakieś takie wymyślone przez siebie;) Ta jest właśnie MOJA.
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."


rozrywek
1250
Posty: 1278
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Ruda Szmata;)

Postautor: rozrywek » czwartek, 14 lut 2019, 19:07

Tak patrząc na pierwszy post tego tematu muszę przyznać że jedno się zgadza. Szmata. I do tego robi wrażenie.
Liść Laurowy, ziele angielskie i cukier waniliowy, brawo, super przepis. Na bogato nawet.

Bardziej spłycić się już chyba nie dało. A cukier to jest wanilinowy, wanilina, takie chemiczne coś.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
50
Posty: 88
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Kocham wędkarstwo i piłkę nożną, lubię czytać, nie lubię idiotów a bardzo nie lubię kłamliwych ludzi i zazdrośników. Jestem typem człowieka, który ceni sobie prywatność, rodzinę i nie lubię kiedy ktoś próbuje poprzestawiać " moje klocki". Tyle!;)
Ulubiony Alkohol: Czysta, bimberek, whiskey, koniak (najlepiej gruziński). Oczywiście piwkiem nie pogardzę aczkolwiek unikam win.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Ruda Szmata;)

Postautor: MecenasAlkoś » czwartek, 14 lut 2019, 19:18

rozrywek pisze:Tak patrząc na pierwszy post tego tematu muszę przyznać że jedno się zgadza. Szmata. I do tego robi wrażenie.
Liść Laurowy, ziele angielskie i cukier waniliowy, brawo, super przepis. Na bogato nawet.

Bardziej spłycić się już chyba nie dało. A cukier to jest wanilinowy, wanilina, takie chemiczne coś.


Nikt Ci nie karze tego próbować, degustować, czegokolwiek z tym robić.
Na pewno masz w swojej głowie arsenał znakomitych przepisów, które z powodzeniem stosujesz.
Ja zaproponowałem taki, który mnie smakuje, jest szybki, i może być alternatywą dla wyszukanych trunków z najwyższej półki. Tą tańszą alternatywą.
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."


adamus1
50
Posty: 79
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze
Ulubiony Alkohol: Przepalanka
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Ruda Szmata;)

Postautor: adamus1 » czwartek, 14 lut 2019, 20:19

Krótki opis dzisiejszej degustacji Rudej Szmaty. Lekką modyfikacją u mnie było rozpuszczenie w 2l a nie w 2,5l destylatu. Lubię bardzo aromatyczne trunki.
Trunek ma ciekawy smak, na początku uderza smak ziołowy by po gardle spływała już słodycz. Jeśli ktoś jest fanem żołądkowej to ta pozycja jest warta wypróbowania.
Jedno z Mecenasem się nie zgodzę "wystarczy tylko 8 godzin". Czuć jeszcze różne smaki które muszą się przegryźć. Oprczywiście ruda jest już zdatna do wypicia ale z 3 dni znacznie by się jej przydały. Jednak jak najbardziej polecam

Awatar użytkownika

orzeszek87
100
Posty: 124
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 05:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Ruda Szmata;)

Postautor: orzeszek87 » czwartek, 14 lut 2019, 20:23

No to muszę spróbować tej kompozycji. Byłem zniechęcony troszkę przepisem ale że lubię żołądkową gorzką to za chwilę robię miksturę. Opiszę także swoje doznania po degustacji. Dzięki.


70-MAREK
150
Posty: 151
Rejestracja: środa, 15 sie 2012, 19:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: LUBLIN
Załączniki
Re: Ruda Szmata;)

Postautor: 70-MAREK » czwartek, 14 lut 2019, 22:13

MecenasAlkoś pisze:
70-MAREK pisze:Fajny temacik, chociaż po "mecenasie" można by się spodziewać innych sformułowań .... ;)


Wiesz, jak to męskie skojarzenia, nie zawsze są odpowiednio "na miejscu" :D
Musisz mi wybaczyć :roll:



Nie bierz tego "na klatę" to był tylko taki żarcik ;)
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 lut 2019, 23:12 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 287
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 11:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Załączniki
Re: Ruda Szmata;)

Postautor: zzibii » piątek, 15 lut 2019, 00:07

Ja też rudą szmatę nastawiłem. Żeby nie mieszać co godzinę, po wsypaniu cukru wymieszałem wszystko łyżką. Teraz się gryzie do rana. Zastamawiam się czy po 8 godz przecedzać, czy potrzymać dłużej dla lepszego aromatu.
Ostatnio zmieniony piątek, 15 lut 2019, 00:08 przez zzibii, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
50
Posty: 88
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Kocham wędkarstwo i piłkę nożną, lubię czytać, nie lubię idiotów a bardzo nie lubię kłamliwych ludzi i zazdrośników. Jestem typem człowieka, który ceni sobie prywatność, rodzinę i nie lubię kiedy ktoś próbuje poprzestawiać " moje klocki". Tyle!;)
Ulubiony Alkohol: Czysta, bimberek, whiskey, koniak (najlepiej gruziński). Oczywiście piwkiem nie pogardzę aczkolwiek unikam win.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Ruda Szmata;)

Postautor: MecenasAlkoś » piątek, 15 lut 2019, 14:12

zzibii pisze:Ja też rudą szmatę nastawiłem. Żeby nie mieszać co godzinę, po wsypaniu cukru wymieszałem wszystko łyżką. Teraz się gryzie do rana. Zastamawiam się czy po 8 godz przecedzać, czy potrzymać dłużej dla lepszego aromatu.


Po ośmiu godzinach spokojnie przecedzaj i dopiero później możesz to dalej przechowywać. Ziele angielskie w alkoholu oddaje bardzo swój aromat i dlatego przepis mówi do 8 godzin. Później - róbta co chceta :D
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."


Dario3
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 16 sie 2016, 18:50
Załączniki
Re: Ruda Szmata;)

Postautor: Dario3 » piątek, 15 lut 2019, 15:22

Naprawdę Wam smakuje wódka z herbatą i cukrem waniliowym? :respect: Może jak już to trochę ucywilizować, to może jakiś dodatek cytryny. Na chore gardło jak znalazł. :idea:
Można coś zrobić szybko, dobrze i tanio, ale zawsze mamy do wyboru tylko dwie możliwości.

Awatar użytkownika

PiotrusPan
50
Posty: 50
Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Ruda Szmata;)

Postautor: PiotrusPan » piątek, 15 lut 2019, 17:12

Nastawione na destylacie z ŁZWJ. Zawsze podobały mi się rude. Gdzieś widziałem ,,Zardzewiały dach oznacza wilgoć w piwnicy".
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości