Ruda Szmata;)

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: MecenasAlkoś »

Witajcie!
Chciałbym Wam zaserwować szybciutki przepis na Rudą Szmatę;)
Skąd taka bezczelna nazwa? A no stąd, że powstały trunek kojarzy mi się z Gorzką Żołądkową, która potocznie jest nazywana "rudą" no i jakoś tak mi się powiedziało i jest... :D
Przepis na 2,5 l :
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pół opakowania cukru waniliowego ( tego małego standardowego)
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki herbaty sypkiej/granulowanej zależy jak kto nazywa

Składniki wkładamy do słoja o pojemności przynajmniej 3 litrów, lub innego dostępnego naczynia.
Zalewamy naszą własną wódeczką 40%, energicznie mieszamy i stawiamy w ciepłym miejscu.
6-8 godzin to optymalny czas, w którym zioła oddadzą swój aromat, a cukry się rozpuszczą.
NAJWAŻNIEJSZE: CAŁOŚĆ NALEŻY ENERGICZNIE WSTRZĄSAĆ CHOCIAŻ RAZ NA GODZINĘ ABY POMÓC CUKROM SIĘ ROZPUŚCIĆ.

Po 6-8 godzinach zlewamy nasz napitek przez filtry do kawy i spokojnie możemy podawać. Wierzcie mi na słowo, że robi wrażenie. Na prawdę ja sam jestem zaskoczony, że w takim krótkim czasie można zrobić coś na prawdę fajnego :ok:
Pozdrawiam i życzę smacznego!
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."
promocja

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: arTii »

No to jutro będziemy widzieli co to warte - hihi... Nastawione :D
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: PETER29 »

arTii daj znać co wyszło.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: arTii »

Tylko ja troszkę zmieniłem :) Nie byłbym sobą...
Cukier (i cukier waniliowy) rozpuściłem w 0,5l ciepłej wody, do tego dodałem 1l zimnej wody i 1,1l destylatu.
Taką miksturą zalałem zioła - nie muszę pilnować teraz rozpuszczania cukru - pomieszam słoikiem jak mi się przypomni...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: MecenasAlkoś »

arTii pisze:Tylko ja troszkę zmieniłem :) Nie byłbym sobą...
Cukier (i cukier waniliowy) rozpuściłem w 0,5l ciepłej wody, do tego dodałem 1l zimnej wody i 1,1l destylatu.
Taką miksturą zalałem zioła - nie muszę pilnować teraz rozpuszczania cukru - pomieszam słoikiem jak mi się przypomni...
Ale w ten sposób nie przekonasz się jak smakuje "oryginał" i jeśli Ci nie posmakuje łatwiej będzie o krytykę...
Tak tylko wtrącam;)
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: adamus1 »

Nastawione :) Jutro szmata będzie brana :)

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: acurlydrug »

MecenasAlkoś jeśli arTii destylat miał o wyższym procencie i końcowo uzyskał procent w okolicach, w jakich jest Twój, to aż tak duża modyfikacja nie nastąpiła... Tylko inne dane wstępne. Też często modyfikuję robiąc smakówki dlatego, że mam destylat 70%, a nie jak podają w przepisie spirytus.

70-MAREK
150
Posty: 162
Rejestracja: środa, 15 sie 2012, 20:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: 70-MAREK »

Fajny temacik, chociaż po "mecenasie" można by się spodziewać innych sformułowań .... ;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: MecenasAlkoś »

70-MAREK pisze:Fajny temacik, chociaż po "mecenasie" można by się spodziewać innych sformułowań .... ;)
Wiesz jak to męskie skojarzenia, nie zawsze są odpowiednio "na miejscu" :D
Musisz mi wybaczyć :roll:
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3835
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: Doody »

"Ruda" to raczej określenie na whisky, a "ruda szmata" to rdza.. ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: MecenasAlkoś »

Doody pisze:"Ruda" to raczej określenie na whisky, a "ruda szmata" to rdza.. ;)
Każdy ma swoje nazwy jakieś takie wymyślone przez siebie;) Ta jest właśnie MOJA.
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: rozrywek »

Tak patrząc na pierwszy post tego tematu muszę przyznać że jedno się zgadza. Szmata. I do tego robi wrażenie.
Liść Laurowy, ziele angielskie i cukier waniliowy, brawo, super przepis. Na bogato nawet.

Bardziej spłycić się już chyba nie dało. A cukier to jest wanilinowy, wanilina, takie chemiczne coś.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: MecenasAlkoś »

rozrywek pisze:Tak patrząc na pierwszy post tego tematu muszę przyznać że jedno się zgadza. Szmata. I do tego robi wrażenie.
Liść Laurowy, ziele angielskie i cukier waniliowy, brawo, super przepis. Na bogato nawet.

Bardziej spłycić się już chyba nie dało. A cukier to jest wanilinowy, wanilina, takie chemiczne coś.
Nikt Ci nie karze tego próbować, degustować, czegokolwiek z tym robić.
Na pewno masz w swojej głowie arsenał znakomitych przepisów, które z powodzeniem stosujesz.
Ja zaproponowałem taki, który mnie smakuje, jest szybki, i może być alternatywą dla wyszukanych trunków z najwyższej półki. Tą tańszą alternatywą.
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: adamus1 »

Krótki opis dzisiejszej degustacji Rudej Szmaty. Lekką modyfikacją u mnie było rozpuszczenie w 2l a nie w 2,5l destylatu. Lubię bardzo aromatyczne trunki.
Trunek ma ciekawy smak, na początku uderza smak ziołowy by po gardle spływała już słodycz. Jeśli ktoś jest fanem żołądkowej to ta pozycja jest warta wypróbowania.
Jedno z Mecenasem się nie zgodzę "wystarczy tylko 8 godzin". Czuć jeszcze różne smaki które muszą się przegryźć. Oprczywiście ruda jest już zdatna do wypicia ale z 3 dni znacznie by się jej przydały. Jednak jak najbardziej polecam
Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: orzeszek87 »

No to muszę spróbować tej kompozycji. Byłem zniechęcony troszkę przepisem ale że lubię żołądkową gorzką to za chwilę robię miksturę. Opiszę także swoje doznania po degustacji. Dzięki.
https://www.alkoholeforum.pl

70-MAREK
150
Posty: 162
Rejestracja: środa, 15 sie 2012, 20:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: 70-MAREK »

MecenasAlkoś pisze:
70-MAREK pisze:Fajny temacik, chociaż po "mecenasie" można by się spodziewać innych sformułowań .... ;)
Wiesz, jak to męskie skojarzenia, nie zawsze są odpowiednio "na miejscu" :D
Musisz mi wybaczyć :roll:

Nie bierz tego "na klatę" to był tylko taki żarcik ;)
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 lut 2019, 23:12 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: zzibii »

Ja też rudą szmatę nastawiłem. Żeby nie mieszać co godzinę, po wsypaniu cukru wymieszałem wszystko łyżką. Teraz się gryzie do rana. Zastamawiam się czy po 8 godz przecedzać, czy potrzymać dłużej dla lepszego aromatu.
Ostatnio zmieniony piątek, 15 lut 2019, 00:08 przez zzibii, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: MecenasAlkoś »

zzibii pisze:Ja też rudą szmatę nastawiłem. Żeby nie mieszać co godzinę, po wsypaniu cukru wymieszałem wszystko łyżką. Teraz się gryzie do rana. Zastamawiam się czy po 8 godz przecedzać, czy potrzymać dłużej dla lepszego aromatu.
Po ośmiu godzinach spokojnie przecedzaj i dopiero później możesz to dalej przechowywać. Ziele angielskie w alkoholu oddaje bardzo swój aromat i dlatego przepis mówi do 8 godzin. Później - róbta co chceta :D
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."

Dario3
50
Posty: 52
Rejestracja: wtorek, 16 sie 2016, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: Dario3 »

Naprawdę Wam smakuje wódka z herbatą i cukrem waniliowym? :respect: Może jak już to trochę ucywilizować, to może jakiś dodatek cytryny. Na chore gardło jak znalazł. :idea:
Można coś zrobić szybko, dobrze i tanio, ale zawsze mamy do wyboru tylko dwie możliwości.
Awatar użytkownika

PiotrusPan
50
Posty: 56
Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: PiotrusPan »

Nastawione na destylacie z ŁZWJ. Zawsze podobały mi się rude. Gdzieś widziałem ,,Zardzewiały dach oznacza wilgoć w piwnicy".
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.
online

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: Szlumf »

Moja "ruda ściera" (zmodyfikowałem nieco nazwę na mój użytek bo szmata jest zbyt negatywna jak na użytą prawdziwą wanilię i miód) właśnie wystawiona na chłodek do klarowania. Trochę zmodyfikowana. Zamiast cukru waniliowego średnia laska przeciętej wzdłuż wanilii i zamiast cukru miód. Zalane na 16h 3l swojej 40% bo tyle akurat się po domu poniewierało. Jak dla mnie trochę za słodka. Pewnie doleję z litr czy dwa 40 lub 45%. Ogólnie średnia ale ze względu na szybkie przygotowanie i oryginalny smak wejdzie do mojego spisu nalewek. Jeżeli komuś bardziej podeszła to może pokusi się o zrobienie paru wariantów z różnymi herbatami i przedstawi na forum swoje oceny.
Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: MecenasAlkoś »

Minęło sporo czasu od kiedy założyłem temat z naszą rudą koleżanką i testowało ją wiele osób z mojej rodziny i znajomych. To okazał się hit do tego stopnia że ten napitek ma stać na stole na każdej imprezie.
Nie chcą nic innego.
A przecież beczka dębowa czeka na zlanie...
;)
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: zzibii »

U mnie w domu też ten trunek ma duże wzięcie. Ja dodaje dodatkowo jednego goździka i skórkę z pomarańczy. Ogólnie przepis to strzał w dziesiątkę :)
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: rozrywek »

Szlumf pisze:Trochę zmodyfikowana. Zamiast cukru waniliowego średnia laska przeciętej wzdłuż wanilii i zamiast cukru miód.
Da się? Da.
Brawo Szlumf :punk:
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: MecenasAlkoś »

Wszystko się da, ja rzuciłem najprostszy przepis a Was niech wyobraźnia niesie;)
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."
Awatar użytkownika

Dwaid
50
Posty: 61
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: Dwaid »

rozrywek pisze:Tak patrząc na pierwszy post tego tematu muszę przyznać że jedno się zgadza. Szmata. I do tego robi wrażenie.
Liść Laurowy, ziele angielskie i cukier waniliowy, brawo, super przepis. Na bogato nawet.

Bardziej spłycić się już chyba nie dało. A cukier to jest wanilinowy, wanilina, takie chemiczne coś.
Z całym szacunkiem, ale nie trzeba było tak ostro :) Każdą, nawet najgorszą krytykę można ubrać w dobre słowa :)

A co do laski wanilii, to dobra alternatywą, którą znalazłem nawet u mnie, w wiejskim sklepie, jest cukier z prawdziwą wanilia z Dr Oetkera. Dodawałem takiego do różnych nalewek i w zasadzie za każdym razem się sprawdzał, są ziarenka prawdziwej wanilii i da się z jednej paczki sporo wyciągnąć. A tego wanilinowego, to unikałbym jak ognia.

zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: zaradek »

Co do wanilii, to polecam zrobić ekstrakt - parę lasek wanilii zalać destylatem rozrobionym do 60%. Tak otrzymany wyciąg przelać po 2 tygodniach i ponownie zalać wanilię. Zalewanie powtórzyć 3x (więcej już chyba nie warto) i całość zmieszać ze sobą.
Taki ekstrakt dodaję do "przepalanki" (jakieś 5 mi na 1l) - podkręca to jej smak.
Co do "rudej" - spróbuję. Za pierwszym razem pocisnę pewnie oryginalnym przepisem a potem spróbuję wprowadzić małą modyfikację zamieniając cukier na przepalony cukier - będzie mniej słodkie i z posmaczkiem karmelu. Dzięki!
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: rozrywek »

Czasem trzeba ostrzej. Wtedy dociera przesłanie. Dobrze że odebrałeś te oto przesłanie jak powinieneś. Bardzo mnie to cieszy.

Powiem tak: Chemia działa natychmiast, a naturalne składniki niestety nie. I nie ma tutaj czegoś takiego jak niestety. Czas jest naszym sprzymierzeńcem. I dobrej jakości składniki, nie jakieś gówniane chemiczne cóś. Z naciskiem na cóś.

Pozdrawiam serdecznie. Rozrywek.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Krzysztof63
50
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: Krzysztof63 »

Akurat w przypadku waniliny różnica między cukrem waniliowym (z prawdziwą wanilią) a wanilinowym jest znikoma. Jest to ten sam związek, tylko w pierwszym przypadku pochodzenia naturalnego, a drugim - syntetycznego. Plotki o wyższości waniliny naturalnej są wyssane z brudnego palucha dyletanta chemicznego, i powielane bezkrytycznie przez fanów tzw. zdrowej żywności. Jedyny problem jest taki, że wanilina - obojętne, naturalna czy sztuczna - może uczulać osoby wrażliwe. Zdrowy osobnik płci męskiej, aby sobie rzeczywiście zaszkodzić, musiałby zjeść jednorazowo około 10 kilo cukru wanilinowego, co wydaje mi się mało realne nawwet w przypadku osób bardzo roztargnionych.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7330
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: radius »

Wszystko się zgadza, jest tylko jedno "ale".
Naturalna wanilina jest bardziej aromatyczna od tej wytworzonej syntetycznie ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Krzysztof63
50
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: Krzysztof63 »

To nie jest możliwe. Jeden związek chemiczny nie może mieć różnego natężenia zapachu, a wanilina naturalna i syntetyczna są identyczne. Może natomiast być różna zawartość waniliny w mieszankach z cukrem, lub w korze, i stąd różnice. Częściej zresztą sugerowane wyższą ceną, niż rzeczywistą różnicą.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7330
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: radius »

Może wyraziłem się nie do końca jasno ale taka jest prawda;
Mimo że już w 1874 roku drogą syntezy chemicznej otrzymano sztuczną wanilinę i rozpoczęto masową produkcję używanego do dziś popularnego cukru wanilinowego, nie osiągnie on nigdy zapachu prawdziwej wanilii. Dzięki naturalnej równowadze między zawartością waniliny i innych nie zbadanych dotychczas substancji aromatycznych jest on niepowtarzalny. Co istotne z punktu widzenia konsumenta, syntetyczna wanilina ma znacznie słabszy aromat od swojego naturalnego zamiennika.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: bociann2 »

Obydwaj macie rację. Krzysztof jako stricte chemik, Radus jako, powiedzmy, konsument. CZYSTA wanilina, obojetnie, czy naturalna, czy sztuczna, chemiczna, to to samo. Pachnie i smakuje tak samo.
Chodzi o to, co pośrodku. Laska wanilli jako produkt natury, zawiera oprócz waniliny jeszcze pewnie z milion różnych innych substancji, pewnie często nawet nieoznaczalnych, które razem, cuzamen do kupy dają niepowtarzalny aromat wanilii. Jak znajdę podręcznik do farmakognozji, to coś podeślę na ten temat. Jak pamiętam, było tam coś o wanilii.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 sty 2020, 20:00 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7330
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: radius »

bociann2 pisze:Krzysztof jako stricte chemik, Radius jako, powiedzmy, konsument.
Radius to także chemik tyle, że niepraktykujący :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: bociann2 »

Bez urazy, chodziło mi o tzw. punkt widzenia...

..ktory, jak wiadomo, zależy od... Itd

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: eldier »

To tak samo jak ze spirytusem, niby ziemniaczany, glukozowy, zbożowy, cukrowy spełniający wszystkie normy, to prawie to samo, a jednak każdy jest inny ;) Te kilka % innych składników robi robotę.

Krzysztof63
50
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: Krzysztof63 »

bociann2 pisze:CZYSTA wanilina, obojetnie, czy naturalna, czy sztuczna, chemiczna, to to samo. Pachnie i smakuje tak samo.
Chodzi o to, co pośrodku. Laska wanilli jako produkt natury, zawiera oprócz waniliny jeszcze pewnie z milion różnych innych substancji, pewnie często nawet nieoznaczalnych, które razem, cuzamen do kupy dają niepowtarzalny aromat wanilii.
Dokładnie to miałem na myśli.
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 791
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: wolan »

Widzę, że trunek ma już wielu zwolenników, więc mam pytanie jaka herbata najlepsza ??.
Jak nie chcecie robić reklamy to proszę info na pw.
Dziękuję
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: adamus1 »

Istotna sprawa z tą herbatą. Nie wiem jaką daję.... taką jaka jest w domu. Za pierwszym razem ideał, za drugim inna herbata i destylat wyszedł zdecydowanie za mocno herbaciany
Awatar użytkownika

marcingrzesik
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 22:27
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: marcingrzesik »

Earl Grey jest chyba najlepsza z mojego doświadczenia.

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”