Pytanie o melase

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika
Balibar
50
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 16:11
Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Pytanie o melase

Post autor: Balibar »

Witam czy ktoś używał tej melasy?
https://m.olx.pl/d/oferta/melasa-trzcin ... Cm9nX.html
Awatar użytkownika
psotamt
1100
1100
Posty: 1113
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 172 razy
Otrzymał podziękowanie: 381 razy

Re: Pytanie o melase

Post autor: psotamt »

Tak, jest OK.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
dzozef
200
200
Posty: 230
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Re: Pytanie o melase

Post autor: dzozef »

Też używałem, na rum się nadaje.
Awatar użytkownika
Skir
1500
1500
Posty: 1510
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 205 razy
Otrzymał podziękowanie: 344 razy

Re: Pytanie o melase

Post autor: Skir »

Potwierdzam. rzetelny dostawca, tania przesyłka, mozliwy odbiór osobisty
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika
MASaKrA_Domingo
1000
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 172 razy

Re: Pytanie o melase

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Potwierdzam. Ponad 300kg odebrane od rybaka i melasa jest naprawdę dobra.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
arfi
50
50
Posty: 71
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
Krótko o sobie: :)
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:

Re: Pytanie o melase

Post autor: arfi »

Mając wśród przyjaciół dwóch może miłośników rumu (i ja), zamówiłem właśnie pierwsze 25 kg melasy z linku powyżej. Czekam na przesyłkę. Czytam wątki związane z rumem od kilku dni. I nadal nic nie wiem. Doradźcie proszę najlepszą Waszym zdaniem recepturę: na czystej melasie czy dosładzane cukrem trzcinowym (tego trochę też mam).
boxer1981228
850
850
Posty: 887
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 147 razy

Re: Pytanie o melase

Post autor: boxer1981228 »

Sam sobie odpowiedziałeś. Czysta melasa i nic więcej. Poczytaj o metodzie dundrowej czyli o nastawianiu kolejnego nastawy na dundrze po wcześniejszym gotowaniu. U mnie dało to najlepsze efekty. https://alkohole-domowe.com/forum/rum-p ... t9773.html
Ostatnio zmieniony środa, 19 kwie 2023, 18:50 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Góral bagienny
2500
2500
Posty: 2600
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowanie: 490 razy

Re: Pytanie o melase

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Wszystko zależy od sprzętu który masz.
Ja destylowałem na alembiku i pomimo dodania kg cukru trzcinowego rum wyszedł bardzo aromatyczny.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika
Skir
1500
1500
Posty: 1510
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 205 razy
Otrzymał podziękowanie: 344 razy

Re: Pytanie o melase

Post autor: Skir »

ja uważam, że cukier trzcinowy podbija aromat melasy jeszcze bardzie. oczywiście w proporcji 1/4 cukru max. i wykorzystaniu dundru!!! Dunder kolejny warto potem jeszcze w nawet do cukru!
I love the smell of bimber in the morning.
wawaldek11
2500
2500
Posty: 2746
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 156 razy
Otrzymał podziękowanie: 288 razy

Re: Pytanie o melase

Post autor: wawaldek11 »

Chyba dużo zależy od melasy. Glinojecka miała b. mocne aromaty i nawet dunder z glukozą dawał niezły rum. Sama melasa była trudno fermentowalna, to dodawałem trzcinowego cukru. Trzeba wysysać aromaty do końca ;)
Teraz nawet śliwowicę II gatunku robię z aromatycznego wywaru i dolanego dobrego spirytusu :mrgreen: I jest porównywalna z Paschalną z polmosu Bielsko Biała.
Ostatnio zmieniony środa, 19 kwie 2023, 20:21 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Carl
200
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Re: RE: Re: Pytanie o melase

Post autor: Carl »

wawaldek11 pisze: Teraz nawet śliwowicę II gatunku robię z aromatycznego wywaru i dolanego dobrego spirytusu :mrgreen: I jest porównywalna z Paschalną z polmosu Bielsko Biała.
Czy możesz coś więcej o tym napisać?Przy destylacji śliwowicy I gat. ciągniesz do zera, czy po sercu dolewasz spiryt?



Wystukane z Tapatalka
Awatar użytkownika
kamilasta
300
300
Posty: 302
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 51 razy

Re: Pytanie o melase

Post autor: kamilasta »

Ja robię dwa nastawy z wiaderka melasy.
1. Połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, drożdże coobra rum. Po fermentacji destyluje jeden raz i zostawiam.
2. Druga połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, dunder z pierwszego nastawu, uzupełniam wodą do około 45 litrów, drożdże coobra rum. Przepuszczam raz.
Potem łączę obie surówki i puszczam drugi raz na gotowo.
Wychodzi bardzo aromatyczny trunek, ale wymaga czasu, żeby dojrzeć. Ja lubię rum "spiced", słodkawy i z dużą ilością przypraw, więc skracam leżakowanie. No, ale to już moje osobiste preferencje.
Natomiast na dundrze z drugiego nastawu zatarlam QQ. Wyszło coś naprawdę fajnego. Z tym, że ten trunek już dałam do leżakowania z kostkami dębowymi mocno palonymi i bez żadnych przypraw. Coś czuję, że będzie hit :)
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
arfi
50
50
Posty: 71
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
Krótko o sobie: :)
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:

Re: Pytanie o melase

Post autor: arfi »

Wiaderko melasy? Ile to?
Awatar użytkownika
Kamal
2000
2000
Posty: 2329
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 209 razy

Re: Pytanie o melase

Post autor: Kamal »

W wiadrze 20L to przeważnie 25kg (warunki dostawy).
1l to ~1,4kg.
K.
Obrazek
wawaldek11
2500
2500
Posty: 2746
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 156 razy
Otrzymał podziękowanie: 288 razy

Re: RE: Re: Pytanie o melase

Post autor: wawaldek11 »

Carl pisze:Czy możesz coś więcej o tym napisać?Przy destylacji śliwowicy I gat. ciągniesz do zera, czy po sercu dolewasz spiryt?
Przy pierwszej praktycznie do zera. Po przestudzeniu wlewam na 35-40 l wywaru ok. 3,5 l spirytusu 96%. Wlałem kiedyś 5l, ale rzadziak wyszedł. Końcówka leci już niefajna - kompot i powidła.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika
kamilasta
300
300
Posty: 302
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 51 razy

Re: Pytanie o melase

Post autor: kamilasta »

Przepraszam, wyraziłam się mało precyzyjnie.
Wiaderko melasy - 22,5 kg
Jak kupowałam coś takiego (na Allegro była promka), ale wiem, że wskazany przez Ciebie sprzedawca ma dobre opinie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
arfi
50
50
Posty: 71
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
Krótko o sobie: :)
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:

Re: Pytanie o melase

Post autor: arfi »

kamilasta pisze:Ja robię dwa nastawy z wiaderka melasy.
1. Połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, drożdże coobra rum. Po fermentacji destyluje jeden raz i zostawiam.
2. Druga połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, dunder z pierwszego nastawu, uzupełniam wodą do około 45 litrów, drożdże coobra rum. Przepuszczam raz.
Rozumiem, że pierwsze wiaderko też uzupełnisz do 45 l?
Ile dundru dodajesz do 2. nastawu?
Ostatnio zmieniony czwartek, 20 kwie 2023, 16:24 przez arfi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kamilasta
300
300
Posty: 302
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 51 razy

Re: Pytanie o melase

Post autor: kamilasta »

Tak. Oba nastawy robię na 45 l. Mam 50 litrowy zbiornik, więc robię płynu na jeden wsad.
Do drugiego nastawu daję około 30 litrów dundru i dopełniam wodą. Może trochę za dużo, ale za to mam "kumulację" aromatu.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
arfi
50
50
Posty: 71
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
Krótko o sobie: :)
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:

Re: Pytanie o melase

Post autor: arfi »

Zrobiłem pierwszy nastaw na rum: w dobrze podgrzanej wodzie rozmieszałem 5 l melasy (ok. 7 kg). By dojść do 23 BLG musiałem dodać 2 kg cukru trzcinowego. Uzupełniłem do 25 l wodą o po wystudzeniu dodałem uwodnione drożdże (bayanus g995). Ruszyły po ok. dwóch dobach.
Zbiornik mam bez płaszcza, KEG 30 l z dwiema grzałkami: 2 i 1,5 kW. Czy duże jest prawdopodobieństwo ich przypalenia? Mogę grzać normalnie czy tylko jedną, która jest z regulacją mocy? Jeśli tak, to jaką mocą?
Awatar użytkownika
Góral bagienny
2500
2500
Posty: 2600
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowanie: 490 razy

Re: Pytanie o melase

Post autor: Góral bagienny »

Jeżeli chcesz grzać mocą 3.5kw to mieszadło w kociołku i mieszaj do 75 stopni w kegu.
Wtedy nic się nie przypali :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”