Pytanie o melase
- Balibar
- 50
- Posty: 77
- Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 16:11
- Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
- Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Pytanie o melase
Witam czy ktoś używał tej melasy?
https://m.olx.pl/d/oferta/melasa-trzcin ... Cm9nX.html
https://m.olx.pl/d/oferta/melasa-trzcin ... Cm9nX.html
- psotamt
- 1100
- Posty: 1113
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 172 razy
- Otrzymał podziękowanie: 381 razy
Re: Pytanie o melase
Tak, jest OK.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
- MASaKrA_Domingo
- 1000
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 172 razy
Re: Pytanie o melase
Potwierdzam. Ponad 300kg odebrane od rybaka i melasa jest naprawdę dobra.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- 50
- Posty: 71
- Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
- Krótko o sobie: :)
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Pytanie o melase
Mając wśród przyjaciół dwóch może miłośników rumu (i ja), zamówiłem właśnie pierwsze 25 kg melasy z linku powyżej. Czekam na przesyłkę. Czytam wątki związane z rumem od kilku dni. I nadal nic nie wiem. Doradźcie proszę najlepszą Waszym zdaniem recepturę: na czystej melasie czy dosładzane cukrem trzcinowym (tego trochę też mam).
-
- 850
- Posty: 887
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 147 razy
Re: Pytanie o melase
Sam sobie odpowiedziałeś. Czysta melasa i nic więcej. Poczytaj o metodzie dundrowej czyli o nastawianiu kolejnego nastawy na dundrze po wcześniejszym gotowaniu. U mnie dało to najlepsze efekty. https://alkohole-domowe.com/forum/rum-p ... t9773.html
Ostatnio zmieniony środa, 19 kwie 2023, 18:50 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.
- Góral bagienny
- 2500
- Posty: 2600
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowanie: 490 razy
Re: Pytanie o melase

Ja destylowałem na alembiku i pomimo dodania kg cukru trzcinowego rum wyszedł bardzo aromatyczny.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

- Skir
- 1500
- Posty: 1510
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 205 razy
- Otrzymał podziękowanie: 344 razy
Re: Pytanie o melase
ja uważam, że cukier trzcinowy podbija aromat melasy jeszcze bardzie. oczywiście w proporcji 1/4 cukru max. i wykorzystaniu dundru!!! Dunder kolejny warto potem jeszcze w nawet do cukru!
I love the smell of bimber in the morning.
-
- 2500
- Posty: 2746
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 156 razy
- Otrzymał podziękowanie: 288 razy
Re: Pytanie o melase
Chyba dużo zależy od melasy. Glinojecka miała b. mocne aromaty i nawet dunder z glukozą dawał niezły rum. Sama melasa była trudno fermentowalna, to dodawałem trzcinowego cukru. Trzeba wysysać aromaty do końca
Teraz nawet śliwowicę II gatunku robię z aromatycznego wywaru i dolanego dobrego spirytusu
I jest porównywalna z Paschalną z polmosu Bielsko Biała.

Teraz nawet śliwowicę II gatunku robię z aromatycznego wywaru i dolanego dobrego spirytusu

Ostatnio zmieniony środa, 19 kwie 2023, 20:21 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- 200
- Posty: 235
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: RE: Re: Pytanie o melase
Czy możesz coś więcej o tym napisać?Przy destylacji śliwowicy I gat. ciągniesz do zera, czy po sercu dolewasz spiryt?wawaldek11 pisze: Teraz nawet śliwowicę II gatunku robię z aromatycznego wywaru i dolanego dobrego spirytusuI jest porównywalna z Paschalną z polmosu Bielsko Biała.
Wystukane z Tapatalka
- kamilasta
- 300
- Posty: 302
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podziękowanie: 51 razy
Re: Pytanie o melase
Ja robię dwa nastawy z wiaderka melasy.
1. Połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, drożdże coobra rum. Po fermentacji destyluje jeden raz i zostawiam.
2. Druga połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, dunder z pierwszego nastawu, uzupełniam wodą do około 45 litrów, drożdże coobra rum. Przepuszczam raz.
Potem łączę obie surówki i puszczam drugi raz na gotowo.
Wychodzi bardzo aromatyczny trunek, ale wymaga czasu, żeby dojrzeć. Ja lubię rum "spiced", słodkawy i z dużą ilością przypraw, więc skracam leżakowanie. No, ale to już moje osobiste preferencje.
Natomiast na dundrze z drugiego nastawu zatarlam QQ. Wyszło coś naprawdę fajnego. Z tym, że ten trunek już dałam do leżakowania z kostkami dębowymi mocno palonymi i bez żadnych przypraw. Coś czuję, że będzie hit
1. Połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, drożdże coobra rum. Po fermentacji destyluje jeden raz i zostawiam.
2. Druga połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, dunder z pierwszego nastawu, uzupełniam wodą do około 45 litrów, drożdże coobra rum. Przepuszczam raz.
Potem łączę obie surówki i puszczam drugi raz na gotowo.
Wychodzi bardzo aromatyczny trunek, ale wymaga czasu, żeby dojrzeć. Ja lubię rum "spiced", słodkawy i z dużą ilością przypraw, więc skracam leżakowanie. No, ale to już moje osobiste preferencje.
Natomiast na dundrze z drugiego nastawu zatarlam QQ. Wyszło coś naprawdę fajnego. Z tym, że ten trunek już dałam do leżakowania z kostkami dębowymi mocno palonymi i bez żadnych przypraw. Coś czuję, że będzie hit

Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
-
- 2500
- Posty: 2746
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 156 razy
- Otrzymał podziękowanie: 288 razy
Re: RE: Re: Pytanie o melase
Przy pierwszej praktycznie do zera. Po przestudzeniu wlewam na 35-40 l wywaru ok. 3,5 l spirytusu 96%. Wlałem kiedyś 5l, ale rzadziak wyszedł. Końcówka leci już niefajna - kompot i powidła.Carl pisze:Czy możesz coś więcej o tym napisać?Przy destylacji śliwowicy I gat. ciągniesz do zera, czy po sercu dolewasz spiryt?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
- kamilasta
- 300
- Posty: 302
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podziękowanie: 51 razy
Re: Pytanie o melase
Przepraszam, wyraziłam się mało precyzyjnie.
Wiaderko melasy - 22,5 kg
Jak kupowałam coś takiego (na Allegro była promka), ale wiem, że wskazany przez Ciebie sprzedawca ma dobre opinie.
Wiaderko melasy - 22,5 kg
Jak kupowałam coś takiego (na Allegro była promka), ale wiem, że wskazany przez Ciebie sprzedawca ma dobre opinie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
-
- 50
- Posty: 71
- Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
- Krótko o sobie: :)
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Pytanie o melase
Rozumiem, że pierwsze wiaderko też uzupełnisz do 45 l?kamilasta pisze:Ja robię dwa nastawy z wiaderka melasy.
1. Połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, drożdże coobra rum. Po fermentacji destyluje jeden raz i zostawiam.
2. Druga połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, dunder z pierwszego nastawu, uzupełniam wodą do około 45 litrów, drożdże coobra rum. Przepuszczam raz.
Ile dundru dodajesz do 2. nastawu?
Ostatnio zmieniony czwartek, 20 kwie 2023, 16:24 przez arfi, łącznie zmieniany 1 raz.
- kamilasta
- 300
- Posty: 302
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podziękowanie: 51 razy
Re: Pytanie o melase
Tak. Oba nastawy robię na 45 l. Mam 50 litrowy zbiornik, więc robię płynu na jeden wsad.
Do drugiego nastawu daję około 30 litrów dundru i dopełniam wodą. Może trochę za dużo, ale za to mam "kumulację" aromatu.
Do drugiego nastawu daję około 30 litrów dundru i dopełniam wodą. Może trochę za dużo, ale za to mam "kumulację" aromatu.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
-
- 50
- Posty: 71
- Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
- Krótko o sobie: :)
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Pytanie o melase
Zrobiłem pierwszy nastaw na rum: w dobrze podgrzanej wodzie rozmieszałem 5 l melasy (ok. 7 kg). By dojść do 23 BLG musiałem dodać 2 kg cukru trzcinowego. Uzupełniłem do 25 l wodą o po wystudzeniu dodałem uwodnione drożdże (bayanus g995). Ruszyły po ok. dwóch dobach.
Zbiornik mam bez płaszcza, KEG 30 l z dwiema grzałkami: 2 i 1,5 kW. Czy duże jest prawdopodobieństwo ich przypalenia? Mogę grzać normalnie czy tylko jedną, która jest z regulacją mocy? Jeśli tak, to jaką mocą?
Zbiornik mam bez płaszcza, KEG 30 l z dwiema grzałkami: 2 i 1,5 kW. Czy duże jest prawdopodobieństwo ich przypalenia? Mogę grzać normalnie czy tylko jedną, która jest z regulacją mocy? Jeśli tak, to jaką mocą?
- Góral bagienny
- 2500
- Posty: 2600
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowanie: 490 razy
Re: Pytanie o melase
Jeżeli chcesz grzać mocą 3.5kw to mieszadło w kociołku i mieszaj do 75 stopni w kegu.
Wtedy nic się nie przypali
Wtedy nic się nie przypali

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 
