Pytanie o melase
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 85
- Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
- Krótko o sobie: :)
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Pytanie o melase
Mając wśród przyjaciół dwóch może miłośników rumu (i ja), zamówiłem właśnie pierwsze 25 kg melasy z linku powyżej. Czekam na przesyłkę. Czytam wątki związane z rumem od kilku dni. I nadal nic nie wiem. Doradźcie proszę najlepszą Waszym zdaniem recepturę: na czystej melasie czy dosładzane cukrem trzcinowym (tego trochę też mam).
-
- Posty: 1089
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 278 razy
- Otrzymał podziękowanie: 191 razy
Re: Pytanie o melase
Sam sobie odpowiedziałeś. Czysta melasa i nic więcej. Poczytaj o metodzie dundrowej czyli o nastawianiu kolejnego nastawy na dundrze po wcześniejszym gotowaniu. U mnie dało to najlepsze efekty. https://alkohole-domowe.com/forum/rum-p ... t9773.html
Ostatnio zmieniony środa, 19 kwie 2023, 18:50 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Re: Pytanie o melase
Chyba dużo zależy od melasy. Glinojecka miała b. mocne aromaty i nawet dunder z glukozą dawał niezły rum. Sama melasa była trudno fermentowalna, to dodawałem trzcinowego cukru. Trzeba wysysać aromaty do końca
Teraz nawet śliwowicę II gatunku robię z aromatycznego wywaru i dolanego dobrego spirytusu I jest porównywalna z Paschalną z polmosu Bielsko Biała.
Teraz nawet śliwowicę II gatunku robię z aromatycznego wywaru i dolanego dobrego spirytusu I jest porównywalna z Paschalną z polmosu Bielsko Biała.
Ostatnio zmieniony środa, 19 kwie 2023, 20:21 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 243
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: RE: Re: Pytanie o melase
Wystukane z Tapatalka
Czy możesz coś więcej o tym napisać?Przy destylacji śliwowicy I gat. ciągniesz do zera, czy po sercu dolewasz spiryt?wawaldek11 pisze: Teraz nawet śliwowicę II gatunku robię z aromatycznego wywaru i dolanego dobrego spirytusu I jest porównywalna z Paschalną z polmosu Bielsko Biała.
Wystukane z Tapatalka
-
- Posty: 485
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 59 razy
- Otrzymał podziękowanie: 81 razy
Re: Pytanie o melase
Ja robię dwa nastawy z wiaderka melasy.
1. Połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, drożdże coobra rum. Po fermentacji destyluje jeden raz i zostawiam.
2. Druga połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, dunder z pierwszego nastawu, uzupełniam wodą do około 45 litrów, drożdże coobra rum. Przepuszczam raz.
Potem łączę obie surówki i puszczam drugi raz na gotowo.
Wychodzi bardzo aromatyczny trunek, ale wymaga czasu, żeby dojrzeć. Ja lubię rum "spiced", słodkawy i z dużą ilością przypraw, więc skracam leżakowanie. No, ale to już moje osobiste preferencje.
Natomiast na dundrze z drugiego nastawu zatarlam QQ. Wyszło coś naprawdę fajnego. Z tym, że ten trunek już dałam do leżakowania z kostkami dębowymi mocno palonymi i bez żadnych przypraw. Coś czuję, że będzie hit
1. Połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, drożdże coobra rum. Po fermentacji destyluje jeden raz i zostawiam.
2. Druga połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, dunder z pierwszego nastawu, uzupełniam wodą do około 45 litrów, drożdże coobra rum. Przepuszczam raz.
Potem łączę obie surówki i puszczam drugi raz na gotowo.
Wychodzi bardzo aromatyczny trunek, ale wymaga czasu, żeby dojrzeć. Ja lubię rum "spiced", słodkawy i z dużą ilością przypraw, więc skracam leżakowanie. No, ale to już moje osobiste preferencje.
Natomiast na dundrze z drugiego nastawu zatarlam QQ. Wyszło coś naprawdę fajnego. Z tym, że ten trunek już dałam do leżakowania z kostkami dębowymi mocno palonymi i bez żadnych przypraw. Coś czuję, że będzie hit
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Re: RE: Re: Pytanie o melase
Przy pierwszej praktycznie do zera. Po przestudzeniu wlewam na 35-40 l wywaru ok. 3,5 l spirytusu 96%. Wlałem kiedyś 5l, ale rzadziak wyszedł. Końcówka leci już niefajna - kompot i powidła.Carl pisze:Czy możesz coś więcej o tym napisać?Przy destylacji śliwowicy I gat. ciągniesz do zera, czy po sercu dolewasz spiryt?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 485
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 59 razy
- Otrzymał podziękowanie: 81 razy
Re: Pytanie o melase
Przepraszam, wyraziłam się mało precyzyjnie.
Wiaderko melasy - 22,5 kg
Jak kupowałam coś takiego (na Allegro była promka), ale wiem, że wskazany przez Ciebie sprzedawca ma dobre opinie.
Wiaderko melasy - 22,5 kg
Jak kupowałam coś takiego (na Allegro była promka), ale wiem, że wskazany przez Ciebie sprzedawca ma dobre opinie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
-
- Posty: 85
- Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
- Krótko o sobie: :)
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Pytanie o melase
Ile dundru dodajesz do 2. nastawu?
Rozumiem, że pierwsze wiaderko też uzupełnisz do 45 l?kamilasta pisze:Ja robię dwa nastawy z wiaderka melasy.
1. Połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, drożdże coobra rum. Po fermentacji destyluje jeden raz i zostawiam.
2. Druga połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, dunder z pierwszego nastawu, uzupełniam wodą do około 45 litrów, drożdże coobra rum. Przepuszczam raz.
Ile dundru dodajesz do 2. nastawu?
Ostatnio zmieniony czwartek, 20 kwie 2023, 16:24 przez arfi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 485
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 59 razy
- Otrzymał podziękowanie: 81 razy
-
- Posty: 85
- Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
- Krótko o sobie: :)
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Pytanie o melase
Zrobiłem pierwszy nastaw na rum: w dobrze podgrzanej wodzie rozmieszałem 5 l melasy (ok. 7 kg). By dojść do 23 BLG musiałem dodać 2 kg cukru trzcinowego. Uzupełniłem do 25 l wodą o po wystudzeniu dodałem uwodnione drożdże (bayanus g995). Ruszyły po ok. dwóch dobach.
Zbiornik mam bez płaszcza, KEG 30 l z dwiema grzałkami: 2 i 1,5 kW. Czy duże jest prawdopodobieństwo ich przypalenia? Mogę grzać normalnie czy tylko jedną, która jest z regulacją mocy? Jeśli tak, to jaką mocą?
Zbiornik mam bez płaszcza, KEG 30 l z dwiema grzałkami: 2 i 1,5 kW. Czy duże jest prawdopodobieństwo ich przypalenia? Mogę grzać normalnie czy tylko jedną, która jest z regulacją mocy? Jeśli tak, to jaką mocą?
-
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
-
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
-
- Posty: 213
- Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Pytanie o melase
Rozgrzewałem na 4 kW bez płaszcza. O ile w destylacie nie czuć spalenizny, to grzałki musiałem dokładnie czyścić, bo zostały pooblepianie czarnym czymś. To coś relatywnie łatwo schodziło, także wystarczyło nawet silnym strumieniem wody przepłukać + delikatne mechaniczne wzruszenie i było ok.
-
- Posty: 1201
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 179 razy
- Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: Pytanie o melase
Na rum choć destylowałem na półkach, gotowałem tylko w kotle bez płaszcza.
Żadne. Nastaw z melasy i cukru daje się łatwo klarować, choć tego nie widać. Po zakończeniu fermentacji jakiś środek klarujący i robić dokładnie jak z nastawem z cukru. Ściągać wężykiem do kotła, na dnie zostanie osad z drożdżowej padliny.arfi pisze:Czy duże jest prawdopodobieństwo ich przypalenia?
Na rum choć destylowałem na półkach, gotowałem tylko w kotle bez płaszcza.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 85
- Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
- Krótko o sobie: :)
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Pytanie o melase
Po równo dwóch tygodniach nastaw skończył pracę. Przelałem do naczynia ze spustem na dole by ułatwić sobie zlanie znad osadu. Mam wrażenie, że ładnie się sklaruje - już było trochę osadu. Nie mogę się doczekać pierwszego puszczenia na rurę
PS Bardzo fajny zapach ma ten nastaw, a w smaku wyczuwam jakby nutę podpiwka (a może mi się wydaje - kiedy go ostatni raz piłem ??) albo kwasu chlebowego.
PS Bardzo fajny zapach ma ten nastaw, a w smaku wyczuwam jakby nutę podpiwka (a może mi się wydaje - kiedy go ostatni raz piłem ??) albo kwasu chlebowego.
-
- Posty: 85
- Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
- Krótko o sobie: :)
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Pytanie o melase
Wczoraj zrobiłem odpęd. Zaskakuje wydajność: prawie 6 l surówki ponad 50%. Nawet fajnie pachnie, znam takich co już by to pili
Dunder po wystudzeniu ok 10 BLG - rozpuściłem w nim 5 l melasy na kolejny nastaw - BLG ~23. Chyba nie ma potrzeby dodawać cukru?
Edit: grzałem pełną mocą, do 70° lekko jedynie mieszając przez wlew. Na grzałkach nie ma osadu
Dunder po wystudzeniu ok 10 BLG - rozpuściłem w nim 5 l melasy na kolejny nastaw - BLG ~23. Chyba nie ma potrzeby dodawać cukru?
Edit: grzałem pełną mocą, do 70° lekko jedynie mieszając przez wlew. Na grzałkach nie ma osadu
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 maja 2023, 19:05 przez arfi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2429
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 217 razy
Re: Pytanie o melase
Drożdże przerobią, ale dłużej.
Rozdzielając na 2, będą miały lżej pracować. Możesz też dodać wody .
Używałem kiedyś 80%/100% dundru, ale doczytałem, że na Jamajce stanowi on 40%. I celują w nastaw w okolicy 15BLG. I zmieniłem trochę podejście. Nastaw im dalej, to BLG już nie rośnie tak szybko w wywarze. Choć nie mówię, że całkowicie odszedłem od wykorzystywania całego dundru.
Wywaru nie używa dużo destylarni, większość zdecydowana, go poprostu utylizuje w kontrolowanych warunkach.
K.
Rozdzielając na 2, będą miały lżej pracować. Możesz też dodać wody .
Używałem kiedyś 80%/100% dundru, ale doczytałem, że na Jamajce stanowi on 40%. I celują w nastaw w okolicy 15BLG. I zmieniłem trochę podejście. Nastaw im dalej, to BLG już nie rośnie tak szybko w wywarze. Choć nie mówię, że całkowicie odszedłem od wykorzystywania całego dundru.
Wywaru nie używa dużo destylarni, większość zdecydowana, go poprostu utylizuje w kontrolowanych warunkach.
K.
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 maja 2023, 03:51 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy