Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
450
Posty: 472
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
psotamt

Postautor: psotamt » niedziela, 19 mar 2017, 21:04

Witam zacne gremium. Jestem po długiej lekturze forum a niebawem pierwsze psocenie.
Napakowany teorią, wyposażony w nienajgorszy sprzęt mam zamiar zacząć przygodę ;)
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Optoelektron
300
Posty: 347
Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: Optoelektron » niedziela, 19 mar 2017, 21:40

Powodzenia przy pierwszym razie - niesamowite doświadczenie :odlot:.
Pozdrawiam.
Maciej


gadaka
300
Posty: 345
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: gadaka » niedziela, 19 mar 2017, 22:00

Witamy na forum:)
W wolnej chwili możesz napisać coś więcej o posiadanym sprzęcie albo wrzucić fotki:)


Zbynek80
750
Posty: 766
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: Zbynek80 » niedziela, 19 mar 2017, 22:17

Witaj :pije:

Awatar użytkownika

Doody
1700
Posty: 1732
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: Doody » poniedziałek, 20 mar 2017, 07:24

Witaj i powodzenia ;)
Pozdrawiam
Darek


dibi
100
Posty: 102
Rejestracja: środa, 17 sie 2016, 17:32
Krótko o sobie: Zawsze w ruchu
Ulubiony Alkohol: Koniak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Ślōnsk
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: dibi » poniedziałek, 20 mar 2017, 10:46

Cześć, życzę dobrej zabawy!
Pozdrawiam,
~~~~~ dibi ~~~~~

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
450
Posty: 472
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: psotamt » poniedziałek, 20 mar 2017, 19:58

Dziękuję za miłe powitanie.
Sprzęt nie jest wyszukany, ale raczej nudny ;) Nie wiem jak z linkowaniem do sklepów (czasem można dostać zrypę za linki), ale zaryzykuję:
http://stalowkasklep.pl/kolumna-aabrate ... p-754.html
Gotowiec, bez fantazjowania. Na początek same cukrówki: 40 l wody, 12 kg cukru i turbo pure od malinowego. Teraz towar osiada po 12 dniach ciężkiej roboty. Będzie na dwa wsady po 42 - 45 litrów, zależy jak się wyklaruje.
Cel to nie mniej niż 96 voltów dobrego towaru. Potem tylko czysta, nalewki i... limoncello które w moim gronie ogromna liczba osób uwielbia niezależnie od płci i wieku. Chcę by było dobre, smaczne, nawet ewentualnym kosztem ilości produktu. Gdzieś od roku korzystam z dobrego źródła i nie mogę wyjść z podziwu jak to jest dobre :D Choćby nie wiem co z tego robił, to "sklepowa" wydaje się być gorsza od Bałtyku z czasów dawno minionych.
Mam jeszcze 2 tygodnie czasu, o ile nie ściągnę ze 25 litrów i nie spróbuję wcześniej. Na razie czytam, czytam, czytam i jestem optymistycznie nastawiony.
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire

Awatar użytkownika

Doody
1700
Posty: 1732
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: Doody » poniedziałek, 20 mar 2017, 22:01

Sprzęt bardzo dobry, szkoda że keg 30l a nie 50 (będziesz za kilka miesięcy żałował ;) ) Poza tym rewelka. Można na tym sprzęcie robić wszystko od spirytu przez owocówki do zbożówek włącznie :) Powodzenia!
Pozdrawiam
Darek


gadaka
300
Posty: 345
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: gadaka » poniedziałek, 20 mar 2017, 22:39

Sprzęt super, producent polecany a linki możesz wstawiać bez obaw:)
Dzięki za przypomnienie o limoncello - podzielisz się przepisem?

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
450
Posty: 472
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: psotamt » wtorek, 21 mar 2017, 18:54

Doody pisze:szkoda że keg 30l a nie 50

Ten już jest z baniakiem 50 l :D
gadaka pisze:Dzięki za przypomnienie o limoncello - podzielisz się przepisem?

No jakżeby nie ;)
Składniki:
- 2l spirytusu
- 3 i 1/2 szkl. cukru
- 4 szkl. wody
- 28 cytryn, jak mniej dorodne to 30 - 32
Cukier rozpuścić w wodzie delikatnie podgrzewając. Wystudzić.
Cytryny polać porządnie wrzątkiem, potem umyć pod ciepłą wodą. Odkroić "dupki", przekroić na pół, trochę wycisnąć do naczynia z cukrem a połówki również tam umieścić. Następnie wlać spirytus.
Po 36 godzinach cytryny wyjąć, wycisnąć sok. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przecedzić zgrubnie i odstawić min. na 5 dni. Potem przefiltrować i zlać do butelek. W zależności od potrzeb, zapasów, silnej woli można produkt ruszyć już następnego dnia (taki urok nalewek z cytrusów), a najlepiej po paru miesiącach.
Może są bardziej wyrafinowane przepisy, ale ja znam ten. Limoncello jest w pięknej barwie (zasługa tych 36 godzin moczenia cytrynowej skórki), smakuje wybornie (może dobrego nie piłem :D ), a woltaż ~ 45% swoje robi skutecznie.
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5388
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: radius » wtorek, 21 mar 2017, 19:50

Zrób klasyczne limoncello - post66721.html#p66721
a nigdy nie wrócisz do macerowania całych cytryn :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
450
Posty: 472
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: psotamt » piątek, 24 mar 2017, 21:13

radius pisze:a nigdy nie wrócisz do macerowania całych cytryn :D

Niewykluczone, że kiedyś tak zrobię.
Dziś zbieram siły do jutrzejszego gotowania. 45 l nastawu w kegu, wszystko podłączone, tylko wetknąć wtyczki i odkręcić wodę.
Akcesoria typu menzurki, sprzęt pomiarowy i naczynia przygotowane. Nadzieje ogromne, stres jeszcze większy :odlot:
Nastaw zapoczątkowany 22 lutego, sklarowany samoczynnie w chłodnym garażu: wody 40 l, cukru 12 kg i paczka drożdży Classic Alcoteca.
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire

Awatar użytkownika

Doody
1700
Posty: 1732
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: Doody » piątek, 24 mar 2017, 21:32

Nie ma się co stresować. To jak z pierwszym seksem, pójdzie zanik się obejrzysz :hahaha: :hahaha:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
450
Posty: 472
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: psotamt » sobota, 25 mar 2017, 19:53

Ziuuuuuuuuuuuu, poszło, pierwsze koty za płoty. Trwało zdecydowanie dłużej niż pierwszy sex, a radochy sporo.
Grzanie, zalanie i stabilizacja książkowo. Termometr zaniża prawie 3 *C i pokazywał 76,48 *C, ale proces był stabilny. Urobek 6,8 serca i 300 ml pogonu. Należy jednak wziąć poprawkę na wsad, bo było dołożone ~ 300 ml pogonu od mojego kolegi. Nie chwalę się, ale jestem zadowolony.
Miałem całkowitą kontrolę nad temperaturą stabilizacji. Odbiór był 18 ml, potem 15, potem 12 i na końcu nawet <10 ml/min.
Przedgon odebrałem w ilości 150 ml, przepłukałem odbiór boczny, ograniczyłem przedgon do max 1 kropli na 4-5 sekund przy równoczesnym odbiorze serca. Przedgonu uzbierało się w sumie ~ 250 ml. Czas zabiegu 10 godzin + płukanie i mycie sprzętu.
A produkt końcowy? Votaż prawie 97 w 20 *C i subtelny zapach. Barwa krystaliczna i smak delikatnie słodki.
Cóż, zełgałbym mocno, gdybym nie stwierdził, że nie jestem zadowolony. W następny weekend kolejne 45 litrów, a w następnej beczce drożdże namiętnie żrą cukier od wczoraj w ilości 12 kog :D
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire

Awatar użytkownika

Doody
1700
Posty: 1732
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: Doody » niedziela, 26 mar 2017, 00:22

Przerób to drugie 45l, potem połącz serca, rozcieńcz do 25-30% i puść jeszcze raz z pełnym reżimem rektyfikacyjnym (podziałem na frakcje itd) zobaczysz jaki uzyskasz wtedy produkt ;)
Albo jeszcze lepiej spróbuj metody 2,5. Opis znajdziesz na pewno na tym forum.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
450
Posty: 472
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: psotamt » niedziela, 26 mar 2017, 11:46

Na koniec mojego pierwszego tematu prezentacja sprzętu i wskazań sterownika w czasie procesu.
Na chłodnicy dodatkowe termometry, na początku niezbyt przydatne, bo za rzadko odświeżają wskazania, ale potem nie trzeba wspinać się na palce by widzieć co dzieje się w chłodnicy. Po psoceniu dołożyłem jeszcze jeden na króćcu odpływowym wody z chłodnicy i mam zamiar jeszcze powiesić kilka na każdym z możliwych miejsc kolumny, by lepiej zrozumieć proces rektyfikacji. Potem je zdejmę, zostaną tylko te na chłodnicy. Wolę wiedzieć, by potem podchodzić do psocenia wyluzowany.
Gorące podziękowania za wiedzę zawartą na forum. Już pomogła, a na pewno pomoże jeszcze.
Wasze zdrowie psotnisie :piwo:
Sprzęt.jpg

Dodatkowe termometry.jpg

Stabilizacja.jpg

Początek odbioru.jpg

Koniec serca.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire

Awatar użytkownika

Kula
1050
Posty: 1082
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: Kula » sobota, 8 kwie 2017, 07:28

Osobiście spróbował bym o 2-3% odrobinę wyższą moc. Jak będzie w kolumnie stabilnie to jeszcze ze 2-3%. Wtedy zapewne trzoszkę szybciej będziesz mógł odbierać.
Pozdrawiam

Kula

gg: 2349331
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
450
Posty: 472
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: psotamt » sobota, 8 kwie 2017, 09:53

Moc zwiększam dopiero gdy odbiór spada < 12 ml/min i podciągam najpierw do 82% i finalnie do 83%. Normalnie leci 18-19 ml/min i nie próbowałem więcej, co nie znaczy że tak ma być zawsze ;)
Dzięki za radę.
Ostatnio zmieniony sobota, 8 kwie 2017, 10:05 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj postów poprzednika.
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
450
Posty: 472
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: psotamt » wtorek, 22 sie 2017, 16:17

Jakiś czas temu wysłałem trochę psoty do laboratorium na chromatograf. Wyniki właśnie dojechały i mam wrażenie, że badana była tylko ilość dwóch alkoholi: etanolu i metanolu. Następnym razem wyślę psotę z glukozy i napiszę czego powinni szukać w chmurce z tego wyrobu, bo wydaje mi się, że brak w wynikach zanieczyszczeń, których nie szukano. Wyniki poniżej. To zwykła cukrówka po metodzie 2,5.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire

Awatar użytkownika

Kula
1050
Posty: 1082
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: Kula » wtorek, 22 sie 2017, 16:26

Ostatnie zdanie rewelacyjne:
"Dodatkowe badanie alkoholomierzem wykazało zawartość alkoholu na poziomie 98%"
Niezłe laboratorium. Lepiej im nic nie wysyłaj do badania.
Pozdrawiam

Kula

gg: 2349331
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory


Wróć do „Przywitaj Się!”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość