Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4460
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: lesgo58 » wtorek, 22 sie 2017, 16:45

psotamt pisze: Wyniki poniżej. To zwykła cukrówka po metodzie 2,5.

Stwierdzili metanol. Po metodzie 2,5.?
Po metodzie 2,5 nie powinno być śladu metanolu. To albo laboratorium do dupy (vide - 98% po badaniu mocy), albo Ty schrzaniłeś proces.
P.S. Szkoda pieniędzy na badania. Gwarantuję, że jeśli proces jest przeprowadzony zgodnie ze sztuką to alkohol jest bardzo dobrej próby.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5323
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: Zygmunt » wtorek, 22 sie 2017, 16:50

Mało wzorców, na co dzień widocznie nie badają alkoholu. Metoda 2,5 cudownie całego metanolu nie pozbawi, chromatograf wykrywa nawet najmniejszą ilość, więc ślad metanolu jak najbardziej może zostać.

Zapytaj dlaczego nie wyznaczyli stężenia alkoholu etylowego w oparciu o krzywą kalibracyjną tylko bawią się w spławiki?

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
600
Posty: 641
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: psotamt » wtorek, 22 sie 2017, 17:26

Alkoholomierz to na pewno mieli do d**y, albo taki był "operator" :mrgreen: U mnie żaden nie wskazał >97%.
Zamieszczając wykresy chodziło mi bardziej o ich interpretację, bo o tym nie mam pojęcia.

edit
To laboratorium nie bada alkoholi, służy innym celom. Co można zbadać na chromatografie bez wzorców?
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire

Awatar użytkownika

robert4you
550
Posty: 551
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: robert4you » wtorek, 22 sie 2017, 22:30

Bez wzorców to chyba niewiele. Ale to takie moje dywagacje. Specjalistą to nie jestem.

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka
Piję bo nie muszę!

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
600
Posty: 641
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: psotamt » niedziela, 25 mar 2018, 07:32

Dziś moja okrągła, pierwsza rocznica puszczenia na rurki pierwszego nastawu cukrowego. No, patrząc z perspektywy czasu, to najlepszy on nie był, choć dał dużo radości :D Potem było już tylko lepiej, na szczęście. Przerobiony cukier metodą 2,5 był już dobrym surowcem, a odkrycie spirytusu z glukozy pozwoliło mi zrobić nalewki o rewelacyjnym smaku. Kolejnym etapem po kolumnie zasypowej stała się kolumna półkowa w komplecie ze zbiornikiem w płaszczu olejowym. Jak do tej pory na półkach przerobiłem tylko zboża; żyto, jęczmień, qqrydzę i pszenżyto, nie licząc pewnego epizodu ze spirytusem glukozowym z dodatkiem soku ze śliwki węgierki. Ze zbożami jeszcze nie skończyłem, bo na razie mam tylko destylat z jęczmienia w którym moczą się wiórki dębowe trzech rodzajów i na gotowo zrobioną wódkę żytnią. Reszta odpędu z pozostałych zbóż czeka bym przerobił ją na spirytus w Aabratku. Wódki zbożowe do starzenia muszą poczekać do kolejnej zimy.
Przyszłościowo mam zamiar robić alkohol do nalewek tylko z glukozy, o cukrze zapominam, zaś wszelkie wódki będą ze zbóż i owoców. Mając kolumnę półkową i kociołek z płaszczem mogę zrobić prawie wszystko, a wspomagając się kolumną zasypową z owego wszystkiego mogę mieć jeszcze różne rodzaje spirytusu.
Podsumowując stwierdzam, że udało mi się zrobić małe co nieco. Nie mając wcześniej żadnych doświadczeń w robieniu własnych trunków, prawie całą wiedzę znalazłem na tym zacnym forum, za co jestem niezmiernie wdzięczny jego uczestnikom. Dzięki Waszej wiedzy i doświadczeniu zrobienie dobrego alkoholu stało się bardzo proste.
Alkohole.JPG
Nie licząc nalewek, na razie dysponuję takimi trunkami. Wkrótce dojdą jeszcze trzy rodzaje wódki czystej ze zbóż. Przede mną lato i jesień, asortyment rozszerzy się o coś z owoców.
Dziękuję za pomoc i możliwość czerpania wiedzy z jakże ważnej dziedziny życia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire

Awatar użytkownika

Doody
1950
Posty: 1968
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: Doody » niedziela, 25 mar 2018, 17:42

No to gratulacje jubilacie ;)
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 17:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: gaviscon » niedziela, 25 mar 2018, 22:25

Witaj. Cóż za "wejście" :D Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
600
Posty: 641
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: psotamt » sobota, 23 mar 2019, 14:57

No i kolejny autolans... Ale to mój wątek i mogę w nim pisać co chcę :mrgreen:

Jęczmienna.jpg

Właśnie mija mi druga rocznica zabawy z własnymi alkoholami i na ten czas przygotowałem dokładnie rok temu jęczmienną wódkę robioną na kolumnie półkowej. Zacier z jęczmienia dwukrotnie przegoniony, wybrane to co najlepsze i najbardziej aromatyczne, następnie zadębione wiórkami. Dąb amerykański i francuski w różnym stopniu opiekania, w każdym gąsiorku inne wiórki, rozcieńczone do 45 %. Pić się wtedy nie dało, ani smak, ani zapach nie zachęcały do konsumpcji. Dziś otworzyłem i spróbowałem :o :o :o
To co wiórki i czas zrobiły z alkoholem jest niewiarygodne!!! Robiąc ten trunek nie wierzyłem w powodzenie, stąd też moje dzisiejsze ochy i achy. Jest nad czym. Wiem, są tu koledzy których to nie zaskakuje, ale ja jestem... no, zachwycony :D
Wnioski? Jeden: jesienią kolejny jęczmień zacierany będzie :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire

Awatar użytkownika

JanOkowita
1800
Posty: 1824
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: psotamt

Postautor: JanOkowita » sobota, 23 mar 2019, 16:28

Gratulacje! :klaszcze: Najlepsza metoda to chowanie butelek w różnych dziwnych miejscach tak, aby zapomnieć. Gdy się je odkrywa po kilku latach to uśmiech nie schodzi z gęby :D
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


Wróć do „Przywitaj Się!”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość