...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
Marsaw30
100
Posty: 140
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: Marsaw30 » czwartek, 31 sty 2019, 20:38

Czytając i szukając na forum przpisów na nastawy zauważyłem ,że są albo wplątane w jakiś inny temat lub jest ich bardxo mało i sa porozrzucane. Miłoby było mieć tutaj w jednym miejscu przepisyna nastawy owocowe tylko z samych owoców,bez wielkich dodatków cukru itd. Piszcie prosze przepisy na rożne nastawy owocowe i co ewentualnie potem z nimi robicie żeby nadać im jeszcze dodatkowego smaczku i zapachu.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Doody
1850
Posty: 1877
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: Doody » czwartek, 31 sty 2019, 20:44

Na ten temat na forum napisano już wiele. Po pierwsze nastawy ortodoksy, czyli zero cukru, zero wody. Nadają się do śliwek, winogrona, do owoców, które łatwo puszczają sok. Oczywiście jak dysponuje się sokiem tłoczonym np. z jabłek czy gruszek to też można nie dodawać cukru ani wody, a wręcz jest to wskazane. Dopuszczalnym dodatkiem do nastawów owocowych jest dodatek cukru lub lepiej glukozy w ilości 1 kg na 10 kg owoców. Podnosi się zdecydowanie wydajność a jakość jeszcze jest względnie dobra.
Pozdrawiam
Darek


Autor tematu
Marsaw30
100
Posty: 140
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: Marsaw30 » czwartek, 31 sty 2019, 22:40

No właśnie chodzi mi o przepisy gdzie jakość nie jest względnie dobra bo ktoś usilnie chce podnieść ilość urobku tylko o nastawy w których jest minimalne wykorzystanie cukru. Chciałbym w jednym miejscu mieć przepisy na nastawy klasy premium. Te średniaki wogóle mnie nie interesują i nie wiem po co je wogóle robić ale to już jest moje prywatne zdanie. Mam nadzieję ,że uzbiera się tu troche propozycji na nastawy od ludzi którzy cenią sobie jakość.


wawaldek11
2000
Posty: 2136
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 31 sty 2019, 23:00

Nie wiem czego się spodziewasz, bo przepis jest jeden uniwersalny: rozdrobnić owoce i dodać drożdże. Po przefermentowaniu gotować w płaszczu. To nie nalewki, że można różnie robić.
Pozdrawiam,
Waldek


rozrywek
1250
Posty: 1278
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: rozrywek » czwartek, 31 sty 2019, 23:01

Doskonały pomysł, doskonały temat, i jak najbardziej nad wyraz wyrażone przesłanie, bardzo jasne. :respect:

Popieram w całej okazałości, mam nadzieję że się temat nie zaśmieci dywagacjami, a jedynie konkretnymi przepisami. :klaszcze:

Podaję pierwszy przepis na zachętę, w wersji uproszczonej:

Owoce, drożdże winne, balon, rurka fermentacyjna....................i już.

edit. W trakcie pisania posta wskoczył wyżej post Waldka, ale o tym samym mowa.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czwartek, 31 sty 2019, 23:03 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Autor tematu
Marsaw30
100
Posty: 140
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: Marsaw30 » czwartek, 31 sty 2019, 23:13

Chodzi o to ,żeby napisać co potem można zrobić z destylatem np. Dodać laskę cynamonu do jabłkowego itd. Każdy robi inaczej a ja chciałbym mieć mieksce gdzie nikt o cukrze nie wspomina bo mnie mdli.


wawaldek11
2000
Posty: 2136
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 31 sty 2019, 23:26

Dobre destylaty spożywa się bez udziwnień, laskę można zaprosić na jednego ;) . Muszą odpocząć, nabrać harmonii, najlepiej w beczce. Ale o tym już wiele napisano i nie wiem czy komuś będzie się chciało pisać dla Ciebie jeszcze raz.
Narób destylatów i poeksperymentujesz. To wielka frajda :ok: A sztywne, gotowe przepisy w tej materii to dla pędzących inaczej :hahaha:
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
Marsaw30
100
Posty: 140
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: Marsaw30 » piątek, 1 lut 2019, 02:12

Może i racja, trzeba nauczyć sie cierpliwości.


Autor tematu
Marsaw30
100
Posty: 140
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: Marsaw30 » piątek, 1 lut 2019, 03:36

Destylat owocowy rozrabiacie i potem do butelek na odpoczynek dajecie czy przy np 70% ?

Online
Awatar użytkownika

.Gacek
850
Posty: 875
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: .Gacek » piątek, 1 lut 2019, 06:59

70% to dla mnie trochę dużo, to co staram się odłożyć (choć nie zawsze mi się udaje) jest w przedziale 50-55%. Niestety zawsze dodaję choć trochę tego czegoś co Ciebie mdli...
Pozdrawiam Gacek.


henik
100
Posty: 105
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: henik » piątek, 1 lut 2019, 11:21

Ja, destylaty owocowe jak i inne rozrabiam do 40% i do słoja. Staram się zostawić przynajmniej 1/5 wolnej przestrzeni, odstawiam. Od czasu do czasu odkręcam, jak szkło jest zaparowane wycieram do sucha i odstawka. Oczywiście szybkość dojrzewania zależy od jakości destylatu, a degustacja podczas dojrzewania jest wskazana :ok:
Ostatnio zmieniony piątek, 1 lut 2019, 11:23 przez henik, łącznie zmieniany 1 raz.


wawaldek11
2000
Posty: 2136
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: wawaldek11 » piątek, 1 lut 2019, 13:52

Marsaw30 pisze:Destylat owocowy rozrabiacie i potem do butelek na odpoczynek dajecie czy przy np 70% ?

Ja rozrabiam do ilu mogę ( nie mniej niż 35%) bez opalizacji - czasem przy 50 pojawia się opal ;)
Najwygodniej dla mnie trzymać w słojach 4,2l zajmują stosunkowo niewiele miejsca. I obróbka jest łatwiejsza np. napowietrzanie pompką akwariową i kamykiem, dodawanie czipsów, szczapek czy kostek dębowych lub owocowych. Ma to też inną zaletę - prawie zawsze po dodatkach na dnie butelki pojawi się osad, a z dużego słoja ściągam z góry i git!.
A najlepsze są beczki dębowe po winie, potem rurobeczki.

henik pisze:Od czasu do czasu odkręcam, jak szkło jest zaparowane wycieram do sucha i odstawka.

W jakim celu ta czynność?
Ostatnio zmieniony piątek, 1 lut 2019, 13:54 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek


henik
100
Posty: 105
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: henik » piątek, 1 lut 2019, 14:32

To co odparuje nie jest smaczne. Zdaje się zasada oddychania beczki.


Autor tematu
Marsaw30
100
Posty: 140
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: Marsaw30 » piątek, 1 lut 2019, 14:48

Aha spoko,dzieki. No w sumie racja 70% to dużo i w sumie bez sensu bo to nie whisky że bedzie leżało z czipsami. Czyli rozrabiać do tego procentu w jakim chce się potem spożywać. Nie mogę się doczekać pierwszego wyniku,whisky żytnia odpoczywa z płateczkami, jack daniels też, burbon już prawie gotowy na kociołek to czas teraz na jakieś owocóweczki;) Ile mniej więcej klaruje się nastaw metodą naturalną? Bo na whisky schodzi mi 7 dni. Chemii nie używam do tego, dla mnie to barbarzyństwo tego co zadziało sie naturalnie.


wawaldek11
2000
Posty: 2136
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: wawaldek11 » piątek, 1 lut 2019, 14:51

Jeszcze podpowiedź: rozcieńczaj na małej próbce, bo jak zrobi się mętne, to jeszcze będziesz miał mocny destylat.
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
Marsaw30
100
Posty: 140
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: Marsaw30 » piątek, 1 lut 2019, 14:55

Jak to na małej próbce?

Awatar użytkownika

orzeszek87
100
Posty: 143
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 05:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: orzeszek87 » piątek, 1 lut 2019, 16:26

Rozcieńcz sobie 50 ml do założonej mocy i zobacz czy nie zmętnieje.


wawaldek11
2000
Posty: 2136
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: wawaldek11 » piątek, 1 lut 2019, 16:30

Jeśli masz 5 l destylatu, to małą próbką będzie 0,5l. Na takiej ilości zrób rozcieńczenie. Zobaczysz czy jest ok. I wtedy zrobisz całość.
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
Marsaw30
100
Posty: 140
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: Marsaw30 » piątek, 1 lut 2019, 19:12

A spoko, dzieki. Co oznacza zmętnienie? Wszystko co narazie zatarłem i przedystylowałem jeszcze leżakuje nierozrobione więc nie wiwm. Dobrze że powiedzieliście to z whisky tak samo zrobię.

Online
Awatar użytkownika

.Gacek
850
Posty: 875
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców

Postautor: .Gacek » piątek, 1 lut 2019, 19:22

Jeżeli po rozcieńczeniu destylatu zrobi Ci się mleczny roztwór to znaczy, że zmętniał. Destylat po rozcieńczeniu musi być klarowny jak woda, przezroczysty. Używaj wody nisko zmineralizowanej lub kranówy przegotowanej i przepuszczonej przez filtr dafi lub brita.
Pozdrawiam Gacek.


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości