Przepisy na nastawy tylko z owoców
-
Autor tematu - Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Czytając i szukając na forum przpisów na nastawy zauważyłem ,że są albo wplątane w jakiś inny temat lub jest ich bardxo mało i sa porozrzucane. Miłoby było mieć tutaj w jednym miejscu przepisyna nastawy owocowe tylko z samych owoców,bez wielkich dodatków cukru itd. Piszcie prosze przepisy na rożne nastawy owocowe i co ewentualnie potem z nimi robicie żeby nadać im jeszcze dodatkowego smaczku i zapachu.
-
- Posty: 3838
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców
Na ten temat na forum napisano już wiele. Po pierwsze nastawy ortodoksy, czyli zero cukru, zero wody. Nadają się do śliwek, winogrona, do owoców, które łatwo puszczają sok. Oczywiście jak dysponuje się sokiem tłoczonym np. z jabłek czy gruszek to też można nie dodawać cukru ani wody, a wręcz jest to wskazane. Dopuszczalnym dodatkiem do nastawów owocowych jest dodatek cukru lub lepiej glukozy w ilości 1 kg na 10 kg owoców. Podnosi się zdecydowanie wydajność a jakość jeszcze jest względnie dobra.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców
No właśnie chodzi mi o przepisy gdzie jakość nie jest względnie dobra bo ktoś usilnie chce podnieść ilość urobku tylko o nastawy w których jest minimalne wykorzystanie cukru. Chciałbym w jednym miejscu mieć przepisy na nastawy klasy premium. Te średniaki wogóle mnie nie interesują i nie wiem po co je wogóle robić ale to już jest moje prywatne zdanie. Mam nadzieję ,że uzbiera się tu troche propozycji na nastawy od ludzi którzy cenią sobie jakość.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców
Doskonały pomysł, doskonały temat, i jak najbardziej nad wyraz wyrażone przesłanie, bardzo jasne.
Popieram w całej okazałości, mam nadzieję że się temat nie zaśmieci dywagacjami, a jedynie konkretnymi przepisami.
Podaję pierwszy przepis na zachętę, w wersji uproszczonej:
Owoce, drożdże winne, balon, rurka fermentacyjna....................i już.
edit. W trakcie pisania posta wskoczył wyżej post Waldka, ale o tym samym mowa.
Pozdrawiam.
Popieram w całej okazałości, mam nadzieję że się temat nie zaśmieci dywagacjami, a jedynie konkretnymi przepisami.
Podaję pierwszy przepis na zachętę, w wersji uproszczonej:
Owoce, drożdże winne, balon, rurka fermentacyjna....................i już.
edit. W trakcie pisania posta wskoczył wyżej post Waldka, ale o tym samym mowa.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czwartek, 31 sty 2019, 23:03 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców
Dobre destylaty spożywa się bez udziwnień, laskę można zaprosić na jednego . Muszą odpocząć, nabrać harmonii, najlepiej w beczce. Ale o tym już wiele napisano i nie wiem czy komuś będzie się chciało pisać dla Ciebie jeszcze raz.
Narób destylatów i poeksperymentujesz. To wielka frajda A sztywne, gotowe przepisy w tej materii to dla pędzących inaczej
Narób destylatów i poeksperymentujesz. To wielka frajda A sztywne, gotowe przepisy w tej materii to dla pędzących inaczej
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców
Ja, destylaty owocowe jak i inne rozrabiam do 40% i do słoja. Staram się zostawić przynajmniej 1/5 wolnej przestrzeni, odstawiam. Od czasu do czasu odkręcam, jak szkło jest zaparowane wycieram do sucha i odstawka. Oczywiście szybkość dojrzewania zależy od jakości destylatu, a degustacja podczas dojrzewania jest wskazana
Ostatnio zmieniony piątek, 1 lut 2019, 11:23 przez henik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców
Najwygodniej dla mnie trzymać w słojach 4,2l zajmują stosunkowo niewiele miejsca. I obróbka jest łatwiejsza np. napowietrzanie pompką akwariową i kamykiem, dodawanie czipsów, szczapek czy kostek dębowych lub owocowych. Ma to też inną zaletę - prawie zawsze po dodatkach na dnie butelki pojawi się osad, a z dużego słoja ściągam z góry i git!.
A najlepsze są beczki dębowe po winie, potem rurobeczki.
Ja rozrabiam do ilu mogę ( nie mniej niż 35%) bez opalizacji - czasem przy 50 pojawia się opalMarsaw30 pisze:Destylat owocowy rozrabiacie i potem do butelek na odpoczynek dajecie czy przy np 70% ?
Najwygodniej dla mnie trzymać w słojach 4,2l zajmują stosunkowo niewiele miejsca. I obróbka jest łatwiejsza np. napowietrzanie pompką akwariową i kamykiem, dodawanie czipsów, szczapek czy kostek dębowych lub owocowych. Ma to też inną zaletę - prawie zawsze po dodatkach na dnie butelki pojawi się osad, a z dużego słoja ściągam z góry i git!.
A najlepsze są beczki dębowe po winie, potem rurobeczki.
W jakim celu ta czynność?henik pisze:Od czasu do czasu odkręcam, jak szkło jest zaparowane wycieram do sucha i odstawka.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 lut 2019, 13:54 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
Autor tematu - Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców
Aha spoko,dzieki. No w sumie racja 70% to dużo i w sumie bez sensu bo to nie whisky że bedzie leżało z czipsami. Czyli rozrabiać do tego procentu w jakim chce się potem spożywać. Nie mogę się doczekać pierwszego wyniku,whisky żytnia odpoczywa z płateczkami, jack daniels też, burbon już prawie gotowy na kociołek to czas teraz na jakieś owocóweczki;) Ile mniej więcej klaruje się nastaw metodą naturalną? Bo na whisky schodzi mi 7 dni. Chemii nie używam do tego, dla mnie to barbarzyństwo tego co zadziało sie naturalnie.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców
Jeżeli po rozcieńczeniu destylatu zrobi Ci się mleczny roztwór to znaczy, że zmętniał. Destylat po rozcieńczeniu musi być klarowny jak woda, przezroczysty. Używaj wody nisko zmineralizowanej lub kranówy przegotowanej i przepuszczonej przez filtr dafi lub brita.
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców
Hah, nie poprostu specjalnie to napisałem żeby sie taka mądra głowa odezwała jak ty. To co ja posiadam w głowie z homedistiller a czego ty nie bo pewnie nie rozumiesz to nawet nie chcesz wiedzieć. Wiesz tyle ile zrozumiałes stamtad,reszta to twoje domysły. Większość tu bazuje na tamtym forum jeśli przynajmniej chodzi o whisky a mądraluje 10 razy bardziej niż Ci ktorzy sie wypowiadają na tamtym forum.
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Przepisy na nastawy tylko z owoców
Zapomniałeś dodać, polaczku! Tak przecież nazwałeś nas na białym. A to że nic nie rozumiem to też dowiedziałem i tu cytat,, Marsaw30 » 17 lis 2018, 2018 15:13
Haha, polaczki, ale was latwo sprowokowac, jrden drugiego chwali po jakims wpisie i zyjecie sobie w tym pseudo super forum, praeda jest tala ze z prpstych rzeczy chcecie zrobic cos wielkiego i drazycie w rzeczach w ktorych wogole nie powinniscie, nic nie idzie sie dowiedziec bo wszedzie tylko madralowanie, taka Polska natura.
Haha, polaczki, ale was latwo sprowokowac, jrden drugiego chwali po jakims wpisie i zyjecie sobie w tym pseudo super forum, praeda jest tala ze z prpstych rzeczy chcecie zrobic cos wielkiego i drazycie w rzeczach w ktorych wogole nie powinniscie, nic nie idzie sie dowiedziec bo wszedzie tylko madralowanie, taka Polska natura.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy