Kubełek Zawalicha - Alembik modułowy
-
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 142 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
- Kontakt:
-
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
-
Autor tematu - Posty: 328
- Krótko o sobie: Nie ma takiej mozliwosci, aby bylo niemozliwe.
- Ulubiony Alkohol: Biały
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 158 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Re: Kubełek Zawalicha - Alembik modułowy
Typowy odstojnik gromadzi cięższe frakcje i podczas procesu zanieczyszcza nimi destylat (tak przynajmniej sobie to wyobrażałem).
Założeniem Kubełka Zawalichowego było nie tylko ich przechwycenie podczas destylacji właściwej, a skierowanie ich z powrotem do kotła. Dzieki temu serce jest czystsze.
Prace nad nim były prowadzone od września 2023. Aktualnie kończę wersję z podglądem.
Wyniki paru testów jakie przeprowadzali Cebulionerzy (potwierdzają przyjęte założenie).
Nazwa Kubełka pochodzi od pomysłodawcy.
Kwiku, w odstojniku "stoi", tu nie.
Typowy odstojnik gromadzi cięższe frakcje i podczas procesu zanieczyszcza nimi destylat (tak przynajmniej sobie to wyobrażałem).
Założeniem Kubełka Zawalichowego było nie tylko ich przechwycenie podczas destylacji właściwej, a skierowanie ich z powrotem do kotła. Dzieki temu serce jest czystsze.
Prace nad nim były prowadzone od września 2023. Aktualnie kończę wersję z podglądem.
Wyniki paru testów jakie przeprowadzali Cebulionerzy (potwierdzają przyjęte założenie).
Nazwa Kubełka pochodzi od pomysłodawcy.
https://www.facebook.com/Jack-Parrot-Alchemy-Jacek-Plona-268115644134379/
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Ech... gdyby tak wszyscy robili.
Piękny modułowy sprzęcior. Łatwo wszystko rozkręcić i nawet łapę wsadzić do wyczyszczenia. Dostęp do każdego zakamarka.
Ech... gdyby tak wszyscy robili.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
No ale co da zawrócenie frakcji do kotła jeśli destylat będzie nimi zanieczyszczony tak czy siak? Poważnie pytam. Bo mnie to trochę wygląda na "odbiorę przedgon, ale jak już leci serce to wleję z powrotem"... Gdzie zysk?
Jeśli nastaw był zrobiony poprawnie to jest to zbędny gadżet imho. Ale może się mylę, dlatego proszę o uzasadnienie.
PS. Jak zarabiasz końcówkę "złodzieja"?
Jeśli nastaw był zrobiony poprawnie to jest to zbędny gadżet imho. Ale może się mylę, dlatego proszę o uzasadnienie.
PS. Jak zarabiasz końcówkę "złodzieja"?
-
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 52 razy
Wygląda bardzo ładnie, trochę steampunk. Ale rzeczywiście chyba froma przysłoniła funkcję. Zamiast odebrać syf chłodnicą wraca on w układ i zanieczyszcza w kółko urobek. Proponuję dać zamiast powrotu zawór z kroplówki i odbierac syf w sposób ciągły za syfonem.
-
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Odprowadzony jest nie przedgon tylko pogon (frakcje cięższe). Te wracają do kotła i jak mniemam chodzi o ich zatrzymanie w kotle do końca destylacji.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Celem było pokazanie konstrukcji. Kubełek Zawalicha jest już parokrotnie przetestowany, przez różne osoby. Wnioski z działań praktycznych (nieteoretycznych) już są, a o wynikach napisałem. To tyle. Resztę pozostawiam Wam.
-
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Podziękował: 275 razy
- Otrzymał podziękowanie: 191 razy
-
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowanie: 481 razy
@boxer, ktoś to zaprojektował w takim kształcie i działaniu i podobno było testowane i rozwiązanie się sprawdza. Ja szczegółów nie znam tylko piszę to co przeczytałem w odpowiedzi na post kwika. Może kształt odstojnika powoduje, że lekkie frakcje przedostają się bezpośrednio do chłodnicy a cięższe opadają na dno. Może poznamy niedługo więcej szczegółów.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Szanowni koledzy. Już kilkanaście lat temu, toczyła się dyskusja w temacie - deflegmator-vs-odstojnik-t832.html i tam był wspomniany Adams still, - https://moonshine-still.com/Photo/AdamsStill.jpg , w którym część niechcianych frakcji jest zawracana właśnie do kotła, podobnie jak w konstrukcji MałegoJacka.
Tam też napisałem te słowa;
Tam też napisałem te słowa;
z których nie wycofuję się i dzisiajNo i pokaż mi takiego współczesnego "konstruktora" z Alle..., który swoje odstojniki projektuje tak, aby zawracać skraplające się w nich frakcje wprost do kotła jak w aparacie Adamsa Daję głowę, że 50% użytkowników aparatów z odstojnikami opróżnia je dopiero po skończonej destylacji, zasmradzając sobie skutecznie destylat w czasie procesu
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Żeby nie było, nie krytykuję sprzętu, któremu bliżej na wystawę w galerii niż do pędzenia w piwnicy modułowa konstrukcja daje możliwości zarówno rozbudowy i różnych konfiguracji, a na jakość wykonania i dbałość o szczegóły zabraknie "ach-ów i och-ów"
Nie miałem okazji pracować na żadnym sprzęcie z odstojnikami, a to głównie jest zasługą lektury tego forum.
Wiec jeżeli odstojniki to zło, to nie rozumiem w jakim celu to wszystko niechciane ma wracać znów do kotła, a nie ma być wywalanie z obiegu, tym bardziej przy destylacji.
Dlaczego przy odstojnikach, najlepszą rada jest "wytnij to w cholerę", a nie, zrób spust do kotła I zostaw otwarty podczas procesu.
Nie miałem okazji pracować na żadnym sprzęcie z odstojnikami, a to głównie jest zasługą lektury tego forum.
Wiec jeżeli odstojniki to zło, to nie rozumiem w jakim celu to wszystko niechciane ma wracać znów do kotła, a nie ma być wywalanie z obiegu, tym bardziej przy destylacji.
Dlaczego przy odstojnikach, najlepszą rada jest "wytnij to w cholerę", a nie, zrób spust do kotła I zostaw otwarty podczas procesu.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Myślę ze ma to na celu uzyskanie większej i lepszej ilości serca...
A co do wutnij w cholerę to w.w alembiku główne skrzypce moze grać konstrukcja odstojnika..?
Nabazgrane w Tapatalk.
A co do wutnij w cholerę to w.w alembiku główne skrzypce moze grać konstrukcja odstojnika..?
Nabazgrane w Tapatalk.
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 mar 2024, 07:42 przez stuf, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Właśnie skończyłem wersję ze "szklanym okiem" Zawalichowego Kubełka. Z uwagi na aktualny brak modułu odbiorczego został on tylko "zamarkowany" wężykiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 mar 2024, 23:04 przez MalyJack, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ta cebula jest niższa od moich standardowych i powstała tylko na moje potrzeby (z uwagi na niskie pomieszczenie jakim dysponuję) ma pewnie pojemność z 13-14 l. Kula ma średnicę 27 cm co daje objetość około 10l (nie licząc podstawy z walca).
-
A może sami coś napiszą...
Prowadzenie procesu na cebuli i kuli jest podobne (bez Zawalichowego Kubełka). W przedstawionym zestawieniu średnica dennicy cebuli i kuli jest zbliżona. Przy tych samych warunkach zewnętrznych, w przypadku kuli refluks będzie większy niż przy cebuli ustawionej czapą (dennicą) do góry, a mniejszy niż stożkiem do góry. Z uwagi na trwającą fazę testową kuli, uzyskane na niej destylaty na razie się układają. Były też robione jednocześnie na kuli i cebuli te same wsady, więc zobaczymy z czasem co z tego wyszło. Na tym etapie wydaje się, że destylacja na kuli, bardziej jednak pasuje owocom. Niedługo zrobimy podsumowanie testów dokonanych przez Cebulionerów to wnioskami postaram się tu podzielić.
A może sami coś napiszą...
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 kwie 2024, 10:16 przez MalyJack, łącznie zmieniany 1 raz.
-
https://lubimywhisky.pl/destylarnia-ard ... -na-islay/
Ardbeg chyba się na tym zna...
Opierając się na powyższym, to dzięki namowie jednego z Cebulionerów powstał projekt wersji domowej tego Kubełka, bo nazwanie tego modułu odstojnikiem jest w mojej ocenie chybione.
Testujemy wciąż ( na razie były rodzynki, kiepskie gruszki, słody i rumy).
I mam tylko nadzieję, że w tej skromnej szkockiej destylarni, pod tfumetalowym alembikowym płaszczem nie kryje się jednak zbiornik z nierdzewki.
Ardbeg chyba się na tym zna...
Opierając się na powyższym, to dzięki namowie jednego z Cebulionerów powstał projekt wersji domowej tego Kubełka, bo nazwanie tego modułu odstojnikiem jest w mojej ocenie chybione.
Testujemy wciąż ( na razie były rodzynki, kiepskie gruszki, słody i rumy).
I mam tylko nadzieję, że w tej skromnej szkockiej destylarni, pod tfumetalowym alembikowym płaszczem nie kryje się jednak zbiornik z nierdzewki.
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2024, 08:55 przez MalyJack, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 60 razy
No i jaki ewentualnie czas oczekiwania?
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
Też mogę dostać info jaka cena całego modułu? (Cebula+alembik)
No i jaki ewentualnie czas oczekiwania?
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem