Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Brodaty
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 13 lis 2023, 19:09
Podziękował: 23 razy

Post autor: Brodaty »

Witam. Mam problem.
Zrobiłem nastaw cukrowy na drożdżach Black label dokładnie według przepisu. Początkowe blg 22, na koniec -3, temperatura pokojową około 20-22 stopni przez okres fermentacji ale jak mierze alkoholomierzem wynik końcowy to takie 9 może 10 %, a na opakowaniu pisze ze powinno się uzyskać od 14-17%.
Nie wiem czy ja coś robię źle czy drożdże miałem źle? Proszę o jakieś porady.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 mar 2024, 09:03 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina

HeniekStarr
600
Posty: 633
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: HeniekStarr »

Alkoholomierz ( gęstościomierz) jest wyskalowany do pomiaru roztworu etanolu i wody. Nastaw zawiera jeszcze inne substancje, które zaburzają pomiar.
Najłatwiej będzie obliczyć zawartość alkoholu, znając BLG początkowe i końcowe. Nastaw, który odfermentował z 22 do -3, zawiera ~13% alkoholu.
https://alkohole-domowe.com/destylat/na ... cukru.html
https://alkohole-domowe.com/wino/wytwar ... dodac.html
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 mar 2024, 09:18 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

aras.aras
150
Posty: 188
Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: aras.aras »

Cytując klasyka "szyny były złe i podwozie było złe" 8-)
A tak naprawdę złe było wyłącznie doświadczenie autora pytania ;) Alkoholomierzem można mierzyć WYŁĄCZNIE DESTYLATY! W celu ustalenia mocy % nastawów wykorzystujemy WYŁĄCZNIE CUKROMIERZ I KALKULATOR, na podstawie pomiarów BLG początkowgo i BLG końcowego.

Autor tematu
Brodaty
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 13 lis 2023, 19:09
Podziękował: 23 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: Brodaty »

No to teraz już wiem jak mierzyć. A pytałem się dlatego, że wcześniej kilka razy użyłem drożdży alcotec turbo yeast 48 i mierząc alkoholomierzem wyniki zgadzały mi się z tymi na opakowaniu a z black nie.
Awatar użytkownika

aras.aras
150
Posty: 188
Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: aras.aras »

Brodaty pisze: niedziela, 3 mar 2024, 10:32 No to teraz już wiem jak mierzyć. A pytałem się dlatego, że wcześniej kilka razy użyłem drożdży alcotec turbo yeast 48 i mierząc alkoholomierzem wyniki zgadzały mi się z tymi na opakowaniu a z black nie.
Uwierz mi, że dla alkoholomierza nie ma znaczenia jakich drożdży użyłeś ;) ponieważ nie do nastawów został wyskalowany. A wpływ na inne wskazania mogła mieć temperatura cieczy lub stopień odgazowania. Polecam czytać i jeszcze raz czytać ;) Pozdrawiam :witam:
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: drgranatt »

Alkoholomierza nie używa się do mierzenia zawartości alkoholu w nastawach!
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 255
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

Odgazowanie i kompensacja temperatury spokojnie mogą Ci zmienić odczyt o 2-3% jak nie więcej. Najfajniejsze są alkoholomierze z wbudowanym termometrem. Co do zasadności mierzenia nastawu z cukrówki się nie wypowiem, bo nie mam zdania. Na pewno w owocowych czy innych nie ma sensu.

Do tego dochodzi inna kwestia: im więcej % w nastawie tym drożdże pracują wolniej. Ostatnie ("teoretyczne") 1-2% mogą Ci iść powoli nawet tygodniami i nie widać tego po bulgotaniu. Jak wspomniano wyżej - pomiar na podstawie różnic w BLG jest najlepszy ale tutaj też trzeba pamiętać o odgazowaniu i temperaturze.
Ostatnio zmieniony środa, 6 mar 2024, 17:16 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: Doody »

tanczacy-z-drozdzami pisze: środa, 6 mar 2024, 17:14 Odgazowanie i kompensacja temperatury spokojnie mogą Ci zmienić odczyt o 2-3% jak nie więcej.
No nie do końca z ta kompensacją temperatury. Różnica może być dużo większa. Np. pomiar 60% przy temperaturze 37stopni to w rzeczywistości 54% (w 20 stopniach) Mamy aż 6% różnicy a 37 stopni to temp. zaledwie naszego ciała.
Pozdrawiam
Darek

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 255
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

Racja, oryginalnie miałem na myśli zwykłe odchyłki wynikające z temp pokojowej/garażowej vs. nominalnej do pomiaru.
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2024, 11:56 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: drgranatt »

Z tabeli wynika to mniej więcej tak:

Pomiar 20% w 20ºC a w 30ºC - 23,1%
Pomiar 40% w 20ºC a w 30ºC - 44%
Pomiar 60% w 20ºC a w 30ºC - 63,5%
Pomiar 96% w 20ºC a w 30ºC - 98%
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2024, 12:36 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: wawaldek11 »

Ostatnia pozycja coś mi nie pasuje.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: drgranatt »

Zgadza się, już poprawiłem :ok:

Trzeba też zwrócić uwagę na rozmiar cylidra pomiarowego.
Aby pomiar był prawidłowy to odstęp alkoholomierza od ścianek cylindra nie może być mniejszy niż 10mm.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: Doody »

Akurat przy pomiarze alkoholomierzem czystego destylatu, średnica cylindra nie robi takiej różnicy jak przy pomiarze cukromierzem np. zacieru z żyta, który jest stosunkowo lepki i musi mieć przestrzeń żeby się przemieszczać.
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2024, 15:07 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: rozrywek »

@Brodaty
Kup sobie nowy cukromierz.
Nie zawsze nastaw schodzi do minus 4. A skala w miernikiku potrafi się przesunąć.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: drgranatt »

@Doody, oj robi robi, i to dużą!
Mam spławik o średnicy 18mm a cylinder wewnątrz ma 21mm. Przekłamuje prawie 5% (zaniża).
Szczególnie dotyczy to wódek a nie spirytusu.
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2024, 15:25 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: Doody »

No akurat taki ekstremalny przykład, bo w tej średnicy spławik zachowuje się jak tłok a amortyzatorze ;) Ale już przy średnicy cylindra 25-26mm byłoby po ustabilizowaniu się ok.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Brodaty
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 13 lis 2023, 19:09
Podziękował: 23 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: Brodaty »

rozrywek pisze: czwartek, 7 mar 2024, 15:14 @Brodaty
Kup sobie nowy cukromierz.
Cukromierz sprawdzam na wodzie i wychodzi 0 więc chyba jest ok?
A czy taki sprzęt ma sens żeby kupi i uzywac?
https://allegro.pl/oferta/refraktometr- ... 1356242190

HeniekStarr
600
Posty: 633
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: HeniekStarr »

Ma sens. Pamiętać tylko należy, że skala Brix i BLG niewiele, ale jednak się różnią oraz pomiar nastawu po fermentacji będzie zaburzony przez alkohol. Będziesz mógł za to zadać szyku na działce i zmierzyć zawartość cukru w soku z winogron na przykład.

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 255
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

Mam refraktometr i prawdę mówiąc to głównie używam i tak zwykłego cukromierza. Dlaczego? Przede wszystkim refraktometr ma zaburzony odczyt cukru przez alkohol ale w zupełnie innym stopniu niż zwykły cukromierz. Np. po fermentacji pokazuje Ci nie -2 ale np. 4.5 Brix. Nie byłby to problem gdyby nie to, że chyba mało kto ogarnia ten przelicznik i współczynniki refrakcji alkoholu. Testowałem chyba 5-6 różnych kalkulatorów i tylko jeden pokazuje coś w miarę sensownego. Nawet ręcznie próbowałem liczyć te wielomiany z kiepskim skutkiem, a co strona internetowa to oczywiście inne wzory.

Jedyny plus jest taki, że jak robisz często pomiary to nie musisz odlewać po 100-200 ml za każdym razem tylko bierzesz kilka kropel. Ewentualnie może się sprawdzić jak robisz często wg. tej samej receptury i wiesz jakich końcowych parametrów zawsze się spodziewać, ew. sobie na koniec potwierdzisz zwykłym cukromierzem. Lub jak HeniekStarr napisał - do soku owocowego bo refraktometr nie będzie miał błędu spowodowanego niecukrami (lub inaczej: błąd będzie znacznie mniejszy).
Ostatnio zmieniony piątek, 8 mar 2024, 11:53 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: wawaldek11 »

tanczacy-z-drozdzami pisze: piątek, 8 mar 2024, 11:52 ....Jedyny plus jest taki, że jak robisz często pomiary to nie musisz odlewać po 100-200 ml za każdym razem tylko bierzesz kilka kropel...
.

Można wyeliminować odlewanie próbek przez wrzucenie cukromierza (i ewentualnie termometru) bezpośrednio do nastawu na cały proces fermentacji. Szklanego naczynia nie trzeba nawet otwierać, a w beczkach czy wiadrach wystarczy do odczytu zdjąć pokrywę.
Pozdrawiam,
Waldek

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 255
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

Też prawda - przeźroczyste wiadra fajna rzecz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”