Słaba moc nastawu z drożdży Black label
Witam. Mam problem.
Zrobiłem nastaw cukrowy na drożdżach Black label dokładnie według przepisu. Początkowe blg 22, na koniec -3, temperatura pokojową około 20-22 stopni przez okres fermentacji ale jak mierze alkoholomierzem wynik końcowy to takie 9 może 10 %, a na opakowaniu pisze ze powinno się uzyskać od 14-17%.
Nie wiem czy ja coś robię źle czy drożdże miałem źle? Proszę o jakieś porady.
Zrobiłem nastaw cukrowy na drożdżach Black label dokładnie według przepisu. Początkowe blg 22, na koniec -3, temperatura pokojową około 20-22 stopni przez okres fermentacji ale jak mierze alkoholomierzem wynik końcowy to takie 9 może 10 %, a na opakowaniu pisze ze powinno się uzyskać od 14-17%.
Nie wiem czy ja coś robię źle czy drożdże miałem źle? Proszę o jakieś porady.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 mar 2024, 09:03 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label
Alkoholomierz ( gęstościomierz) jest wyskalowany do pomiaru roztworu etanolu i wody. Nastaw zawiera jeszcze inne substancje, które zaburzają pomiar.
Najłatwiej będzie obliczyć zawartość alkoholu, znając BLG początkowe i końcowe. Nastaw, który odfermentował z 22 do -3, zawiera ~13% alkoholu.
https://alkohole-domowe.com/destylat/na ... cukru.html
https://alkohole-domowe.com/wino/wytwar ... dodac.html
Najłatwiej będzie obliczyć zawartość alkoholu, znając BLG początkowe i końcowe. Nastaw, który odfermentował z 22 do -3, zawiera ~13% alkoholu.
https://alkohole-domowe.com/destylat/na ... cukru.html
https://alkohole-domowe.com/wino/wytwar ... dodac.html
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 mar 2024, 09:18 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
online
- Posty: 190
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label
Cytując klasyka "szyny były złe i podwozie było złe"
A tak naprawdę złe było wyłącznie doświadczenie autora pytania Alkoholomierzem można mierzyć WYŁĄCZNIE DESTYLATY! W celu ustalenia mocy % nastawów wykorzystujemy WYŁĄCZNIE CUKROMIERZ I KALKULATOR, na podstawie pomiarów BLG początkowgo i BLG końcowego.
A tak naprawdę złe było wyłącznie doświadczenie autora pytania Alkoholomierzem można mierzyć WYŁĄCZNIE DESTYLATY! W celu ustalenia mocy % nastawów wykorzystujemy WYŁĄCZNIE CUKROMIERZ I KALKULATOR, na podstawie pomiarów BLG początkowgo i BLG końcowego.
-
online
- Posty: 190
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label
Uwierz mi, że dla alkoholomierza nie ma znaczenia jakich drożdży użyłeś ponieważ nie do nastawów został wyskalowany. A wpływ na inne wskazania mogła mieć temperatura cieczy lub stopień odgazowania. Polecam czytać i jeszcze raz czytać Pozdrawiam
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label
Odgazowanie i kompensacja temperatury spokojnie mogą Ci zmienić odczyt o 2-3% jak nie więcej. Najfajniejsze są alkoholomierze z wbudowanym termometrem. Co do zasadności mierzenia nastawu z cukrówki się nie wypowiem, bo nie mam zdania. Na pewno w owocowych czy innych nie ma sensu.
Do tego dochodzi inna kwestia: im więcej % w nastawie tym drożdże pracują wolniej. Ostatnie ("teoretyczne") 1-2% mogą Ci iść powoli nawet tygodniami i nie widać tego po bulgotaniu. Jak wspomniano wyżej - pomiar na podstawie różnic w BLG jest najlepszy ale tutaj też trzeba pamiętać o odgazowaniu i temperaturze.
Do tego dochodzi inna kwestia: im więcej % w nastawie tym drożdże pracują wolniej. Ostatnie ("teoretyczne") 1-2% mogą Ci iść powoli nawet tygodniami i nie widać tego po bulgotaniu. Jak wspomniano wyżej - pomiar na podstawie różnic w BLG jest najlepszy ale tutaj też trzeba pamiętać o odgazowaniu i temperaturze.
Ostatnio zmieniony środa, 6 mar 2024, 17:16 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3850
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label
No nie do końca z ta kompensacją temperatury. Różnica może być dużo większa. Np. pomiar 60% przy temperaturze 37stopni to w rzeczywistości 54% (w 20 stopniach) Mamy aż 6% różnicy a 37 stopni to temp. zaledwie naszego ciała.tanczacy-z-drozdzami pisze: ↑środa, 6 mar 2024, 17:14 Odgazowanie i kompensacja temperatury spokojnie mogą Ci zmienić odczyt o 2-3% jak nie więcej.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label
Racja, oryginalnie miałem na myśli zwykłe odchyłki wynikające z temp pokojowej/garażowej vs. nominalnej do pomiaru.
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2024, 11:56 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1925
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label
Z tabeli wynika to mniej więcej tak:
Pomiar 20% w 20ºC a w 30ºC - 23,1%
Pomiar 40% w 20ºC a w 30ºC - 44%
Pomiar 60% w 20ºC a w 30ºC - 63,5%
Pomiar 96% w 20ºC a w 30ºC - 98%
Pomiar 20% w 20ºC a w 30ºC - 23,1%
Pomiar 40% w 20ºC a w 30ºC - 44%
Pomiar 60% w 20ºC a w 30ºC - 63,5%
Pomiar 96% w 20ºC a w 30ºC - 98%
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2024, 12:36 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1925
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label
Zgadza się, już poprawiłem
Trzeba też zwrócić uwagę na rozmiar cylidra pomiarowego.
Aby pomiar był prawidłowy to odstęp alkoholomierza od ścianek cylindra nie może być mniejszy niż 10mm.
Trzeba też zwrócić uwagę na rozmiar cylidra pomiarowego.
Aby pomiar był prawidłowy to odstęp alkoholomierza od ścianek cylindra nie może być mniejszy niż 10mm.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 3850
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label
Akurat przy pomiarze alkoholomierzem czystego destylatu, średnica cylindra nie robi takiej różnicy jak przy pomiarze cukromierzem np. zacieru z żyta, który jest stosunkowo lepki i musi mieć przestrzeń żeby się przemieszczać.
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2024, 15:07 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 1925
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label
@Doody, oj robi robi, i to dużą!
Mam spławik o średnicy 18mm a cylinder wewnątrz ma 21mm. Przekłamuje prawie 5% (zaniża).
Szczególnie dotyczy to wódek a nie spirytusu.
Mam spławik o średnicy 18mm a cylinder wewnątrz ma 21mm. Przekłamuje prawie 5% (zaniża).
Szczególnie dotyczy to wódek a nie spirytusu.
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2024, 15:25 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label
A czy taki sprzęt ma sens żeby kupi i uzywac?
https://allegro.pl/oferta/refraktometr- ... 1356242190
Cukromierz sprawdzam na wodzie i wychodzi 0 więc chyba jest ok?
A czy taki sprzęt ma sens żeby kupi i uzywac?
https://allegro.pl/oferta/refraktometr- ... 1356242190
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label
Mam refraktometr i prawdę mówiąc to głównie używam i tak zwykłego cukromierza. Dlaczego? Przede wszystkim refraktometr ma zaburzony odczyt cukru przez alkohol ale w zupełnie innym stopniu niż zwykły cukromierz. Np. po fermentacji pokazuje Ci nie -2 ale np. 4.5 Brix. Nie byłby to problem gdyby nie to, że chyba mało kto ogarnia ten przelicznik i współczynniki refrakcji alkoholu. Testowałem chyba 5-6 różnych kalkulatorów i tylko jeden pokazuje coś w miarę sensownego. Nawet ręcznie próbowałem liczyć te wielomiany z kiepskim skutkiem, a co strona internetowa to oczywiście inne wzory.
Jedyny plus jest taki, że jak robisz często pomiary to nie musisz odlewać po 100-200 ml za każdym razem tylko bierzesz kilka kropel. Ewentualnie może się sprawdzić jak robisz często wg. tej samej receptury i wiesz jakich końcowych parametrów zawsze się spodziewać, ew. sobie na koniec potwierdzisz zwykłym cukromierzem. Lub jak HeniekStarr napisał - do soku owocowego bo refraktometr nie będzie miał błędu spowodowanego niecukrami (lub inaczej: błąd będzie znacznie mniejszy).
Jedyny plus jest taki, że jak robisz często pomiary to nie musisz odlewać po 100-200 ml za każdym razem tylko bierzesz kilka kropel. Ewentualnie może się sprawdzić jak robisz często wg. tej samej receptury i wiesz jakich końcowych parametrów zawsze się spodziewać, ew. sobie na koniec potwierdzisz zwykłym cukromierzem. Lub jak HeniekStarr napisał - do soku owocowego bo refraktometr nie będzie miał błędu spowodowanego niecukrami (lub inaczej: błąd będzie znacznie mniejszy).
Ostatnio zmieniony piątek, 8 mar 2024, 11:53 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Słaba moc nastawu z drożdży Black label
Można wyeliminować odlewanie próbek przez wrzucenie cukromierza (i ewentualnie termometru) bezpośrednio do nastawu na cały proces fermentacji. Szklanego naczynia nie trzeba nawet otwierać, a w beczkach czy wiadrach wystarczy do odczytu zdjąć pokrywę.
.tanczacy-z-drozdzami pisze: ↑piątek, 8 mar 2024, 11:52 ....Jedyny plus jest taki, że jak robisz często pomiary to nie musisz odlewać po 100-200 ml za każdym razem tylko bierzesz kilka kropel...
Można wyeliminować odlewanie próbek przez wrzucenie cukromierza (i ewentualnie termometru) bezpośrednio do nastawu na cały proces fermentacji. Szklanego naczynia nie trzeba nawet otwierać, a w beczkach czy wiadrach wystarczy do odczytu zdjąć pokrywę.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy