Twoje tym bardziej, więc dlaczego piszesz na ogólnymdefacto pisze:@Góral bagienny. Taki post, na pw lepiej pasuje
Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
-
- Posty: 2938
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 554 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Jak już piszesz o pierwszym poście w temacie- podlinkuj go proszę. Bardzo pomożesz koledze w zacieraniu skrobi i sobie też w ten sposób pomożesz- łykniesz teorii. No chyba, że jesteś na nią odporny... Nie odkrywa się prochu na nowo a tak to jest tylko kolejny, pusty post do twojego klaseru. Pozdrawiam
-
- Posty: 2938
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 554 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Widzisz ja wolę dać wędkę nie rybę jeżeli wiesz o czym mówię
Teoria to jest dobra rzecz ale połączona z praktyką, a z tym u Ciebie marniutko
Długo to trwało ale w końcu wymyśliłeś jak odpisaćdefacto pisze:Jak już piszesz o pierwszym poście w temacie- podlinkuj go proszę.
Widzisz ja wolę dać wędkę nie rybę jeżeli wiesz o czym mówię
Teoria to jest dobra rzecz ale połączona z praktyką, a z tym u Ciebie marniutko
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 211 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Ej, panowie... to nie na temat! I po co te kłótnie. Zasada jest taka: jeżeli w temacie są informacje, to nie warto powielać ich tylko dlatego, że komuś nie chce się sięgnąć do historii tematu. Powielanie w kółko tych samych informacji to też zaśmiecanie forum.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 13
- Rejestracja: środa, 26 sty 2022, 06:16
- Ulubiony Alkohol: 40%+ w temp. pokojowej
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Trochę wyżej Częstochowy
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Czytałem w tym temacie o "rankingu" skrobi ziemniaczanej. Powstało już coś takiego? Która jaką ma wydajność (BLG), smak itp? Ktoś pisał, że Biedronkowa jest cienka. W innym poście (w zupełnie innym temacie) czytałem, że chwalą mąkę z Trzemeszna a to oni są producentem "Gruli" z Biedry. Można się pogubić w tych ocenach...
I jeszcze jedno bo przewaliłem forum i nie znalazłem informacji na temat: czy istnieje jakaś wyraźna różnica w jakości enzymów od różnych producentów? Są jakieś polecane bardziej czy mniej, czy wszystko jakiego producenta kupię? W tym tygodniu popełnię pierwsze zacieranie skrobi i nie chciałbym się rozczarować.
I jeszcze jedno bo przewaliłem forum i nie znalazłem informacji na temat: czy istnieje jakaś wyraźna różnica w jakości enzymów od różnych producentów? Są jakieś polecane bardziej czy mniej, czy wszystko jakiego producenta kupię? W tym tygodniu popełnię pierwsze zacieranie skrobi i nie chciałbym się rozczarować.
Lepiej spróbować i żałować, niż żałować, że się nie spróbowało.
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Cześć
@artur44
Skrobia ziemniaczana to skrobia ziemniaczana. Moim zdaniem, niema lepszej czy gorszej. Kiedyś błędnie myślałem, że mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana to dwa różniące się nieco surówce ale okazuje się, że jest to ta sama substancja. W zależności od wilgotności, jest jej ok.84%. Reszta to woda.
Przerabiałem już z Biedronki, Lidla, Aldi, Carrefour- Grula, Piątnica, Dobre Plony, Kupiec i inne. Wszystkie łatwo się zacierają, fermentują, klarują i dają m/w takie samo stężenie cukru w zacierze, przy tych samych parametrach - 12kg/37L ~21°Blg Smakowo? Jeśli nie spartolisz procesu, skrobia ziemniaczana da zawsze łagodny produkt. Enzymy od Starowar.
@artur44
Skrobia ziemniaczana to skrobia ziemniaczana. Moim zdaniem, niema lepszej czy gorszej. Kiedyś błędnie myślałem, że mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana to dwa różniące się nieco surówce ale okazuje się, że jest to ta sama substancja. W zależności od wilgotności, jest jej ok.84%. Reszta to woda.
Przerabiałem już z Biedronki, Lidla, Aldi, Carrefour- Grula, Piątnica, Dobre Plony, Kupiec i inne. Wszystkie łatwo się zacierają, fermentują, klarują i dają m/w takie samo stężenie cukru w zacierze, przy tych samych parametrach - 12kg/37L ~21°Blg Smakowo? Jeśli nie spartolisz procesu, skrobia ziemniaczana da zawsze łagodny produkt. Enzymy od Starowar.
-
- Posty: 2613
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 237 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
"Mąka ziemniaczana jest produkowana z gotowanych w całości ziemniaków. Odparowuje się je i mieli razem ze skórką. Skrobia ziemniaczana jest natomiast uzyskiwana z bulw pędowych ziemniaków. Rozdrabnia się świeże i umyte ziemniaki oraz wypłukuje skrobię."
Substancja tak, ale sposób otrzymywania inny. Nie wiem, czy wpływa to jakoś na parametry:defacto pisze: Kiedyś błędnie myślałem, że mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana to dwa różniące się nieco surówce ale okazuje się, że jest to ta sama substancja.
"Mąka ziemniaczana jest produkowana z gotowanych w całości ziemniaków. Odparowuje się je i mieli razem ze skórką. Skrobia ziemniaczana jest natomiast uzyskiwana z bulw pędowych ziemniaków. Rozdrabnia się świeże i umyte ziemniaki oraz wypłukuje skrobię."
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 114
- Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Serwus
Idąc tym tropem, miałbym 13-14% spadek °Blg- przecież zacierałem tę samą ilość mąki ziemniaczanej - 12kg co dawało ~21°Blg- m/w tyle co skrobia ziemniaczana. No więc. Po zatarciu mąki ziemniaczanej byłoby ~18 °Blg a tak słabo, nigdy nie było. Odczuł bym to również w ilości pozyskanego koncentratu ~0.5L To dość sporo. Także ten...No niewiem. Coś się nie zgadza. Ciekawy temat - ile jest skrobi w mące ziemniaczanej?
To ciekawe jestTomik 2006 pisze:Mąka ziemniaczana ma niższą zawartość skrobi 84% a skrobia 97-98%.
Idąc tym tropem, miałbym 13-14% spadek °Blg- przecież zacierałem tę samą ilość mąki ziemniaczanej - 12kg co dawało ~21°Blg- m/w tyle co skrobia ziemniaczana. No więc. Po zatarciu mąki ziemniaczanej byłoby ~18 °Blg a tak słabo, nigdy nie było. Odczuł bym to również w ilości pozyskanego koncentratu ~0.5L To dość sporo. Także ten...No niewiem. Coś się nie zgadza. Ciekawy temat - ile jest skrobi w mące ziemniaczanej?
-
- Posty: 2938
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 554 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Czyli, musisz pisać do producenta. https://img.blix.pl//product_occurrence ... a1404f.jpgGóral bagienny pisze: Producenci często piszą mąka a w rzeczywistości jest to skrobia.
-
- Posty: 114
- Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Witam
Stwierdzeniem o tych procentach zawartości skrobi znalazłem w internetach tak jak i to że oba produkty różnią się od siebie kolorem, konsystencją i sposobem pozyskiwania.
Stwierdzeniem o tych procentach zawartości skrobi znalazłem w internetach tak jak i to że oba produkty różnią się od siebie kolorem, konsystencją i sposobem pozyskiwania.
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 paź 2022, 08:35 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 114
- Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
@defacto, czytałem na temat tych produktów jakiś czas temu w wolnej chwili znajdę info na ten temat uwierz , że nie wyssałem tego z palca było napisane ,,nowe technologie pozwalają osiągnąć tak wysoki procent skrobi w skrobi ziemniaczanej".
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 paź 2022, 15:56 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2938
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 554 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
https://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka_ziemniaczanadefacto pisze: Jakbyś mógł jeszcze wkleić link do źródeł tych
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 228
- Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
W pierwszych postach była wzmianka o nie używaniu dundru do zacierania skrobi...
Będę robił odpęd owoców i jeżeli nie ma przeciwwskazań do użycia dundru, to miałbym od razu gorący odwar do zacierania Robił ktoś?
Jeżeli nie, to na dundrze w pierwszej kolejności poleci zboże.
Będę robił odpęd owoców i jeżeli nie ma przeciwwskazań do użycia dundru, to miałbym od razu gorący odwar do zacierania Robił ktoś?
Jeżeli nie, to na dundrze w pierwszej kolejności poleci zboże.
-
Autor tematu - Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 211 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Raz robiłem na dundrze zbożowym i dużo gorzej się zacieralo. Jak pamiętam zostały jakieś gluty. Chyba za dużo dundru i za kwaśny? Sprawdź jak wyjdzie z owocowym, sam jestem ciekawy. Może być atrakcyjny smak.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 409
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Wsadź grzałkę do butelki, nalej do niej wody, kamyki na dno co by nie wypływała i uszczelnij nakrętkę silikonem. Wtedy nic Ci się nie przypali i nie musisz na nic uważać. Mam to zrobione już ponad rok i naprawdę dobrze służy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 28 gru 2022, 23:18 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Najlepsze rozwiązanie do grzania zacieru lub nastawu to kabel grzewczy. Ważne by była odpowiednia moc do długości przewodu czyli jakieś 10 W/mb kabla. Mam ten i sprawdza się doskonale:
https://allegro.pl/oferta/przewod-grzej ... 9620673490
Warto taki kabel owinąć na jakimś stelażu by łatwiej było nim manewrować i nie leżał na dnie beczki na kupce. Żadnych przypaleń a nastaw można podgrzać nawet do 40 *C. Dla wygody można dołożyć termostat.
https://allegro.pl/oferta/przewod-grzej ... 9620673490
Warto taki kabel owinąć na jakimś stelażu by łatwiej było nim manewrować i nie leżał na dnie beczki na kupce. Żadnych przypaleń a nastaw można podgrzać nawet do 40 *C. Dla wygody można dołożyć termostat.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
online
- Posty: 17
- Rejestracja: sobota, 13 paź 2018, 19:23
- Podziękował: 166 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Potwierdzam , kabel grzewczy to bdb rozwiązanie . Posiadam takowy o długości 10m i bodajże 80W z tym tylko ze ja owijam go wokół beczki (60l) , mocując końce taśmą a na beczkę karimata. Do tego najprostszy termostat z Ali za parę złotych , ustawiony na zadany zakres temperatur powiedzmy +- 2°C .
-
Autor tematu - Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 211 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Testuję worek francuskiej skrobi
Mam tylko jedną paczkę drożdży (tfu) Moscva, ale muszą sobie poradzić. Wzmocnię je pożywką. Trochę inaczej wygląda po zatarciu. Piana jest bardziej gęsta i bez szarego "nalotu". Taka mega biała.
ładnie się zatarło: 25 brix przy proporcjach 1:3.Mam tylko jedną paczkę drożdży (tfu) Moscva, ale muszą sobie poradzić. Wzmocnię je pożywką. Trochę inaczej wygląda po zatarciu. Piana jest bardziej gęsta i bez szarego "nalotu". Taka mega biała.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 gru 2022, 10:53 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 2938
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 554 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej