Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy

Post autor: Góral bagienny »

defacto pisze:@Góral bagienny. Taki post, na pw lepiej pasuje :nuda:
:scratch: Twoje tym bardziej, więc dlaczego piszesz na ogólnym :?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
koncentraty wina

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Jak już piszesz o pierwszym poście w temacie- podlinkuj go proszę. Bardzo pomożesz koledze w zacieraniu skrobi i sobie też w ten sposób pomożesz- łykniesz teorii. No chyba, że jesteś na nią odporny... Nie odkrywa się prochu na nowo a tak to jest tylko kolejny, pusty post do twojego klaseru. Pozdrawiam :ok:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Góral bagienny »

defacto pisze:Jak już piszesz o pierwszym poście w temacie- podlinkuj go proszę.
Długo to trwało ale w końcu wymyśliłeś jak odpisać :hahaha:
Widzisz ja wolę dać wędkę nie rybę jeżeli wiesz o czym mówię :?
Teoria to jest dobra rzecz ale połączona z praktyką, a z tym u Ciebie marniutko ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Ej, panowie... to nie na temat! I po co te kłótnie. Zasada jest taka: jeżeli w temacie są informacje, to nie warto powielać ich tylko dlatego, że komuś nie chce się sięgnąć do historii tematu. Powielanie w kółko tych samych informacji to też zaśmiecanie forum.
I love the smell of bimber in the morning.

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

@Góral bagienny
Ile razy skrobię ziemniaczaną zatarleś? Pochwalisz się.?
Albo inaczej :D Jeśli będziesz chciał jakichkolwiek informacji, związanych z tym tematem - pisz na czacie. Zapewne coś się znajdzie i dla ciebie.

artur44
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 26 sty 2022, 06:16
Ulubiony Alkohol: 40%+ w temp. pokojowej
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Trochę wyżej Częstochowy
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: artur44 »

Czytałem w tym temacie o "rankingu" skrobi ziemniaczanej. Powstało już coś takiego? Która jaką ma wydajność (BLG), smak itp? Ktoś pisał, że Biedronkowa jest cienka. W innym poście (w zupełnie innym temacie) czytałem, że chwalą mąkę z Trzemeszna a to oni są producentem "Gruli" z Biedry. Można się pogubić w tych ocenach...
I jeszcze jedno bo przewaliłem forum i nie znalazłem informacji na temat: czy istnieje jakaś wyraźna różnica w jakości enzymów od różnych producentów? Są jakieś polecane bardziej czy mniej, czy wszystko jakiego producenta kupię? W tym tygodniu popełnię pierwsze zacieranie skrobi i nie chciałbym się rozczarować.
Lepiej spróbować i żałować, niż żałować, że się nie spróbowało.

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć
@artur44
Skrobia ziemniaczana to skrobia ziemniaczana. Moim zdaniem, niema lepszej czy gorszej. Kiedyś błędnie myślałem, że mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana to dwa różniące się nieco surówce ale okazuje się, że jest to ta sama substancja. W zależności od wilgotności, jest jej ok.84%. Reszta to woda.
Przerabiałem już z Biedronki, Lidla, Aldi, Carrefour- Grula, Piątnica, Dobre Plony, Kupiec i inne. Wszystkie łatwo się zacierają, fermentują, klarują i dają m/w takie samo stężenie cukru w zacierze, przy tych samych parametrach - 12kg/37L ~21°Blg :ok: Smakowo? Jeśli nie spartolisz procesu, skrobia ziemniaczana da zawsze łagodny produkt. Enzymy od Starowar.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: jakis1234 »

defacto pisze: Kiedyś błędnie myślałem, że mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana to dwa różniące się nieco surówce ale okazuje się, że jest to ta sama substancja.
Substancja tak, ale sposób otrzymywania inny. Nie wiem, czy wpływa to jakoś na parametry:
"Mąka ziemniaczana jest produkowana z gotowanych w całości ziemniaków. Odparowuje się je i mieli razem ze skórką. Skrobia ziemniaczana jest natomiast uzyskiwana z bulw pędowych ziemniaków. Rozdrabnia się świeże i umyte ziemniaki oraz wypłukuje skrobię."
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Że skrobią jak z mąką: czasem czystą, czasem chrzczona
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Tomik 2006
100
Posty: 114
Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Tomik 2006 »

Mąka ziemniaczana ma niższą zawartość skrobi 84% a skrobia 97-98%.Nie robiłem zacieru z mąki ziemniaczanej no i muszę spróbować ciekawi mnie jak to wyjdzie smakowo bo uzysk chyba lepszy ze skrobi patrząc na procenty.

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus :ok:
Tomik 2006 pisze:Mąka ziemniaczana ma niższą zawartość skrobi 84% a skrobia 97-98%.
To ciekawe jest :D
Idąc tym tropem, miałbym 13-14% spadek °Blg- przecież zacierałem tę samą ilość mąki ziemniaczanej - 12kg co dawało ~21°Blg- m/w tyle co skrobia ziemniaczana. No więc. Po zatarciu mąki ziemniaczanej byłoby ~18 °Blg a tak słabo, nigdy nie było. Odczuł bym to również w ilości pozyskanego koncentratu ~0.5L To dość sporo. Także ten...No niewiem. Coś się nie zgadza. Ciekawy temat - ile jest skrobi w mące ziemniaczanej?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Góral bagienny »

A może warto sprawdzić co się zaciera ;)
Producenci często piszą mąka a w rzeczywistości jest to skrobia.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Góral bagienny pisze: Producenci często piszą mąka a w rzeczywistości jest to skrobia.
Czyli, musisz pisać do producenta. https://img.blix.pl//product_occurrence ... a1404f.jpg
Awatar użytkownika

Tomik 2006
100
Posty: 114
Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Tomik 2006 »

Witam
Stwierdzeniem o tych procentach zawartości skrobi znalazłem w internetach tak jak i to że oba produkty różnią się od siebie kolorem, konsystencją i sposobem pozyskiwania.
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 paź 2022, 08:35 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć
@Tomik2006
Jakbyś mógł jeszcze wkleić link do źródeł tych - jakże cennych informacji, byłoby już całkowicie sztywniutko :ok:Chodzi mi głównie o te procentowe zawartości skrobi w mące i w samej skrobi. Dziękuję.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: radius »

@detacto, mąka ziemniaczana jest w Polsce raczej niedostępna a wszystkie te nasze "mąki" to czysta skrobia. Wujek Google podpowie ci, co i jak ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Tomik 2006
100
Posty: 114
Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Tomik 2006 »

@defacto, czytałem na temat tych produktów jakiś czas temu w wolnej chwili znajdę info na ten temat uwierz , że nie wyssałem tego z palca było napisane ,,nowe technologie pozwalają osiągnąć tak wysoki procent skrobi w skrobi ziemniaczanej".
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 paź 2022, 15:56 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

A pisałem o tym w pierwszym poście tego tematu
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Góral bagienny »

defacto pisze: Jakbyś mógł jeszcze wkleić link do źródeł tych
https://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka_ziemniaczana
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Dziękuję Wam koledzy :ok:
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 209
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: zask »

W pierwszych postach była wzmianka o nie używaniu dundru do zacierania skrobi...
Będę robił odpęd owoców i jeżeli nie ma przeciwwskazań do użycia dundru, to miałbym od razu gorący odwar do zacierania ;) Robił ktoś?
Jeżeli nie, to na dundrze w pierwszej kolejności poleci zboże.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Raz robiłem na dundrze zbożowym i dużo gorzej się zacieralo. Jak pamiętam zostały jakieś gluty. Chyba za dużo dundru i za kwaśny? Sprawdź jak wyjdzie z owocowym, sam jestem ciekawy. Może być atrakcyjny smak.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 209
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: zask »

Przy rektyfikacji to złudna nadzieja a tak właśnie mam zamiar potraktować zacier ze skrobi. Sami pisaliście że wódka tak zrobiona to mistrzostwo świata i namówiliście. Jak będę zacierał na dundrze to dam znać czy były problemy.
Awatar użytkownika

george1255
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: george1255 »

Czy taki skrobiowy zacier można dogrzewać grzałka akwariową? Przyklei przypali się czy będzie ok jak przy cukrowce?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Doody »

Można dogrzewać ale grzałka powinna być na głębokości 1/3 od dna
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: kiwitom23 »

Wsadź grzałkę do butelki, nalej do niej wody, kamyki na dno co by nie wypływała i uszczelnij nakrętkę silikonem. Wtedy nic Ci się nie przypali i nie musisz na nic uważać. Mam to zrobione już ponad rok i naprawdę dobrze służy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 28 gru 2022, 23:18 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: psotamt »

Najlepsze rozwiązanie do grzania zacieru lub nastawu to kabel grzewczy. Ważne by była odpowiednia moc do długości przewodu czyli jakieś 10 W/mb kabla. Mam ten i sprawdza się doskonale:
https://allegro.pl/oferta/przewod-grzej ... 9620673490
Warto taki kabel owinąć na jakimś stelażu by łatwiej było nim manewrować i nie leżał na dnie beczki na kupce. Żadnych przypaleń a nastaw można podgrzać nawet do 40 *C. Dla wygody można dołożyć termostat.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

filcu
10
Posty: 17
Rejestracja: sobota, 13 paź 2018, 19:23
Podziękował: 161 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: filcu »

Potwierdzam , kabel grzewczy to bdb rozwiązanie . Posiadam takowy o długości 10m i bodajże 80W z tym tylko ze ja owijam go wokół beczki (60l) , mocując końce taśmą a na beczkę karimata. Do tego najprostszy termostat z Ali za parę złotych , ustawiony na zadany zakres temperatur powiedzmy +- 2°C .
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Testuję worek francuskiej skrobi
photo_2022-12-29_10-29-03.jpg
photo_2022-12-29_10-28-58.jpg
ładnie się zatarło: 25 brix przy proporcjach 1:3.
Mam tylko jedną paczkę drożdży (tfu) Moscva, ale muszą sobie poradzić. Wzmocnię je pożywką. Trochę inaczej wygląda po zatarciu. Piana jest bardziej gęsta i bez szarego "nalotu". Taka mega biała.
photo_2022-12-29_10-52-04.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 gru 2022, 10:53 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: AAmatorek »

Czy beczka niebieska HDPE nadaje sie do zacierania- np na Lenia? Czy 95'C to za dużo?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Doody »

Spokojnie się nadaje.
Pozdrawiam
Darek

Krychu35
250
Posty: 295
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Krychu35 »

Skir pisze:Testuję worek francuskiej skrobi
@Skir czy to ta z Gostynia? :?: Noszę się z zamiarem kupna :scratch: bo wychodzi po 3,2 zł za kilogram :D

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Skir pisze: 25 brix przy proporcjach 1:3.
25°Brix to ~24°Blg
Również zacieram 1:3, niemniej nigdy nie przekroczyłem 22°Blg.
Jak to możliwe :)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Doody »

Ja przy zacieraniu 1:3,3 otrzymuję 22-23 Blg.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Tak. To ta z Gostynia. Wygląda zachęcająco. Nie wiem jeszcze jak ze smakiem, ale wygląda na "szlachetniejszą" : belsza, mniejszy zapach.
Zmierzyłem dzis pływakiem: 25 BLG.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: jakis1234 »

Zamówiłem dzisiaj dwa worki, zobaczymy.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Góral bagienny »

jakis1234 pisze:Zamówiłem dzisiaj dwa worki, zobaczymy.
Chwalisz się czy żalisz :?
Bez jaj koledzy, jakby każdy chciał napisać co zamówił to MASAKRA żeby się przebić przez te posty :angry:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Psotnik84 »

Chłopaki a podajcie jakiś namiar na tą skrobię
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.

kucio1
100
Posty: 133
Rejestracja: środa, 11 gru 2019, 07:51
Podziękował: 2 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: kucio1 »

OLX pojawiają i znikają ogłoszenia

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”