Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Czach
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 20:17
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: Czach » niedziela, 2 maja 2021, 14:17

Dlaczego przy problemach z pienieniem nie dosypujecie mąki/śruty partiami?


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Bartek66981
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2018, 21:00
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: Bartek66981 » poniedziałek, 3 maja 2021, 06:20

Wczoraj kupiłem i założyłem grzałkę akwariową, zrobiłem to w szklanej damie 5l,
Przez noc dogrzalo nastaw do 27 stopni i dalej cisza, w smaku nie czuję alkoholu tylko lekko kwaśny smak,
Dołożyć kolejną porcję drożdży?
Czy dać na rury i opisać efekt? :)
A może ma ktoś odsprzedać porcję drożdży z alli żebym mógł tam dodać?

Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1348
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: defacto » poniedziałek, 3 maja 2021, 09:27

Servoos
Dodanie koji nic nie da.
Skąd wiesz, że fermentacja jest już zakończona?
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"

Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1348
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: defacto » poniedziałek, 3 maja 2021, 09:46

Servoos
Czach pisze:Dlaczego przy problemach z pienieniem nie dosypujecie mąki/śruty partiami?

Koji w nastawie zaczynają od zera blg (cukromierz pokaże zero) stopniowo skrobię na alkohol przerabiając. Chciałbyś przeszkadzać drożdżom w tak delikatnym procesie?
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


Czach
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 20:17
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: Czach » poniedziałek, 3 maja 2021, 10:26

W czym przeszkadzać? Nie bardzo rozumiem. Nastaw jest rzadszy, gdy koji całkiem go upłynnią dodajesz kolejną porcję śruty itd. Piany jest tyle, co nic.


przegab
150
Posty: 168
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 08:26
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: przegab » poniedziałek, 3 maja 2021, 11:16

Pewnie trzeba by eksperymentu by to potwierdzić ale wydaje mi się, że skrócenie ekspozycji na enzymy dla tej części skrobii która będzie dosypana później może pogorszyć wydajność.


Amigo33
10
Posty: 18
Rejestracja: sobota, 2 maja 2020, 20:39
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: Amigo33 » poniedziałek, 3 maja 2021, 11:36

Nastawiłem koji z ali w ubiegły piątek, dwa razy po 6kg mąki pszennej uzupełnione do 25 litrów wodą. Pierwszego dnia próbowały uciec z jednego z fermentatorów, nastaw miał początkową temperaturę 35 C. Drugi był o 3 stopnie chłodniejszy, ten zachował godność i pozostał na swoim miejscu. Obecnie wypuszczają co chwila obfitego bąka. Myślę, że będzie tak jak pisze Góral. W związku z tym mam pytanie:
Jak to przerobić?
Zmajstrowałem sobie aabratka z buforem. Bufor mocowany do kega kryzą, następnie 1 metr zasypanej sprężynkami kolumny zakończonej OLM i odcinek 30 cm rury z zasypem, a nad tym wszystkim słynna załamana chłodnica :D.
Bufor musi zostać, bo jeszcze nie zrobiłem przejściówki z kryzy bezpośredni na kolumnę, jak dodam do bufora krótszy odcinek to będzie dobrze?
No i jak to destylować, bo to będzie mój pierwszy raz. Nie licząc kilku cukrówek.


thxluk
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: thxluk » poniedziałek, 3 maja 2021, 12:09

U mnie wstawiona mąką żytnia + kukurydziana podniosła się o około 20cm .Dodałem 3 x espumisan.
Teraz w 5 dzień pracują dość delikatnie.

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1400
Posty: 1441
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 3 maja 2021, 13:28

Amigo33 pisze:No i jak to destylować, bo to będzie mój pierwszy raz. Nie licząc kilku cukrówek.

Ja nie będę obiektywny bo dla mnie przerobienie zboża na spiryt to herezja :D
Bufor + jak najkrótsza rura bez wypełnienia przy 1 gotowaniu, bez refluksu.
Przy 2 gotowaniu można się pobawić refluksem żeby odebrać przedgon i opóznić pogon ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Bartek66981
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2018, 21:00
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: Bartek66981 » poniedziałek, 3 maja 2021, 19:51

Ja dziś zajrzałem do beczki, dogrzane do 30 stopni, wygląda jak by jednak coś się w niej działo, ale nie czuć C02 , zamieszałem ciasta na dnie nie było i puściło trochę bąbelków, więc może jeszcze będzie z tego wódeczka :)
Ja też chętnie posłucham rady jak to przerobić na aabratku z grzałkami bez płaszcza, nie mam regulatora mocy, czy może połączyć dwie grzałki 2x2kw szeregowo ?

Awatar użytkownika

Skir
500
Posty: 517
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: Skir » poniedziałek, 3 maja 2021, 20:43

@bartek66981: nie przypalisz jeśli najpierw zrobisz odpęd na 30% mocy. Podepnij OBIE grzałki do regulatora mocy I spokojnie, powoli grzej na 30% przy zaworze na full.
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1348
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: defacto » poniedziałek, 3 maja 2021, 20:52

Servoos
Regulator mocy z watomierzem w komplecie. Jeśli niema, radziłbym zakupić.
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


Amigo33
10
Posty: 18
Rejestracja: sobota, 2 maja 2020, 20:39
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: Amigo33 » poniedziałek, 3 maja 2021, 20:59

@Góral, dzięki za radę.
Właśnie nie chcę robić spirytusu, tylko użyć kolumny jako PS. Drugie gotowanie też na pustej rurze?


Regulator mocy z watomierzem w komplecie. Jeśli niema, radziłbym zakupić.

Na ile dokładne jest wskazanie watomierza przy przebiegu odkształconym? Mam na myśli sterowanie fazowe.

Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2040
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: .Gacek » wtorek, 4 maja 2021, 08:05

Amigo33 pisze:Na ile dokładne jest wskazanie watomierza przy przebiegu odkształconym? Mam na myśli sterowanie fazowe.


Nie potrafię Ci dokładnie odpowiedzieć na to pytanie. Ja mam najtańszy watomierz wtyczkowy do gniazdka. Do niego podpinam regulator fazowy na przekaźniku SSR. Wartość na wyświetlaczu jest uśredniona z jakiegoś krótkiego czasu, wg mnie około 2 sekund. Wskazywane wartości na "oko" oceniam na dokładność powyżej 95%, ale ważne jest aby aby watomierz był przed regulatorem.
Pozdrawiam Gacek.


wieku
100
Posty: 102
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Kontakt:
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: wieku » wtorek, 4 maja 2021, 08:24

Ja posiadam najprostszy regulator napięcia i Watomierz mam wpięty za regulatorem. Gniazdko, regulator, watomierz, grzałki. Myślicie że przekłamuje ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Awatar użytkownika

Skir
500
Posty: 517
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: Skir » wtorek, 4 maja 2021, 08:55

Tak czytam wcześniejsze posty w temacie. Szczególnie te dotyczące żyta. Nastawiłem ostatnio śrutę żyta w 4 beczkach. Na lenia (coobra whisky, pure vodka, baynaus) i jedną na koji. W przypadku whisky może 2 -3 cm piana. Reszta praktycznie zero piany, że o ściganiu uciekających po piwnicy drożdżaków nie wspomnę.
Przeważnie uciekało. Pełne zdziwienie. Wydaje mi się, że to kwestia rodzaju żyta (ogólnie jakoś miało też niskie BLG zacierania). Dopytam co to, bo w tym tygodniu biorę kolejny worek.
I love the smell of bimber in the morning.


Totitotiti
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 25 lis 2020, 15:32
Krótko o sobie: Lubie piwo. Robie wino ;-)
Ulubiony Alkohol: czysta
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: Totitotiti » środa, 5 maja 2021, 18:05

W jakiej najniższej temperaturze trzymaliście nastaw na Koji i pracował?
Pytam bo mam teraz w pomieszczeniu 13-14 stopni i nie wiem czy tam będzie pracował. Chciałem wstawić mąkę ryżową ale nie wiem czy nie za zimno będzie. Nie spieszy mi się z tym żeby szybko skończył prace ale nie chce żeby się zatrzymał zanim przerobi surowiec...
Myślę globalnie , działam lokalnie.

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1400
Posty: 1441
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: Góral bagienny » środa, 5 maja 2021, 18:12

U mnie 17-18 st. i mąka pszeniczna pracuje :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Totitotiti
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 25 lis 2020, 15:32
Krótko o sobie: Lubie piwo. Robie wino ;-)
Ulubiony Alkohol: czysta
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: Totitotiti » środa, 5 maja 2021, 18:18

Nikt nie próbował w niższej?
Myślę globalnie , działam lokalnie.

Awatar użytkownika

wolan
500
Posty: 526
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Kontakt:
Załączniki
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Postautor: wolan » środa, 5 maja 2021, 21:39

Zawsze możesz być tym pierwszym :)

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.olx.pl


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości