Blg na minusie po pieciu dniach
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Jeśli fermentacja ustała i nastaw jest wytrawny w smaku oraz się klaruje, to znak, że już czas do kotła lać. Swoją drogą, to z uwagi na ilość dodanych drożdży zalecał bym gotowanie porządnie wyklarowanej cieczy...
No, to nie dziwara, że po pięciu dniach masz gęstość w minusie. Następnym razem użyj 250 kostek. Blg poniżej zera uzyskasz w 5 godzin.dominikcochal pisze:25 kostek drożdży
Jeśli fermentacja ustała i nastaw jest wytrawny w smaku oraz się klaruje, to znak, że już czas do kotła lać. Swoją drogą, to z uwagi na ilość dodanych drożdży zalecał bym gotowanie porządnie wyklarowanej cieczy...
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
25 kostek drożdzy. I ty się dziwisz że się gotuje? te drożdze się dosłownie zabijały o te drobinki cukru. Kwestia drożdzy? na taki nastaw daję 1(słownie jedną) dobrze rozmnożoną kostkę, pracuje to równiótko 3 tygodnie. Zapewne minę będziesz miał ciekawą czytając ten post, a jeszcze ciekawszą jak to przepędzisz i spróbujesz. Satysfakcja gwarantowana i niezapomniane wrażenia smakowe, jeśli kubki wytrzymają.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Ja dałbym pół, albo w ostateczności kostkę- oczywiście, jakbyśmy żyli w realiach postnukleranych. W innym wypadku zakupiłbym drożdże gorzelniczedominikcochal pisze:Witam. Dziękuje za odp.
Na następny raz do takiej ilości cukru ile dodać drożdży?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Myślałem że to ostatnie pytanie ale...
Pyt1. Skoro 25 kostek to kosmos na te 30kg cukru
to jak rozmnożyć ta jedna kostkę do 30 kg.
Pyt2. Jesli mam 10 kg cukru to do niego dodac jedna
czy pól kostki drożdży?
A. I ile mi wyjdzie psoty jeśli wygotuje te 120 l nastawu jeśli będę gotować 2 razy,
a w pierwszym gotowaniu ściągam do 30% a w drugim do 40%?
Dodałem dziś jedno białko jaja kurzego do klarowania.
Pyt1. Skoro 25 kostek to kosmos na te 30kg cukru
to jak rozmnożyć ta jedna kostkę do 30 kg.
Pyt2. Jesli mam 10 kg cukru to do niego dodac jedna
czy pól kostki drożdży?
A. I ile mi wyjdzie psoty jeśli wygotuje te 120 l nastawu jeśli będę gotować 2 razy,
a w pierwszym gotowaniu ściągam do 30% a w drugim do 40%?
Dodałem dziś jedno białko jaja kurzego do klarowania.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Mój przelicznik jest prosty, z litra nastawu uzyskujesz pół litra 40% bimberku, oczywiście przy optymalnych warunkach temperaturowych, odpowiedniej dawce cukru oraz dobrych drożdzach. Jest to orientacyjne ale prawdziwe.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
No co Ty Rozrywek?
Gdybyś napisał, ze z 1kG cukru można uzyskać 1L ok 50% to OK
A Ty piszesz, że z 1L nastawu jest 0,5L 40% psoty.
Niezła wydajność przepisu z Tannenberga
4L wody + 1kG cukru to wychodzi ok 4,6L nastawu.
Wg Twoich obliczeń byłoby 2,3L gorzałki, hm... niemożliwe,
choć byłoby pięknie
Pozdrawiam Calyx
Gdybyś napisał, ze z 1kG cukru można uzyskać 1L ok 50% to OK
A Ty piszesz, że z 1L nastawu jest 0,5L 40% psoty.
Niezła wydajność przepisu z Tannenberga
4L wody + 1kG cukru to wychodzi ok 4,6L nastawu.
Wg Twoich obliczeń byłoby 2,3L gorzałki, hm... niemożliwe,
choć byłoby pięknie
Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 16 maja 2015, 10:24
- Krótko o sobie: Od dziecka psociłem, dobrze mi szło, więc psocę dalej.
- Ulubiony Alkohol: Tuptuś
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Nastaw z drożdży t3 7 kg cukru 25 l wody. Na starcie temp była 38 -40 st.C tak pracowały. Nie mierzyłem nic prócz temperatury. Dzisiaj 5 dzień, temperatura w normie czyli 22/23 st.C. Powinno być już ok ale jeszcze pracuje. Nie szalenie jak pierwsze 3 dni ale delikatnie. Smak wytrawny. Kiedy można zacząć destylacje? Muszą przestać pracować całkowicie? Cukromierz dopiero kupiony pokazuje 0 a nawet ciut mniej. Pomoc w pierwszych krokach potrzebna...
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Nasze hobby wymaga cierpliwości, o czym zdecydowana większość zapomina. Fermentacja jest burzliwa oraz cicha, dotyczy to głownie win, a nie grzybków gorzelniczych, ale warto zachować tę zasadę do wszystkiego.....ech aż się nie chce po raz pięćsetny tłumaczyć.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Tak jak pisze Kamal, przed destylacją musisz nastaw wyklarować. Możesz zostawić całość na miesiąc do samoczynnego wyklarowania (koniecznie w chłodniejszym miejscu) lub przy użyciu bentonitu albo dowolnego turbo klaru. Jeśli drożdże jeszcze pracują to nie śpiesz się z klarowaniem bo nie uzyskasz zadowalającego efektu.
-
- Posty: 24
- Rejestracja: poniedziałek, 26 sie 2013, 22:54
- Ulubiony Alkohol: Cachaça
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Odświeżę temat, bo u mnie podobna sytuacja. Nastaw wykonany z: 12kg cukru, 40l wody, 23BLG. Dodałem jedną paczkę Alkotec Turbo Pure 48. Fermentacja w temperaturze pokojowej (ok. 21st.C). W piątym dniu pokazuje mi -4BLG. Nastaw minimalnie jeszcze gazuje. Nie wykazuje jeszcze tendencji do klarowania. Poczekam jeszcze kilka dni i zobaczę co będzie się działo. Mam nadzieje, że to normalne, gdyż sądziłem, że potrwa to trochę dłużej... Mieliście podobne doświadczenia?
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Nigdy
Nastaw o identycznych proporcjach, w temperaturze pokojowej, chodził mi ponad 10 dni. Moim zdaniem, byłoby to do zrobienia z normalną ilością wody i cukru Potrzymaj go jeszcze 24h i potem do chłodu, niech się klaruje. Dla pewności, sprawdzilbym cukromierz na wodzie.
Tylko pogratulować
SerwusNarayaan pisze:Mieliście podobne doświadczenia?
Nigdy
Nastaw o identycznych proporcjach, w temperaturze pokojowej, chodził mi ponad 10 dni. Moim zdaniem, byłoby to do zrobienia z normalną ilością wody i cukru Potrzymaj go jeszcze 24h i potem do chłodu, niech się klaruje. Dla pewności, sprawdzilbym cukromierz na wodzie.
Tylko pogratulować
-
- Posty: 221
- Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Mi się wydaje że jest to możliwe. Nastaw z 60l, 17kg cukru czyli całość ok 70l. BLG startowe 22 a temp dodania drożdży (dwie paczki) 32 ale tylko dla tego ze otoczenie miało 15 stopni. Drożdże wystartowały bardzo ładnie lecz temp spadła do 18 stopni następnego dnia, obłożenie beczki kocem pomogło i temp wzrosła do 23 stopni i jak dobrze pamiętam w tydzień wszystko przerobiły przy tak niekorzystnych warunkach a kolega ma cieplutko
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Jest takie powiedzenie: wszystko zrobiłem dobrze to co poszło nie tak?
W twoim przypadku wszystko poszło lepiej niż książkowo.
Super.
Trafiły ci się doskonałe grzybki. Idealna temperatura. Wiele czynników zadziałało na twoją korzyść.
Jeszcze jakby teściowa dostała wirusa i kwarantannę to kumulacja totka z plusem. (Jeśli mieszka osobno).
A poważniej. Z tego nastawu opisz dokładnie jaki był uzysk ilości alko. Ok?
W twoim przypadku wszystko poszło lepiej niż książkowo.
Super.
Trafiły ci się doskonałe grzybki. Idealna temperatura. Wiele czynników zadziałało na twoją korzyść.
Jeszcze jakby teściowa dostała wirusa i kwarantannę to kumulacja totka z plusem. (Jeśli mieszka osobno).
A poważniej. Z tego nastawu opisz dokładnie jaki był uzysk ilości alko. Ok?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 130
- Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
- Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: śląsk
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Witam, pozwolę się podpiąć do tematu .
W poniedziałek nastaw na rum :
4,5 kg cukier trzcinowy DEMERARA nierafinowany
2kg melasy trzcinowej SILVER SPOON
drożdże COOBRA RUM
węgiel aktywny COOBRA Wszystko odpowiednio wymieszane , zalane 2 pojemniki po 25 L.
Poziom BLG 23/24 więc wydaje mi się że książkowo .Temperatura nastawu 23-25 st.
Wczoraj zmierzyłem ponownie poziom BLG i ku memu zdziwieniu BLG wyniosło 0. Dziś - 3.
Nastaw miał wg. przepisu pracować 10 dni i po tym czasie , dzień na klarowanie i do gara.
Minęło połowę tego czasu a nastaw przestał pracować (zamknąłem wczoraj dekle i z rurek bardzo powoli uchodzi co2)
Według mnie nastaw jest gotowy, oczywiście po wcześniejszym klarowaniu do gotowania .
Pytanie czy jest sens go jeszcze trzymać i jak to wpłynie na efekt końcowy (% + smak).
pozdrawiam
W poniedziałek nastaw na rum :
4,5 kg cukier trzcinowy DEMERARA nierafinowany
2kg melasy trzcinowej SILVER SPOON
drożdże COOBRA RUM
węgiel aktywny COOBRA Wszystko odpowiednio wymieszane , zalane 2 pojemniki po 25 L.
Poziom BLG 23/24 więc wydaje mi się że książkowo .Temperatura nastawu 23-25 st.
Wczoraj zmierzyłem ponownie poziom BLG i ku memu zdziwieniu BLG wyniosło 0. Dziś - 3.
Nastaw miał wg. przepisu pracować 10 dni i po tym czasie , dzień na klarowanie i do gara.
Minęło połowę tego czasu a nastaw przestał pracować (zamknąłem wczoraj dekle i z rurek bardzo powoli uchodzi co2)
Według mnie nastaw jest gotowy, oczywiście po wcześniejszym klarowaniu do gotowania .
Pytanie czy jest sens go jeszcze trzymać i jak to wpłynie na efekt końcowy (% + smak).
pozdrawiam
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 130
- Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
- Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: śląsk
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Ok , poczekam jeszcze kilka dni .
Jeśli mogę tutaj - przed gotowaniem należy nastaw sklarować .
Czy najpierw zlać z nad osadu , następnie już w temperaturze garażowej 12/14 st dodać środek klarujący , czy też środek klarujący można podać od razu , bez zlewania .
pozdr
Jeśli mogę tutaj - przed gotowaniem należy nastaw sklarować .
Czy najpierw zlać z nad osadu , następnie już w temperaturze garażowej 12/14 st dodać środek klarujący , czy też środek klarujący można podać od razu , bez zlewania .
pozdr
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Najlepiej zlać i odgazować, wtedy nie podrywasz drożdży i szybciej się klaruje. Czasami jak mi się spieszy dodaję środek klarujący bez zlewania i klaruję całość, ale lepiej zlać. A jeżeli masz czas to w ogóle klaruj grawitacyjnie, bez dodatków klarujących.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 lut 2021, 10:41 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.