Blg na minusie po pieciu dniach

Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.
Awatar użytkownika

Autor tematu
dominikcochal
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30

Post autor: dominikcochal »

Witam.

Zrobiłem nastaw z 30 kg cukru i 25 kostek drożdży. Po 5 dniach blg jest już na minusie.
Co się stało? Czy to przez to, że stał w łazience przy grzejniku i przy podłogowym ogrzewaniu?

Proszę o odp bo nie wiem czy gotować.

Z góry dzięki.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: Kucyk »

dominikcochal pisze:25 kostek drożdży
:o No, to nie dziwara, że po pięciu dniach masz gęstość w minusie. Następnym razem użyj 250 kostek. Blg poniżej zera uzyskasz w 5 godzin. ;)

Jeśli fermentacja ustała i nastaw jest wytrawny w smaku oraz się klaruje, to znak, że już czas do kotła lać. Swoją drogą, to z uwagi na ilość dodanych drożdży zalecał bym gotowanie porządnie wyklarowanej cieczy...
Awatar użytkownika

Autor tematu
dominikcochal
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: dominikcochal »

Witam. Dziękuje za odp.
Na następny raz do takiej ilości cukru ile dodać drożdży?
Dodam jeszcze że po dodaniu dodatkowo kilograma cukru w beczce dosłownie się zagotowało.
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4912
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: rozrywek »

25 kostek drożdzy. I ty się dziwisz że się gotuje? te drożdze się dosłownie zabijały o te drobinki cukru. Kwestia drożdzy? na taki nastaw daję 1(słownie jedną) dobrze rozmnożoną kostkę, pracuje to równiótko 3 tygodnie. Zapewne minę będziesz miał ciekawą czytając ten post, a jeszcze ciekawszą jak to przepędzisz i spróbujesz. Satysfakcja gwarantowana i niezapomniane wrażenia smakowe, jeśli kubki wytrzymają.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
dominikcochal
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: dominikcochal »

Masz racje.

Mina moja jest z relacji mojej siostry nie do opisania. Ale na 30kg cukru 1 kostka drożdży?
Czy to nie jest za mało?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: Zygmunt »

dominikcochal pisze:Witam. Dziękuje za odp.
Na następny raz do takiej ilości cukru ile dodać drożdży?
Ja dałbym pół, albo w ostateczności kostkę- oczywiście, jakbyśmy żyli w realiach postnukleranych. W innym wypadku zakupiłbym drożdże gorzelnicze :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
dominikcochal
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: dominikcochal »

Jeszcze jedno pytanko.

Czy jak bym dodal do tego cukru (ile?) to czy % by byl wiekszy?
I ile w tym 5cio dniwoym nastawie morze byc % ?
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: Kucyk »

A jaka jest objętość nastawu? Bo rozumiem, że oprócz drożdży i cukru woda też się w nim znalazła.
Awatar użytkownika

Autor tematu
dominikcochal
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: dominikcochal »

Całości jest około 120l
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: Zygmunt »

Około 12 procent, w tej objętości i z tej ilości cukru.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
dominikcochal
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: dominikcochal »

Myślałem że to ostatnie pytanie ale...
Pyt1. Skoro 25 kostek to kosmos na te 30kg cukru
to jak rozmnożyć ta jedna kostkę do 30 kg.

Pyt2. Jesli mam 10 kg cukru to do niego dodac jedna
czy pól kostki drożdży?


A. I ile mi wyjdzie psoty jeśli wygotuje te 120 l nastawu jeśli będę gotować 2 razy,
a w pierwszym gotowaniu ściągam do 30% a w drugim do 40%?
Dodałem dziś jedno białko jaja kurzego do klarowania.
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4912
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: rozrywek »

Mój przelicznik jest prosty, z litra nastawu uzyskujesz pół litra 40% bimberku, oczywiście przy optymalnych warunkach temperaturowych, odpowiedniej dawce cukru oraz dobrych drożdzach. Jest to orientacyjne ale prawdziwe.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: Calyx »

No co Ty Rozrywek?
Gdybyś napisał, ze z 1kG cukru można uzyskać 1L ok 50% to OK
A Ty piszesz, że z 1L nastawu jest 0,5L 40% psoty.
Niezła wydajność przepisu z Tannenberga :D

4L wody + 1kG cukru to wychodzi ok 4,6L nastawu.
Wg Twoich obliczeń byłoby 2,3L gorzałki, hm... niemożliwe,
choć byłoby pięknie :)

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4912
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: rozrywek »

Oczywiście że się walnąłem i to dokładnie o 100% dzięki za refleks.
Podałem dane przy optymalnych warunkach. Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

donald74
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 16 maja 2015, 10:24
Krótko o sobie: Od dziecka psociłem, dobrze mi szło, więc psocę dalej.
Ulubiony Alkohol: Tuptuś
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: donald74 »

Nastaw z drożdży t3 7 kg cukru 25 l wody. Na starcie temp była 38 -40 st.C tak pracowały. Nie mierzyłem nic prócz temperatury. Dzisiaj 5 dzień, temperatura w normie czyli 22/23 st.C. Powinno być już ok ale jeszcze pracuje. Nie szalenie jak pierwsze 3 dni ale delikatnie. Smak wytrawny. Kiedy można zacząć destylacje? Muszą przestać pracować całkowicie? Cukromierz dopiero kupiony pokazuje 0 a nawet ciut mniej. Pomoc w pierwszych krokach potrzebna...
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: Kamal »

Jak skończy pracować. To dobrze by było, żeby się sklarowało przed destylacją.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: wojs40 »

Aż dziwne że nie padły ci drożdże w tak wysokiej temperaturze startowej. Najlepiej jak blg spadnie do ok -4 do -5. Później klarowanie i do kega.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4912
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: rozrywek »

Nasze hobby wymaga cierpliwości, o czym zdecydowana większość zapomina. Fermentacja jest burzliwa oraz cicha, dotyczy to głownie win, a nie grzybków gorzelniczych, ale warto zachować tę zasadę do wszystkiego.....ech aż się nie chce po raz pięćsetny tłumaczyć.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: Dave »

Tak jak pisze Kamal, przed destylacją musisz nastaw wyklarować. Możesz zostawić całość na miesiąc do samoczynnego wyklarowania (koniecznie w chłodniejszym miejscu) lub przy użyciu bentonitu albo dowolnego turbo klaru. Jeśli drożdże jeszcze pracują to nie śpiesz się z klarowaniem bo nie uzyskasz zadowalającego efektu.
Awatar użytkownika

Narayaan
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 26 sie 2013, 22:54
Ulubiony Alkohol: Cachaça
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: Narayaan »

Odświeżę temat, bo u mnie podobna sytuacja. Nastaw wykonany z: 12kg cukru, 40l wody, 23BLG. Dodałem jedną paczkę Alkotec Turbo Pure 48. Fermentacja w temperaturze pokojowej (ok. 21st.C). W piątym dniu pokazuje mi -4BLG. Nastaw minimalnie jeszcze gazuje. Nie wykazuje jeszcze tendencji do klarowania. Poczekam jeszcze kilka dni i zobaczę co będzie się działo. Mam nadzieje, że to normalne, gdyż sądziłem, że potrwa to trochę dłużej... Mieliście podobne doświadczenia?

użytkownik usunięty
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: użytkownik usunięty »

Narayaan pisze:Mieliście podobne doświadczenia?
Serwus
Nigdy
Nastaw o identycznych proporcjach, w temperaturze pokojowej, chodził mi ponad 10 dni. Moim zdaniem, byłoby to do zrobienia z normalną ilością wody i cukru :ok: Potrzymaj go jeszcze 24h i potem do chłodu, niech się klaruje. Dla pewności, sprawdzilbym cukromierz na wodzie.
Tylko pogratulować :D
Awatar użytkownika

kleryk88
200
Posty: 214
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: kleryk88 »

Mi się wydaje że jest to możliwe. Nastaw z 60l, 17kg cukru czyli całość ok 70l. BLG startowe 22 a temp dodania drożdży (dwie paczki) 32 ale tylko dla tego ze otoczenie miało 15 stopni. Drożdże wystartowały bardzo ładnie lecz temp spadła do 18 stopni następnego dnia, obłożenie beczki kocem pomogło i temp wzrosła do 23 stopni i jak dobrze pamiętam w tydzień wszystko przerobiły przy tak niekorzystnych warunkach a kolega ma cieplutko ;)

użytkownik usunięty
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: użytkownik usunięty »

kleryk88 pisze:Mi się wydaje że jest to możliwe.
Nie napisałem, że to niemożliwe :D Wielokrotnie cukier wstawiałem, inwertowany również i nigdy takiego wyniku nie uzyskałem. Potwierdza się tylko teza, że 1paczka robi to samo tylko taniej. Więc po co przepłacać :?:
Awatar użytkownika

Narayaan
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 26 sie 2013, 22:54
Ulubiony Alkohol: Cachaça
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: Narayaan »

defacto pisze:Dla pewności, sprawdzilbym cukromierz na wodzie.
Sprawdziłem dla pewności. O BLG na wodzie z kranu.
:)
Poczekam cierpliwie i po sklarowaniu do gara. :freak:
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4912
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: rozrywek »

Jest takie powiedzenie: wszystko zrobiłem dobrze to co poszło nie tak?

W twoim przypadku wszystko poszło lepiej niż książkowo.
Super.
Trafiły ci się doskonałe grzybki. Idealna temperatura. Wiele czynników zadziałało na twoją korzyść.
Jeszcze jakby teściowa dostała wirusa i kwarantannę to kumulacja totka z plusem. (Jeśli mieszka osobno).

A poważniej. Z tego nastawu opisz dokładnie jaki był uzysk ilości alko. Ok?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

thxluk
100
Posty: 130
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: thxluk »

Witam, pozwolę się podpiąć do tematu .

W poniedziałek nastaw na rum :
4,5 kg cukier trzcinowy DEMERARA nierafinowany
2kg melasy trzcinowej SILVER SPOON
drożdże COOBRA RUM
węgiel aktywny COOBRA Wszystko odpowiednio wymieszane , zalane 2 pojemniki po 25 L.
Poziom BLG 23/24 więc wydaje mi się że książkowo .Temperatura nastawu 23-25 st.
Wczoraj zmierzyłem ponownie poziom BLG i ku memu zdziwieniu BLG wyniosło 0. Dziś - 3.
Nastaw miał wg. przepisu pracować 10 dni i po tym czasie , dzień na klarowanie i do gara.
Minęło połowę tego czasu a nastaw przestał pracować (zamknąłem wczoraj dekle i z rurek bardzo powoli uchodzi co2)
Według mnie nastaw jest gotowy, oczywiście po wcześniejszym klarowaniu do gotowania .
Pytanie czy jest sens go jeszcze trzymać i jak to wpłynie na efekt końcowy (% + smak).
pozdrawiam

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: wawaldek11 »

Coś mi nie pasuje: z ok. 6 kg cukru uzyskałeś 24*Blg w 50 litrach?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3809
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: Doody »

Tak coś o połowę się nie zgadza...
Pozdrawiam
Darek

thxluk
100
Posty: 130
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: thxluk »

Doprecyzuje - powyższe proporcje są x2 czyli 2 wiadra po 24L.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: wawaldek11 »

i teraz się zgadza :ok:
Nie sugeruj się za bardzo instrukcjami. Przy optymalnych warunkach drożdże mogą wykonać zadanie szybciej. Tym bardziej, że masz przewagę cukru, bo melasa trudniej fermentuje.
Pozdrawiam,
Waldek

thxluk
100
Posty: 130
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: thxluk »

Ok , poczekam jeszcze kilka dni .
Jeśli mogę tutaj - przed gotowaniem należy nastaw sklarować .
Czy najpierw zlać z nad osadu , następnie już w temperaturze garażowej 12/14 st dodać środek klarujący , czy też środek klarujący można podać od razu , bez zlewania .
pozdr
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: jakis1234 »

Najlepiej zlać i odgazować, wtedy nie podrywasz drożdży i szybciej się klaruje. Czasami jak mi się spieszy dodaję środek klarujący bez zlewania i klaruję całość, ale lepiej zlać. A jeżeli masz czas to w ogóle klaruj grawitacyjnie, bez dodatków klarujących.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 lut 2021, 10:41 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

thxluk
100
Posty: 130
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Post autor: thxluk »

ok , wszystko jasne .
pzdr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”