-
-
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
- Załączniki
Blg na minusie po pieciu dniach
Witam.
Zrobiłem nastaw z 30 kg cukru i 25 kostek drożdży. Po 5 dniach blg jest już na minusie.
Co się stało? Czy to przez to, że stał w łazience przy grzejniku i przy podłogowym ogrzewaniu?
Proszę o odp bo nie wiem czy gotować.
Z góry dzięki.
Zrobiłem nastaw z 30 kg cukru i 25 kostek drożdży. Po 5 dniach blg jest już na minusie.
Co się stało? Czy to przez to, że stał w łazience przy grzejniku i przy podłogowym ogrzewaniu?
Proszę o odp bo nie wiem czy gotować.
Z góry dzięki.
-
- Posty: 1706
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
No, to nie dziwara, że po pięciu dniach masz gęstość w minusie. Następnym razem użyj 250 kostek. Blg poniżej zera uzyskasz w 5 godzin.
Jeśli fermentacja ustała i nastaw jest wytrawny w smaku oraz się klaruje, to znak, że już czas do kotła lać. Swoją drogą, to z uwagi na ilość dodanych drożdży zalecał bym gotowanie porządnie wyklarowanej cieczy...
dominikcochal pisze:25 kostek drożdży


Jeśli fermentacja ustała i nastaw jest wytrawny w smaku oraz się klaruje, to znak, że już czas do kotła lać. Swoją drogą, to z uwagi na ilość dodanych drożdży zalecał bym gotowanie porządnie wyklarowanej cieczy...
أسامة بن لادن
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
- Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Witam. Dziękuje za odp.
Na następny raz do takiej ilości cukru ile dodać drożdży?
Dodam jeszcze że po dodaniu dodatkowo kilograma cukru w beczce dosłownie się zagotowało.
Na następny raz do takiej ilości cukru ile dodać drożdży?
Dodam jeszcze że po dodaniu dodatkowo kilograma cukru w beczce dosłownie się zagotowało.
-
Online
- Posty: 2242
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
25 kostek drożdzy. I ty się dziwisz że się gotuje? te drożdze się dosłownie zabijały o te drobinki cukru. Kwestia drożdzy? na taki nastaw daję 1(słownie jedną) dobrze rozmnożoną kostkę, pracuje to równiótko 3 tygodnie. Zapewne minę będziesz miał ciekawą czytając ten post, a jeszcze ciekawszą jak to przepędzisz i spróbujesz. Satysfakcja gwarantowana i niezapomniane wrażenia smakowe, jeśli kubki wytrzymają.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
- Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Masz racje.
Mina moja jest z relacji mojej siostry nie do opisania. Ale na 30kg cukru 1 kostka drożdży?
Czy to nie jest za mało?
Mina moja jest z relacji mojej siostry nie do opisania. Ale na 30kg cukru 1 kostka drożdży?
Czy to nie jest za mało?
-
- Posty: 5350
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Ja dałbym pół, albo w ostateczności kostkę- oczywiście, jakbyśmy żyli w realiach postnukleranych. W innym wypadku zakupiłbym drożdże gorzelnicze
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
dominikcochal pisze:Witam. Dziękuje za odp.
Na następny raz do takiej ilości cukru ile dodać drożdży?
Ja dałbym pół, albo w ostateczności kostkę- oczywiście, jakbyśmy żyli w realiach postnukleranych. W innym wypadku zakupiłbym drożdże gorzelnicze

www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
- Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Jeszcze jedno pytanko.
Czy jak bym dodal do tego cukru (ile?) to czy % by byl wiekszy?
I ile w tym 5cio dniwoym nastawie morze byc % ?
Czy jak bym dodal do tego cukru (ile?) to czy % by byl wiekszy?
I ile w tym 5cio dniwoym nastawie morze byc % ?
-
- Posty: 1706
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
A jaka jest objętość nastawu? Bo rozumiem, że oprócz drożdży i cukru woda też się w nim znalazła.
أسامة بن لادن
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
- Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Całości jest około 120l
-
- Posty: 5350
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Około 12 procent, w tej objętości i z tej ilości cukru.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
- Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Myślałem że to ostatnie pytanie ale...
Pyt1. Skoro 25 kostek to kosmos na te 30kg cukru
to jak rozmnożyć ta jedna kostkę do 30 kg.
Pyt2. Jesli mam 10 kg cukru to do niego dodac jedna
czy pól kostki drożdży?
A. I ile mi wyjdzie psoty jeśli wygotuje te 120 l nastawu jeśli będę gotować 2 razy,
a w pierwszym gotowaniu ściągam do 30% a w drugim do 40%?
Dodałem dziś jedno białko jaja kurzego do klarowania.
Pyt1. Skoro 25 kostek to kosmos na te 30kg cukru
to jak rozmnożyć ta jedna kostkę do 30 kg.
Pyt2. Jesli mam 10 kg cukru to do niego dodac jedna
czy pól kostki drożdży?
A. I ile mi wyjdzie psoty jeśli wygotuje te 120 l nastawu jeśli będę gotować 2 razy,
a w pierwszym gotowaniu ściągam do 30% a w drugim do 40%?
Dodałem dziś jedno białko jaja kurzego do klarowania.
-
Online
- Posty: 2242
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Mój przelicznik jest prosty, z litra nastawu uzyskujesz pół litra 40% bimberku, oczywiście przy optymalnych warunkach temperaturowych, odpowiedniej dawce cukru oraz dobrych drożdzach. Jest to orientacyjne ale prawdziwe.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
No co Ty Rozrywek?
Gdybyś napisał, ze z 1kG cukru można uzyskać 1L ok 50% to OK
A Ty piszesz, że z 1L nastawu jest 0,5L 40% psoty.
Niezła wydajność przepisu z Tannenberga
4L wody + 1kG cukru to wychodzi ok 4,6L nastawu.
Wg Twoich obliczeń byłoby 2,3L gorzałki, hm... niemożliwe,
choć byłoby pięknie
Pozdrawiam Calyx
Gdybyś napisał, ze z 1kG cukru można uzyskać 1L ok 50% to OK
A Ty piszesz, że z 1L nastawu jest 0,5L 40% psoty.
Niezła wydajność przepisu z Tannenberga

4L wody + 1kG cukru to wychodzi ok 4,6L nastawu.
Wg Twoich obliczeń byłoby 2,3L gorzałki, hm... niemożliwe,
choć byłoby pięknie

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem 

-
Online
- Posty: 2242
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Oczywiście że się walnąłem i to dokładnie o 100% dzięki za refleks.
Podałem dane przy optymalnych warunkach. Pozdrawiam.
Podałem dane przy optymalnych warunkach. Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 16 maja 2015, 09:24
- Krótko o sobie: Od dziecka psociłem, dobrze mi szło, więc psocę dalej.
- Ulubiony Alkohol: Tuptuś
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Nastaw z drożdży t3 7 kg cukru 25 l wody. Na starcie temp była 38 -40 st.C tak pracowały. Nie mierzyłem nic prócz temperatury. Dzisiaj 5 dzień, temperatura w normie czyli 22/23 st.C. Powinno być już ok ale jeszcze pracuje. Nie szalenie jak pierwsze 3 dni ale delikatnie. Smak wytrawny. Kiedy można zacząć destylacje? Muszą przestać pracować całkowicie? Cukromierz dopiero kupiony pokazuje 0 a nawet ciut mniej. Pomoc w pierwszych krokach potrzebna...
-
- Posty: 2213
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Jak skończy pracować. To dobrze by było, żeby się sklarowało przed destylacją.
K.
K.

-
- Posty: 258
- Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Aż dziwne że nie padły ci drożdże w tak wysokiej temperaturze startowej. Najlepiej jak blg spadnie do ok -4 do -5. Później klarowanie i do kega.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry 

-
Online
- Posty: 2242
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Nasze hobby wymaga cierpliwości, o czym zdecydowana większość zapomina. Fermentacja jest burzliwa oraz cicha, dotyczy to głownie win, a nie grzybków gorzelniczych, ale warto zachować tę zasadę do wszystkiego.....ech aż się nie chce po raz pięćsetny tłumaczyć.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Tak jak pisze Kamal, przed destylacją musisz nastaw wyklarować. Możesz zostawić całość na miesiąc do samoczynnego wyklarowania (koniecznie w chłodniejszym miejscu) lub przy użyciu bentonitu albo dowolnego turbo klaru. Jeśli drożdże jeszcze pracują to nie śpiesz się z klarowaniem bo nie uzyskasz zadowalającego efektu.
-
- Posty: 18
- Rejestracja: poniedziałek, 26 sie 2013, 21:54
- Ulubiony Alkohol: Cachaça
- Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach
Odświeżę temat, bo u mnie podobna sytuacja. Nastaw wykonany z: 12kg cukru, 40l wody, 23BLG. Dodałem jedną paczkę Alkotec Turbo Pure 48. Fermentacja w temperaturze pokojowej (ok. 21st.C). W piątym dniu pokazuje mi -4BLG. Nastaw minimalnie jeszcze gazuje. Nie wykazuje jeszcze tendencji do klarowania. Poczekam jeszcze kilka dni i zobaczę co będzie się działo. Mam nadzieje, że to normalne, gdyż sądziłem, że potrwa to trochę dłużej... Mieliście podobne doświadczenia?
Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości