Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.
Awatar użytkownika

Autor tematu
dominikcochal
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
Załączniki
Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: dominikcochal » niedziela, 12 gru 2010, 12:07

Witam.

Zrobiłem nastaw z 30 kg cukru i 25 kostek drożdży. Po 5 dniach blg jest już na minusie.
Co się stało? Czy to przez to, że stał w łazience przy grzejniku i przy podłogowym ogrzewaniu?

Proszę o odp bo nie wiem czy gotować.

Z góry dzięki.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: Kucyk » niedziela, 12 gru 2010, 12:24

dominikcochal pisze:25 kostek drożdży

:o No, to nie dziwara, że po pięciu dniach masz gęstość w minusie. Następnym razem użyj 250 kostek. Blg poniżej zera uzyskasz w 5 godzin. ;)

Jeśli fermentacja ustała i nastaw jest wytrawny w smaku oraz się klaruje, to znak, że już czas do kotła lać. Swoją drogą, to z uwagi na ilość dodanych drożdży zalecał bym gotowanie porządnie wyklarowanej cieczy...
أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Autor tematu
dominikcochal
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: dominikcochal » niedziela, 12 gru 2010, 12:46

Witam. Dziękuje za odp.
Na następny raz do takiej ilości cukru ile dodać drożdży?
Dodam jeszcze że po dodaniu dodatkowo kilograma cukru w beczce dosłownie się zagotowało.

Online

rozrywek
2000
Posty: 2242
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: rozrywek » niedziela, 12 gru 2010, 12:59

25 kostek drożdzy. I ty się dziwisz że się gotuje? te drożdze się dosłownie zabijały o te drobinki cukru. Kwestia drożdzy? na taki nastaw daję 1(słownie jedną) dobrze rozmnożoną kostkę, pracuje to równiótko 3 tygodnie. Zapewne minę będziesz miał ciekawą czytając ten post, a jeszcze ciekawszą jak to przepędzisz i spróbujesz. Satysfakcja gwarantowana i niezapomniane wrażenia smakowe, jeśli kubki wytrzymają.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Autor tematu
dominikcochal
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: dominikcochal » niedziela, 12 gru 2010, 13:26

Masz racje.

Mina moja jest z relacji mojej siostry nie do opisania. Ale na 30kg cukru 1 kostka drożdży?
Czy to nie jest za mało?

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5350
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: Zygmunt » niedziela, 12 gru 2010, 13:32

dominikcochal pisze:Witam. Dziękuje za odp.
Na następny raz do takiej ilości cukru ile dodać drożdży?


Ja dałbym pół, albo w ostateczności kostkę- oczywiście, jakbyśmy żyli w realiach postnukleranych. W innym wypadku zakupiłbym drożdże gorzelnicze :)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Autor tematu
dominikcochal
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: dominikcochal » niedziela, 12 gru 2010, 13:56

Jeszcze jedno pytanko.

Czy jak bym dodal do tego cukru (ile?) to czy % by byl wiekszy?
I ile w tym 5cio dniwoym nastawie morze byc % ?

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: Kucyk » niedziela, 12 gru 2010, 14:16

A jaka jest objętość nastawu? Bo rozumiem, że oprócz drożdży i cukru woda też się w nim znalazła.
أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Autor tematu
dominikcochal
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: dominikcochal » niedziela, 12 gru 2010, 14:24

Całości jest około 120l

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5350
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: Zygmunt » niedziela, 12 gru 2010, 14:55

Około 12 procent, w tej objętości i z tej ilości cukru.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Autor tematu
dominikcochal
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: dominikcochal » niedziela, 12 gru 2010, 15:05

Myślałem że to ostatnie pytanie ale...
Pyt1. Skoro 25 kostek to kosmos na te 30kg cukru
to jak rozmnożyć ta jedna kostkę do 30 kg.

Pyt2. Jesli mam 10 kg cukru to do niego dodac jedna
czy pól kostki drożdży?


A. I ile mi wyjdzie psoty jeśli wygotuje te 120 l nastawu jeśli będę gotować 2 razy,
a w pierwszym gotowaniu ściągam do 30% a w drugim do 40%?
Dodałem dziś jedno białko jaja kurzego do klarowania.

Online

rozrywek
2000
Posty: 2242
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 13 gru 2010, 16:50

Mój przelicznik jest prosty, z litra nastawu uzyskujesz pół litra 40% bimberku, oczywiście przy optymalnych warunkach temperaturowych, odpowiedniej dawce cukru oraz dobrych drożdzach. Jest to orientacyjne ale prawdziwe.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: Calyx » poniedziałek, 13 gru 2010, 17:02

No co Ty Rozrywek?
Gdybyś napisał, ze z 1kG cukru można uzyskać 1L ok 50% to OK
A Ty piszesz, że z 1L nastawu jest 0,5L 40% psoty.
Niezła wydajność przepisu z Tannenberga :D

4L wody + 1kG cukru to wychodzi ok 4,6L nastawu.
Wg Twoich obliczeń byłoby 2,3L gorzałki, hm... niemożliwe,
choć byłoby pięknie :)

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Online

rozrywek
2000
Posty: 2242
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 13 gru 2010, 17:53

Oczywiście że się walnąłem i to dokładnie o 100% dzięki za refleks.
Podałem dane przy optymalnych warunkach. Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


donald74
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 16 maja 2015, 09:24
Krótko o sobie: Od dziecka psociłem, dobrze mi szło, więc psocę dalej.
Ulubiony Alkohol: Tuptuś
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: donald74 » sobota, 16 maja 2015, 12:43

Nastaw z drożdży t3 7 kg cukru 25 l wody. Na starcie temp była 38 -40 st.C tak pracowały. Nie mierzyłem nic prócz temperatury. Dzisiaj 5 dzień, temperatura w normie czyli 22/23 st.C. Powinno być już ok ale jeszcze pracuje. Nie szalenie jak pierwsze 3 dni ale delikatnie. Smak wytrawny. Kiedy można zacząć destylacje? Muszą przestać pracować całkowicie? Cukromierz dopiero kupiony pokazuje 0 a nawet ciut mniej. Pomoc w pierwszych krokach potrzebna...

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2213
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: Kamal » niedziela, 17 maja 2015, 01:05

Jak skończy pracować. To dobrze by było, żeby się sklarowało przed destylacją.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: wojs40 » niedziela, 17 maja 2015, 08:50

Aż dziwne że nie padły ci drożdże w tak wysokiej temperaturze startowej. Najlepiej jak blg spadnie do ok -4 do -5. Później klarowanie i do kega.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

Online

rozrywek
2000
Posty: 2242
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: rozrywek » niedziela, 17 maja 2015, 09:09

Nasze hobby wymaga cierpliwości, o czym zdecydowana większość zapomina. Fermentacja jest burzliwa oraz cicha, dotyczy to głownie win, a nie grzybków gorzelniczych, ale warto zachować tę zasadę do wszystkiego.....ech aż się nie chce po raz pięćsetny tłumaczyć.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: Dave » niedziela, 17 maja 2015, 09:43

Tak jak pisze Kamal, przed destylacją musisz nastaw wyklarować. Możesz zostawić całość na miesiąc do samoczynnego wyklarowania (koniecznie w chłodniejszym miejscu) lub przy użyciu bentonitu albo dowolnego turbo klaru. Jeśli drożdże jeszcze pracują to nie śpiesz się z klarowaniem bo nie uzyskasz zadowalającego efektu.

Awatar użytkownika

Narayaan
10
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek, 26 sie 2013, 21:54
Ulubiony Alkohol: Cachaça
Załączniki
Re: Blg na minusie po pieciu dniach

Postautor: Narayaan » środa, 25 lis 2020, 17:06

Odświeżę temat, bo u mnie podobna sytuacja. Nastaw wykonany z: 12kg cukru, 40l wody, 23BLG. Dodałem jedną paczkę Alkotec Turbo Pure 48. Fermentacja w temperaturze pokojowej (ok. 21st.C). W piątym dniu pokazuje mi -4BLG. Nastaw minimalnie jeszcze gazuje. Nie wykazuje jeszcze tendencji do klarowania. Poczekam jeszcze kilka dni i zobaczę co będzie się działo. Mam nadzieje, że to normalne, gdyż sądziłem, że potrwa to trochę dłużej... Mieliście podobne doświadczenia?


Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości