-
- Posty: 1909
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Załączniki
Re: Muszę się pochwalić wódką zbożową...
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 837
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Załączniki
Re: Muszę się pochwalić wódką zbożową...
Słodu zaś nie używam, robię za pomocą enzymów.
Ja mieszkam w gminie wiejskiej i wokół mam same gospodarstwa. Jak drzewiej bywało niczego nie kupuję, a wymieniam ku obopólnemu zadowoleniu.Gacek pisze:Gdzie Wy kupujecie śrutę kukurydzianą?

Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell
George Orwell
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Załączniki
Re: Muszę się pochwalić wódką zbożową...
Dziękuję. Sporo czytam ale dalej jestem głupi. Żona też ma już dość bo ciągle z telefonem siedzę i czytam. Myślę że jak już zacznę praktykować to dalej już pójdzie... napewno Wam się pochwalę ☺
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 2247
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Muszę się pochwalić wódką zbożową...
Na pewno taka śruta się nada. Należy pamiętać, że im bardziej rozdrobniona tym do lepsza wydajność.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 2247
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Muszę się pochwalić wódką zbożową...
Na pierwsze zacieranie wybierz słód. Zacieranie słodu to czysta przyjemność a i zapach ładniejszy 

Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 289
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
- Załączniki
Re: Muszę się pochwalić wódką zbożową...
Doody no nie wiem, dwa razy próbowałam i dwa razy padło w trakcie fermentacji
Hmmm, nakręcacie mnie na zrobienie próbki w 30l fermentatorze. Enzymy jeszcze są, śrutę jakąś wynajdę w okolicy, Mężu w ostatni weekend miesiąca wyjeżdża...

Hmmm, nakręcacie mnie na zrobienie próbki w 30l fermentatorze. Enzymy jeszcze są, śrutę jakąś wynajdę w okolicy, Mężu w ostatni weekend miesiąca wyjeżdża...
-
- Posty: 850
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
- Załączniki
Re: Muszę się pochwalić wódką zbożową...
To nie pomoże w zacieraniu : ((
Ty byłaś jednak DMNŻ : )
Ty byłaś jednak DMNŻ : )
Ostatnio zmieniony czwartek, 10 sty 2019, 17:55 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 289
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
- Załączniki
Re: Muszę się pochwalić wódką zbożową...
Lepiej by nie widział, jakie nieogarnięcie w kuchni będzie (zdaża mi się sporo brudzić - ale sprzątam!) . Ja sobie sama poradzę, zresztą nawet tak wolę. On tylko do ew. przenoszenia cięższych rzeczy i degustacji 
DMNŻ?
Mojego przyszłego wytworu i tak nie porówna się z tym, co zrobił autor tematu - mam zwykłego pot stilla. Ze zbożowych 'doświadczeń' robiłam tylko ŁKZWJ i oszukane pszenżyto (z cukrem). I o ile to pierwsze jest całkiem przyzwoite, to drugie dla mnie nadaje się tylko na nalewki - jest tam coś, co mi nie pasuje.
Jak dalece różne będzie zatarte zboże od tych wytworów?

DMNŻ?
Mojego przyszłego wytworu i tak nie porówna się z tym, co zrobił autor tematu - mam zwykłego pot stilla. Ze zbożowych 'doświadczeń' robiłam tylko ŁKZWJ i oszukane pszenżyto (z cukrem). I o ile to pierwsze jest całkiem przyzwoite, to drugie dla mnie nadaje się tylko na nalewki - jest tam coś, co mi nie pasuje.
Jak dalece różne będzie zatarte zboże od tych wytworów?
Ostatnio zmieniony czwartek, 10 sty 2019, 18:47 przez acurlydrug, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 850
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
- Załączniki
Re: Muszę się pochwalić wódką zbożową...
Dobry Materiał Na Żonę. Czas przeszły bo chwilowo wypadłaś z obiegu jak rozumiem ; )
Ach ten cukier : (((
Ach ten cukier : (((
-
- Posty: 289
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
- Załączniki
Re: Muszę się pochwalić wódką zbożową...
JAKIE CHWILOWO?!
Niestety nie miałam przyjemności spróbować alkoholu z zacierania, moje próby wypadły negatywnie, dlatego idę łatwiejszą drogą.
Poszukuję właśnie w okolicy swej jęczmienia.
Niestety nie miałam przyjemności spróbować alkoholu z zacierania, moje próby wypadły negatywnie, dlatego idę łatwiejszą drogą.
Poszukuję właśnie w okolicy swej jęczmienia.
-
- Posty: 850
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
- Załączniki
Re: Muszę się pochwalić wódką zbożową...
Żartuję : ) Tu wszyscy tacy serio : )
-
- Posty: 2247
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Muszę się pochwalić wódką zbożową...
Jęczmień niesłodowany jest bardzo wdzięczny a zbożówka wychodzi naprawdę ciekawa. Życzę powodzenia.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Załączniki
Re: Muszę się pochwalić wódką zbożową...
Przeglądając YT w poszukiwaniu kolumn półkowych i zbiorników z płaszczem wpadłem na film Zygmunta z przygotowania zacieru:
https://youtu.be/cwxrajCK9mM
https://youtu.be/cwxrajCK9mM
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 837
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Załączniki
Re: Muszę się pochwalić wódką zbożową...
To akurat przykład zacierania samego słodu. Zupełnie inaczej wygląda zacieranie z enzymami, a najbardziej praco- i energochłonne jest zacieranie kukurydzy, gdyż wymaga wyższych temperatur niż inne zboża.
Standardową procedurą w moim przypadku jest robienie porcji zacieru do 50-litrowego kotła. Wlewam ciepłą wodę w ilości 37 litrów i ogrzewam do 75*C dodając połowę enzymu upłynniającego. Grzejąc cały czas wsypuję 11-12 kg śruty ciągle mieszając. Gdy nie ma w śrucie kukurydzy grzeję zacier do 90*C, z kukurydzą do 95*C i wtedy dodaję resztę enzymu upłynniającego skrobię. Potem zostawiam zacier by w tej temperaturze postał jakieś 2 godziny. Następnie zlewam całość do beczki i czekam do wystudzenia dodając kolejno enzymy:
- przy 65*C redukujący lepkość,
- przy 60*C scukrzający.
Zwykle po nocy w garażu, nad ranem, przed wyjazdem do pracy mam w fermentatorze 32-35*C. Wtedy sypię drożdże i dodaję antypianę. Po powrocie z pracy mam już ruch w beczce, drożdże zaczęły pracę. Jak dla mnie najlepszy czas na pracę ze zbożem to jesień i początek zimy. Wtedy temperatura otoczenia jest optymalna do prędkości studzenia zacierów i wiem kiedy co mam zrobić.
Standardową procedurą w moim przypadku jest robienie porcji zacieru do 50-litrowego kotła. Wlewam ciepłą wodę w ilości 37 litrów i ogrzewam do 75*C dodając połowę enzymu upłynniającego. Grzejąc cały czas wsypuję 11-12 kg śruty ciągle mieszając. Gdy nie ma w śrucie kukurydzy grzeję zacier do 90*C, z kukurydzą do 95*C i wtedy dodaję resztę enzymu upłynniającego skrobię. Potem zostawiam zacier by w tej temperaturze postał jakieś 2 godziny. Następnie zlewam całość do beczki i czekam do wystudzenia dodając kolejno enzymy:
- przy 65*C redukujący lepkość,
- przy 60*C scukrzający.
Zwykle po nocy w garażu, nad ranem, przed wyjazdem do pracy mam w fermentatorze 32-35*C. Wtedy sypię drożdże i dodaję antypianę. Po powrocie z pracy mam już ruch w beczce, drożdże zaczęły pracę. Jak dla mnie najlepszy czas na pracę ze zbożem to jesień i początek zimy. Wtedy temperatura otoczenia jest optymalna do prędkości studzenia zacierów i wiem kiedy co mam zrobić.
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell
George Orwell
-
- Posty: 70
- Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
- Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Załączniki
Re: Muszę się pochwalić wódką zbożową...
Czytając ten post,naszła minie chora na szklaneczkę mojej wódeczki z pszenicy,po od leżakowaniu 7miesiecy nalałem sobie 100gram alkoholu o mocy 43% ,wypiłem i jestem zachwycony. Odrazu złapałem za telefon i zamówiłem od znajomego rolnika 15kg jęczmienia+10kg kukurydzy wszystko drobno śrutowane. Już nie mogę się doczekać doznań organoleptycznych.
Re: Muszę się pochwalić wódką zbożową...
FRUTTI, ile razy i na czym pędziłeś ten towar jeśli można wiedzieć? 

-
- Posty: 70
- Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
- Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Załączniki
Re: Muszę się pochwalić wódką zbożową...
Zawsze gotuje 2razy , pierwszy odpęd do zera,odbieram przy tym 50g na rozpałkę.Drugi odpęd,odbieram 50g i ciągnę do 85 % resztę do osobnego pojemnika i traktuje jako pogony.Destylację prowadzę na miedzianym pot stillu od kolegi Zygmunta z forum , z tym że dorzuciłem do niego 4 zimne palce.
-
Autor tematu - Posty: 837
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Załączniki
Re: Muszę się pochwalić wódką zbożową...
Skoro pochwaliłem się jedną zbożówką, pochwalę się kolejnym projektem. Projektem, co by współcześnie zabrzmiało
Tym razem sam jęczmień na enzymach. 60 kg śruty w pięciu strzałach odpędzone i finalne gotowanie na półkowej, resztki zaś tego co było już w nadmiarze na myszowatą, przegonione na spirytus na Aabratku. Wszystko rozcieńczyłem na 43% i zadębiłem wiórkami z dębu amerykańskiego mocno opiekanego w ilości 3 g na 1 litr. Wiosną 2018 roku dałem 2,5 grama i było za jasne i trochę za mało aromatyczne, a ten dąb najbardziej mi odpowiada.
Pierwszy gąsiorek 5 litrów to alkohol wyjęty z pierwszego gotowania, z frakcji która wydawała mi się najbardziej czystą i jednocześnie aromatyczną. Kolejne 4 to po drugim gotowaniu, klasycznie, a szósty gąsiorek zrobiłem już ze spirytusu na który przegotowałem resztki z kotła. Zostało mi jeszcze ponad 2 litry spirytusu, ale to będzie na ewentualną dolewkę gdy poziom w gąsiorkach zbytnio opadnie. Ciekaw jestem jak to ułoży się, z czego powstanie najlepszy trunek. Najmniej fajerwerków spodziewam się po rozcieńczonym spirytusie, zaskoczeniem może być alkohol po jednym gotowaniu.
Minęło prawie miesiąc od odstawienia trunku do starzenia. Barwa już jest, ale wiórków nie wyrzucę wcześniej niż po roku od zalania. Niech dojrzewa razem z wiosennym rumem. Widok cieszy oko i powoduje, że ślinianki zaczynają intensywnie pracować

Tym razem sam jęczmień na enzymach. 60 kg śruty w pięciu strzałach odpędzone i finalne gotowanie na półkowej, resztki zaś tego co było już w nadmiarze na myszowatą, przegonione na spirytus na Aabratku. Wszystko rozcieńczyłem na 43% i zadębiłem wiórkami z dębu amerykańskiego mocno opiekanego w ilości 3 g na 1 litr. Wiosną 2018 roku dałem 2,5 grama i było za jasne i trochę za mało aromatyczne, a ten dąb najbardziej mi odpowiada.
Pierwszy gąsiorek 5 litrów to alkohol wyjęty z pierwszego gotowania, z frakcji która wydawała mi się najbardziej czystą i jednocześnie aromatyczną. Kolejne 4 to po drugim gotowaniu, klasycznie, a szósty gąsiorek zrobiłem już ze spirytusu na który przegotowałem resztki z kotła. Zostało mi jeszcze ponad 2 litry spirytusu, ale to będzie na ewentualną dolewkę gdy poziom w gąsiorkach zbytnio opadnie. Ciekaw jestem jak to ułoży się, z czego powstanie najlepszy trunek. Najmniej fajerwerków spodziewam się po rozcieńczonym spirytusie, zaskoczeniem może być alkohol po jednym gotowaniu.
Minęło prawie miesiąc od odstawienia trunku do starzenia. Barwa już jest, ale wiórków nie wyrzucę wcześniej niż po roku od zalania. Niech dojrzewa razem z wiosennym rumem. Widok cieszy oko i powoduje, że ślinianki zaczynają intensywnie pracować

Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell
George Orwell
-
- Posty: 256
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Załączniki
Re: Muszę się pochwalić wódką zbożową...
Dam Wam Panowie dobrą radę.
Jak dorwałem kontakt na śliwki ( 1zł za kg już zebranych )?
Bardzo prosto - jadąc do kolegi minąłem sad, w którym były już spady śliwek. Zatrzymałem się, poszedłem do najbliższego domu i tak po ludzku zapytałem. Gość nie wiedział czyj jest sad, ale wytłumaczył mi jak dojechać do gospodarza. To takie proste - koniec języka za przewodnika.
Dlatego też jadąc przez wieś przy polu kukurydzianym, podjedźcie do najbliższego domu i zapytajcie, czyja jest kukurydza i że chcielibyście trochę kupić. Nawet jeśli nie będzie to pole tego gościa, to najpewniej będzie w stanie poinformować, do kogo się zgłosić.
Takim samym sposobem załatwiam sobie śrutę po mniej więcej 60gr za kg.
Jak dorwałem kontakt na śliwki ( 1zł za kg już zebranych )?
Bardzo prosto - jadąc do kolegi minąłem sad, w którym były już spady śliwek. Zatrzymałem się, poszedłem do najbliższego domu i tak po ludzku zapytałem. Gość nie wiedział czyj jest sad, ale wytłumaczył mi jak dojechać do gospodarza. To takie proste - koniec języka za przewodnika.
Dlatego też jadąc przez wieś przy polu kukurydzianym, podjedźcie do najbliższego domu i zapytajcie, czyja jest kukurydza i że chcielibyście trochę kupić. Nawet jeśli nie będzie to pole tego gościa, to najpewniej będzie w stanie poinformować, do kogo się zgłosić.
Takim samym sposobem załatwiam sobie śrutę po mniej więcej 60gr za kg.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości