Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

dynio
350
Posty: 367
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: RE: Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: dynio » niedziela, 22 lis 2020, 10:53

Jan_Ovc pisze:
W mojej pierwszej próbie z calvadosem zasugerowałem się radami, że przedgonów jest mało. Wrzuciłem do kotła 20 litrów o mocy 45 proc. i zacząłem grzać. Odebrałem dwa słoiki (niecały litr) czegoś, co ewidentnie pachniało rozpuszczalnikiem.


Następnym razem rozcieńcz do 20% bo 45% to zdecydowanie za wysoko do drugiego przebiegu, przy niższym łatwiej jest dobrze odciąć frakcje. I pamietaj że alkoholomierze są wyskalowane na 20°c i trzeba brać poprawkę na temp tego co leci z chłodnicy. Ja przy drugiej destylacji z 25L wsadu pierwsze 0.5L daję do osobnych 100ml buteleczek i po paru dniach weryfikacja "na nos" co śmierdzi a co nie, i taka sama zasada z pogonami poniżej 55%

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 lis 2020, 10:53 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

czytam
300
Posty: 326
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: czytam » niedziela, 22 lis 2020, 11:51

Na ilość przedgonów w kalwadosie wpływ ma, między innymi, jakość surowca - więcej nadpsutych jabłek lub bardzo powolny start fermentacji to więcej przedgonów.

Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 409
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 11:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: pith » czwartek, 26 lis 2020, 16:12

To ciekawe, bo do szarej renety mam podobny stosunek.
Przyjąłem dwa lata temu dar w postaci kilkuset kg szarej renety. Nastaw ortodoksyjny bez cukru był niezadowalający ani smakowo, ani zapachowo.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس


wieku
50
Posty: 71
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Kontakt:
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: wieku » piątek, 27 lis 2020, 05:44

W tym roku robiłem szarą renetę.
Niestety wg mnie ani powalającego smaku ani aromatu. Zostawiłem do starzenia, ale chyba będzie kiepsko.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803


kwik44
1050
Posty: 1061
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: kwik44 » piątek, 27 lis 2020, 11:27

Szara reneta jest dobra na placek bo jest dobra i kwaśna. A na poważnie ś.p. kolega Franta mówił mi, że w przypadku jabłek trzeba je mieszać. 1/3 kwaśnych, 1/3 słodkich i 1/3 gorzkich. Coś podobnego w tym roku poczyniłem zbierając spady w sadzie sąsiada. 100ml wlałem do żubrówki i zdominowało mi żubrówkę. Niestety teraz muszę tę żubrówkę wlać w kamionkę bo jabłka były z frakcji ~60% i już odrobinkę pogonu złapały, przez co jest delikatnie gorzka. No takie niuansiki ;) Resztę destylatu rozcieńczę sokiem antonówką i wleję w kamionkę również ;) I dopiero na wiosnę degustacja :(


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość