-
Autor tematu - Posty: 123
- Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
- Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
- Lokalizacja: Gdańsk
- Załączniki
Macerat bananowy
Dzień dobry.Mam zamiar zrobić 25l. nastawu na glukozie pszenicznej. Po sklarowaniu i zlaniu znad osadu, w gotowym nastawie chciałbym moczyć banany może przez dwa tygodnie. Przed dodaniem bananów do nastawu chciałbym je razem ze skórkami pociąć w drobną kostkę i te banany pogotować z pół godziny w wodzie. Po wystudzeniu całą tę breję razem z wodą z gotowania chcę dodać do nastawu i niech stoi dwa tygodnie. Raz dziennie zamieszać i na koniec zlać znad osadu. Gotowy macerat w trybie PS chciałbym gotować dwa razy. Co Państwo o tym myślą? W gotowym nastawie macerowałem już min.chrzan, kminek , jałowiec i z tych ww. wyszedł fajny bimberek. Pozdrawiam.
-
- Posty: 148
- Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
- Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
- Załączniki
Re: Macerat bananowy
Ciekawy pomysł, coś jak macerowanie wina z ziołami. Obawiam się tylko, żeby dodając wody z gotowania bananów nie rozcieńczyć za mocno - zbyt niskie stężenie alkoholu może nie zapewnić ochrony przed zakażeniami.
Co do samego użycia bananów... Interesowałem się trochę tematem, ale tu na forum jak i w ruskich filmikach na yt można znaleźć sugestie, że destylat bananowy jest paskudny i nadaje się co najwyżej do przerobienia na spirytus techniczny. Dlatego temat odpuściłem. Lepiej chyba jednak by celować w nalewkę bananową, choćby wisielca.
Co do samego użycia bananów... Interesowałem się trochę tematem, ale tu na forum jak i w ruskich filmikach na yt można znaleźć sugestie, że destylat bananowy jest paskudny i nadaje się co najwyżej do przerobienia na spirytus techniczny. Dlatego temat odpuściłem. Lepiej chyba jednak by celować w nalewkę bananową, choćby wisielca.
Miedziany mini-still na samowarze 7tl* *tl - litry tureckie
-
- Posty: 2213
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
-
Autor tematu - Posty: 123
- Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
- Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
- Lokalizacja: Gdańsk
- Załączniki
Re: Macerat bananowy
Myślę jeszcze czy nie dodać do tych 25l. przefermentowanego nastawu z glukozy - aromatu spożywczego bananowego firmy JAR aromaty. Pomacerować to trochę i na rury...muszę jednak najpierw do nich zadzwonić i dowiedzieć się w szczegółach o ten aromat. Jest to w płynie i jest tego 1 kg...
-
- Posty: 67
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:22
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Re: Macerat bananowy
Robiłem wino z bananów,szkoda czasu i pieniędzy, zresztą to nie tylko moja opinia, napeqno nigdy więcej nie popełnie takiego nastawu.
Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości