-
-
Znaleziono 124 wyniki
- sobota, 23 sty 2021, 13:03
- Forum: Cydr
- Temat: Calvados z cydru
- Odpowiedzi: 39
- Odsłony: 1594
Re: Calvados z cydru
Już zabutelkowałem- gdyby było otwarte to nie postałoby nawet miesiąca- szczególnie,że destylatu jest z tego nastawu niewiele. Ale zapach rozpuszczalnika/amoniaku znikł po kilkudniowym wietrzeniu.
- piątek, 22 sty 2021, 17:54
- Forum: Cydr
- Temat: Cydr korzenny
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 1365
Re: Cydr korzenny
Do jednej butelki dodam trawy żubrowej a do drugiej listek mięty. Zobaczymy...
- piątek, 22 sty 2021, 17:50
- Forum: Cydr
- Temat: Calvados z cydru
- Odpowiedzi: 39
- Odsłony: 1594
Re: Calvados z cydru
eee nooo... nie jest tak zle... słój stał otwarty ze dwa dni , potem jeszcze otworzyłem na trochę i dziś cały dzień stało otwarte-wcześniej jeszcze rozrobiłem wodą na 40% i okazuje się że jest pijalne i nie daje już amoniakiem tak. Dziś próbowałem i butelkuję. Zobaczymy za pół roku...
- piątek, 22 sty 2021, 09:25
- Forum: Cydr
- Temat: Calvados z cydru
- Odpowiedzi: 39
- Odsłony: 1594
Re: Calvados z cydru
Wiadra były myte, następnie zlane wrzątkiem i potem pirosiarczyn sodu. Z pozostałych wiader zrobiłem cydr- piję go i jest ok. Z jedenastu wiader tylko w jednym zrobiło się trochę takiego jakby tłuszczu, fermentacja masłowa,mlekowa czy coś. Częściowo odfermentowało w tym wiadrze ale słabiej niż w inn...
- czwartek, 21 sty 2021, 21:53
- Forum: Cydr
- Temat: Calvados z cydru
- Odpowiedzi: 39
- Odsłony: 1594
Re: Calvados z cydru
To co mi wyszło nie nadaje się ani do picia ani do wąchania. Zabutelkuję jednak i zobaczymy za pół roku. A następnym razem doleję soku do surówki przed destylacją - taki maceracik...
- czwartek, 21 sty 2021, 20:42
- Forum: Cydr
- Temat: Cydr korzenny
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 1365
Re: Cydr korzenny
A teraz przed chwilą piłem z czystego soku jabłkowego i miał w sobie ten jabłkowy pazur kwasowości. Zaraz potem wypiłem z tych samych jabłek z dodatkiem gruszek i okazuje się,że ten drugi nie ma już tego charakteru co z samych jabłek- jakiś taki troszkę mdły. Jak bym robił z samych gruszek to pewnie...
- czwartek, 21 sty 2021, 20:36
- Forum: Cydr
- Temat: Cydr korzenny
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 1365
Re: Cydr korzenny
Ja robiłem próby dodawania do butelek do cydru przed refermentacją gozdzików, cynamonu i jakieś jeszczze inne bzdety dodawałem w ramach testu....aaaa....przypomniałem sobie- dodawałem testowo również karmel. Piję różne dziwne wódki które sam przygotowuję i innym średnio smakują a mi owszem i innych ...
- czwartek, 21 sty 2021, 20:19
- Forum: Cydr
- Temat: Calvados z cydru
- Odpowiedzi: 39
- Odsłony: 1594
Re: Calvados z cydru
Cydru nie klarowałem środkami tylko ściągnąłem znad osadu i na rury.Cydr był słabej mocy bo nastawu przed fermentacją nie dosładzałem. Prawdopodobnie na skutek małej ilości alkoholu wdało się jakieś zakażenie.(Coś gdzieś już było na forum na ten temat-czytałem o tym ale nie pamiętam w jakim dziale) ...
- czwartek, 21 sty 2021, 18:37
- Forum: Cydr
- Temat: Calvados z cydru
- Odpowiedzi: 39
- Odsłony: 1594
Re: Calvados z cydru
Miał być destylacik jabłkowy ortodox a wyszło nie wiadomo co...50 l. soku jabłkowego bez dodatku cukru fermentowane Francuskimi drożdżami do cydru G1 firmy Gozdawa których z powodzeniem używam do cudru. Przefermentowało na ok 5% i zacząłem gotować. Kolumna miedziana Thor LM/OVM. Pierwsze gotowanie-o...
- czwartek, 21 sty 2021, 18:10
- Forum: Cydr
- Temat: Cydr słodzony erytrolem
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 840
Re: Cydr słodzony erytrolem
Dałem sobie spokój z wsypywaniem cukru na refermentację do każdej butelki osobno.Rozpuściłem odpowiednią ilość cukru w całości i porozlewałem do butelek.Stoi to chyba 3 tygodnie i coś tam się gazuje w tych butelkach...W przeliczeniu na butelkę poszła niepełna łyżeczka cukru, ok.3 gr. Zobaczymy jak t...
- środa, 6 sty 2021, 05:19
- Forum: Cydr
- Temat: Cydr słodzony erytrolem
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 840
Re: Cydr słodzony erytrolem
Ja jak kiedyś dosładzałem ksylitolem cydr -więc był dość kwaśny- aby złamać ten kwas i nie mieć potem zgagi sypałem na 25litrowe wiadro cydru ok 70-75 dkg ksylitolu i finalnie cydr nie wychodził za słodki. Na pewno nie był to taki ulepek jak Lubelski. Teraz słodziłem Erytrolem i dałem 1kg. na 25cio ...
- wtorek, 5 sty 2021, 09:21
- Forum: Cydr
- Temat: Ustalanie/projektowanie mocy cydru
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 330
Re: Ustalanie/projektowanie mocy cydru
Dzięki za info. Sprawdzałem w baniaku i było odfermentowane do 0. Poczytałem co jest napisane na ulotce bailingomierza biowinowskiego i co pisze Cieślak. Miernik biowinowski i odczyty w tabelkach uwzględniają niecukry itp. więc cydr fermentuje się do 0 oraz po takim przefermentowaniu powiniennem otr...
- wtorek, 5 sty 2021, 07:43
- Forum: Cydr
- Temat: Ustalanie/projektowanie mocy cydru
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 330
Ustalanie/projektowanie mocy cydru
@Góral bagienny ,,wynik -4 BLG uzyskasz przy fermentacji czystej cukrówki, a w nastawach owocowych występują też cukry niefermentowalne, które podbijają wynik BLG. Jeśli dobrze pamiętam może podnosić wynik o 4 jednostki." Mam pytanie do Kolegów w kwestii podnoszenia się tego wyniku o kilka jedn...
- czwartek, 31 gru 2020, 21:27
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Byłem u kręgarza koło Gliwic
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 1044
Re: Byłem u kręgarza koło Gliwic
Tobie Rozrywku przede wszystkim życzę tego byś to Ty nad większością z nas wcześniej łzę uronił niż my nad Tobą. Cieszę się, domyślając się ,że nie najgorzej zdrowotnie się układa u Ciebie. Najlepszego !!!
- wtorek, 29 gru 2020, 11:49
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Byłem u kręgarza koło Gliwic
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 1044
Byłem u kręgarza koło Gliwic
Piszę o tej wizycie bo może ktoś być w potrzebie...Pisałem już wcześniej w innych postach o tym że biorę vit.B12 i zagłusza czy też likwiduje(tego nie wiem ale nie boli) długotrwałe bóle kręgosłupa u mnie. Były to bóle długotrwałe, uciążliwe i powodujące nieustanny smutek boleści i wyczerpanie- taki...
- poniedziałek, 28 gru 2020, 23:10
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Zielona wódka-metody przepisy
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 861
Re: Zielona wódka-metody przepisy
Ja używam Bukwicy suszonej(mowa tu o sklepach zielarskich więc pewnie chodzi o susz. Świerzej nie używałem) Jeśli zaprawisz wódkę bukwicą suszoną w ilości zdatnej do spożycia to nie dostaniesz zielonego koloru tylko taki bardzo delikatnie podchodzący pod zieleń. Jak dasz więcej niż łyżkę stołową na ...
- poniedziałek, 28 gru 2020, 22:43
- Forum: Cydr
- Temat: Cydr słodzony erytrolem
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 840
Re: Cydr słodzony erytrolem
O kurdeee...a ja tego erytrolu nakupiłem opór. Zrobię test bo mam jeszcze trochę ksylitolu to trochę soku dosłodzę ksylit. a trochę erytrolem. Posmakujemy...Pytanie czy ten posmak "gorzki" jest wyczuwalny od razu po dosłodzeniu czy dopiero po jakimś czasie? Może ktoś jeszcze napisze o swyc...
- poniedziałek, 28 gru 2020, 19:28
- Forum: Cydr
- Temat: Cydr słodzony erytrolem
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 840
Re: Cydr słodzony erytrolem
Dosładzałem ksylitolem bo wolę słodki/półsłodki niż wytrawny. Erytrol tańszy bo za kilo płacę 18 zł. Jak mi pójdzie na dosłodzenie nawet 1,5 kg erytrolu na 25l. cydru to koszt dosłodzenia butelki to ok 50gr. Tyle, że zalewam około 400 butelek więc liczę kasę. Jak tam z tym erytrolem..ktoś...coś...? ...
- poniedziałek, 28 gru 2020, 18:35
- Forum: Cydr
- Temat: Cydr słodzony erytrolem
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 840
Cydr słodzony erytrolem
Czołem. Sok z jabłek na cydr powoli kończy fermentować. Niebawem zleję znad osadu i do refermentacji. Wcześniej chce dosłodzić przefermentowany sok do smaku erytrolem. Wcześniej dosładzałem ksylitolem ale erytrol tańszy a ja w tym roku robię tego dużo więc kasa ważna. Jak tam Mili Państwo wrażenia s...
- wtorek, 22 gru 2020, 06:08
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: 11Blg a nastaw nie chodzi
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 2826
Re: 11Blg a nastaw nie chodzi
Chętnie sobie porównam oba sposoby stopowania/pasteryzacji. Nie mam parnika, dobry będzie duży gar do podgrzewania na gazie? Dam płytke równomiernie rozprowadzającą ciepło pod gar....Pozdrawiam.