...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
ollo
100
Posty: 143
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Macerat bananowy

Postautor: ollo » poniedziałek, 28 wrz 2020, 12:05

Dzień dobry.Mam zamiar zrobić 25l. nastawu na glukozie pszenicznej. Po sklarowaniu i zlaniu znad osadu, w gotowym nastawie chciałbym moczyć banany może przez dwa tygodnie. Przed dodaniem bananów do nastawu chciałbym je razem ze skórkami pociąć w drobną kostkę i te banany pogotować z pół godziny w wodzie. Po wystudzeniu całą tę breję razem z wodą z gotowania chcę dodać do nastawu i niech stoi dwa tygodnie. Raz dziennie zamieszać i na koniec zlać znad osadu. Gotowy macerat w trybie PS chciałbym gotować dwa razy. Co Państwo o tym myślą? W gotowym nastawie macerowałem już min.chrzan, kminek , jałowiec i z tych ww. wyszedł fajny bimberek. Pozdrawiam.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

patrzal
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Macerat bananowy

Postautor: patrzal » poniedziałek, 28 wrz 2020, 13:18

Ciekawy pomysł, coś jak macerowanie wina z ziołami. Obawiam się tylko, żeby dodając wody z gotowania bananów nie rozcieńczyć za mocno - zbyt niskie stężenie alkoholu może nie zapewnić ochrony przed zakażeniami.
Co do samego użycia bananów... Interesowałem się trochę tematem, ale tu na forum jak i w ruskich filmikach na yt można znaleźć sugestie, że destylat bananowy jest paskudny i nadaje się co najwyżej do przerobienia na spirytus techniczny. Dlatego temat odpuściłem. Lepiej chyba jednak by celować w nalewkę bananową, choćby wisielca.
波乱万丈 酸いも甘いも / 乗り越えた あっぱれ ポーランド人 / 笑おう どんな時でも / なにくそ 笑いましょ
忙しさに 身を任せて / 消えていくだなんて べらんめえ!

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2239
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Macerat bananowy

Postautor: Kamal » poniedziałek, 28 wrz 2020, 14:24

Obrazek


Autor tematu
ollo
100
Posty: 143
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Macerat bananowy

Postautor: ollo » poniedziałek, 28 wrz 2020, 19:38

Myślę jeszcze czy nie dodać do tych 25l. przefermentowanego nastawu z glukozy - aromatu spożywczego bananowego firmy JAR aromaty. Pomacerować to trochę i na rury...muszę jednak najpierw do nich zadzwonić i dowiedzieć się w szczegółach o ten aromat. Jest to w płynie i jest tego 1 kg...

Awatar użytkownika

Major07
50
Posty: 69
Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:22
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Macerat bananowy

Postautor: Major07 » poniedziałek, 28 wrz 2020, 19:41

Robiłem wino z bananów,szkoda czasu i pieniędzy, zresztą to nie tylko moja opinia, napeqno nigdy więcej nie popełnie takiego nastawu.


Autor tematu
ollo
100
Posty: 143
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Macerat bananowy

Postautor: ollo » piątek, 7 maja 2021, 20:15

Z nastawu przefermentowanego i zaprawionego sztucznym aromatem bananowym i następnie przedestylowanego - wyszło mi takie gówno że hej........przeglądam stare tematy i trafiłem na ten - odgrzeję więc stary, zapomniany pomysł i zrobimy kontynuację bananowego szaleństwa i gotowy nastaw zaprawimy w.w. bananami w skórkach i po maceracji puścimy na rury. Za jakiś czas opiszę wrażenia.


borova19
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Macerat bananowy

Postautor: borova19 » niedziela, 9 maja 2021, 19:17

O ile mi wiadomo banany zdecydowanie zyskują na smakowitości wraz z poziomem dojrzałości. Polecałbym je delikatnie uszkodzić - skórkę - i trzymać tak, aż zrobią się zupełnie czarne (zabezpieczyć przed muchami) Miąższ będzie dość oślizgły i bogaty w cukry proste i multum bananowego smaku oczywiście. (Do obierania polecam założyć rękawiczki lateksowe..) Tylko osobiście dodałbym je do fermentacji. Nie maceracji. ;)
Ba, jak tanie banany to pokusiłbym się o nastaw z bananów z dodatkiem glukozy, nie odwrotnie!


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości